Κόντρα στη Βουλή για την ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς

16:11 1/4/2021 - Πηγή: Antinews

Από τα καταστροφικά λάθη και τις μεγάλες παραλείψεις κατά τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ξεκινά η ανάγκη αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, σημείωσε ο υπ. Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας στην ομιλία του στη Βουλή κατά τη συζήτηση για το μέλλον των τραπεζών και την Τράπεζα

Πειραιώς.

Όπως εξήγησε ο κ. Σταϊκούρας, η τρίτη ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς του 2015, με εξαίρεση των δικαιωμάτων προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων, οι μαζικές εκροές καταθέσεων, τα capital controls και η τεράστια συσσώρευση κόκκινων δανείων, προεξόφλησαν την απαξίωση της μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας. Κι αυτό, διότι, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, η τρίτη ανακεφαλαιοποίηση του 2015 έγινε με τους εξής βασικούς όρους: χωρίς προτιμησιακή συμμετοχή των υφιστάμενων μετόχων και με έκδοση CoCos ύψους 2 δισ., τα οποία θα μετατρέπονταν σε κοινές μετοχές στην τιμή των 6 ευρώ είτε αν η τράπεζα δεν πλήρωνε δύο δόσεις ή στην 7η επέτειο της έκδοσής του.

Υπενθύμισε ότι η απόφαση να μην πληρωθεί η πρώτη δόση για τα Cocos από την Πειραιώς ελήφθη το 2018, δηλαδή επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς μάλιστα να ενημερωθούν οι αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές.

Σε όλα αυτά, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, προστέθηκαν οι παρενέργειες από τα capital controls και η αδράνεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στη μείωση των κόκκινων δανείων για το σύνολο των τραπεζών. Έτσι, η Τράπεζα Πειραιώς με αξία 3,7 δισ. ευρώ το 2015, η κυβέρνηση της ΝΔ την παρέλαβε με αξία 354 εκατ. ευρώ.

Υπενθύμισε ότι η απόφαση των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών να μην γίνει η πληρωμή της δεύτερης δόσης των Cocos στα τέλη του 2020 οδήγησε τη συμμετοχή του ΤΧΣ στο 61%, δηλαδή σε βασικό και μεγαλύτερο μέτοχο.

Επομένως, είπε ο κ. Σταϊκούρας, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν προστατεύει το δημόσιο συμφέρον, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε την τράπεζα σε απαξίωση, φορτώνοντας ταυτόχρονα τα περισσότερα κόκκινα δάνεια σε όλο το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.

Ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι η αύξηση κεφαλαίου είναι αναγκαία και επιβεβλημένη για λόγους χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, λόγω του μεγέθους της Τράπεζας Πειραιώς, χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας και για ενίσχυση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, με πολλαπλασιαστικές θετικές επιπτώσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Με την αύξηση αυτή της Τράπεζας Πειραιώς δεν αποκλείονται οι υφιστάμενοι μέτοχοι και προβλέπονται προτιμησιακές διαδικασίες για αυτούς, σημείωσε ο υπ. Οικονομικών, σε αντίθεση με τους όρους της τρίτης ανακεφαλαιοποίησης επί ΣΥΡΙΖΑ. Θα μπορεί η Πειραιώς να μειώσει τα κόκκινα δάνεια σε μονοψήφιο ποσοστό, θα ενισχύσει την κεφαλαιακή της επάρκεια και τη ρευστότητά της για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας δημιουργώντας αξία για την κοινωνία και τους μετόχους της.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, η ελληνική οικονομία έχει ανάγκη ιδιαίτερα σήμερα ένα δυνατό τραπεζικό σύστημα, λόγω των κονδυλίων που έρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης προκειμένου να η Ελλάδα να επανέλθει ισχυρή κατά την επανεκκίνηση της οικονομία μετά την πανδημία.

Σε ό,τι αφορά στο ΤΧΣ, ο υπ. Οικονομικών ανέφερε ότι το Ταμείο είναι βασικός μέτοχος της Πειραιώς και όχι το ελληνικό Δημόσιο. Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια και μάλιστα λειτουργεί με όρους ιδιωτικής οικονομίας. Και το ΤΧΣ έχει δηλώσει, ως ιδιώτης μέτοχος, ότι στηρίζει την εξυγίανση, ενίσχυση της Πειραιώς και την αύξηση της κερδοφορίας.

Ο κ. Σταϊκούρας συμπλήρωσε ότι μετά την ΑΜΚ, η Πειραιώς θα είναι σε θέση να απορροφήσει όλες τις ζημίες από τη μείωση των κόκκινων δανείων, έχει προγραμματίσει δάνεια 10 δισ. σε 4 χρόνια, συμβάλλοντας στην πιστοληπτική διαβάθμιση της χώρας. Η επέκταση της πιστωτικής επέκτασης θα βοηθήσει στην απελευθέρωση κεφαλαίων που θα μετατραπούν σε επενδύσεις.

Γιάννης Στουρνάρας

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας υπογράμμισε την αναγκαιότητα της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου για την Τράπεζα Πειραιώς λόγω των υψηλών κόκκινων δανείων και του υψηλού ποσοστού της αναβαλλόμενης φορολογίας στα κεφάλαια.

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, η μη πληρωμή δόσεων των Cocos και η αύξηση κεφαλαίου συμβάλλουν σημαντικά στην αύξηση της κεφαλαιακής επάρκειας. Η Πειραιώς, όπως είπε ο κ. Στουρνάρας πρέπει να αποαναγνωρίσει έναν τεράστιο όγκο κόκκινων δανείων, να απορροφήσει τις ζημιές από τις τιτλοποιήσεις, να βελτιώσει την ποιότητα των κεφαλαίων με μείωση του ποσοστού του αναβαλλόμενου φόρου.

Επίσης, οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζουν έλλειμμα άνω των 10 δισ σε σχέση με τις ελάχιστες απαιτήσεις ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων (MREL), διευκρινίζοντας ότι αυτό το μέγεθος, το MREL, δεν αφορά σε εποπτικές κεφαλαιακές ανάγκες, το οποίο υποχρεούνται όμως να καλύψουν σε αρκετά μεγάλο διάστημα, δηλαδή εντός των επόμενων 4-5 ετών.

Ανδρέας Βερύκιος

Ο πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου του ΤΧΣ, κ. Ανδρέας Βερύκιος δήλωσε ότι το Ταμείο λειτουργεί βάσει τριών σκοπών που είναι το δημόσιο συμφέρον, λειτουργώντας ως ενεργός μέτοχος για την εξασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, και μέσω του ελέγχου για την εταιρική διακυβέρνηση των τραπεζών.

Ο δεύτερος πυλώνας σχετίζεται με τον σκοπό του ΤΧΣ που είναι η αποεπένδυση από τις τέσσερις συστημικές, δηλαδή η ιδιωτικοποίηση των τραπεζών, λαμβάνοντας υπόψη ότι το ΤΧΣ δεν θα υπάρχει επ' άπειρο.

Ο τρίτος πυλώνας για τις αποφάσεις του ΤΧΣ σχετίζεται με την αλλαγή του νόμου για το Ταμείο που κάνει ξεκάθαρο το γεγονός ότι το ΤΧΣ μπορεί να συμμετέχει σε αυξήσεις κεφαλαίων ως ιδιώτης επενδυτής. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται η διαχείριση των μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ, με στόχο τη μέγιστη βελτιστοποίηση της αξίας και με ταυτόχρονη αποεπένδυση.

Γιώργος Χατζηνικολάου

Ο πρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας Πειραιώς κ. Γιώργος Χατζηνικολάου, κατ' αρχήν έκανε σαφές ότι δεν έχει αποφασιστεί καμία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι η διοίκηση έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου, η οποία είναι αναγκαία για τη νέα σελίδα της τράπεζας και της ελληνικής οικονομίας.

Όπως εξήγησε ο κ. Χατζηνικολάου, στη μεγάλη κρίση της περασμένης δεκαετίας, αλλά και σήμερα, οι τράπεζες δεν ήταν η αιτία της κρίσης. Αντίθετα, οι τράπεζες επλήγησαν από τη δημοσιονομική κρίση, με εκροή καταθέσεων, κούρεμα ομολόγων, capital controls, τεράστια ύφεση και ανεργία με εκτίναξη κόκκινων δανείων.

Προφανώς, είπε ο κ. Χατζηνικολάου, οι τράπεζες δέχθηκαν βοήθεια από το κράτος, αλλά και οι τράπεζες στάθηκαν στο κράτος. Έτσι, ενώ οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά κόρυφα, η πιστωτική επέκταση περιορίστηκε σε περίπου 4-5%. Επίσης, λόγω μνημονίων και ανακεφαλαιοποιήσεων οι τράπεζες έπρεπε να αποεπενδύσουν από τα Βαλκάνια και το εξωτερικό χάνοντας τεράστια πηγή κερδοφορίας.

Ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς προέτρεψε να δοθεί έμφαση στο μέλλον και όχι στο παρελθόν, για το όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας.

Ευκλείδης Τσακαλώτος

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, αλλά και οι υπόλοιπο εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης, επικεντρώθηκε στο γεγονός ότι ο υπ. Οικονομικών, ο διοικητής της ΤτΕ, του ΤΧΣ και ο πρόεδρος της Πειραιώς δεν απάντησαν στις ερωτήσεις και στα θέματα της σημερινής συζήτησης.

Ο κ. Τσακαλώτος άσκησε κριτική στον κ. Σταϊκούρα, ο οποίος "έριξε τις ευθύνες όλες στον ΣΥΡΙΖΑ και περιέγραψε το έργο της κυβέρνησης σήμερα" χωρίς να απαντήσει σε καμία ουσιαστική ερώτηση. Υπενθύμισε ότι τα θέματα είναι:
Πρώτον, γιατί τώρα και όχι αργότερα ή πριν η ανάγκη για αύξηση κεφαλαίου

Δεύτερον, ποια η στάση της κυβέρνησης για μείωση του Δημοσίου στις τράπεζες και στην Πειραιώς ειδικότερα.

Τρίτον, ποιοι οι όροι και ποια η ζημιά για τους μετόχους, μεταξύ αυτών του ελληνικού Δημοσίου που είναι και ο βασικός μέτοχος.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε η κριτική των υπολοίπων βουλευτών από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κατηγορώντας τον κ. Σταϊκούρα για ομιλία χωρίς να απαντά στην ουσία της συζήτησης αλλά για να ασκήσει κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ και να βρει ευκαιρία να παρουσιάσει το έργο της κυβέρνησης.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα