Κοτζιάς: Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ δεν έχει διαβάσει ούτε τις αποφάσεις του Οργανισμού για το Κυπριακό
Οργισμένη ήταν η τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, για τον ρόλο που διαδραματίζει ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Μπάρθ Αϊντα, στο Κυπριακό. Για πρώτη φορά, ο Ελληνας υπουργός εμφανίστηκε τόσο ανοικτά και σε εξαιρετικά υψηλούς τόνους σε σχέση με τον Νορβηγό πρώην υπουργό. Ούτε λίγο ούτε πολύ, τον κατηγόρησε ότι λειτουργεί ως ταχυδρόμος των αιτημάτων και των εκβιασμών της Αγκυρας προς την Ευρώπη, ενώ σημείωσε απαξιωτικά ότι ο Μπάρθ Αϊμντα ούτε καν έχει διαβάσει τις αποφάσεις του ΟΗΕ,
Οι αναφορές Κοτζιά για Αϊντα δεν είναι τυχαίες, δεδομένου ότι ο τελευταίος προ ημερών είχε σπεύσει σε συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, να θέσει το ζήτημα των “τεσσάρων ελευθεριών” που “απαιτεί” τελευταία η Άγκυρα. Επίσης, ενώ είναι εμφανής η παρελκυστική τακτική της Αγκυρας, λόγω της εσωτερικής πολιτικής αναταραχής και του δημοψηφίσματος, καθώς και της κόντρας της με χώρες της ΕΕ, προσπαθεί με “άκομψες” μεθόδους να ξαναβάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τον Νίκο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί. Ενδεικτικό είναι, άλλωστε, όπως αναφέρει ο κυπριακός Τύπος, ότι επιχειρεί να προκαταβάλει την απόφαση της κυπριακής Βουλής για επανέναρξη των συνομιλιών, δίνοντας στη δημοσιότητα την πληροφορία ότι οι Αναστασιάδης και Ακιντζί θα συναντηθούν σε δείπνο που οργανώνει ο ίδιος ο κ.Αϊντα, πιθανώς την Κυριακή, στην πράσινη γραμμή της Λευκωσίας, στο ξενοδοχείο, “Λήδρα Παλλάς”. Να σημειωθεί, επιπλέον, πως από τη στιγμή που ανέλαβε νέος γενικός γραμματέας στον ΟΗΕ, ο Πορτογάλος, Αντόνιο Γκουτιέρες, έντονες είναι οι φήμες περί επικείμενης απομάκρυνσης του κ.Αϊντα από τη θέση του.
Σε ρόλο ατζέντη
Ειδικότερα, με αφορμή το ναυάγιο των διεθνών συνομιλιών για το Κυπριακό στη Γενεύη προ μηνών, ο κ.Κοτζιάς είπε: “Προσωπικά, μετά τη Γενεύη, περίμενα ότι οι Τούρκοι θα θέσουν άσχετα ζητήματα προκειμένου να εκβιάσουν. Δεν με εξέπληξαν. Περισσότερη εντύπωση μου προκάλεσε η συμπεριφορά διεθνούς διαμεσολαβητή που όπως ομολόγησε δεν είχε διαβάσει καν τα δύο χρόνια που χειρίζεται το κυπριακό τις αποφάσεις του οργανισμού για τον οποίο εργάζεται. Τι έκανε αυτός ο διαμεσολαβητής; Μήπως αντί να διαμεσολαβεί ανάμεσα στις δύο κοινότητες ανακήρυξε εαυτόν σε διαμεσολαβητή ανάμεσα στην Τουρκία και την ΕΕ; Αναρωτιέμαι, έχει τέτοια εξουσιοδότηση και από ποιόν; Αν η Τουρκία έχει ένα αίτημα προς την ΕΕ να πάει η ίδια και να το διαπραγματευτεί. Καλοδεχούμενη θα είναι. Οι άλλοι, όμως, δεν έχουν καμία δουλειά να θεωρούν ότι με αφορμή το Κυπριακό οφείλουν να συμβάλλουν στην ικανοποίηση απαιτήσεων της Τουρκίας που αφορούν τις σχέσεις της με την ΕΕ”.
Οσον αφορά την αποτυχία των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού, ο ίδιος είπε: “Ήταν φανερό ότι, από την επομένη της Γενεύης, αναζητούσαν άλλοθι για να σπάσουν τη διαπραγμάτευση σε άλλα θέματα. Γνωρίζουν, πλέον, πολύ καλά, ότι δεν μπορούν να πείσουν κανέναν πια στον κόσμο ότι δικαιούνται να έχουν δικαίωμα στρατιωτικής παρουσίας και επέμβασης στην Κύπρο. Γι’ αυτό επέλεξαν μια win-win επιλογή: να θέσουν νέα, άσχετα ζητήματα προκειμένου να καλύψουν την αδυναμία ή έλλειψη θέλησης να συζητήσουν το κύριο, ή στην καλύτερη περίπτωση να κερδίσουν τη δυνατότητα ελέγχου της Μεγαλονήσου με μη στρατιωτικά μέσα, ώστε να συμβιβαστούν σε άλλα ζητήματα. Έτσι μας προέκυψε το αίτημα για το δικαίωμα των «4 ελευθεριών» για τους Τούρκους. Ταυτόχρονα, κάτοχοι θεσμικών θέσεων στα κατεχόμενα, όπως ο ψευδοπρωθυπουργός, έκαναν λόγο για πλάνο «Β» και τη δυνατότητα προσάρτησης της κατεχόμενης Κύπρου στην Τουρκία. Κάποιοι άλλοι στα κατεχόμενα έκαναν λόγο για «μοντέλο Γιβραλτάρ»”. Και κατέληξε, αφήνοντας νέες αιχμές για τον κ.Αϊντα και άλλους διεθνείς παράγοντες: “Είναι αξιοθαύμαστο, πώς οι τόσο ευαίσθητοι σε άλλα θέματα διεθνείς παράγοντες και διαμεσολαβητές παριστάνουν σαν να μην άκουσαν τίποτε από όλα αυτά”.
Ποιές είναι, όμως, οι απαιτήσεις της Αγκυρας, για τις οποίες ο κ.Αϊντα κατηγορείται ευθέως πια ότι λειτουργεί ως ατζέντης τους; “Οι απαιτήσεις των Τούρκων για τις 4 ελευθερίες -κατά τον κ.Κοτζιά- δεν αφορούν το Κυπριακό πρόβλημα. Είναι μια απαίτηση που διατυπώνεται προς την ΕΕ στο όνομα του Κυπριακού. Στην πραγματικότητα, δηλαδή, η Τουρκία απαιτεί να φροντίσουν οι εμπλεκόμενοι στο Κυπριακό την ικανοποίηση των ως άνω αιτημάτων προκειμένου να υπάρξει λύση στο Κυπριακό. Έτσι, για άλλη μια φορά, η Τουρκία προσπαθεί να καλύψει το θέμα της Κατοχής και να αναγάγει ως δήθεν κεντρικό πρόβλημα του Κυπριακού τα δικά της δικαιώματα. Αυτό το κάνει αφενός ζητώντας στρατιωτική βάση για λόγους που έχουν να κάνουν με το μεσανατολικό και αφετέρου τις «4 ελευθερίες» που αφορούν δικαιώματα των Τούρκων στην ΕΕ”.
Η Ελλάδα δεν κάνει πίσω
Οσον αφορά το καθεστώς εγγυήσεων – κατοχικά στρατεύματα, την διατήρηση των οποίων θέλει η Αγκυρα, ο κ.Κοτζιάς εμφανίστηκε κατηγορηματικός: “Η θέση μας είναι ότι αυτό το καθεστώς και αυτές οι συνθήκες θα πρέπει να καταργηθούν, χωρίς μεν και αλλά. Και αυτό διότι ένα τέτοιο καθεστώς είναι παράνομο σύμφωνα με το σύγχρονο διεθνές δίκαιο και το σύνολο των αποφάσεων του ΟΗΕ. Διότι αυτό το καθεστώς χρησιμοποιήθηκε για την χρήση βίας, και μάλιστα ένοπλης, που απαγορεύει το διεθνές δίκαιο. Διότι είναι ένα καθεστώς αναχρονιστικό και δεν αντανακλά τις πραγματικότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας”. Στη Γενεύη, πρόσθεσε, όπως φάνηκε, “η Τουρκία δεν ήταν σε θέση να κάνει ή δεν ήθελε να κάνει οποιαδήποτε πρόταση. Ίσως είχε εγκλωβιστεί στην αυταπάτη ότι αυτά που λέμε δεν τα εννοούμε. Εμείς, όμως, τα εννοούμε και μάλιστα κατηγορηματικά”.
Αναλυτικότερα, για τη Γενεύη είπε: “Δεν είναι τυχαίο, ότι μετά την πρώτη ημέρα συζητήσεων στη Γενεύη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι έχει να κάνει τάχα σημαντικότερα πράγματα από το να συζητά το Κυπριακό, λέγοντας ότι πρέπει να πάει στην Άγκυρα, λόγω του προεκλογικού αγώνα και των εξελίξεων στη Συρία. Με αυτό τον τρόπο αρνήθηκε να παραμείνει στη δεύτερη μέρα των συζητήσεων. Στη συνέχεια, συνειδητά ψευδώς, δήλωνε ότι φύγαμε εμείς από την Γενεύη, ενώ εμείς ήμασταν ακόμα εκεί μαζί με τον ΓΓ του ΟΗΕ. Το κύριο, βέβαια, είναι ότι οι Τούρκοι έφυγαν από την Γενεύη διότι δεν ήθελαν ή και δεν μπορούσαν να συζητήσουν το κύριο ζήτημα, τον πυρήνα του Κυπριακού από τη διεθνή σκοπιά: την κατάργηση των εγγυήσεων, την απάλειψη κάθε δυνατότητας παρέμβασης, την απόσυρση του κατοχικού στρατού”.
Συγγνώμη για την προδοσία
Κατά την ομιλία του, ο κ.Κοτζιάς επανέλαβε τη “συγγνώμη” που αρκετές φορές εξέφρασε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη μεγαλόνησο από την ημέρα της 25η Μαρτίου. “Οταν οι νεοραγιάδες της χούντας -είπε- αποφάσισαν να ανατρέψουν τον Μακάριο στο όνομα της Ενωσης, αλλά στην πραγματικότητα προκειμένου να εξυπηρετήσουν συμφέροντα τρίτων, το Κυπριακό κράτος μπήκε σε μια πορεία μεγάλης αγωνίας. Να ζητήσω εκ μέρους όλων μας, εδώ σε αυτόν τον ιδιαίτερο τόπο, συγγνώμη για το έγκλημα της χούντας των Αθηνών”.
Ενδιαφέρον, επίσης, παρουσιάζει και ένα ακόμη σημείο της ομιλίας Κοτζιά. Κι αυτό διότι φαίνεται πως οι παραλήπτες του δεν είναι τόσο εντός της Κύπρου, όσο εντός της Ελλάδας και μεταξύ των Ελλαδιτών, στις σημερινές συνθήκες της επταετούς κρίσης. “Με την εθνικοαπελευθερωτική επανάστασή της, που αφετηρία της θεωρείται η 25η Μαρτίου του 1821, η Ελλάδα έδειξε στους λαούς ότι χρειάζεται να υπάρχει ενότητα στην ψυχή, θέληση στο νου και καρδιά με αποφασιστικότητα. Στο βαθμό που απουσίαζαν οι πιο πάνω ιδιότητες, ενεπλάκη σε αδελφοκτόνες συγκρούσεις, μείωσε τον ενθουσιασμό του φιλελληνισμού, ο οποίος ήταν απαραίτητος για την επιτυχία της επανάστασης, έθεσε την ίδια την Επανάσταση σε κίνδυνο. Το τίμημα ήταν δε υψηλότατο: κατάρρευση της χώρας, υπερχρέωση, υψηλός δανεισμός στη διάρκεια όλης της ιστορίας του νεοελληνικού κράτους”.
Ωστόσο, σήμερα, κατά την άποψή του, ένα εξαιρετικά σημαντικό όπλο που έχουν Ελλάδα και Κύπρος είναι ότι είναι “κράτη που συνδιαμορφώνουν με όλη την ΕΕ την πολιτική ως προς την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, την ενίσχυση του καθεστώτος της τελωνειακής Ένωσης Τουρκίας-ΕΕ, αλλά και την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου (σ.σ. στην ομιλία του ήταν ιδιαίτερα επικριτικός για τον ρόλο που έχει παίξει διαχρονικά η Βρετανία στο Κυπριακό ζήτημα) από την ΕΕ. Είμαστε, πλέον, κρίνοντες και όχι κρινόμενοι. Είμαστε συναποφασίζοντες για ύψιστα εθνικά-κρατικά συμφέροντα τρίτων, όπως είναι τα κράτη που ανέφερα. Ιδιαίτερα ως προς τους δεύτερους, που η διαπραγμάτευση για την ευόδωση των επιθυμιών τους θα αρχίσει σύντομα, θα πω δημόσια την εκτίμησή μου: Η στάση τους απέναντί μας, όπως στο Κυπριακό, θα επηρεάσει σημαντικά τις δικές μας μελλοντικές επιλογές. Συνολικά, δεν μπορεί στη σημερινή εποχή να επικαλούνται κάποιοι δεσμούς, δικαιώματα, απαιτήσεις από μια παρωχημένη εποχή όταν Ελλάδα και η Κύπρος ήταν ακόμα αποικίες τους. Για αυτό περιμένουμε όπως όλοι επιδείξουν έναντι μας τον απαιτούμενο σεβασμό. Τον απαιτούμενο σεβασμό έναντι των αρχών του διεθνούς δικαίου και του αισθήματος δικαιοσύνης και δικαιότητας”.
Διαβάστε περισσότερα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Έξω φρενών η Βίκυ Χατζηβασιλείου με τον αποστολέα στο Πάμε Πακέτο: «Θα σταματήσω την εκπομπή! Δεν σου επιτρέπω»! [video]
- Θρήνος σε κηδείες εφήβων, Εύοσμο: Την ίδια ώρα στο φως ανατριχιαστικές εικόνες μοιραίου αυτοκινήτου
- Σε 120 δόσεις η ρύθμιση οφειλών σε ασφαλιστικά Ταμεία και Εφορία
- Θρήνος στην κηδεία των δύο μαθητών που έχασαν τη ζωή τους στην άσφαλτο - ΦΩΤΟ
- Μητέρα βρήκε την 16χρονη κόρη της κρεμασμένη στην ντουλάπα!
- Survivor 2017: Η Σόφη Πασχάλη μιλάει για τον Ντάνο και «δίνει» τον Χανταμπάκη
- Οι πρώτες βουτιές του Γιάννη Μαρακάκη και της συζύγου του στον Αστέρα [εικόνες]
- Δολοφονία Φαίης Μπλάχα: Συγκλονιστική περιγραφή από φίλη της άτυχης 23χρονης - «Δεν την αναγνώρισα»
- Αλλάζει η διαδικασία επιλογής προϊσταμένων στο δημόσιο – Τι προβλέπεται σε τροπολογία
- Συγκινητική Ευρυδίκη, Survivor: Τι έγραψε στην άμμο μετά τη νίκη και ξέσπασε σε κλάματα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Antinews
- Από αριστεροί επαναστάτες... γιουσουφάκια των δανειστών
- Κοτζιάς: Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ δεν έχει διαβάσει ούτε τις αποφάσεις του Οργανισμού για το Κυπριακό
- Θρίλερ με τη συμφωνία Ελλάδας-θεσμών - Τι λένε κυβέρνηση και δανειστές για την αποκάλυψη του Reuters
- FT: Πώς θα πετύχει η τραγωδία του Brexit
- Ποια η απάντηση της ΕΕ στο "διαζύγιο" με τη Βρετανία
- ΣΚΡΑΤΣ: 3,3 εκατομμύρια ευρώ σε κέρδη μοίρασε την προηγούμενη εβδομάδα!
- Τελευταία Νέα Antinews
- Κοτζιάς: Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ δεν έχει διαβάσει ούτε τις αποφάσεις του Οργανισμού για το Κυπριακό
- Από αριστεροί επαναστάτες... γιουσουφάκια των δανειστών
- FT: Πώς θα πετύχει η τραγωδία του Brexit
- Ποια η απάντηση της ΕΕ στο "διαζύγιο" με τη Βρετανία
- ΣΚΡΑΤΣ: 3,3 εκατομμύρια ευρώ σε κέρδη μοίρασε την προηγούμενη εβδομάδα!
- Θρίλερ με τη συμφωνία Ελλάδας-θεσμών - Τι λένε κυβέρνηση και δανειστές για την αποκάλυψη του Reuters
- Reuters: Προκαταρκτική συμφωνία Ελλάδας-θεσμών
- Εικόνες ντροπής στο Αγρίνιο: Ξύλο για τη σειρά προτεραιότητας στη διανομή τροφίμων
- Μεγάλη επιτυχία της αστυνομίας κατά του παράνομου τζόγου
- H Μέι ενεργοποίησε το άρθρο για την έξοδο από την ΕΕ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Νέο αίτημα αποφυλάκισης από τον Άκη Τσοχατζόπουλο
- Ο Μπομπ Ντίλαν θα παραλάβει τελικά το Νόμπελ του
- Έκανε τον... Κινέζο ο Σημίτης...
- Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών για την αξιολόγηση ζητά και πάλι η Ένωση Κεντρώων
- «Έφυγαν» 8.000 εισιτήρια για το ΑΕΚ-Παναθηναϊκός
- Στην τελική ευθεία οι προετοιμασίες για τη φιλοξενία προσφύγων στην Κρήτη
- Το "καρφί" του Δανέλλη για τον Μπαργιώτα - ΒΙΝΤΕΟ
- ESM: Μετά το τέλος του προγράμματος ελάφρυνση του χρέους
- Καιρός: Ανεβαίνει η θερμοκρασία με τοπικές βροχές
- Ήρθε το… πολυπόθητο dislike στο Facebook