Κοτζιάς: Ορθολογική και λειτουργική λύση του Κυπριακού σημαίνει Κύπρος χωρίς στρατεύματα κατοχής και εγγυήσεις

«Συμφωνήσαμε ότι στηρίζουμε μία ορθολογική, αποτελεσματική, λειτουργική λύση του Κυπριακού, που σημαίνει μία Κύπρος χωρίς ξένα στρατεύματα κατοχής, σημαίνει μία Κύπρος χωρίς

εγγυήσεις», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), σημειώνοντας πως για τρίτη φορά τον τελευταίο μήνα ενημέρωσε τα κόμματα της Βουλής και πως αυτή ήταν η δεύτερη συνεδρίαση του ΕΣΕΠ για την Κύπρο.

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά συμφωνήθηκε «να εντείνουμε την ανταλλαγή γνωμών ανάμεσα στα κόμματα και τους ειδικούς που διαθέτει το κάθε κόμμα και να διασφαλίσουμε την όσο το δυνατόν καλύτερη συνεργασία ανάμεσά μας». Σε αυτό το σημείο, υπογράμμισε την ανάγκη η λύση του Κυπριακού να στηρίζεται με ομοψυχία από τη χώρα μας, «η οποία στέκεται δίπλα στον κυπριακό λαό και στην κυπριακή κυβέρνηση».

Τα μέλη του ΕΣΕΠ συζήτησαν για την προετοιμασία, ενόψει των συναντήσεων στις 9 και 12 Ιανουαρίου στη Γενεύη, με τον κ. Κοτζιά να αναλύει τα πρακτικά προβλήματα που υπάρχουν μπροστά μας και τον τρόπο με τον οποίο μεθοδεύει τη λύση τους η ελληνική κυβέρνηση.

Ο υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας σε ερώτηση ως προς το μήνυμα που θα ήθελε να στείλει στην Τουρκία, επανέλαβε ότι η Ελλάδα θέλει έναν γείτονα που να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο δημοκρατικός και περισσότερο εξευρωπαϊσμένος. «Θέλει έναν γείτονα που να μην είναι νευρικός και να αντιλαμβάνεται ότι τα μακρόχρονα συμφέροντά του είναι να στηρίζεται και εκείνος στο διεθνές δίκαιο και να μην το ανατρέπει», πρόσθεσε.

Ως προς τις ελληνοτουρκικές συνενννοήσεις πριν τη Γενεύη, ο κ. Κοτζιάς διευκρίνισε ότι προς το παρόν θα γίνει συνάντηση των γγ των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας-Τουρκίας, στην οποία θα γίνει διερεύνηση προθέσεων. Σε αυτό το σημείο, υπενθύμισε ότι στη διαπραγμάτευση για το σχέδιο Άναν το 2004 είχαν γίνει δύο συναντήσεις, μία στην Κωνσταντινούπολη και μία στην Αθήνα, ομάδων εργασίας που ασχολούνταν με το Κυπριακό και ότι κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης στο Μπούργκενστοκ έγιναν δύο συνάντησεις Καραμανλή-Ερντογάν, δύο συναντήσεις Καραμανλή-Άναν και μία συνάντηση Καραμανλή-Ερντογάν-Ανάν, από τις οποίες, όπως είπε, δεν υπήρξε αποτέλεσμα.

«Μελετώντας τις παλιές διαπραγματεύσεις, τότε υπήρχε μία άποψη ότι κατά κάποιο τρόπο θα μπορούσαν να διατηρηθούν οι συνθήκες εγγυήσεων και οι συνθήκες συμμαχίας και να μην καταργηθούν ολότελα τα παρεμβατικά δικαιώματα των Τούρκων. Και τα τρία αυτά σήμερα, τα παρακολουθούμε με πατριωτική συνέπεια αλλά σε διαφορετική κατεύθυνση», τόνισε ο υππυργός Εξωτερικών.

Γ. Κουμουτσάκος: Εθνική επιταγή στρατηγικής σημασίας η άρρηκτη ομοψυχία Λευκωσίας-Αθήνας

«Είναι θετικό ότι οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας ενημερώθηκαν θεσμικά από τον υπουργό Εξωτερικών για το πού βρισκόμαστε και για το ποιες πολιτικές υπάρχουν», δήλωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ).

Τόνισε ότι «η ενημέρωση και η ανταλλαγή απόψεων στο πλαίσιο του ΕΣΕΠ δεν συνιστά με κανένα τρόπο συμμετοχή στη συνδιαμόρφωση των θέσεων της ελληνικής κυβέρνησης, ούτε κατά οποιονδήποτε τρόπο συνιστά υποκατάσταση της ευθύνης για τη διαπραγμάτευση και τη συνολική στάση που θα έχει η Ελλάδα, αφού τη συνολική ευθύνη έχει η ελληνική κυβέρνηση».

Στη συνέχεια ο κ. Κουμουτσάκος, όπως είπε, επανέλαβε στο ΕΣΕΠ τις δημόσιες διατυπωμένες θέσεις της ΝΔ και δεμήνυσε πως το σημερινό καθεστώς στην Κύπρο δεν είναι ανεκτό και πρέπει να αλλάξει «κάτι που το έχουν συνυπογράψει από το 2014 και μετά και οι Τουρκοκύπριοι» προσέθεσε.

Σε αυτό το σημείο ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ εξέφρασε τη θέση του κόμματός του για τη λύση του Κυπριακού, σημειώνοντας: «μόνη λύση είναι η επανένωση του νησιού. Η εξεύρεση μιας λύσης βιώσιμης, δίκαιης και λειτουργικής, έτσι ώστε 42 χρόνια μετά την παράνομη κατάληψη και κατοχή εδάφους ανεξάρτητης χώρας από την Τουρκία και τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, επιτέλους Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να ζήσουν σε μια επανενωμένη Κύπρο μέλος της ΕΕ, να απολαμβάνουν τα δικαιώματα και τα ευεργετήματα αυτής της συμμετοχής σε μια κατάσταση σταθερότητας, δημοκρατίας και σιγουριάς. Χωρίς την παρωχημένη λογική εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων».

Στο πλαίσιο αυτό, εξέφρασε τη σταθερή υποστήριξη στις προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης «προκειμένου να επιτευχθεί μια τέτοια λύση που θα τύχει της έγκρισης της απόλυτης συμφωνίας των Τουρκοκυπρίων, στο σχεδιαζόμενο από τη συμφωνηθείσα διαδικασία, δημοψήφισμα».

Ο κ. Κουμουτσάκος συμπλήρωσε αυτές τις βασικές θέσεις της ΝΔ με δύο θεμελιώδεις, όπως τις χαρακτήρισε, αξιωματικές αρχές: «η πρώτη είναι ότι σε αυτήν τη διαδικασία η Κυπριακή Δημοκρατία αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται, όπως είχε καθοριστεί αρχικά από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Η άλλη θέση που έχει τη δική της ιδιαίτερη βαρύτητα είναι η εθνική ομοψυχία, η εθνική ενότητα Αθηνών - Λευκωσίας να είναι η διαρκής στρατηγική επιδίωξη που είναι το μόνο συμφέρον του ελληνισμού».

Μέσα από τις δύο αυτές αρχές, ο κ. Κουμουτσάκος είπε πως διαμορφώνεται απολύτως και το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα πρέπει όλοι να κινηθούν προς την προσπάθεια επίτευξης λύσης.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για ενδεχόμενη διμερή συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο κ.Κουμουτσάκος έθεσε ως βασική και θεμελιώδη προϋπόθεση γι' αυτή τη συνάντηση μια εξαιρετικά ολοκληρωμένη προετοιμασία, σε βάθος, πολύ συγκεκριμένου αντικειμένου. Καταληκτικά επισήμανε πως θεωρεί περιττό να προσθέσει ότι οι θέσεις που θα υποστηριχθούν εκεί από την Ελλάδα, από τον Έλληνα πρωθυπουργό, θα είναι θέσεις με τις οποίες θα υπάρχει ταύτιση με τη Λευκωσία.

Λοβέρδος: Στηρίζουμε τη σταθερή ελληνική εξωτερική πολιτική «η Κύπρος αποφασίζει η Ελλάδα συμπαρίσταται»

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη στηρίζει τη σταθερή ελληνική εξωτερική πολιτική, «η Κύπρος αποφασίζει η Ελλάδα συμπαρίσταται», τόνισε σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του ΕΣΕΠ ο Ανδρέας Λοβέρδος. Σε αυτό το πλαίσιο, επανέλαβε τις εκπεφρασμένες θέσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ως προς το θέμα των ξένων στρατευμάτων, των εγγυήσεων και της ασφάλειας και χαιρέτισε τη «διαφαινόμενη μετατροπή της διάσκεψης της Γενεύης σε πολυμερή, διότι η πενταμερής θα γεννούσε πολλά προβλήματα».

Ωστόσο, χαρακτήρισε λανθασμένη μια ενδεχόμενη συνάντηση μεταξύ στον Έλληνα πρωθυπουργό και τον Τούρκο Πρόεδρο πριν από τη διάσκεψη της Γενεύης στις 12 Ιανουαρίου.

Παράλληλα, πρότεινε αλλαγή του τρόπου λειτουργίας του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής από την επόμενη συνεδρίαση, «κάτι που έγινε δεκτό», όπως σημείωσε.

Τέλος, εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο κ. Λοβέρδος πρότεινε «αν δεν υπάρξει άλλο θέμα που θα επιβάλει να συγκροτηθεί πάλι το ΕΣΕΠ, ή πριν από την πολυμερή ή μετά από αυτή, το επόμενο θέμα συνεδρίασης του ΕΣΕΠ να είναι η μετανάστευση και η τρομοκρατία ως θέμα που έχει απόλυτη διασύνδεση».

Πηγή:imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα