Κρεμαστινός: «Nαι» σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ
Ανοικτός σε διάλογο για συνεργασία, ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής, δηλώνει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής Δημήτρης Κρεμαστινός. Συγκεκριμένα στην ερώτηση "με τη ΝΔ ή με τον ΣΥΡΙΖΑ" ο Ε΄ αντιπρόεδρος της Βουλής απαντά: «Έχω επανειλημμένα τονίσει ότι το συντριπτικό ποσοστό των ψηφοφόρων του 34% του ΣΥΡΙΖΑ
Ο κ. Κρεμαστινός θεωρεί λογικό η Φώφη Γεννηματά να ζητάει εκλογές προκειμένου «η σταθεροποίηση του πολιτικού κλίματος να διασφαλιστεί τουλάχιστον μετά τις εκλογές», καθώς -όπως σημειώνει- «χωρίς αξιόπιστο σταθερό πολιτικό σχήμα δεν υπάρχει καμία ελπίδα για ανάταξη της οικονομίας».
Τάσσεται υπέρ της απλής αναλογικής υπό την προϋπόθεση να δεσμευθούν, και μάλιστα προεκλογικά, τα κόμματα για συνεννοήσεις και συγκλίσεις. «για να πιστέψουν όλοι και ιδίως οι επενδυτές ότι θα προκύψει σταθερή κυβέρνηση μετά τις εκλογές».
Ο βουλευτής Δωδεκανήσων, αναφερόμενος στην τουρκική επιθετικότητα, δεν απέκλεισε ένα επεισόδιο τύπου Ιμίων με στόχο να οδηγηθεί η Ελλάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Επίσης σχετικά με την έξαρση του προσφυγικού στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ο καθ. Δ. Κρεμαστινός προτείνει να επανεξεταστεί το θέμα των hotspots σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Aναλυτικά η συνέντευξη :
Ως βουλευτής των ακριτικών Δωδεκανήσων, σε ποιο βαθμό ανησυχείτε για την τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο και τη Κύπρο;
Η Τουρκία δια του Προέδρου της ζητά επικαιροποίηση της συνθήκης της Λοζάνης. Μέσα στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και ο εκνευρισμός και η επιθετικότητα και κυρίως οι εξοπλισμοί. Όλα αυτά στόχο έχουν να υποχρεώσουν την Ελλάδα σε επαναδιαπραγμάτευση. Δεν βλέπω πόλεμο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Δεν αποκλείω όμως ένα επεισόδιο τύπου Ιμίων, δηλαδή περιορισμένο επεισόδιο, που και αυτό θα έχει στόχο να οδηγήσει την Ελλάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Συμφωνείτε με την κυβερνητική τακτική στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της Άγκυρας; Τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα;
Η Ελλάδα πρέπει να αποφεύγει ανόητες δημόσιες απαντήσεις σε επιθετικούς κύκλους της Τουρκίας διότι αυτό δεν ωφελεί σε τίποτα. Αντίθετα, πρέπει να προσφεύγει συνεχώς και αδιαλείπτως στο συμβούλιο αρχηγών– κρατών της Ευρώπης και φυσικά στο ΝΑΤΟ με στόχο πώς θα αποτραπεί ο κίνδυνος ακόμα και ενός περιορισμένου επεισοδίου. Εκείνο το οποίο θα έπρεπε να πράξει η κυβέρνηση είναι όταν συνομιλεί για εθνικά θέματα να υπάρχει η δυνατότητα εκ των προτέρων ενημέρωσης των κοινοβουλευτικών κομμάτων, με στόχο την επίτευξη ομοφωνίας. Αυτό έχει ζητήσει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.
Πώς κρίνετε την κυβερνητική πολιτική στο προσφυγικό.μεαναστευτικό; Πώς θα ανακουφιστούν τα νησιά του Αιγαίου;
Από την αρχή έχω επανειλημμένα τοποθετηθεί ότι ήταν λάθος τα hotspots να γίνουν στα νησιά. Είχα πει στη Βουλή ότι τα hotspots στο τέλος θα γίνουν μονάδες εγκατάστασης και όχι υποδοχής όπως έλεγαν όλοι οι φίλοι μας οι Ευρωπαίοι. Και δυστυχώς αυτό συνέβη. Κατά συνέπεια θα πρέπει σε ευρωπαϊκό επίπεδο να επανεξεταστεί το θέμα των hotspots. Επίσης πιστεύω ότι θα πρέπει να υπάρχει καθημερινή επικοινωνία με ειδικά πλοία που θα χρηματοδοτούνται από την ΕΕ για τη μεταφορά των προσφύγων και των μεταναστών στην ενδοχώρα αμέσως μετά την άφιξή τους στα νησιά. Η διαδικασία υποδοχής και παροχής ασύλου πρέπει να γίνεται στην ενδοχώρα και όχι στα νησιά. Έτσι μόνο θα ανασάνουν τα νησιά.
Συμφωνείτε, κύριε Κρεμαστινέ, με την πρόταση Γεννηματά να γίνουν εκλογές για να αποφασίσουν οι πολίτες τι θα γίνει μετά τη λήξη του Μνημονίου;
Η κ. Γεννηματά ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξ αρχής είχε ζητήσει συμμετοχή και της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση, ούτως ώστε να δημιουργηθεί ένα αξιόπιστο σταθερό πολιτικό κλίμα που να προσελκύσει επενδύσεις και επενδυτές, και να οδηγήσει στην πολυπόθητη από όλους ανάπτυξη. Η κ. Γεννηματά ζήτησε επίσης να προχωρήσει η διαδικασία του Συντάγματος μέσα στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού της χώρας. Όμως επειδή τίποτα από όλα αυτά δεν έγινε, είναι λογικό να ζητάει εκλογές προκειμένου η σταθεροποίηση του πολιτικού κλίματος να διασφαλιστεί τουλάχιστον μετά τις εκλογές. Χωρίς αξιόπιστο σταθερό πολιτικό σχήμα δεν υπάρχει καμία ελπίδα για ανάταξη της οικονομίας. Κανείς δεν εμπιστεύεται ασταθείς κυβερνήσεις για να επενδύσει σε μία χώρα όπου δεν θα ξέρει τι θα του συμβεί τον επόμενο χρόνο σε φορολογικό και χρηματοπιστωτικό επίπεδο.
Η κυβέρνηση ανακινεί θέμα εκλογικού νόμου και φαίνεται να επαναφέρει την απλή αναλογική από τις επόμενες εκλογές. Συμφωνείτε;
Η απλή αναλογική προϋποθέτει συνεννοήσεις και συγκλίσεις μεταξύ των κομμάτων. Εάν αυτό συμβεί μετεκλογικά τότε και πολύς χρόνος θα χρειαστεί και ενδεχομένως να προκύψει ακυβερνησία. Κατά συνέπεια, οι διεργασίες αυτές πρέπει να γίνουν προεκλογικά για να πιστέψουν όλοι και ιδίως οι επενδυτές ότι θα προκύψει σταθερή κυβέρνηση μετά τις εκλογές. Στο ερώτημά σας εάν συμφωνώ, απαντώ ότι συμφωνώ αλλά υπό αυτές τις προϋποθέσεις.
Συμμερίζεσθε την εκτίμηση ότι ο κ Τσίπρας αποδέχεται τους όρους των δανειστών για να κλείσει το κεφάλαιο Μνημόνια συνεχίζοντας τη λιτότητα, ενώ ο κ. Μητσοτάκης αποφεύγει να δεσμευτεί για το τι θα πράξει αν είναι ο επόμενος πρωθυπουργός;
Δεν πρέπει να υπάρχουν ψευδαισθήσεις. Εάν δεν υπάρξουν επενδύσεις και ανάπτυξη, η λιτότητα θα συνεχίζεται ανεξαρτήτως του ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός. Κατά συνέπεια, αλλού πρέπει να στοχεύσει η κυβέρνηση για να επιτευχθεί πολική σταθερότητα και να βελτιωθούν το ταχύτερο δυνατόν οι μισθοί και οι συντάξεις.
Ποια θα πρέπει να είναι, κατά τη γνώμη σας, τα σημεία που θα συγκροτήσουν την Εθνική Συνεννόηση, όπως προτείνει το Κίνημα Αλλαγής;
Το Κίνημα Αλλαγής προτείνει το αυτονόητο. Και το αυτονόητο είναι ότι πρωτίστως πρέπει να διασφαλιστεί η πολιτική σταθερότητα και το αναπτυξιακό πρόγραμμα της χώρας το οποίο πρέπει να στηρίξουν όλα τα κόμματα που θα συγκροτήσουν μια κυβέρνηση τετραετίας. Από εκεί και πέρα, οι ιδεολογικές διαφοροποιήσεις, οι οποίες είναι αυτονόητες, μπορεί να αναμένουν μέχρις ότου σταθεροποιηθεί η οικονομία οπότε το κάθε κόμμα θα έχει την πολυτέλεια να υποστηρίξει την ιδεολογική του θέση.
Με τη ΝΔ ή με τον ΣΥΡΙΖΑ; Ποια είναι η στρατηγική κατεύθυνση του Κινήματος Αλλαγής;
Έχω επανειλημμένα τονίσει ότι το συντριπτικό ποσοστό των ψηφοφόρων του 34% του ΣΥΡΙΖΑ των τελευταίων εκλογών ήταν άνθρωποι που στο παρελθόν στήριξαν επανειλημμένα εκλογικά το ΠΑΣΟΚ. Είναι κατά συνέπεια λογικό το Κίνημα Αλλαγής να απευθύνεται πρωτίστως σε αυτόν τον χώρο. Όμως, μετά την αναγνώριση από τον ίδιο των πρωθυπουργό στη Βουλή ότι αυταπατήθηκε κατά το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησής του, δηλαδή ότι πίστευε πως υπάρχει κι άλλος δρόμος εκτός από αυτούς των μνημονίων, χιλιάδες από αυτούς τους ψηφοφόρους δηλώνουν σήμερα δημοσκοπικά ότι έχουν απογοητευτεί και δεν ξέρουν τι να πράξουν στις προσεχείς εκλογές. Κατά συνέπεια, είναι λογικό οι ηγεσίες των δύο κομμάτων να αναζητήσουν ένα πλαίσιο συμφωνίας αξιόπιστο απευθυνόμενο προς τους ψηφοφόρους τους. Για το λόγο αυτό πρότεινα ο αρχηγός του κοινοβουλευτικά μεγαλύτερου κόμματος να αναζητήσει ένα διάλογο με την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής στον οποίο να τεθούν οι βάσεις κοινής συμφωνίας. Εάν όμως δεν υπάρξει συμφωνία δεν σημαίνει ότι πρέπει να χαθεί η χώρα. Είδατε ότι το SPD στη Γερμανία συγκυβερνά με τους Χριστιανοδημοκράτες ύστερα όμως από προγραμματικές συμφωνίες, η συζήτηση των οποίων διήρκεσε μήνες και στην οποία συμμετείχε όχι μόνο η κορυφή αλλά και η βάση του κόμματος.
Μείωση συντάξεων και αφορολόγητου έχει ψηφίσει η κυβέρνηση να εφαρμοστούν από 1.1.2019. Δεν θα πρέπει να καταλογιστεί η ευθύνη για τη λιτότητα;
Το θέμα της ευθύνης, αν μου επιτρέψετε, είναι δευτερεύον. Το πρωτεύον θέμα είναι η ανάταξη της οικονομίας της χώρας και η ταχύτερη δυνατή επαναφορά των μισθών και συντάξεων σε επίπεδα Ευρώπης και όχι Βαλκανίων. Τώρα, οι ευθύνες ως προς τη λιτότητα είναι προφανείς. Η κυβέρνηση της ΝΔ το 2009 παρέδωσε τη χώρα σε κατάσταση χρεοκοπίας. Το ΠΑΣΟΚ παρότι έβλεπε ότι κανένα κόμμα ουσιαστικά δεν συμφωνούσε για το πρώτο μνημόνιο, αντί να προκηρύξει εκλογές ή δημοψήφισμα για να υποχρεώσει τα άλλα κόμματα να συμμετέχουν, προχώρησε μόνο του στο πρώτο μνημόνιο. Η ΝΔ αντί να στηρίξει το πρώτο μνημόνιο προχώρησε σε λαϊκιστικές εξαγγελίες (Ζάππειο 1, Ζάππειο 2, Ζάππειο 3) με αποτέλεσμα να οδηγήσει τη χώρα στο δεύτερο μνημόνιο. Ο σημερινός πρωθυπουργός είπε στη Βουλή ότι αυταπατήθηκε. Δηλαδή δεν μπόρεσε να εφαρμόσει αυτά που πίστευε. Έτσι αναγκάστηκε μέσα σε ένα δραματικό βράδυ του καλοκαιριού να εξαγγείλει μια άλλη πολιτική, η οποία όμως ήταν αντίθετη με αυτά που πίστευε. Κατά συνέπεια, το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησής του δεν ωφέλησε αλλά έβλαψε οικονομικά τη χώρα. Έτσι υποχρεώθηκε να φέρει με το τρίτο μνημόνιο μέτρα λιτότητας, τα οποία δυστυχώς θα συνεχιστούν και στο 2019, μετά το θεωρητικό τέλος του μνημονίου. Οι ευθύνες λοιπόν που με ρωτάτε είναι προφανείς, αλλά δυστυχώς έχουν μόνο ιστορικό ενδιαφέρον. Διότι στην πράξη δεν ωφελεί πια η συζήτηση για τις ευθύνες, ωφελεί η συζήτηση για το πόσο γρήγορα και πόσο ουσιαστική θα είναι η ανάπτυξη της χώρας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε περισσότερα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Σοκ! Νεκρός πασίγνωστος τραγουδιστής που αγνοούνταν από την περασμένη Τετάρτη
- NEO ΣΟΚ στο Πανελλήνιο: Αγνοούμενη έγκυος γυναίκα νεκρός ο φίλος της... [photos]
- Λυκουρέζος-Καλογρίδη, αποκάλυψη: Πού της έκανε πρόταση γάμου, τι απάντησε η Νατάσα. Θα φάμε κουφέτα;
- Πρίγκιπας Κάρολος, Κρήτη: Τι δώρο του έκαναν δύο προσφυγόπουλα και λύγισε. Συγκίνηση [φωτο]
- Τι αλλάζει από 25 Μαΐου για τους χρήστες του διαδικτύου
- Ελληνες «Κατέβασαν Ρολά» Στην Αεροπορία Των Τούρκων- Φύλλο Και Φτερό 5.000 Δεδομένα Πιλότων: «Εδώ Θα Τους Βρείτε»
- Aπίστευτο: Οι βουλευτές πληρώνουν 40 φορές λιγότερο φόρο από τους πολίτες!
- Έλλειψη βιταμίνης D: Τι προκαλεί και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί;
- Σφοδρές συμπλοκές μεταξύ οπαδών-ΜΑΤ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Antinews
- Σφοδρές συμπλοκές μεταξύ οπαδών-ΜΑΤ
- Βόμβα ολκής από το ΣτΕ: Συνταγματικές οι περικοπές του νόμου Κατρούγκαλου
- Σύλληψη δουλεμπόρων με «διάσημο» αρχηγό
- Κρεμαστινός: «Nαι» σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ
- Που... είσαι Αλέξη
- Στις κάλπες σήμερα, οι Ιρακινοί
- ΠΓΔΜ: Έχουμε εισέλθει σε μια πολύ κρίσιμη φάση για τις διαπραγματεύσεις
- Β. Κικίλιας: Αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να πετύχει τίποτα
- Σπυράκη: Η Ελλάδα χρειάζεται επενδυτικό, όχι φορολογικό, σοκ
- Ντομπρόβσκις: Συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις
- Τελευταία Νέα Antinews
- Κρεμαστινός: «Nαι» σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ
- Στις κάλπες σήμερα, οι Ιρακινοί
- Β. Κικίλιας: Αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να πετύχει τίποτα
- Τζανακόπουλος: H ΝΔ και η ηγεσία της έχουν αυτοανακηρυχθεί σε συνήγορο του κ. Μαρινάκη
- ΠΓΔΜ: Έχουμε εισέλθει σε μια πολύ κρίσιμη φάση για τις διαπραγματεύσεις
- Σπυράκη: Η Ελλάδα χρειάζεται επενδυτικό, όχι φορολογικό, σοκ
- Ντομπρόβσκις: Συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις
- Σύλληψη δουλεμπόρων με «διάσημο» αρχηγό
- Που... είσαι Αλέξη
- Βόμβα ολκής από το ΣτΕ: Συνταγματικές οι περικοπές του νόμου Κατρούγκαλου
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Πτηνοτροφία: 742 θετικά δείγματα, μολυσμένα με fipronil | Της Ειρήνης Αιμονιώτη
- Πρίγκιπας Κάρολος, Κρήτη: Τι δώρο του έκαναν δύο προσφυγόπουλα και λύγισε. Συγκίνηση [φωτο]
- Τη Δευτέρα ο Μανώλης Κεφαλογιάννης στους 2 Έλληνες στρατιωτικούς
- Aπίστευτο: Οι βουλευτές πληρώνουν 40 φορές λιγότερο φόρο από τους πολίτες!
- Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Τα Νέα Σαββατοκύριακο»
- Η πρώτη σελίδα της «Εφημερίδας των Συντακτών»
- Όταν ο ΠΑΟΚ πλήρωνε τα χρέη του
- 5 πράγματα που πρέπει να κάνεις κάθε φορά που γυρνάς από το σούπερ μάρκετ
- Παραλίγο τραγωδία στο κέντρο της Χαλκίδας – Αυτοκίνητο έπεσε επάνω σε καρότσι με παιδί [video]