Κρίσιμος ο χειρισμός των εκκρεμών υποθέσεων του ν. Κατσέλη στη διαπραγμάτευση για τον νέο νόμο

Το κρίσιμο θέμα του πώς τελικά θα γίνει ο χειρισμός των εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη, καλούνται να λύσουν στη σημερινή συνάντησή τους τράπεζες και κυβέρνηση.

Η συνάντηση μεταξύ των CEO των ελληνικών τραπεζών και του Υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη και του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Δημήτρη Λιάκου, θα πραγματοποιηθεί στις 3 μετά το μεσημέρι. Στόχος

είναι το σχέδιο του νέου νόμου που θα διαδεχθεί τον ν. Κατσέλη να σταλεί στους "θεσμούς" μέσα στο Σαββατοκύριακο και την ερχόμενη Τρίτη 26 του μηνός να κατατεθεί στη Βουλή.

Όπως έγραψε το Capital.gr, το βασικό θέμα είναι οι περίπου 160.000 εκκρεμείς υποθέσεις του ν. Κατσέλη για τις οποίες οι τράπεζες ζητούν να γίνει "μετάπτωσή" τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και να αξιολογηθούν και αυτές με τα κριτήρια επιλεξιμότητας, αλλά και επιδότησης, του νέου θεσμικού πλαισίου που θα ισχύσει μετά τις 28 Φεβρουαρίου.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της εκτιμά ότι δεν μπορεί να υποχρεωθούν όσοι έχουν ήδη υποβάλει αίτηση με το παλαιό καθεστώς, να ενταχθούν στο νέο. Ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, στον υπό διαμόρφωση νέο νόμο θα προβλέπεται δικαίωμα στον δανειολήπτη που έχει ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη, να παραιτηθεί από αυτόν και να υπαχθεί στη διαδικασία που θα προβλέπει ο νέος νόμος.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το αίτημα των τραπεζών και των "θεσμών" να υπάρξουν συγκεκριμένα όρια ισχύος για τον νέο νόμο, θα ικανοποιηθεί, με τον νέο νόμο να έχει διάρκεια ενός έτους.

Ουσιαστικά, η διαπραγμάτευση που θα γίνει σήμερα μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζιτών θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το τι θα ισχύσει για τους δανειολήπτες που έχουν ζητήσει ή θα ζητήσουν καθεστώς προστασίας. Ειδικότερα, σε κάποιον δανειολήπτη, θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις στα εξής ερωτήματα:

α) Δεν έχω κάνει αίτηση υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη. Μετά την 1η Μαρτίου αποφασίζω να αιτηθώ προστασίας. Πού θα απευθυνθώ; Στα δικαστήρια ή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα;

β) Έστω ότι πηγαίνω στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Αν δεν τα βρω με την τράπεζα, μετά θα μπορώ να πάω στα δικαστήρια για να ρυθμίσω την οφειλή μου με "κούρεμα"; Και αν πάω στα δικαστήρια, θα έχω προστασία;

γ) Αν έχω κάνει αίτηση υπαγωγής σε καθεστώς προστασίας πριν από την 1η Μαρτίου 2019 και δεν έχει εκδικαστεί, θα μπορώ να υποβάλω αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα όταν αυτή λειτουργήσει;

δ) Αν δεν μπω στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, τι παθαίνω; Χάνω την προστασία;

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα