Κυπριακό: Παρουσίασε κατάλογο απαιτήσεων η Άγκυρα

Η Άγκυρα έσπευσε ταχέως να προσγειώσει όσους επιμένουν να πιστεύουν ότι "οφείλει να συνεργαστεί" με τα Ηνωμένα Έθνη για την εξεύρεση λύσης του Κυπριακού. Αλλά και όσους θεωρούν ότι κρατά το κλειδί για να επιλυθεί το πρόβλημα.

Σύμφωνα με τον "Φιλελεύθερο της Κύπρου”, η πρώτη αντίδραση της Τουρκίας για την τριμερή του Βερολίνου προήλθε από την ίδια την Προεδρία και όχι από το υπουργείο Εξωτερικών, κάτι που έχει σημασία όσον αφορά στα μηνύματα που θέλει να στείλει η Άγκυρα. Διαμηνύει πως εάν ικανοποιηθούν οι όροι που θέτει, τότε θα στηρίξει τις προσπάθειες.

Απάντηση και στο ανακοινωθέν του Βερολίνου που καλεί τις εγγυήτριες δυνάμεις σε συνεργασία για να προχωρήσουν οι προσπάθειες στο Κυπριακό.

Στα κατεχόμενα ο Μουσταφά Ακιντζί φαίνεται ότι έχει αποδεχθεί κάποια δεδομένα και κυρίως ότι οι όποιες εξελίξεις στο Κυπριακό σ’ ό,τι αφορά διαπραγματεύσεις θα πρέπει να αναμένονται μετά την άνοιξη. Μήνυμα που απαντά και σ’ όσους πιστεύουν ότι το επόμενο πεντάμηνο, μέχρι τις "εκλογές" του Απρίλη, μπορεί να χρησιμοποιηθεί παραγωγικά.

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, κατέγραψε με σαφήνεια τον κατάλογο απαιτήσεων της Άγκυρας:
1. Μια διαπραγμάτευση από στο εξής θα πρέπει είναι στη βάση μιας διαδικασίας η οποία να στηρίζεται σε έναν οδικό χάρτη και όχι ανοικτού τέλους. Θα πρέπει να χωριστεί σε διάφορα στάδια, αλλά με συγκεκριμένες παραμέτρους, δηλαδή να είναι ξεκάθαρες οι αρχές πάνω στις οποίες μπορεί να στηρίζεται.
2. Θα πρέπει να ληφθεί ως βάση ένα πλαίσιο το οποίο θα εγκαθιδρύει μια δομή στην οποία αμφότερες οι κοινότητες θα έχουν ίσα δικαιώματα, οι Τουρκοκύπριοι θα τυγχάνουν μεταχείρισης ως ίσοι κάτοικοι της νήσου και θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα πολιτικά και οικονομικά τους δικαιώματα.
3. Η Τουρκία ξεκαθάρισε πως δεν δέχεται οτιδήποτε διαφορετικό από τα πιο πάνω.
4. Εάν υπάρξουν οι πρέπουσες συνθήκες για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, εάν το πλαίσιο τεθεί με ορθό τρόπο, θα είναι μέσα σε μια τέτοια προσπάθεια και θα τη στηρίξει.

Σχολιάζοντας την τριμερή συνάντηση για το Κυπριακό στο Βερολίνο, ο κ. Καλίν είπε ότι "η δική μας θέση από την αρχή είναι πως διαπραγματεύσεις ανοιχτού τέλους δεν θα φέρουν αποτέλεσμα"."Διαπραγματεύσεις έγιναν την τελευταία φορά στο Κραν Μοντανά. Όλοι γνωρίζουν τη δική μας συμβολή εκεί και της τουρκοκυπριακής πλευράς.
Ο Ιμπραχίμ Καλίν υποστήριξε ότι η Τουρκία μέχρι σήμερα έχει κάνει πολλά βήματα για την επίλυση του Κυπριακού και κατέβαλε προσπάθεια. "Από εδώ υπάρχουν σημαντικά μαθήματα για να πάρει κανείς. Ενόσω δεν επιλύεται το Κυπριακό, εξακολουθεί να είναι πρόβλημα η Ανατολική Μεσόγειος, τα εκεί φυσικά αποθέματα. Αλλά δυστυχώς οι χώρες της ΕΕ αντί να τηρούν μια ουδέτερη και εποικοδομητική στάση, στηρίζοντας την ε/κ πλευρά και λέγοντας "εκείνη είναι ένα κράτος-μέλος”, επιδεικνύουν μια στάση που δεν συμβάλλει στη διαδικασία".

Πέντε σχόλια από τον Ακιντζί

Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Μουσταφά Ακιντζί, επιστρέφοντας από το Βερολίνο θέλησε να καταγράψει τη δική του εκτίμηση για την τριμερή συνάντηση με τον Νίκο Αναστασιάδη και τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Από τις δηλώσεις του αυτό που πρωτίστως ξεχωρίζει είναι η αποδοχή κάποιων πραγματικοτήτων όσον αφορά στη συνέχεια των προσπαθειών, αφού παρέπεμψε για ουσιαστικές εξελίξεις στο Κυπριακό μετά την Άνοιξη του 2020. Σύμφωνα με τον Μουσταφά Ακιντζί, η συνάντηση του Βερολίνου έδωσε τα εξής:

- Πρώτον, πολύ ξεκάθαρα καθορίστηκε ως στόχος η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία που θα βασίζεται στην πολιτική ισότητα, θα αποτελείται από δύο συνιστώσες πολιτείες και η κυριαρχία θα προέρχεται από τις δύο κοινότητες ως ίσες. "Στη βάση των ΗΕ δεν υπάρχει άλλη λύση. Σε περίπτωση που δεν μπορέσει να επιτευχθεί λύση, η διαίρεση θα παγιωθεί, είναι ένα γεγονός".

-Δεύτερον, στη δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ γίνεται αναφορά σε έγγραφα που αφορούν στα θέματα της πολιτικής ισότητας, την αποτελεσματική συμμετοχή στις αποφάσεις και την εκ περιτροπής προεδρία. "Γι’ αυτό δεν τίθεται θέμα μιας λύσης που δεν θα περιέχει την πολιτική ισότητα και τα στοιχεία αυτής".

-Τρίτον, η διαδικασία πλέον δεν θα είναι ανοικτού τέλους και δεν θα γίνουν διαπραγματεύσεις απλά για να γίνουν, σημειώνοντας ότι στόχος τέθηκε μια στρατηγική συμφωνία στα βασικά θέματα και μετά θα συμπληρωθούν οι λεπτομέρειες. Διαφυλάττεται η ισχύς των προηγούμενων συγκλίσεων και γίνεται αναφορά στην αίσθηση του κατεπείγοντος, μια διαδικασία επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα, που θα είναι διαφορετική από το παρελθόν.

- Τέταρτον, η στήριξη του ΓΓ του ΟΗΕ στη διαδικασία, το ενδιαφέρον και η συμμετοχή του, θεωρώντας αυτό "πάρα πολύ σημαντικό. Ο ΓΓ αποφάσισε ο ίδιος να συνεχίσει τις προσπάθειες για ολοκλήρωση των όρων αναφοράς και τη σύγκληση μιας πενταμερούς σε κατάλληλο χρόνο".

- Πέμπτον, πολύ σημαντική, πρόσθεσε, είναι η στήριξη των εγγυητριών χωρών, των ΗΕ και της ΕΕ, της διεθνούς κοινότητας γενικά, ωστόσο το πιο σημαντικό είναι αυτή τη διαδικασία να τη στηρίξουν οι δύο κοινότητες.

Μέσα από τις δηλώσεις του ο Μουσταφά Ακιντζί επιβεβαίωσε και το ψυχρό κλίμα που έχει ο ίδιος με την Άγκυρα, γεγονός που επηρεάζει και τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Απαντώντας σε ερώτηση για το αν διαβουλεύθηκε πριν το Βερολίνο με αρμοδίους της Τουρκίας είπε ότι δεν είχε επαφή αλλά και η Τουρκία και όλη η διεθνής κοινότητα γνωρίζουν τι κάνει ο ίδιος, τις προσπάθειές του, τα τελευταία 2 χρόνια, σημειώνοντας ότι τα πρακτικά των συναντήσεών του από τις συνομιλίες αλλά και από τις συναντήσεις με την Τζέιν Χολ Λουτ τα έχει στείλει στη "βουλή". Σε αυτά έχει πρόσβαση και η Τουρκία, σημείωσε.

Οζερσάι: Νεκρή η διαδικασία

Δίνουν το φιλί της ζωής σε μια διαδικασία που πέθανε, εδώ υπάρχει μια κηδεία που κανείς δεν θέλει να κάνει, αυτό είναι όλη η ιστορία, ανέφερε σε ανάρτησή του ο Κουντρέτ Οζερσάι. Σχολιάζοντας με επτά σημεία το αποτέλεσμα της συνάντησης στο Βερολίνο, στην προσωπική του ιστοσελίδα στο Facebook, ο "ΥΠΕΞ" Οζερσάι είπε ότι, όπως μέχρι σήμερα πάει το ίδιο τρένο, στις ίδιες ράγες και στην ίδια διαδρομή όπως και σήμερα και δεν φτάνει πουθενά, έτσι και δεν θα φτάσει πουθενά αν κανείς δεν έχει το θάρρος να διορθώσει την ανωμαλία που υπάρχει.

Ως πρώτο σημείο των σχολίων του ο κ. Οζερσάι ανέφερε ότι το 2017 η διαδικασία κατέρρευσε, όπως και η ομοσπονδία, και οι συγκλίσεις του παρελθόντος και το κοινό ανακοινωθέν και το έγγραφο (πλαίσιο) Γκουτέρες. "Στην ανακοίνωση που έγινε στο Βερολίνο γίνονται οι ίδιοι αναφορές στα ίδια πράγματα και έγγραφα". Ο κ. Ακιντζί τα τελευταία δύο χρόνια λέει ότι η διαδικασία δεν θα είναι ανοικτού τέλους και θα έχει χρονοδιάγραμμα, είπε ο κ. Οζερσάι, διερωτώμενος εάν υπάρχει κάποιος που βλέπει στη δήλωση μια διαδικασία κλειστού τέλους, με ημερομηνία και χρονοδιάγραμμα.

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα