Κυπριακό: Πραξικόπημα Άϊντα στην Αθήνα

17:20 7/2/2017 - Πηγή: Antinews

Ο ερχομός του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Μπάρθ Άϊντα, την περασμένη εβδομάδα, στην Αθήνα, πέρασε σχετικά απαρατήρητος. Εκτός, βέβαια, από τις συνήθεις δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, την Παρασκευή, και τα ευχολόγιά του πρώην υπουργού Εξωτερικών και Άμυνας της Νορβηγίας περί επίλυσης του Κυπριακού και τις προσπάθειες αναθέρμανσης που λέγει ότι κάνει.

Κάποιες έντονες

αιχμές σε βάρος του άφησε μερίδα του κυπριακού Τύπου, επειδή προτού καν συναντηθεί με τον εκπρόσωπο της ελληνικής κυβέρνησης, δηλαδή τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, είχε σπεύσει, κατά παράβαση κάθε διπλωματικού τακτ και πρωτοκόλλου, να επισκεφθεί την τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα, για να συναντήσει εκεί τον πρέσβη της γείτονος, Γιασάρ Τσεβίκ. Λέγεται πως, όταν διπλωματικοί κύκλοι του επέστησαν την προσοχή διότι κάτι τέτοιο δεν ήταν -διπλωματικά- πρέπον, αυτός προσπάθησε να δικαιολογηθεί, απαντώντας πως με τον σημερινό Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα διατηρούσε σχέσεις από τότε που ο Γιασάρ Τσεβίκ ήταν μόνιμος εκπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ. Ως γνωστόν, στην Ελλάδα τοποθετήθηκε μερικούς μήνες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα πέρυσι το καλοκαίρι, και αφού προηγουμένως “καρατομήθηκε” ο έως τότε πρέσβης και σημαντικό μέρος του προσωπικού της πρεσβείας. Εκτός αυτού, το μεγαλύτερο μέρος των στρατιωτικών ακολούθων της πρεσβείας δεν γύρισαν στην Τουρκία, όταν εκλήθησαν, αλλά “δραπέτευσαν” από την Ελλάδα μάλλον στην Ιταλία και από εκεί στην Ολλανδία.

Ο Μπάρθ Άϊντα, πάντως, ουδέποτε όποτε βρέθηκε στην Άγκυρα, δεν έσπευσε να συναντηθεί με τον Έλληνα πρέσβη και να τον ενημερώσει για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Εδώ όμως, το' κανε με τον “φίλο” του απ' τα παλιά, Τούρκο πρέσβη, και μάλιστα, όχι στα γραφεία του ΟΗΕ στην Αθήνα, αλλά στο ίδιο το κτήριο της τουρκικής πρεσβείας. Εν πάση περιπτώσει, θα μπορούσε να κάνει τα στραβά μάτια κανείς στις δικαιολογίες Άϊντα, εάν αυτός περιοριζόταν στην -κατά τα λοιπά, προκλητική- συνάντησή του με τον κ.Τσεβίκ. Όμως, δεν σταμάτησε εκεί. Στην πραγματικότητα, δεν κράτησε καν τα στοιχειώδη προσχήματα για κάποιον που είναι επισκέπτης σε ξένη χώρα. Πόσο μάλλον, όταν την επισκέπτεται επίσημα και με επίσημη αποστολή από τον Οργανισμό, στον οποίον η Ελλάδα είναι χώρα – μέλος. Ελεύθερη χώρα είμαστε, βέβαια, και θα μπορούσε να συναντηθεί με όποιον ήθελε. Αλλά, αφότου είχε συναντηθεί με την επίσημη ελληνική ηγεσία, και αφού προηγουμένως έκανε τις σχετικές, τυπικές συνεννοήσεις με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για το πρόγραμμά του ως “μεσολαβητής του ΟΗΕ”.

Ο ταλαντούχος, κύριος ειδικός απεσταλμένος

Ο κ.Άϊντα, λοιπόν, ενημέρωσε για το Κυπριακό, σύμφωνα με πληροφορίες, την περασμένη Πέμπτη το βράδυ, πιθανότατα στη νορβηγική πρεσβεία στην Αθήνα, τους πρέσβεις σχεδόν όλων των μεγάλων Δυτικών χωρών. Στον “κύκλο ενημέρωσης”, εκτός από τον Νορβηγό, φέρονται να ήταν ο Αμερικανός, ο Βρετανός, ο Γερμανός και ο Γάλλος. Απορίας άξιον είναι με ποιο κριτήριο και με ποιο σκοπό ενημέρωσε τους πρέσβεις. Πόσο μάλλον, όταν οι Βρετανοί εμπλέκονται άμεσα στις διεργασίες για το Κυπριακό ως εγγυήτρια δύναμη, ενώ, τυπικώς, ευρωπαϊκές χώρες δεν εμπλέκονται κατά μόνας, αλλά συνολικά μετέχει η ΕΕ ως “Ευρωπαϊκή Επιτροπή”. Οι δε, ΗΠΑ, είναι γνωστό ότι κινούσαν άμεσα τα νήματα για την επίλυση επί Ομπάμα. Ο κ.Άϊντα, όμως, πραγματοποίησε και μια ακόμη ενδιαφέρουσα συνάντηση. Αυτή τη φορά στην Πλάκα, με γόνο μιας παλιάς εφοπλιστικής οικογένειας, πασίγνωστο “θαμώνα” της Λέσχης Μπίντελμπεργκ, εξίσου γνωστό για τις στενές του σχέσεις με την βρετανική πολιτική-οικονομική ελίτ, καθώς και για την “εμπλοκή” του στο Κυπριακό (παλαιότερα, υπέρ του σχεδίου Ανάν) και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, επίσης, είναι η έντονη φημολογία που υπάρχει, σύμφωνα με την οποία φέρεται να συναντήθηκε με τον Γιώργο Παπανδρέου, αλλά και τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο.

Κοντολογίς, ο Μπάρθ Άϊντα, δεν έκανε απλά επίσημη επίσκεψη, προκειμένου να συνεννοηθεί με την ελληνική κυβέρνηση, και ειδικότερα με το καθ' ύλην αρμόδιο υπουργείο Εξωτερικών, για το ακανθώδες θέμα της ασφάλειας – καθεστώτος εγγυήσεων – κατοχικών στρατευμάτων, αλλά έκανε “αρμένικη βίζιτα” -σε “φίλους” του, όπως φέρεται να είπε ο ίδιος- με στόχο τη διαμόρφωση λόμπυ υπέρ του “σχεδίου λύσης” που ο ίδιος έχει διαμορφώσει. Μια λύση που ο ίδιος φέρεται να θέλει να “τρέξει” με υπερβολικά γρήγορους ρυθμούς. Κατά πληροφορίες, το σχέδιο αυτό είναι το ίδιο που είχε ετοιμάσει για να υπογραφεί στη Διάσκεψη για το Κυπριακό, στη Γενεύη, τον περασμένο μήνα. Διάσκεψη, η οποία, πάντως, απέτυχε. Και, ως όλα δείχνουν, και εξαιτίας του. Ο ίδιος, ωστόσο, προσπάθησε να αποποιηθεί των ευθυνών του, όταν κατά τη συνάντησή του με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, λέγεται πως του επισημάνθηκε ότι “έκανε πλάτες” στην τουρκική πλευρά στη Διάσκεψη, και άφησε εκτεθειμένη την ελληνική πλευρά να δέχεται τα πυρά για δήθεν αδιαλλαξία. Η συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται πως έγινε σε διόλου ευχάριστο -για τον Νορβηγό- κλίμα, κι ας δήλωσε χτες ο Νίκος Κοτζιάς, διφορούμενα και ενδεχομένως ειρωνικά (στις Βρυξέλλες, μετά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων), ότι οι επαφές του με τον κ.Άϊντα “έχουν πάντα μεγάλο ενδιαφέρον και διαρκούν πολλές ώρες”.

Ερωτηθείς, επίσης, εάν, κατά τη συνάντησή του με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ συζητήθηκε η πιθανότητα να υπάρξει συνέχεια της Διάσκεψης για το Κυπριακό μέσα στο Μάρτιο, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε: “Ναι, πιθανόν να έχουμε στο δεύτερο ήμισυ του Μαρτίου συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών, όσον αφορά τις εγγυήτριες δυνάμεις, του Προέδρου της Δημοκρατίας της Κύπρου και του εκπροσώπου της τουρκοκυπριακής κοινότητας». Ο Μπάρθ Άϊντα φέρεται να είχε προσδιορίσει (!) ημερομηνία Διάσκεψης στις 6 Μαρτίου, αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε δεκτό. Επίσης, κατά πληροφορίες, το σχέδιο του δεν περιλαμβάνει ολοκληρωτική αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων. Ωστόσο, φαίνεται πως έχουν γίνει βήματα προς την κατεύθυνση του έτερου σκέλους της “Ασφάλειας”, του καθεστώτος εγγυήσεων, για το οποίο δεν αποκλείεται να προταθεί η κατάργηση.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα