Κυπριακό: Σε μη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στοχεύει η Τουρκία

Απεσταλμένο με καθαρούς όρους εντολής ώστε να μπορέσει η διαδικασία στο Κυπριακό να οδηγηθεί προς τις ουσιαστικές διαπραγματεύσεις είχε ζητήσει η Λευκωσία κατά τις συναντήσεις με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Τη θέση αυτή επανέλαβε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και κατά τις συναντήσεις με τον Αντόνιο Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη. Η ιδέα, επεσήμαναν διπλωματικοί κύκλοι, όπως προτάθηκε και κατά τις άτυπες συνομιλίες στη Γενεύη τον περασμένο Απρίλη, ήταν να διοριστεί ειδικός απεσταλμένος για να οδηγήσει σε ορίζοντα

τριών-τεσσάρων μηνών, σε επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων.

Στη Νέα Υόρκη ο Νίκος Αναστασιάδης επέμεινε όπως ο ειδικός απεσταλμένος θα πρέπει να έχει και συγκεκριμένους όρους εντολής. Θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς ήταν πως οι όροι εντολής έπρεπε να ήταν ξεκάθαροι και να περιλαμβάνεται ότι αυτός που θα διοριστεί στο συγκεκριμένο πόστο θα πρέπει να θέσει σε τροχιά τη διαπραγματευτική διαδικασία, δηλαδή να οδηγήσει τα πράγματα σε μια ουσιαστική διαπραγμάτευση.

Ως προς το θέμα των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και τις Τεχνικές Επιτροπές οι ίδιοι διπλωματικοί κύκλοι επισημαίνουν πως δεν μπορεί ο απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα να επικεντρωθεί αποκλειστικά σ’ αυτό το θέμα. Αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία διαφοροποιείται άρδην και εξυπηρετεί αποκλειστικά τις τουρκικές επιδιώξεις.

Η τουρκική πλευρά έδειξε τόσο στη Γενεύη όσο και μετά την τριμερή της Νέας Υόρκης πως στόχος της είναι η μη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Εκτιμά πως εφόσον συνεχίζεται η παρούσα κατάσταση πραγμάτων και το αδιέξοδο, θα μπορέσει να γίνει αποδεκτή η απαίτησή της για αλλαγή της βάσης των διαπραγματεύσεων.

Παράλληλα η τουρκική πλευρά οδηγώντας το θέμα του διορισμού ειδικού απεσταλμένου για το Κυπριακό σε ένα αδιέξοδο στοχεύει από τη μια να δείξει ότι ο έλεγχος των εξελίξεων καθορίζεται από την Άγκυρα. Από την άλλη επιχειρεί να εξαναγκάσει τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο να καταφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας καταθέτοντας, ουσιαστικά, τους όρους εντολής στο Κυπριακό. Αυτό θα σημαίνει τερματισμό της διαδικασίας όπως όλοι την γνωρίζουν έως σήμερα και έναρξη μιας νέας διαδικασίας με νέους όρους εντολής και άλλη βάση λύσης.

Τα δεδομένα ως έχουν σήμερα δεν αφήνουν πολλά περιθώρια ελπίδας ως προς την άρση του αδιεξόδου και την ανακοίνωση διορισμού ειδικού απεσταλμένου για το Κυπριακό. Όπως είναι σήμερα η κατάσταση, θεωρείται δύσκολος ακόμα και ο διορισμός προσωπικού απεσταλμένου ο οποίος θα έχει σαφώς λιγότερους ή καθόλου όρους εντολής.

Η τουρκική πλευρά επιχειρεί μέσα από το μπλοκάρισμα του διορισμού απεσταλμένου να οδηγήσει τη διαχείριση του Κυπριακού στη μάξιμουμ δυνατή απόσταση από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Οι αποφάσεις και οι τοποθετήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας το περασμένο καλοκαίρι είχαν προκαλέσει την έντονη αντίδραση της τουρκικής πλευράς.

Ενόχλησαν οι αναφορές ΥΠΕΞ

Η συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Χριστοδουλίδη, στο Associated Press, και οι αναφορές του εναντίον της Τουρκίας ενόχλησαν το κατοχικό καθεστώς που τον κατηγόρησε για ασεβείς και χωρίς όρια ισχυρισμούς. Το λεγόμενο "υπουργείο εξωτερικών" του κατοχικού καθεστώτος κατηγορεί τον Ν. Χριστοδουλίδη γιατί είπε πως η Τουρκία ακολουθεί μια επιθετική πολιτική και ότι δεν υπάρχει χώρα στην περιοχή που έχει καλές σχέσεις μαζί της.

"Αρκεί κάποιος να δει τις ιστορικές πραγματικότητες για να καταλάβει ποιος είναι ‘επιθετικός’ με την ανικανοποίητη στάση του μακριά από τον διαμοιρασμό στην Κύπρο και την περιοχή. Η τ/κ πλευρά, μαζί με την μητέρα πατρίδα Τουρκία, μέχρι σήμερα έδειξαν όλη την καλή τους πρόθεση για επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό και απέδειξαν την εποικοδομητική τους στάση".

Το "ΥΠΕΞ" υποστηρίζει ότι είναι το λιγότερο "διπλοπρόσωπη" η νοοτροπία, που απορρίπτει όλα τα μοντέλα συμφωνίας, δεν υπολογίζει την ύπαρξη του τ/κ "λαού" και το δικαίωμα να διοικούν τους εαυτούς τους, να εκτοξεύει κατηγορίες εναντίον της Τουρκίας.

Η μοναδική αιτία για την αύξηση της έντασης στο νησί και γύρω από αυτό είναι η ε/κ πλευρά, υποστηρίζει το "υπεξ", επαναλαμβάνοντας ότι "η εποικοδομητική πρόταση σχετικά με τον διαμοιρασμό των φυσικών πόρων γύρω από την Κύπρο είναι ακόμη στο τραπέζι. Θεωρούμε χρήσιμο να το υπενθυμίσουμε αυτό στην ε/κ πλευρά".

Καλεί δε την ε/κ πλευρά, η οποία προτιμά την επιθετικότητα και την αλαζονεία αντί του διαλόγου και της διπλωματίας, όπως γράφει, να χρησιμοποιήσει την κοινή λογική το συντομότερο δυνατό.

Ελληνοτουρκικός διάλογος και προκλήσεις

Χθες έγινε γνωστό ότι στις 6 Οκτωβρίου επαναρχίζουν οι διερευνητικές Ελλάδας-Τουρκίας. Όπως ανακοινώθηκε ταυτόχρονα σε Αθήνα και Άγκυρα στις 6 Οκτωβρίου θα λάβει χώρα στην τουρκική πρωτεύουσα ο 63ος γύρος διερευνητικών επαφών ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.

Την ώρα που οι δύο χώρες συμφωνούσαν στην ανακοίνωση του νέου γύρου διαλόγου, ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησε υπερπτήσεις πάνω από Μακρονήσι και Ανθρωποφάγους στα 29.000 πόδια και στη συνέχεια δεύτερο ζεύγος F-16 προχώρησε σε υπερπτήσεις πάνω από τα ίδια νησιά στα 11.000 πόδια.

Παράλληλα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση του υποστηρίζει ότι "οι μαξιμαλιστικές αξιώσεις της Ελλάδας για τη θαλάσσια δικαιοδοσία και τον εναέριο χώρο είναι ενάντια με το διεθνές δίκαιο". "Είναι ένα όνειρο απατηλό ότι η Ελλάδα μπορεί να μας κάνει να αποδεχτούμε αυτούς τους ισχυρισμούς, οι οποίοι αμφισβητούνται και από τη διεθνή κοινότητα, δημιουργώντας διμερείς στρατιωτικές συμμαχίες εναντίον της Τουρκίας, με τρόπο που βλάπτει τη Συμμαχία του ΝΑΤΟ", προσθέτει.

"Τέτοιες μάταιες προσπάθειες θα αυξήσουν περαιτέρω την αποφασιστικότητά μας να προστατεύσουμε τόσο τα δικά μας δικαιώματα όσο και τα δικαιώματα της τδβκ στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο", αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση "αντί συνεργασίας, η πολιτική εξοπλισμού της Ελλάδας, η απομόνωση και η αποξένωση της Τουρκίας είναι μια προβληματική πολιτική που θα βλάψει τον εαυτό της και την ΕΕ, της οποίας είναι μέλος, και θα απειλήσει την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα".

"Καλές προθέσεις"

Κατά των συμφερόντων της ΕΕ είναι να αγνοεί τις καλοπροαίρετες θέσεις της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο και την Κύπρο, υποστηρίζει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, "έχει δηλωθεί ότι η αγνόηση των καλοπροαίρετων, εποικοδομητικών προτάσεων με στόχο τη λύση και προσεγγίσεων της Τουρκίας σε θέματα Αιγαίου, ανατολικής Μεσογείου, Κύπρου και παράτυπης μετανάστευσης είναι τόσο κατά του διεθνούς δικαίου και της ισότητας όσο και των μακροπρόθεσμων συμφερόντων της ΕΕ".

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι "υπογραμμίστηκε ότι η υποστήριξη των μονομερών δράσεων και των εχθρικών στάσεων της Ελλάδας και της Ε/κ διοίκησης θα εμβαθύνει περαιτέρω τις συγκρούσεις στην περιοχή".

Πηγή: philenews, capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κυπριακό, Τουρκία,kypriako, tourkia