Κυρώσεις σε Ισπανία και Πορτογαλία προτείνει η Κομισιόν

19:48 7/7/2016 - Πηγή: Antinews

Η Κομισιόν πρότεινε την επιβολή προστίμων σε Ισπανία και Πορτογαλία για παραβίαση των ορίων ελλείμματος του προϋπολογισμού, σε ένα άνευ προηγουμένου βήμα προς την επιβολή των κανόνων που αποσκοπούν να αποτρέψουν μια άλλη κρίση χρέους.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα πρέπει τώρα να αποφασίσουν αν θα υποστηρίξουν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όταν εγκριθεί η σύσταση, θα έχει 20 ημέρες για να προτείνει τα πρόστιμα που θα μπορούσαν να φτάσουν το 0,2

τοις εκατό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, καθώς και την αναστολή ορισμένων περιφερειακών ταμείων. Οι κυρώσεις θα μπορούσαν να μειωθούν ή να ακυρωθούν σε "εξαιρετικές" περιπτώσεις, σύμφωνα με μια δήλωση.

"Οι δύο χώρες έχουν παρεκκλίνει όσον αφορά την διόρθωση των υπερβολικών ελλειμμάτων τους και δεν έχουν εκπληρώσει τους δημοσιονομικούς στόχους", δήλωσε ο Βάλντις Ντομπρόφσκις, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής. "Η μείωση των υψηλών επιπέδων του ελλείμματος και του χρέους είναι μια προϋπόθεση για τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και στις δύο χώρες".

Η ΕΕ ζυγίζει την ανάγκη εφαρμογής των κανόνων του προϋπολογισμού ενάντια σε ένα σκηνικό ευρύτερων εκκλήσεων για να συσπειρώσει την υποστήριξη στο μπλοκ μετά την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου τον περασμένο μήνα να φύγει. Ο Ισπανός υφυπουργός Οικονομίας Λουίς ντε Γκίντος ήταν ανένδοτος, θεωρώντας ότι οι κυρώσεις σε βάρος της χώρας του θα ήταν παράλογες, καθώς η κυβέρνηση εργάζεται για να καθορίσει την οικονομία της μετά την οικονομική κρίση.

"Οι κανόνες αυτοί περιέχουν κάποια ευελιξία, αλλά στην περίπτωση αυτή η ευελιξία έχει εξαντληθεί", είπε από τη Χάγη ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας και επικεφαλής του Eurogroup. "Όταν κοιτάζω τους αριθμούς, πραγματικά πρέπει να βγάλω το συμπέρασμα ότι η Ισπανία και η Πορτογαλία έκαναν πολύ λίγα".

Η τιμωρία στις χώρες της Ιβηρικής θα μπορούσε να είναι ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα. Αυτό συμβαίνει γιατί, ενώ άλλες χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία έχουν λάβει προειδοποιήσεις κατά τα τελευταία χρόνια μετά την μη επίτευξη των στόχων για το έλλειμμα ή το χρέος, σε καμία χώρα δεν έχουν μέχρι στιγμής επιβληθεί κυρώσεις.

Το έλλειμμα της Ισπανίας ήταν ισοδύναμο με 5,1 τοις εκατό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της το περασμένο έτος, σε σύγκριση με το στόχο του 4,2 τοις εκατό. Το έλλειμμα της Πορτογαλίας έκλεισε το 2015 στο 4,4 τοις εκατό, ποσοστό υψηλότερο από το όριο του 3 τοις εκατό για τις χώρες που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της διορθωτικής εποπτείας, που είναι γνωστή ως Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος. Το μέσο δημοσιονομικό έλλειμμα για το μπλοκ των 28 χωρών ήταν 2,4 τοις εκατό το 2015, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία της ΕΕ.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ έχει προγραμματιστεί να συναντηθούν στις 12 Ιουλίου, όπου και θα συζητήσουν εάν η Επιτροπή θα προχωρήσει με τη διαδικασία των κυρώσεων.

Απ' όταν εντάθηκαν οι κανόνες το 2011 και το 2013 για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, η Επιτροπή έχει περισσότερες εξουσίες για να πιέσει για την επιβολή κυρώσεων κατά των κρατών-μελών, συμπεριλαμβανομένων της επιβολής προστίμων σε χώρες που παραβιάζουν συστηματικά τις υποχρεώσεις τους με 0,2 τοις εκατό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος τους. Επίσης, μπορεί να στείλουν επιθεωρητές για τον έλεγχο των εθνικών λογαριασμών και να αναστείλουν ορισμένα κονδύλια της ΕΕ. Όταν η Ισπανία εισήλθε στη Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος της ΕΕ το 2009, της δόθηκε προθεσμία μέχρι το τέλος του 2012 για να μειώσει το έλλειμμα της κάτω από το όριο του 3 τοις εκατό. Το μπλοκ ήδη έδωσε παρατάσεις σε αυτή την προθεσμία το Δεκέμβριο του 2009, το 2012 και το 2013. Η Πορτογαλία εισήλθε στην διαδικασία για να ρυθμίσει τα υπερβολικά της ελλείμματα το 2009.

bloomberg.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα