«Κυρώσεις στις απείθαρχες χώρες» απαιτεί τώρα το Βερολίνο

Την αναστολή των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων στις χώρες που έχουν δημοσιονομικά προβλήματα και δεν συμμορφώνονται απαιτεί το Βερολίνο στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης στο Συμβούλιο Υπουργών για τον καθορισμό των δαπανών της Ε.Ε. την περίοδο 2014-2020.

Οι ακραίες γερμανικές θέσεις έχουν προκαλέσει την έντονη δυσφορία των περισσότερων χωρών-μελών, δυσχεραίνοντας περαιτέρω τη γεφύρωση των διαφωνιών. Άλλωστε, το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί οδήγησε τον πρόεδρο της Ε.Ε. Χέρμαν Βαν Ρομπέι στη σύγκληση έκτακτης Συνόδου

Κορυφής στις 22 και 23 Νοεμβρίου, στις Βρυξέλλες, δεδομένου ότι το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) της περιόδου 2014-2020 πρέπει να υιοθετηθεί μέχρι το τέλος τους έτους.

Το έγγραφο των Γερμανών φέρει τον τίτλο «Περισσότερη ανάπτυξη με ορθολογικότερες δαπάνες: τέσσερις προκλήσεις» και καθορίζει τις προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούν τα κράτη-μέλη, προκειμένου να επωφεληθούν κοινοτικών χρηματοδοτήσεων.

Ειδικότερα, το Βερολίνο ζητάει την κατάργηση της πρόσφατης απόφασης του Συμβουλίου Υπουργών, η οποία επιτρέπει προσωρινά την αύξηση της κοινοτικής χρηματοδότησης από το 75% στο 95% για τις χώρες που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα. Από το μέτρο αυτό επωφελούνται σήμερα η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Λετονία και η Ουγγαρία. Οπως αναφέρει το γερμανικό κείμενο, η Ε.Ε. πρέπει να επιστρέψει στο καθεστώς που ίσχυε πριν από την κρίση.

Η γερμανική κυβέρνηση ζητά επίσης την επέκταση των κυρώσεων εναντίον των κρατών-μελών με υπερβολικό έλλειμμα και χρέος. Με το ισχύον σήμερα καθεστώς, εάν ένα κράτος-μέλος εμφανίζει έλλειμμα άνω του 3% του ΑΕΠ και δεν λαμβάνει αποτελεσματικά μέτρα συμμόρφωσης, μπορεί να ανασταλεί προσωρινά η χρηματοδότησή του από το Ταμείο Συνοχής. Το Βερολίνο θέλει την επέκταση του μέτρου σε όλα τα κοινοτικά ταμεία (Κοινωνικό, Περιφερειακό, έργα υποδομής στη γεωργία), σε μια περίοδο που 19 κράτη-μέλη βρίσκονται σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.

Απαιτεί επίσης να αντικατασταθούν οι χρηματοδοτήσεις σε ορισμένους τομείς με δάνεια και αφού προηγουμένως γίνεται ενδελεχής ανάλυση των κινδύνων για τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

(από τον Ελεύθερο Τύπο”)

Keywords
Τυχαία Θέματα