Κυβέρνηση: Κάνει ευρωπαϊκή καμπάνια υπέρ των Σκοπίων και της Αλβανίας

Μετά την κωλοτούμπα που έκανε η κυβέρνηση, η οποία από εκεί που έσκιζε τη Συμφωνία των Πρεσπών, τώρα κάνει τον ατζέντη ανά την Ευρώπη, διαλαλώντας ότι τα Σκόπια και η Αλβανία πρέπει οπωσδήποτε να μπουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ουδείς εκπλήσσεται από τις δηλώσεις των Ελλήνων αρμοδίων υπουργού και αναπληρωτή υπουργών Εξωτερικών, κατά τις επαφές τους στην Ευρώπη.

Όσον αφορά, βέβαια, τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, η Ντόρα Μπακογιάννη,

και σειρά άλλων κυβερνητικών και κομματικών στελεχών, κουράστηκαν επαναλαμβάνουν ότι -... τι να κάνει η κυβέρνηση;- θα σεβαστεί την υπογραφή της. Όσον αφορά, όμως, την Αλβανία, με τι "αντάλλαγμα" η Αθήνα θα δώσει το πράσινο φως στα Τίρανα για να τους δοθεί το προενταξιακό διαβατήριο στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Έχει, άραγε, αναρωτηθεί η κυβέρνηση και οι διπλωματικοί σύμβουλοί της τη σημασία που θα είχε η υπογραφή της οριοθέτησης της ΑΟΖ Ελλάδας - Αλβανίας, ακριβώς στη σημερινή συγκυρία, καθώς και της επίλυσης σειράς άλλων ελληνοαλβανικών διαφορών;

Ως γνωστόν, επανειλημμένως η Τουρκία έχει προσπαθήσει να μπλοκάρει -και το' χει πετύχει- μια τέτοια ελληνοαλβανική συμφωνία. Κάτι, στο οποίο, όπως λέγεται, συνέβαλαν και ορισμένοι πολύ συγκεκριμένοι κύκλοι της κυβέρνησης Ράμα και της Προεδρίας της αλβανικής Δημοκρατίας, οι οποίοι "εξαρτώνται" άμεσα από την Άγκυρα.

Μετά την πρόσφατη τοποθέτηση της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άγκελας Μέρκελ, ότι θέλει τα Σκόπια και την Αλβανία στην ΕΕ, οι υπουργός και αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας και Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, στις επαφές τους τις τελευταίες ημέρες δήλωσαν ότι είναι προτεραιότητα για την Ελλάδα η διεύρυνση της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια.

Κατά τη συνάντηση του Ν.Δένδια με τον Κροάτη ομόλογό του, Γκόραν Ράντμαν, είπε: "Είναι ζωτικής σημασίας να δοθεί το συντομότερο δυνατό το πράσινο φως για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία". Τα ίδια είπε και στο Μαυροβούνιο, στον εκεί ομόλογό του, Σντράν Νταρμάτοβιτς. Αφού εξήρε το γεγονός ότι πλέον το Μαυροβούνιο είναι στο ΝΑΤΟ, πρόσθεσε: "Η ένταξη του Μαυροβουνίου στην ΕΕ, όπως επίσης και η ένταξη των υπόλοιπων κρατών των Βαλκανίων, είναι στρατηγικός στόχος της Ελλάδας".

Από τη μεριά του, ο Μ.Βαρβιτσιώτης, κατά τη συνάντησή του με τον Επίτροπο Διεύρυνσης της ΕΕ Oliver Vàrhelyi, στις Βρυξέλλες, υποστήριξε την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας και σημείωσε ότι η διεύρυνση μπορεί "να αποτελέσει ξανά το όραμα για τους πολίτες των βαλκανικών χωρών σε μια περίοδο που η Ευρώπη έχασε τη δυναμική της. Το ίδιο μήνυμα για το μέλλον τους στην Ευρώπη πρέπει να στείλουμε και στη Σερβία και το Μαυροβούνιο".

Κατά τα πρόσφατα ταξίδια τους στην Ευρώπη και σε βαλκανικές χώρες, οι Ν.Δένδιας και Μ.Βαρβιτσιώτης, εκθείασαν ιδιαίτερα την Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων που θα γίνει στο Ζάγκρεμπ, τον Μάϊο του 2020. Γιατί, άραγε, η συνάντηση αυτή να γίνει στο Ζάγκρεμπ και όχι στη Θεσσαλονίκη;

Δεδομένου ότι η κυβέρνηση, όπως φροντίζει ολοφάνερα και με κάθε ευκαιρία να δείχνει, έχει συνταχθεί πλήρως με τη Συμφωνία των Πρεσπών, το λιγότερο που έπρεπε να κάνει, ήταν να επικαλεστεί τη Συμφωνία (την πιστεύει, δεν την πιστεύει) ως επιχείρημα για να έχει η Ελλάδα τον πρωταγωνιστικό ρόλο στα Δυτικά Βαλκάνια και όχι η Κροατία. Ακόμα κι' αν η συγκεκριμένη χώρα έχει τώρα την κυκλική προεδρία της ΕΕ. Εξάλλου, η Συμφωνία των Πρεσπών βρίσκει ευήκοα ώτα στις Βρυξέλλες (!).

Πίεσε, άραγε, η Αθήνα προς αυτή την κατεύθυνση; 'Η για μια ακόμη φορά, όπως και στην περίπτωση της Διάσκεψης του Βερολίνου για το Λιβυκό, η Ελλάδα μένει εκτός νυμφώνος, εξαιτίας ολιγωρίας;

Έτσι, πλέον, η χώρα μας θα περιοριστεί στην υπουργική Σύνοδο των βαλκανικών χωρών και της ΕΕ, στις 24 Φεβρουαρίου, στη Θεσσαλονίκη.

Η Αθήνα κινδυνεύει να χάσει, διπλωματικά, και τον ρόλο - κλειδί της στα Βαλκάνια, που, ούτε λίγο ούτε πολύ, συνίσταται στο ότι όποιος θέλει να μπει στην ΕΕ ο δρόμος του περνάει από την Αθήνα. Κάτι που πρέπει να αποτελεί μήνυμα και προς Αλβανία και προς Σκόπια, και προς αρκετούς άλλους στη γειτονιά μας.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα