«Λαγός» των αεροπορικών εταιρειών η κυβέρνηση;

Στην Ελλάδα υπάρχουν δεκάδες αν όχι εκατοντάδες οργανισμοί και υπηρεσίες, κάποιες από αυτές κυριολεκτικά φαντάσματα, που καμιά κυβέρνηση δεν σκέφτηκε ποτέ να «εξορθολογίσει». Θυμόσαστε την περίφημη Υπηρεσία Αποξήρανσης Κωπαΐδας; Μάλλον ακόμη υπάρχει.

Υπάρχουν Δήμοι με 4-5.000 υπαλλήλους ο καθένας κ.ο.κ.

Έρχεται λοιπόν σήμερα η «φιλελεύθερη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, και τι κάνει; Βάζει μια τάξη στις υπηρεσίες φαντάσματα; Όχι.

Καταργεί τις κρατικές αεροπορικές αρχές της ΥΠΑ

στα 40 και πλέον αεροδρόμια της χώρας, ιδιωτικά και δημόσια. Μιλάμε για 150-200 άτομα συνολικά σε όλη την Ελλάδα, άπαντες αυξημένων τυπικών προσόντων, που στελεχώνουν τον κλάδο του Αερολιμενικού Ελέγχου τόσο στην Κεντρική Υπηρεσία της ΥΠΑ, όσο και στα αεροδρόμια.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη;

Ότι πλέον δεν θα ελέγχεται από πλευράς κράτους η εφαρμογή της διεθνούς και ελληνικής αεροπορικής νομοθεσίας στα αεροδρόμια, με σοβαρό κίνδυνο για εκπτώσεις ασφαλείας (safety), για εθνικά θέματα, αλλά και για τα δικαιώματα των επιβατών.

Ποιοι ωφελούνται από αυτή την εξέλιξη;

Σίγουρα η γερμανική ΦΡΑΠΟΡΤ που λειτουργεί 14 αεροδρόμια, σίγουρα η εταιρία που λειτουργεί το αεροδρόμιο των Αθηνών, και σίγουρα ο κρυφός παίκτης πίσω από το νέο νομοσχέδιο, η αεροπορική εταιρία Aegean του ομίλου Βασιλάκη από την Κρήτη.

Η οποία ήδη τοποθετήθηκε θετικά επί του νομοσχεδίου που καταργεί το κράτος στα αεροδρόμια, παρεμβαίνοντας στην ηλεκτρονική διαβούλευση, και προτείνοντας συγκεκριμένα μέτρα, συγκεκριμένες τροποποιήσεις, ακόμη και πρόσληψη συγκεκριμένου αριθμού ενός μόνο κλάδου, παράγοντας στην ουσία πολιτική.

Με το ερώτημα «ποιος επιτέλους κυβερνά αυτό τον τόπο» να ηχεί εκκωφαντικά.

Στους μήνες που πέρασαν, τότε που όλοι ήμασταν κλειδωμένοι στα σπίτια μας παρακολουθώντας την εξέλιξη της πανδημίας, η αεροπορική κίνηση έπεσε κατακόρυφα.

Τι έκανε τότε η κυβέρνηση για να στηρίξει οικονομικά την συγκεκριμένη αεροπορική εταιρία;

Το υπουργείο Μεταφορών θεσμοθέτησε στη ζούλα, με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 13ης Απριλίου, υποχρεωτικό κουπόνι-voucher διαρκείας 18 μηνών αντί της άμεσης επιστροφής χρημάτων, που εξακολουθούσαν να δικαιούνται οι επιβάτες στην Ε.Ε. εν μέσω πανδημίας, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό (ΕΚ) 261/2004.

Δεν ήταν μάλιστα λίγοι εκείνοι που είδαν σε αυτή την κίνηση προσπάθεια ξεκάθαρης «αβάντας» προς την Aegean.

Αυτό λοιπόν το ιδιότυπο «δάνειο» προς την Aegean, με τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων, ήταν σε πλήρη αντίθεση με το δίκαιο της ΕΕ, αλλά και με τις οδηγίες της Επιτρόπου Μεταφορών της ΕΕ Αντίνα Βαλεάν (που ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, όπως και η ΝΔ!).

Στην ουσία το υπουργείο Μεταφορών επέλεξε να ευνοήσει τις ελάχιστες μικροσκοπικές ελληνικές αεροπορικές εταιρείες και κυρίως τη μεγαλύτερη εξ αυτών, την Aegean Airlines, «καταθέτοντας» διά νόμου τα χρήματα των επιβατών στα αποθεματικά των εταιρειών, τα οποία χρήματα μπορούν να λάβουν πίσω υποχρεωτικά μόνο μετά το πέρας του δεκαοκταμήνου, εφόσον δεν έχουν χρησιμοποιήσει στο διάστημα αυτό το πιστωτικό κουπόνι, προκειμένου να ταξιδέψουν σε εναλλακτικό δρομολόγιο.

Προβλέφθηκε δε και πως σε περίπτωση αύξησης στο μέλλον των εισιτηρίων λόγω των περιορισμών στη χωρητικότητα των αεροπλάνων ελέω Covid-19, οι επιβάτες θα κληθούν να βάλουν κι άλλα χρήματα από την τσέπη τους, καθώς ρητά προβλέπεται ότι το voucher είναι «ίσης αξίας με το αντίτιμο του εισιτηρίου της ματαιωθείσας πτήσης».

Η ΕΕ αντέδρασε σε αυτή την κατάφωρη παραβίαση του κοινοτικού δικαίου από πλευράς Ελλάδος και η Κομισιόν ξεκίνησε διαδικασίες «επί παραβάσει», αποστέλλοντας αυστηρές προειδοποιητικές επιστολές στην Ελλάδα (και την Ιταλία) για παραβίαση των κανόνων της ΕΕ που προστατεύουν τα δικαιώματα των επιβατών σε σχέση με τη επιστροφή χρημάτων επιβατών από πτήσεις που έχουν ακυρωθεί.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η Ελλάδα έλαβε μέτρα που δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες της ΕΕ για τα δικαιώματα των επιβατών αεροπορικών μεταφορών (Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 261/2004).

Συνεπώς η κυβέρνηση της ΝΔ υπέστη ένα πλήρες ευρωπαϊκό «άδειασμα», που εκείνο το διάστημα κανείς δεν πήρε χαμπάρι, πλην των άτυχων επιβατών, που μάταια προσδοκούσαν να τους επιστραφούν χρήματα εισιτηρίων, και που απευθύνονταν στους αερολιμενικούς υπαλλήλους της ΥΠΑ στα αεροδρόμια (αυτοί είναι αρμόδιοι και για τα ζητήματα του ευρωπαϊκού κανονισμού για τα δικαιώματα των επιβατών), των οποίων όμως τα χέρια ήταν δεμένα λόγω της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που ίσχυε.

Σύμφωνα πάντα με την αρμόδια Επίτροπο Μεταφορών, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου:

* Παραβιάζει τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό (ΕΚ) 261/2004 (άρθρο 8).

* Αντιβαίνει στις ειδικές Οδηγίες της Κομισιόν στις 18.3, που με σαφήνεια προσδιορίζουν ότι ακόμη και «σε περίπτωση που ο αερομεταφορέας προσφέρει πιστωτικά κουπόνια, αυτή η προσφορά δεν επηρεάζει το δικαίωμα των επιβατών να επιλέξουν την επιστροφή του αντιτίμου του εισιτηρίου αντί για το voucher».

Μάλιστα, όπως είχε δηλώσει σε ελληνική εφημερίδα τότε:

«Κατανοώ πλήρως τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι αεροπορικές εταιρείες αυτή τη στιγμή, ωστόσο η κρίση δεν είναι σοβαρή μόνο για τις αεροπορικές εταιρείες, αλλά εξίσου για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους και τους πολίτες. Για τον λόγο αυτόν πρέπει να βρούμε μια ισορροπημένη και συντονισμένη λύση που θα προστατεύει τους καταναλωτές και θα στηρίζει τις εταιρείες του κλάδου.

Ο νόμος είναι ξεκάθαρος. Οι επιβάτες πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ της επιστροφής χρημάτων ή άλλων μορφών αποζημίωσης, όπως το voucher, όμως οι επιβάτες πρέπει να το αποδεχτούν!... Δεν μπορούμε να βάλουμε τους καταναλωτές να πληρώσουν τον λογαριασμό για τα προβλήματα ρευστότητας των αεροπορικών εταιρειών».

Ακόμη και η ελληνική ΕΚΠΩΙΖΩ δήλωσε πλήρως αντίθετη με τα υποχρεωτικά vouchers, με την αντιπρόεδρο της Παναγιώτα Καλαποθαράκου να δηλώνει τότε πως «η ΠΝΠ αντιβαίνει στην ενωσιακή και εθνική νομοθεσία προστασίας των επιβατών».

Μάλιστα εστάλη επιστολή σε όλους τους αρμόδιους υπουργούς ζητώντας την ανάκληση της ρύθμισης, ενώ σύστησε στους επιβάτες που μάταια ψάχνουν το δίκιο τους κατά την υποχρεωτική αποδοχή των voucher να σημειώνουν πως «επιφυλάσσομαι παντός νόμιμου δικαιώματός μου διότι η ενέργειά σας παραβιάζει την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία»!!!!

Σύμφωνα με δημοσιεύματα τότε (π.χ. Αυγή), η Aegean εφάρμοζε την πολιτική των υποχρεωτικών voucher αρκετές μέρες πριν τεθεί σε εφαρμογή η ΠΝΠ. Σαν δηλαδή να ήξερε τι θα ακολουθούσε με τη σφραγίδα του κράτους!

Η κυβέρνηση, λοιπόν, και το αρμόδιο υπουργείο Μεταφορών, στον αντίποδα της Κομισιόν και της επιτρόπου Μεταφορών, επέλεξε να κάνει το χατίρι στην Aegean καθιστώντας με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (άρθρο 61) υποχρεωτική τη χορήγηση πιστωτικών κουπονιών διάρκειας 18 μηνών για τις ματαιωμένες πτήσεις όχι μόνο για το διάστημα που διανύουμε και τις υφιστάμενες ακυρώσεις, αλλά και για τις ματαιώσεις μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου του 2020! Για διάρκεια δηλαδή επτά μηνών!

Αυτές τις μέρες όμως, και μετά τα πάμπολλα ευρωπαϊκά χαστούκια, υπό την απειλή προστίμων για τη χώρα, το υπουργείο Μεταφορών ανέκρουσε πρύμναν και με

τροπολογία που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας(!!!!), αναφέρεται ότι, περιορίζεται το χρονικό διάστημα (από 25-2-2020 έως 31-8-2020) έκδοσης των πιστωτικών σημειωμάτων από τις αρμόδιες αεροπορικές και ναυτιλιακές εταιρείες έναντι απαιτήσεων επιστροφής αντιτίμου αεροπορικών και ναυτιλιακών εισιτηρίων προς επιβάτες λόγω ματαιώσεων πτήσεων και πλόων, αντίστοιχα, εξαιτίας της πανδημίας COVID-19.

Το γενικό συμπέρασμα; Το υπουργείο Μεταφορών παίζει τον ρόλο του λαγού συγκεκριμένων ιδιωτών επιχειρηματιών στον χώρο των αερομεταφορών, και μάλιστα ξετσίπωτα, όχι μόνο αγνοώντας την ευρωπαϊκή νομοθεσία (την οποία για άλλα θέματα επικαλούμαστε με πάθος), και χρηματοδοτώντας τους με χρήματα των πολιτών, αλλά προχωρώντας με νόμο και στην κατάργηση οποιουδήποτε ελέγχου επ’ αυτών των επιχειρήσεων, έτσι ώστε να κάνουν ό,τι θέλουν και λογαριασμό να μη δίνουν.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα