«Λέιντι Αλ-Κάιντα»: η πιο καταζητούμενη γυναίκα στον κόσμο

Δύο χρόνια πριν, μια ομάδα ανώτερων αξιωματούχων εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ έλαβε μια δελεαστική πρόταση από αξιωματούχους του Πακιστάν. Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες απελευθέρωναν μια Πακιστανή που εκτίει μια μακρά ποινή φυλάκισης στο Τέξας για απόπειρα φόνου, το Ισλαμαμπάντ θα προσπαθούσε να απελευθερώσει τον λοχία Μπόου Μπέργκνταλ, που αγνοούνταν από το 2009 και πιστεύεται ότι κρατούνταν στο Πακιστάν από δυνάμεις των Ταλιμπάν.

Σύμφωνα με νυν και πρώην αξιωματούχους των ΗΠΑ

που γνώριζαν την πρόταση εξοικειωμένοι με την πρόταση, οι σύμβουλοι εθνικής ασφαλείας του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα απέρριψαν γρήγορα την προσφορά. Η απελευθέρωση της κρατούμενης Αάφια Σιντίκουι που είχε σχέσεις με την Αλ Κάιντα και είχε καταδικαστεί το 2010 μετά την προσπάθειά της να σκοτώσει Αμερικανούς στο Αφγανιστάν, θα παραβίαζε την πολιτική της κυβέρνησης του να μην κάνει παραχωρήσεις σε τρομοκρατικές ομάδες. Θα απελευθέρωνε επίσης μια δυνητικά επικίνδυνη μαχήτρια. Η 42χρονη Σιντίκουι, η οποία είναι γνωστή στους κύκλους της αντιτρομοκρατικής ως «Λέιντι Αλ Κάιντα», είχε σχέσεις με τον επικεφαλής της 11ης Σεπτεμβρίου Χαλίντ Σεΐχ Μοχάμεντ και ήταν κάποτε στη λίστα με τους πιο καταζητούμενους τρομοκράτες του FBI.

Εκπαιδευμένη στις Ηνωμένες Πολιτείες - σπούδασε στο MIT και έλαβε το διδακτορικό της από το Brandeis – η Σιντίκουι συνελήφθη το 2008 στο Αφγανιστάν μεταφέροντας κυανιούχο νάτριο, καθώς και έγγραφα που περιγράφουν πώς κατασκευάζεις χημικά όπλα και βρώμικες βόμβες και πως φτιάχνεις όπλα με Έμπολα. Όταν το FBI και στρατιωτικοί αξιωματούχοι προσπάθησαν να ανακρίνουν την Σιντίκουι, άρπαξε ένα όπλο που ήταν στο τραπέζι της αίθουσας ανάκρισης και τους πυροβόλησε.

Παρά το γεγονός ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ποτέ δεν εξέτασαν σοβαρά το ενδεχόμενο διαπραγμάτευσης για την Σιντίκουι, έχει γίνει ένα αιώνιο διαπραγματευτικό ατού για τους τρομοκράτες και τους ισλαμιστές μαχητές που θέτουν την απελευθέρωσή της ως όρο για την απελευθέρωση πολλών αμερικανών και ευρωπαίων κρατουμένων κατά τη διάρκεια των ετών. Οι μαχητές είχαν επανειλημμένα απειλήσει να εκτελέσουν τον Μπέργκνταλ αν δεν απελευθερώνονταν η Σιντίκουι. Οι τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους που δολοφόνησαν τον Αμερικανό δημοσιογράφο Τζέιμς Φόλεϊ την περασμένη εβδομάδα είχαν ζητήσει την απελευθέρωση της Σιντίκουι για να σώσουν τη ζωή του.
Την Τρίτη, το Ισλαμικό Κράτος ζήτησε και πάλι την ελευθερία της, αυτή τη φορά σε αντάλλαγμα για μία 26χρονη Αμερικανίδα που απήχθη το περασμένο έτος στη Συρία, ενώ συνεργαζόταν με ομάδες ανθρωπιστικής βοήθειας. Αξιωματούχοι πιστεύουν ότι το Ισλαμικό Κράτος κρατά τουλάχιστον τέσσερις Αμερικανούς, ανάμεσά τους και ο δημοσιογράφος Στίβεν Σότλοφ. Οι μαχητές επιμένουν επίσης για λύτρα 6,6 εκατ. δολαρίων για την νεαρή Αμερικανίδα, η οικογένεια της οποίας δεν θέλει να κατονομάσουν. Οι απαιτήσεις του ισλαμικού κράτους αναφέρθηκαν για πρώτη φορά από το ABC News.

Ενώ ο Λευκός Οίκος έχει επίμονα αρνηθεί να συζητήσει την απελευθέρωση της Σιντίκουι σε αντάλλαγμα αμερικανούς κρατούμενους, μια ομάδα μέσα στο Υπουργείο Άμυνας έχει προτείνει την διαπραγμάτευση για τους αμερικανούς αιχμαλώτους, σύμφωνα με έναν αμερικανό βουλευτή. «Γνωρίζουμε τουλάχιστον έναν στο Υπουργείο Άμυνας που έχει αναπτύξει πιθανές επιλογές για την ανταλλαγή της Σιντίκουι. Και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι η επιλογή ζυγίστηκε για τον Μπέργκνταλ και πολλούς άλλους αιχμαλώτους» δήλωσε ο Τζο Κάσπερ, εκπρόσωπος του Ρεπουμπλικάνου Ντάνκαν Χάντερ, ένα ανώτερο στέλεχος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενόπλων υπηρεσιών, που έχει επικρίνει την κυβέρνηση Ομπάμα επειδή δεν κάνει περισσότερα για να απελευθερώσει τους αμερικανούς κρατούμενους.

Μια έντονη συζήτηση για το αν η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα πρέπει να πληρώσει λύτρα ή να κάνει ανταλλαγές κρατουμένων ξέσπασε μετά τη δολοφονία του Φόλεϊ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, σε αντίθεση με πολλές ευρωπαϊκές χώρες, δεν πληρώνουν λύτρα. Μερικοί ειδικοί στην τρομοκρατία υποστηρίζουν ότι για αυτόν τον λόγο οι Αμερικανοί είναι λιγότερο πιθανό να απαχθούν. Αλλά μερικοί πρώην κρατούμενοι και οι οικογένειές τους θέλουν η κυβέρνηση να πληρώσει για την απελευθέρωση των Αμερικανών. Ο Κάσπερ είπε ότι η επιλογή της Σιντίκουι στην περίπτωση του Μπέργκνταλ ποτέ δεν έφτασε στον υπουργό Άμυνας Τσακ Χέιγκελ.

Ανώτεροι αξιωματούχοι είπαν ότι δεν γνώριζαν καμία πρόταση από μια μονάδα του Πενταγώνου να προσφέρουν την ελευθερία της Σιντίκουι ως μέρος των διαπραγματεύσεων για ομήρους. Και ο συμβιβασμός είναι νομικά περίπλοκος, λένε οι ειδικοί. Ο Μπαράκ Ομπάμα ενδεχομένως θα έπρεπε να δώσει χάρη στην Σιντίκουι ή να μετατρέψει την ποινή της, επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Πακιστάν δεν έχουν μια συνθήκη που επιτρέπει σε Πακιστανούς φυλακισμένους στις ΗΠΑ να εκτίσουν τις ποινές τους στην πατρίδα τους. Οι εμπειρογνώμονες είπαν ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε ίσως να έχει διαμορφώσει κάποια λύση, αλλά κάνοντας κάτι τέτοιο πολλοί θα επέκριναν τον Λευκό Οίκο ότι διαπραγματεύεται άμεσα με τους τρομοκράτες.

Και όμως ο Μπέργκνταλ, του οποίου η ανταλλαγή με την Σιντίκουι ήταν υπό σκέψη για λίγο, τελικά απελευθερώθηκε τον Μάιο, σε αντάλλαγμα με πέντε υψηλόβαθμους κρατούμενους Ταλιμπάν που πραγματοποιήθηκε στο Γκουαντάναμο, στην Κούβα. Η εν λόγω συμφωνία είχε επικριθεί ως παραχώρηση σε ομάδες μαχητών και ως δυνητικός κίνδυνος για την ασφάλεια. Υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ πριν από δύο χρόνια κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτοί οι κρατούμενοι θα επιστρέψουν τελικά σε εχθροπραξίες εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με έναν πρώην ανώτερο υπάλληλο ο οποίος βοήθησε να γραφτεί η αξιολόγηση. Οι κρατούμενοι είχαν αφέθηκαν στην κυβέρνηση του Κατάρ, το οποίο θα τους κρατήσει στη φυλακή μέχρι το επόμενο έτος.

Νυν και πρώην αξιωματούχοι έχουν πει ότι η διαπραγμάτευση «των 5 Ταλιμπάν» για τον Μπέργκνταλ ήταν σύμφωνη με την παράδοση της ανταλλαγής κρατουμένων σε καιρό πολέμου και μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας να αρχίσουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν για τον τερματισμό των μαχών στο Αφγανιστάν. Υπό αυτή την έννοια, υποστηρίζουν οι αξιωματούχοι, η απελευθέρωση του Μπέργκνταλ ήταν ριζικά διαφορετική από οποιαδήποτε προτεινόμενη συμφωνία ανταλλαγής για την Σιντίκουι.

Η Σιντίκουι είναι επίμαχο θέμα στο Πακιστάν, όπου το 2010 η καταδίκη της στις ΗΠΑ προκάλεσε πολλές διαμαρτυρίες. «Η αντίδραση της ετυμηγορίας για την Σιντίκουι ήταν πρωτοσέλιδο σε όλες τις μεγάλες εφημερίδες» σύμφωνα με ένα τηλεγράφημα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που έλαβε το WikiLeaks. «Μια σειρά από άρθρα στον Τύπο καταδίκασαν τις ΗΠΑ και κατηγόρησαν την ετυμηγορία για αντι-μουσουλμανική προκατάληψη», έγραφε, σημειώνοντας ότι η καταδίκη της επίσης «αναβίωσε γνωστές καταγγελίες», ότι είχε απαχθεί από τις πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες και το FBI, κρατούνταν παράνομα στο Αφγανιστάν και «είχε κακοποιηθεί σωματικά και διανοητικά από Αμερικανούς στρατιώτες». Μερικοί Πακιστανοί διαμαρτυρήθηκαν επίσης στην κυβέρνησή τους «για την αποτυχία να κάνει περισσότερα για να εξασφαλίσει την επιστροφή της Σιντίκουι και για δήθεν υποτονική αντίδραση στην ετυμηγορία». Η καταδίκη της ενίσχυσε τις τρέχουσες εσωτερικές επικρίσεις ότι η πακιστανική κυβέρνηση έχει πολλές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, που εδώ και χρόνια ξεκίνησαν επιθέσεις με drones στο έδαφος του Πακιστάν με τη συναίνεση των ηγετών της χώρας.

Στο Πακιστάν, μια ομάδα μαχητών η οποία αυτοαποκαλείται Ταξιαρχία Αάφια Σιντίκουι επιτέθηκε σε εγκαταστάσεις της κυβέρνησης, προκειμένου να εκδικηθεί για αυτό που θεωρεί άδικη δίκη της και παράνομη φυλάκιση. Μια βομβιστική επίθεση ενός βαν της αστυνομίας στην Πεσαβάρ το 2012, που σκότωσε δύο αξιωματικούς, καθώς και μια επίθεση του 2013 σε ένα δικαστικό συγκρότημα που σκότωσε τέσσερις ανθρώπους και τραυμάτισε περισσότερους από 50, φέρεται να έγιναν από την εν λόγω ομάδα.

Η απελευθέρωση της Σιντίκουι έχει συζητηθεί σε πολλές διαπραγματεύσεις για κρατούμενους χαμηλότερου προφίλ και όχι μόνο για αμερικανούς πολίτες. Το 2010, οι Ταλιμπάν απαίτησαν την ελευθερία της, σε αντάλλαγμα για τη Βρετανίδα Λίντα Νόργκροουβ. Το επόμενο έτος, ένας ανώτατος αξιωματούχος των Ταλιμπάν προσφέρθηκε να την ανταλλάξουν με δύο ελβετούς πολίτες που είχαν απαχθεί στο Μπαλουχιστάν. Και ο ηγέτης της Αλ Κάιντα Αϊμάν αλ-Ζαουάχρι ζήτησε την απελευθέρωση της Σιντίκουι σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση του Αμερικανού Γουόρεν Γουάινσταϊν, ο οποίος απήχθη στο Πακιστάν το 2011 και είναι τώρα σε φυλακή της Αλ Κάιντα, σύμφωνα με αξιωματούχους των ΗΠΑ.

Ο Κάσπερ αμφιβάλλει ότι η Σιντίκουι θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την ασφάλεια των ΗΠΑ και υποστηρίζει ότι ήταν ψυχικά διαταραγμένη και πιθανότατα ανίκανη να κάνει οποιαδήποτε από τις φονικές επιθέσεις που μπορεί να είχε σχεδιάσει όταν συνελήφθη. «Αν γίνει σωστά, μπορεί να υπάρχουν τρόποι για να γίνει ανταλλαγή» είπε, προσθέτοντας ότι η δυνατότητα της απελευθέρωσης της με αντάλλαγμα τον Μπέργκνταλ και άλλους «δεν παρουσιάστηκε ποτέ σωστά σε κάποιον μέσα στο Υπουργείο Άμυνας». Η εκτίμηση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τον πρώην αξιωματούχο των ΗΠΑ ο οποίος είπε ότι η πιθανή απελευθέρωση της Σιντίκουι με αντάλλαγμα τον Μπέργκνταλ γρήγορα απορρίφθηκε ως μη ρεαλιστική. Αλλά η Αλ Κάιντα, οι Ταλιμπάν και το Ισλαμικό Κράτος δεν φαίνεται να έχουν πάρει το μήνυμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα ανταλλάξουν την φυλακισμένη επιστήμονα.

Σε μια επιστολή που δημοσιεύθηκε από το ABC News, τα μέλη της οικογένειας της Σιντίκουι είπαν ότι «ενοχλήθηκαν πολύ» που το όνομά της είχε αναμειχθεί στις τελευταίες απαιτήσεις για την 26χρονη Αμερικανίδα που συνέλαβε το Ισλαμικό Κράτος. «Αν το θέμα είναι αλήθεια, θα ήθελα να δηλώσω ότι η οικογένειά μας δεν έχει καμία σύνδεση με τέτοιες ομάδες ή ενέργειες» αναφέρει η επιστολή. «Πιστεύουμε σε έναν αγώνα που θα είναι ειρηνικός και αξιοπρεπής. Η συσχέτιση του ονόματος της Αάφια με πράξεις βίας είναι ενάντια σε ό,τι αγωνιζόμαστε». Η οικογένεια πρόσθεσε: «Αν και εκτιμούμε βαθύτατα τα ειλικρινή αισθήματα εκείνων που, όπως και εμείς, επιθυμούν να δουν ελεύθερη την αγαπημένη μας Αάφια, δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με μια ‘με κάθε μέσο αναγκαία’ προσέγγιση στην ελευθερία της Αάφια. Ούτε μπορούμε να δεχτούμε ότι η κόρη ή η αδελφή κάποιου άλλου υποφέρει σαν την Αάφια».

http://www.foreignpolicy.com/articles/2014/08/26/lady_al_qaeda_the_worlds_most_wanted_woman

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα