"Λιτότητα" στη Σαουδική Αραβία!

Πιεσμένη από τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου και τους δαπανηρούς πολέμους στη Μέση Ανατολή, η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε μια σημαντική μείωση στον προϋπολογισμό του 2016 τη Δευτέρα, για να ελέγξει μια επιδείνωση του ελλείμματος το οποίο αποστραγγίζει σταθερά τα οικονομικά αποθέματα του βασιλείου. Τα επίσημα μέσα ενημέρωσης της χώρας ανέφεραν ότι το Υπουργείο Οικονομικών θα περικόψει τις δαπάνες, θα θεσπίσει νέους φόρους και θα μειώσει τις επιδοτήσεις των τιμών των καυσίμων, ενέργειας και ύδρευσης.

Το

κόστος ορισμένων ποιοτήτων της εγχώριας βενζίνης, που θα είναι από τα πρώτα που θα επηρεαστούν, θα μπορούσε να αυξηθεί μέχρι και 50 τοις εκατό, μια δυνητικά ανησυχητική προοπτική σε μια χώρα όπου δεν υπάρχουν μέσα μαζικής μεταφοράς και τα αυτοκίνητα είναι μια βασική ανάγκη. Ο χρηματιστηριακός δείκτης της Σαουδικής Αραβίας μειώθηκε κατά 3 τοις εκατό στις αρχές των συναλλαγών την Τρίτη, με την Saudi Basic Industries, τον μεγαλύτερο παραγωγός πετροχημικών, να πέφτει στο 8,3 τοις εκατό.

Η τιμή του πετρελαίου, του σημαντικότερου εξαγωγικού προϊόντος της Σαουδικής Αραβίας, έχει υποχωρήσει φέτος λόγω της μείωσης της παγκόσμιας ζήτησης και του έντονου ανταγωνισμού από τους παραγωγούς - συμπεριλαμβανομένων και των Σαουδάραβων- για να διατηρήσουν το μερίδιό τους στην αγορά. Η αγορά αναμένεται να είναι ολοένα και πιο ανταγωνιστική, γιατί το Ιράν σύντομα πιθανόν να είναι ελεύθερο να πουλά το πετρέλαιο που έχει μετά την χαλάρωση των διεθνών κυρώσεων που ακολούθησε μετά την πυρηνική συμφωνία της Τεχεράνης με τις παγκόσμιες δυνάμεις. Το καλοκαίρι του 2014, το πετρέλαιο ξεπέρασε τα 100 δολ. το βαρέλι, αλλά τώρα διαπραγματεύεται πολύ χαμηλότερα από 40 δολ.

Η πτώση της τιμής έχει ωφελήσει τα έθνη που καταναλώνουν πετρέλαιο, ασκώντας σοβαρές οικονομικές πιέσεις στους εξαγωγείς όπως η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία και η Βενεζουέλα. Την ίδια στιγμή τα έσοδα της Σαουδικής Αραβίας έχουν επιβραδυνθεί, καθώς αύξησε τις στρατιωτικές δαπάνες, χρηματοδοτώντας αντάρτες στη Συρία και παρεμβαίνοντας στην Υεμένη, όπου πολεμικά αεροπλάνα της χώρας βομβαρδίζουν τους αντάρτες Χούτι από τον Μάρτιο.

Το βασίλειο δαπανά περισσότερα από όσα λαμβάνει και σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις θα μπορούσε να εξαντλήσει τα συναλλαγματικά του αποθέματα, που τώρα βρίσκονται περίπου στα 640 δις δολ, μέχρι το 2020, χωρίς βαθιές περικοπές στις δαπάνες, την μεγάλη άνοδο της τιμής του πετρελαίου, ή ένα συνδυασμό και των δύο. Η κυβέρνηση είχε ένα έλλειμμα ρεκόρ περίπου 367 δις ριάλ (περίπου 98 δις δολ.) το 2015, σύμφωνα με το κανάλι Al Arabiya. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2016, ο στόχος είναι να μειωθεί το έλλειμμα σε 326 δις ριάλ (περίπου 87 δις δολ.)

Το Υπουργείο Οικονομικών εκτίμησε τον προϋπολογισμό του 2016 σε περίπου 840 δις ριάλ, κάτω από τα 975 δις ριάλ του τρέχοντος έτους. Οι αναλυτές που εξετάζουν τον προϋπολογισμό είπαν ότι οι Σαουδάραβες υπέθεταν ότι το ένα βαρέλι πετρελαίου θα είχε κατά μέσον όρο περίπου 45 δολ. το 2016. Αλλά κάποιοι θεωρούν ακόμα και αυτή την εκτίμηση υπερβολικά αισιόδοξη. "Έχουν λιγότερο από πέντε χρόνια για να χάσουν όλα τους τα αποθεματικά σε ξένο συνάλλαγμα, λόγω του μεγάλου οικονομικού τους ελλείμματος, του κόστους της στρατιωτικής εκστρατείας στην Υεμένη και της υποστήριξής τους στους αντάρτες της Συρίας", δήλωσε ο Λουέι Αλ-Χατέεμπ, συνεργάτης στο Κέντρο Brookings της Ντόχα στο Κατάρ, ο οποίος ειδικεύεται στην πολιτική οικονομία των χωρών του Περσικού Κόλπου.

www.nytimes.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα