Λίβανος: Νέες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και στρατιωτών

Νέες συγκρούσεις ξέσπασαν χθες Τρίτη στην Τρίπολη, στον βόρειο Λίβανο, μεταξύ του στρατού και διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για τη ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού και την άνευ προηγουμένου υποτίμηση του εθνικού νομίσματος.

Έπειτα από μερικές ώρες ηρεμίας, οι διαδηλωτές βγήκαν ξανά στους δρόμους αργά το απόγευμα προκαλώντας ανησυχίες για νέα βίαια

επεισόδια, όπως αυτά που είχαν ξεσπάσει τη Δευτέρα το βράδυ και σημαδεύτηκαν από τον φόνο ενός 26χρονου διαδηλωτή από σφαίρα του στρατού.

Μια άλλη διαδήλωση πραγματοποιήθηκε μπροστά από την οικία του πρώην πρωθυπουργού Ναγκίμπ Μικάτι.

Περισσότεροι από 20 διαδηλωτές τραυματίστηκαν στη διάρκεια επεισοδίων τη νύκτα, από τους οποίους οι τέσσερις διακομίστηκαν στο νοσοκομείο, σύμφωνα με τον λιβανέζικο Ερυθρό Σταυρό. Τη Δευτέρα είχαν τραυματιστεί περίπου 20 διαδηλωτές και 40 στρατιώτες, σύμφωνα με τον στρατό.

Στη Βηρυτό περίπου 100 διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στη συνοικία Χάμρα, όπου βρίσκεται η έδρα της Κεντρικής Τράπεζας του Λιβάνου, φωνάζοντας συνθήματα κατά του διοικητή της. Στη Σάιντα οι διαδηλωτές έριξαν βόμβες μολότοφ εναντίον του τοπικού παραρτήματος της Κεντρικής Τράπεζας.

Στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας στην Τρίπολη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Λιβάνου, σημειώθηκαν βίαια επεισόδια. Εκατοντάδες νεαροί λεηλάτησαν και πυρπόλησαν περίπου έξι τράπεζες, έσπασαν τις πλάκες του πεζοδρομίου για να τις ρίξουν εναντίον του στρατού και πυρπόλησαν δύο στρατιωτικά οχήματα.

Οι δυνάμεις της τάξης έκαναν χρήση δακρυγόνων και σφαιρών καλυμμένων με πλαστικό για να τους διαλύσουν.

Εξαιτίας της χειρότερης οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει ο Λίβανος μετά τον εμφύλιο πόλεμο (1975-1990), και παρά τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί λόγω της επιδημίας του κορονοϊού, οι διαδηλώσεις – που ξέσπασαν αρχικά το φθινοπωρ0-- ξεκίνησαν και πάλι πριν από μερικές ημέρες εναντίον της πολιτικής τάξης, την οποία οι πολίτες κατηγορούν για διαφθορά και ανικανότητα. Πολλές τράπεζες έχουν βανδαλιστεί σε όλη τη χώρα.

Ο πρωθυπουργός Χασάν Ντίαμπ, στη διάρκεια υπουργικού συμβουλίου, παραδέχθηκε “μια επιδείνωση με ταχύτητα ρεκόρ της κοινωνικής κρίσης”, ενώ διαβεβαίωσε ότι “κατανοεί τις φωνές του λαού”, όμως παράλληλα απορρίπτει “τους βανδαλισμούς”.

Την ίδια ώρα όμως κατήγγειλε “κακόβουλες προθέσεις στους διαδρόμους”.

Ο υπουργός Οικονομίας Ραούλ Νεχμέ έκανε λόγο για αύξηση κατά 55% των τιμών, χωρίς να αναφερθεί σε ποια περίοδο αντιστοιχεί αυτή η αύξηση.

Η οικονομική κρίση αποτέλεσε βασική αιτία της λαϊκής κινητοποίησης που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2019 εναντίον της πολιτικής τάξης, που παραμένει ίδια εδώ και δεκαετίες.

Η αγανάκτηση των πολιτών ενισχύθηκε μετά την επιβολή capital control, βάσει των οποίων απαγορευόταν η μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό και περιορίζονταν δραστικά οι αναλήψεις σε δολάρια, τα οποία άρθηκαν τον Μάρτιο.

Οι διαδηλωτές κατηγορούν τις τράπεζες ότι συνεργάζονται με την εξουσία και ότι συνέβαλαν στο δημόσιο χρέος της χώρας και τη χρεοκοπία της.

Αναπόφευκτη έκρηξη

Όλα αυτά επιδεινώθηκαν από τα περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν για την ανάσχεση της εξάπλωσης της covid-19, εξαιτίας των οποίων παρέλυσε η χώρα όπου έχουν καταγραφεί 717 κρούσματα και 24 θάνατοι.

Στον Λίβανο περίπου το 45% του πληθυσμού ζει πλέον κάτω από το όριο της φτώχειας, σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις.

Σε μερικές εβδομάδες η λιβανέζικη λίρα έχασε περισσότερο από το 150% της αξίας της και πλέον στη μαύρη αγορά ένα δολάριο κοστίζει 4.000 λίρες. Η επίσημη ισοτιμία των 1.507 λιρών παραμένει σταθερή.

Στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης οι πολίτες καταγγέλλουν καθημερινά την εκτόξευση του πληθωρισμού, με την τιμή κάποιων τροφίμων να έχει σχεδόν διπλασιαστεί.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι καταρτίζει ένα σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης, το οποίο όμως ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα