Λίβανος: Ο πρόεδρος Αούν επανέλαβε την έκκλησή του προς τους διαδηλωτές για διάλογο

Ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν επανέλαβε χθες Πέμπτη την έκκλησή του για «διάλογο» με τους διαδηλωτές, χωρίς ωστόσο να κάνει συγκεκριμένες προτάσεις κατά την 36η ημέρα του άνευ προηγουμένου κινήματος διαμαρτυρίας εναντίον της πολιτικής τάξης, την οποία οι πολίτες θεωρούν διεφθαρμένη και ανίκανη.

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα μία ημέρα πριν την 76η επέτειο της ανεξαρτησίας του Λιβάνου ο Αούν υπογράμμισε ότι «ο διάλογος» είναι «ο μόνος κατάλληλος τρόπος για τη διευθέτηση

των κρίσεων».

Το κίνημα διαμαρτυρίας ξέσπασε στον Λίβανο στις 17 Οκτωβρίου μετά την ανακοίνωση ενός νέου φόρου και οδήγησε στις 29 Οκτωβρίου στην παραίτηση του πρωθυπουργού Σάαντ Χαρίρι. Όμως οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης καθυστερούν, προκαλώντας την αγανάκτηση των διαδηλωτών.

Βάσει του Συντάγματος του Λιβάνου ο πρόεδρος πρέπει να ξεκινήσει συνομιλίες με το κοινοβούλιο προκειμένου να οριστεί ο νέος πρωθυπουργός, όμως αυτό δεν έχει γίνει ακόμη.

«Θα έπρεπε να έχει οριστεί μια νέα κυβέρνηση και να έχει αρχίσει το έργο της», παραδέχθηκε ο Αούν.

Όμως απέδωσε την καθυστέρηση στις «αντιφάσεις που κυριαρχούν στην λιβανέζικη πολιτική». Αυτές «επιβάλλουν σύνεση προκειμένου να αποφευχθούν οι κίνδυνοι» που ελλοχεύουν για τη χώρα, πρόσθεσε, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο 84χρονος Αούν διαβεβαίωσε ότι η καθυστέρηση έχει επίσης στόχο «να καταλήξουμε σε μια κυβέρνηση η οποία θα απαντά, στο μέτρο του δυνατού, στις φιλοδοξίες και τις προσδοκίες» των διαδηλωτών.

Την Τρίτη ο Λιβανέζος πρόεδρος είχε διαβεβαιώσει ότι είναι ανοικτός σε μια κυβέρνηση που θα περιλαμβάνει εκπροσώπους του κινήματος διαμαρτυρίας. Όμως επέμεινε ότι θα πρέπει να συμμετέχουν και υπουργοί από τα κόμματα, εναντίον των οποίων καταφέρονται εδώ και πέντε εβδομάδες οι διαδηλωτές.

Στις δύο προηγούμενες ομιλίες του ο Αούν είχε καλέσει τους διαδηλωτές να ορίσουν εκπροσώπους προκειμένου να υπάρξει διάλογος, όμως αυτή τη φορά δεν αναφέρθηκε στο θέμα.

Μέχρι στιγμής οι διαδηλωτές αρνούνται να οργανωθούν και απορρίπτουν τον διάλογο προτού σχηματιστεί νέα κυβέρνηση, η οποία θέλουν να αποτελείται αποκλειστικά από ανεξάρτητους τεχνοκράτες, και διεξαχθούν πρόωρες εκλογές.

Στις 13 Νοεμβρίου η ομιλία του Αούν φάνηκε να ενισχύει την οργή των διαδηλωτών. «Αν δεν υπάρχει κανείς στο κράτος που να τους αρέσει, μπορούν να μεταναστεύσουν», είχε πει.

Αυτή τη φορά ο Λιβανέζος πρόεδρος παραδέχθηκε ότι το κίνημα αμφισβήτησης μπόρεσε «να σπάσει κάποια παλιά ταμπού, να ρίξει σε έναν βαθμό τις πολιτικά προστατευμένες ζώνες και ώθησε τη δικαστική εξουσία να δράσει».

Ωστόσο προειδοποίησε «αν τα μέσα ενημέρωσης, ο δρόμος και η πολιτική συζήτηση γίνουν εισαγγελείς, γενικοί εισαγγελείς, δικαστής και δήμιος, αυτό θα είναι πιο βλαπτικό για τη μάχη κατά της διαφθοράς».

Σε πολλές περιοχές του Λιβάνου οι διαδηλωτές έκλεισαν οδικούς άξονες, κυρίως στη Μπεκάα και την Τρίπολη.

Στη Βηρυτό η βασική γέφυρα που δεσπόζει στο κέντρο της πόλης, ένα από τα βασικά σημεία όπου συγκεντρώνονται οι διαδηλωτές από την αρχή του κινήματος, είχε επίσης κλείσει.

«Αντί να δικάζει τους διεφθαρμένους, κατηγορεί τα μέσα ενημέρωσης και τους διαδηλωτές», κατήγγειλε ένας διαδηλωτής από τη Βηρυτό σε τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο.

«Μας κάνει κήρυγμα, αλλά αυτό που μας νοιάζει είναι να μάθουμε πότε θα ξεκινήσουν οι συνομιλίες με το κοινοβούλιο», πρόσθεσε ένας άλλος.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα