Λιβύη: Η Ελλάδα έτοιμη να μετάσχει σε αποστολή επιτήρησης του εμπάργκο όπλων

Η Ελλάδα είναι έτοιμη να μετάσχει σε οποιαδήποτε αποστολή επιτήρησης του εμπάργκο και της εκεχειρίας αποφασιστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και υλοποιηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τη Λιβύη, είπε ανώτατη διπλωματική πηγή, μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών

Υποθέσεων

Την ίδια θέση, εξάλλου, διατύπωσε και ο Νίκος Δένδιας αμέσως μετά τη συνάντηση με τον στρατηγό, Χαλίφα Χαφτάρ στην Αθήνα την περασμένη Παρασκευή.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, την οποία επικαλείται σε τηλεγράφημά του το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, τη στιγμή που η Ρωσία έχει το 1/5 του ΑΕΠ της Γερμανίας και η Τουρκία το 1/3 του ΑΕΠ της Ρωσίας, δεν είναι δυνατόν να μην μπορεί να εδραιώσει την παρουσία της στην περιοχή και να επιβάλει τις αποφάσεις. Τόνισε δε ότι κοινή αίσθηση είναι πως ο Ερντογάν έφυγε εκνευρισμένος από το Βερολίνο καθώς η επιβολή του εμπάργκο όπλων που αποφασίστηκε πλήττει κυρίως αυτόν - και οι άλλες αντιμαχόμενες πλευρές εφοδιάζονται από ξηράς η κοινή αίσθηση είναι ότι ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν έφυγε εκνευρισμένος από την Διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη, καθώς η απόφαση για την επιβολή του εμπάργκο όπλων πλήττει κυρίως τα δικά του σχέδια.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε., συζήτησαν για πιθανούς τρόπους συνέχειας των ευρωπαϊκών κινήσεων επί της απόφασης του Βερολίνου, μεταξύ των οποίων και μια στρατιωτική αποστολή κάτι για το οποίο δεν υπήρξε καμία αντίρρηση εκ των κρατών-μελών.

Δυσαρέσκεια και επιφυλάξεις Δένδια

Νωρίτερα, την δυσαρέσκεια της Αθήνας, όχι μόνον για το γεγονός ότι δεν προσεκλήθη στην Διάσκεψη του Βερολίνου αλλά και γιατί δεν υπήρξε στο κείμενο συμπερασμάτων ρητή αναφορά για τα παράνομα μνημόνια Τουρκίας- Λιβύης, όπως προβλέπει η ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης του Δεκεμβρίου, μετέφερεο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών ωστόσο , ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, τον "διαβεβαίωσε ότι η θέση της ΕΕ παραμένει η ίδια, ότι τα μνημόνια είναι παράνομα και αυτά τα μνημόνια είναι κενά περιεχομένου".

Ο κ. Δένδιας παραλλήλως, στον απόηχο της χθεσινής Διάσκεψης του Βερολίνου, έκανε λόγο για ένα "θετικό πρώτο βήμα", υπό την έννοια ότι επιβεβαιώνει την διάθεση των ενεχόμενων να δοθεί πολιτική λύση για την Λιβύη, διαμήνυσε ωστόσο ότι " Η Ελλάδα αναμένει τη συνέχεια όλης αυτής της διαδικασίας και αναμένει να συμπεριληφθεί και αυτή στα επόμενα στάδια της διαδικασίας του Βερολίνου".

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα