Λοβέρδος: Ο ΠτΔ δεν είναι πρόεδρος σωματείου ώστε να ευτελίζονται οι διαδικασίες ανάδειξής του

Η πρόταση της ΝΔ για τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, ευτελίζει τη διαδικασία ανάδειξης του, αναφέρει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Λοβέρδος, με συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τονίζοντας ότι το ισχύον Σύνταγμα προβλέπει σχετική πλειοψηφία αλλά

μετά τη διάλυση της Βουλής και τις εκλογές. «Στόχος ήταν να αποφύγουμε την κυβερνητική αστάθεια και όχι να φτάσουμε σε διατάξεις σαν αυτές που τελικά πρότεινε η Νέα Δημοκρατία επί ισοψηφίας να εκλέγεται ο πρεσβύτερος υποψήφιος. Διαμαρτυρόμαστε ως κόμμα γι΄ αυτά», επισημαίνει ο κ. Λοβέρδος.

Αποτιμώντας τις πρώτες 100 ημέρες της κυβέρνησης Μητσοτάκη σημειώνει πως «οφείλει να επικεντρωθεί περισσότερο στην παραγωγή ουσιαστικού έργου πάρα σε κινήσεις εντυπωσιασμού και καλοπιάσματος της κοινής γνώμης», ενώ υποστηρίζει ότι η αντιπολίτευση του Κινήματος Αλλαγής μέχρι τώρα έχει θετικό αποτύπωμα «όμως αξιόπιστο δείγμα θα φανεί» στο τέλος αυτού του πρώτου αντιπολιτευτικού εξαμήνου.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος θεωρεί ότι «το επικείμενο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ κι όσα θα ακολουθήσουν έχουν το νόημα της άρσης όλων των τυπικών δυσκολιών και δεν θα πρέπει να θεωρηθούν από κανένα ως απαρχή ευρύτερων εξελίξεων στο χώρο».

Για το κλίμα έντασης που επικράτησε στη Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ υπογραμμίζει ότι δεν φοβίζουν «οι μπαχαλάκηδες των πεζοδρομίων και των πλατειών των αγανακτισμένων» που «προσπαθούν να μεταφέρουν το ίδιο κλίμα στη Βουλή σε μία απέλπιδα προσπάθεια να αποσείσουν τις τεράστιες πολιτικές αλλά και για ορισμένους από αυτούς ποινικές ευθύνες».

Ως αρμόδιος τομεάρχης Εξωτερικών του Κινήματος Αλλαγής, ο Ανδρέας Λοβέρδος θεωρεί πρόσκαιρου χαρακτήρα την επιτυχία του Ταγίπ Ερντογάν στη Συρία, «στην ουσία και σε βάθος χρόνου δεν πρόκειται να βγει κερδισμένος από την κίνηση που έκανε». «Για να τα κρατήσει όλα αυτά χρειάζεται μεγάλες στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις και πάρα πολλούς οικονομικούς πόρους. Γι αυτό με διστακτικότερο τρόπο μπορεί να αναπτύξει τις βλέψεις του στη Μεσόγειο και ειδικά την Κύπρο».

Επίσης θεωρεί σωστή τη ενέργεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το βέτο της Γαλλίας, να μην δώσει ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Βόρεια Μακεδονία και τη Αλβανία . «Τα κριτήρια αυτά, στα οποία δεν ανταποκρίνονται οι δύο αυτές χώρες είναι κριτήρια θεσμικά, είναι κριτήρια οικονομικά και είναι επίσης κριτήρια που σχετίζονται με το κράτος δικαίου και την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Θυμόμαστε ότι στην Αλβανία με τον πιο σκληρό τρόπο προσέβαλαν τα δικαιώματα των ομογενών μας. Δεν ήταν έκδηλη τότε η παραβίαση του κράτους δικαίου; Συνεπώς δεν έπρεπε να σταθούμε αρνητικά στην πρωτοβουλία των Γάλλων και στην απόφαση της Ε.Ε. να μην εκκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία», υποστηρίζει.

Όσον αναφορά στη συμφωνία των Πρεσπών επικρίνει την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ καθώς η συμφωνία «δεν προέβλεπε αυτό το ενδεχόμενο και άφησε ευρέα περιθώρια να μην ισχύει η νέα ονομασία αλλά για το εσωτερικό της χώρας αυτής να συναρτάται η εφαρμογή της από την πορεία προς την ΕΕ».

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Κινήματος Αλλαγής στον Μιχάλη Μιχαήλ για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων είναι το εξής:

Με αφορμή την τουρκική εισβολή στη Συρία, κ. Λοβέρδο, οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις στη Μέση Ανατολή και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, είναι ραγδαίες και διαμορφώνουν νέα δεδομένα και συσχετισμούς. Ποια είναι η δική σας ερμηνεία;

Τα αποτελέσματα από την εισβολή στη Συρία είναι μεν υπαρκτά, ειδικά μετά τη συμφωνία της με την Ρωσία, αλλά εκτιμώ ότι έχουν πάρα πολλά στοιχεία πρόσκαιρου κέρδους. Η συνοριακή γραμμή ξεπερνά τα 100 km και το βάθος της τα 10 οπωσδήποτε. Θεωρώ πάρα πολύ δυσχερές για την Τουρκία να καταφέρει να κρατήσει δυνάμεις στρατιωτικές, αστυνομικές και οικονομικές για πάρα πολλά χρόνια σε αυτή την περιοχή με δεδομένο ενός ισχυρότατου μίσους που έχει καλλιεργήσει στους κόλπους της. Όσο κι αν λοιπόν ο Πρόεδρος Ερντογάν εμφανίζεται σήμερα νικητής, στην ουσία και σε βάθος χρόνου δεν πρόκειται να βγει κερδισμένος από την κίνηση που έκανε.

Η Τουρκία καταφέρνει με επιθετικότητα και απειλές να επιβάλλει το ρόλο της; Η Ελλάδα πως πρέπει να αντιδράσει δεδομένων και των προκλήσεών της στην ΑΟΖ της Κύπρου;

Οπωσδήποτε στο πεδίο των εντυπώσεων αυτή τη στιγμή εμφανίζεται να έχει πια τη δυνατότητα να στρέψει το μυαλό του και τις ενέργειες του και αλλού, δηλαδή την Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό αποτελεί εν μέρει πραγματικότητα, αλλά εν μέρει δεν είναι, διότι επαναλαμβάνω το μέτωπο που άνοιξε στη Συρία προστίθεται στο μέτωπο που έχει ανοίξει τα προηγούμενα χρόνια στην δυτικότερη πλευρά των συνόρων του. Για να τα κρατήσει όλα αυτά χρειάζεται μεγάλες στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις και πάρα πολλούς οικονομικούς πόρους. 'Αρα, όσο κι αν θεωρεί ότι είναι απελευθερωμένος από την οξύτητα των πρώτων ημερών, δεν παύει να είναι απασχολημένος με την περιοχή εκείνη και ως εκ τούτου με διστακτικότερο τρόπο μπορεί να αναπτύξει τις βλέψεις του στη Μεσόγειο και ειδικά την Κύπρο.

Δυσμενείς εξελίξεις έχουμε και στα Δυτικά Βαλκάνια με το βέτο της Γαλλίας κι άλλων χωρών στην έναρξη της ενταξιακής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας προς την ΕΕ. Τι μπορεί και πρέπει να κάνει η Ελλάδα; Με τη συμφωνία των Πρεσπών τι γίνεται;

Θεωρείτε δυσμενείς τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια τη μη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας με πρωτοβουλία του Προέδρου Μακρόν που υποστήριξαν η Ολλανδία και η Δανία; Δεν συμφωνώ. Η δική μου υπόθεση εργασίας, βάσει της οποίας κάνω περαιτέρω εκτιμήσεις, είναι ότι αυτή η ενέργεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι σωστή. Δεν πήρε βεβαίως η Ελλάδα την πρωτοβουλία. Αν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε υποσχεθεί ότι η Ελλάδα θα πάρει τις σχετικές πρωτοβουλίες. Ορθώς όμως εν τέλει παρακολουθεί την πρωτοβουλία της Γαλλίας και την απόφαση της ΕΕ. Τα δικά μας συμφέροντα, που σχετίζονται με την πορεία των Δυτικών Βαλκανίων δεν μετρούν με τρόπο κυρίαρχο στις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και οι επιλογές αυτές για διερεύνηση είναι επιλογές που σε κάθε φάση τους υπακούουν σε συγκεκριμένα κριτήρια. Δεν είναι δυνατόν να εκκινούν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με ένα κράτος που μπορεί για το ΝΑΤΟ να είναι έτοιμο, αλλά να μην είναι έτοιμο για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και τα κριτήρια αυτά, στα οποία δεν ανταποκρίνονται οι δύο αυτές χώρες είναι κριτήρια θεσμικά, είναι κριτήρια οικονομικά και είναι επίσης κριτήρια που σχετίζονται με το κράτος δικαίου και την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Θυμόμαστε ότι στην Αλβανία με τον πιο σκληρό τρόπο προσέβαλαν τα δικαιώματα των ομογενών μας. Δεν ήταν έκδηλη τότε η παραβίαση του κράτους δικαίου; Συνεπώς δεν έπρεπε να σταθούμε αρνητικά στην πρωτοβουλία των Γάλλων και στην απόφαση της ΕΕ να μην εκκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία. Τώρα γιατί η συμφωνία των Πρεσπών δεν προέβλεπε αυτό το ενδεχόμενο και άφηνε ευρέα περιθώρια να μην ισχύει η νέα ονομασία των Σκοπίων αλλά για το εσωτερικό της χώρας αυτής να συναρτάται η εφαρμογή της από την πορεία προς την Ε.Ε. της χώρας αυτής, να ρωτήσετε τον κ.Κοτζιά και τον κ.Τσίπρα Εμείς είμαστε Κίνημα Αλλαγής και δεν θα απαντήσουμε για τις ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης, ούτε για μία κακή συμφωνία την οποία και καταψηφίσαμε.

Να έρθουμε στην εσωτερική πολιτική σκηνή. Πώς κρίνετε τις πρώτες 100 ημέρες της κυβέρνησης Μητσοτάκη;

Θα προσπαθήσω να είμαι αντικειμενικός. Η νέα κυβέρνηση ξεκίνησε και σε μεγάλο βαθμό συνεχίζει να εμφορείται από την ευφορία της εκλογικής επιτυχίας, αλλά η πραγματικότητα, δηλαδή τα προβλήματα και οι ανάγκες των Ελλήνων πολιτών, την ατενίζουν μάλλον δυσοίωνα. Και για να παραφράσω έναν από τους μεγαλύτερους πολιτικούς του προηγούμενου αιώνα «οι ακτές της πολιτικής ιστορίας είναι γεμάτες από κυβερνητικά ναυάγια». Επομένως, κατά την εκτίμησή μου, η κυβέρνηση Μητσοτάκη οφείλει να επικεντρωθεί περισσότερο στην παραγωγή ουσιαστικού έργου πάρα σε κινήσεις εντυπωσιασμού και καλοπιάσματος της κοινής γνώμης.

Η αντιπολιτευτική στρατηγική του Κινήματος Αλλαγής το ίδιο διάστημα πού υστέρησε και πού πάει καλά;

Ένας βασικός, σε σημείο που να αποκαλείται χρυσός, κανόνας της πολιτικής επικοινωνίας, τον οποίο έχει διατυπώσει ο Marshall McLuhan, ορίζει ότι η επικοινωνιακή διεισδυτικότητα ενός φορέα είναι ευθέως ανάλογη προς την αξιοπιστία του. Το Κίνημα Αλλαγής στο νέο πολιτικό σκηνικό έχει θέσει ως κεντρικό άξονα της αντιπολιτευτικής του προσέγγισης τη διατύπωση θέσεων που στέκονται κριτικά απέναντι στην κυβερνητική πλειοψηφία αλλά προσπαθούν να πείσουν με την σοβαρότητα και την υπευθυνότητα τους. Έχουμε ως παράταξη το εγγενές πλεονέκτημα αλλά και τη δυνατότητα, αφού δεν αποτελούμε πλέον πολυσυλλεκτικό πολιτικό σχηματισμό, της διατύπωσης συγκεκριμένων και εξειδικευμένων προτάσεων και λύσεων. Πάνω σε αυτό τον άξονα κινούμαστε αντιπολιτευτικά και θεωρώ ότι τα αποτελέσματα έως τώρα επί της ουσίας είναι θετικά. Και ως προς τη δική μας πορεία όμως αξιόπιστο δείγμα θα φανεί αν έχουμε δώσει στο τέλος αυτού του πρώτου αντιπολιτευτικού εξαμήνου.

Το επικείμενο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ κι όσα θα ακολουθήσουν έχουν το νόημα της άρσης όλων των τυπικών δυσκολιών και δεν θα πρέπει να θεωρηθούν από καμία πλευρά ως απαρχή ευρύτερων εξελίξεων στο χώρο.

Η Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης για τη Novartis ξεκίνησε με εντάσεις. Ποια εντύπωση αποκομίζετε από τη στάση των κομμάτων και ιδιαίτερα του ΣΥΡΙΖΑ;

Οι μπαχαλάκηδες των πεζοδρομίων και των πλατειών των αγανακτισμένων προσπαθούν να μεταφέρουν το ίδιο κλίμα στη Βουλή και ειδικά στην επιτροπή ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης για την σκευωρία της Novartis, σε μία απέλπιδα προσπάθεια να αποσείσουν τις τεράστιες πολιτικές αλλά και για ορισμένους από αυτούς ποινικές ευθύνες. Επειδή όμως δεν τους φοβόμαστε, γιατί τις τραμπούκικες συμπεριφορές τους τις έχουμε αντιμετωπίσει και στο παρελθόν συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, αλλά και στα πέντε χρόνια της κυβέρνησής τους, χωρίς στο ελάχιστο να μας αποτρέψουν από την επιτέλεση των καθηκόντων μας ασφαλώς, σας δηλώνω ρητά και κατηγορηματικά ότι δεν θα τους περάσει. Χωρίς, φυσικά να προχωρήσουμε στις απαράδεκτες μεθόδους τους, η βδελυρή σκευωρία Novartis που εξύφανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και το ρασπουτινικό παραδικαστικό κύκλωμα θα αποκαλυφθούν έως την τελευταία λεπτομέρεια.

Στη Επιτροπή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση διαπιστώνουμε συγκλίσεις και συναινέσεις . Είναι πρόσκαιρες ή δημιουργούνται νέα δεδομένα στη πολιτική αντιπαράθεση;

Ανήκω στον πολιτικό χώρο του Κέντρου. Ένα χώρο που εξ ορισμού αποτελεί σύνθεση διισταμένων πολιτικών λύσεων, φιλοσοφιών και κοσμοθεωριών. Με αυτή την πολιτική αφετηρία ως γενικός εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής στη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης προσπάθησα και πιστεύω ότι σε κάποιο βαθμό πέτυχα να διαμορφωθούν συγκλίσεις και κατ΄ επέκταση να προκύψουν συναινέσεις στην κεντρική διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης. Τώρα αν αυτές οι συγκλίσεις θα μεταλαμπαδευτούν και σε άλλους ευρύτερους τομείς του δημόσιου βίου και της πολιτικής, δεν είμαι σε θέση να προβλέψω. Ιδιαιτέρως ενόψει του γεγονότος ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι μια παράταξη που έχει ως σήμα κατατεθέν της τις πολιτικές τής πόλωσης, του ταξικού φθόνου, του λαϊκισμού και της δημαγωγίας.

Για την πρόταση της ΝΔ για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ποιά είναι η γνώμη σας;

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είναι πρόεδρος σωματείου ώστε να ευτελίζονται οι διαδικασίες της ανάδειξής του. Είπαμε να μην διαλύεται η Βουλή, αλλά όχι να φτάσουμε και στο άλλο άκρο. Και ασφαλώς δεν είναι επιχείρημα ότι το ισχύον Σύνταγμα προβλέπει σχετική πλειοψηφία, γιατί την προβλέπει μετά τη διάλυση της Βουλής και τις εκλογές. Στόχος ήταν να αποφύγουμε την κυβερνητική αστάθεια και όχι να φτάσουμε σε διατάξεις σαν αυτές που τελικά πρότεινε η Νέα Δημοκρατία επί ισοψηφίας να εκλέγεται ο πρεσβύτερος υποψήφιος. Διαμαρτυρόμαστε ως κόμμα γι' αυτά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
λοβερδος, νεα δημοκρατια, συνταγμα, βουλη, εκλογες, νέα, ΠΑΣΟΚ, κυπρος, γαλλια, συριζα, ρωσία, ελλαδα, αοζ, νατο, σκοπια, τσιπρας, novartis, ρητά, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, αγανακτισμενοι πολιτες, βενιζελος, σαμαρας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, τελος του κοσμου, κυπρος εκλογες, αποτελεσματα, ημερομήνια, ρητά, χωρες, ρωσία, αλβανια, γνωμη, δημοκρατια, ολλανδια, απε, αφορμη, βαλκανια, βετο, βορεια, δεδομενο, διαστημα, δυνατοτητα, δικη, δωσει, δειγμα, εκτιμηση, ενεργεια, εν μερει, επρεπε, επιτυχια, ερντογαν, ετοιμο, ευφορια, ιδιο, η δικη, υποθεση, ισχυει, θετικο, κυβερνηση, κειμενο, κινηση, κλιμα, κομμα, μακεδονια, μητσοτακης, μυαλο, νατο, νοημα, οπωσδηποτε, ουσια, πεδιο, προβληματα, ρολο, συγκεκριμενα, συρια, τουρκια, φυσικα, δικαιωματα, εφαρμογη, ειπαμε, ενωση, ιδιαιτερα, εισβολη, novartis, σημα, σκηνη, θετικα, βεβαιως, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα