Λυκούδης: Πως κατάντησε η Αριστερά του Ηλιού και του Κύρκου….

Επιβεβαιώνονται πλήρως όλες οι πληροφορίες ότι στη ΔΗΜΑΡ μετρούν μέρες ενότητας και είναι θέμα χρόνου ο ένας να πάει προς την Ελιά και ο άλλος προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Η ομιλία του απερχόμενου γραμματέα του κόμματος, Σπύρου Λυκούδη, επιβεβαίωσε το ρήγμα που έχει προκύψει στην Αγίου Κωνσταντίνου. Ο κ. Λυκούδης είπε χαρακτηριστικά πώς αν και η φιλία του με τον Φ. Κουβέλη είναι σταθερή στην πορεία προς το συνέδριο πρόεδρος και γραμματέας δεν αντάλλαξαν

κουβέντα για το συνέδριο. “Φτάσαμε σήμερα εδώ χωρίς Πρόεδρος και Γραμματέας να έχουν ανταλλάξει μια κουβέντα για το συνέδριο, ενόψει του συνεδρίου. Αναλαμβάνω γι΄ αυτό όση ευθύνη μου αναλογεί, μόνο όμως όσο μου αναλογεί αλλά δεν φτάνει. Για πρώτη φορά ένα τόσο κρίσιμο συνέδριο διεκπεραιώνεται τόσο βιαστικά, μάλλον φτωχό σε ιδέες και πολιτικές προτάσεις. Από ποιους; Από εμάς, τη συνέχεια της Αριστεράς του Ηλιού, του Κύρκου και του Παπαγιαννάκη”

Ο κ. Λυκούδης, για την αποχώρηση από την κυβέρνηση τόνισε: «Πρόεδρε – εσύ, που είσαι ηγέτης εθνικού βεληνεκούς, άνθρωπος νηφάλιος και ψύχραιμος – γιατί δεν έδωσες, όχι μόνο σε μας, στο κόμμα αλλά και στον εαυτό σου ακόμα, τα χρονικά και πολιτικά περιθώρια να πορευτούμε με σχέδιο προς την έξοδο. Γιατί τόση βιασύνη;

Ο κ. Λυκούδης δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ του διαλόγου με τους 58 γιατί, όπως είπε, «μόνο ένας είναι ο δρόμος της Κεντροαριστεράς. Ο άλλος είναι της μη Κεντροαριστεράς, οδηγεί αλλού. Αυτό είναι το δίλημμα. Αν θα μπούμε σε άλλη μια περιπέτεια εθνικής ευθύνης για να δημιουργήσουμε το ανάχωμα στο δικομματισμό και στη συντήρηση ή αν θα κοιτάξουμε να συντηρηθούμε εμείς στο όριο της εκλογικής επιβίωσης», είπε και πρόσθεσε ότι Κεντροαριστερά και τρίτος πόλος είναι η συσπείρωση ενός κρίσιμου μεγέθους, που θα ανακόψει τη δύναμη του δικομματισμού που δεν θα του επιτρέψει να επιφέρει έναν διχασμό, που θα ακυρώσει ό,τι μέχρι σήμερα μάτωσε ο λαός μας για να πετύχει.

Ο κ. Λυκούδης επεσήμανε ότι «δική μας είναι η ευθύνη. Να εμπνευστούμε από την υπόθεση της μεγάλης Κεντροαριστεράς. Να πιστέψουμε στις δυνάμεις μας» ενώ άσκησε έντονη κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι ο λόγος του ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνει συνειδήσεις που προσδοκούν τη σύγκρουση και είναι αναγκασμένοι να εφευρίσκουν εχθρό και συνειδήσεις που προσδοκούν τη νομή της εξουσίας. Οι δεύτερες προέρχονται σχεδόν αποκλειστικά από το ΠΑΣΟΚ κι έχουν πάει στο ΣΥΡΙΖΑ».

Το σκηνικό της διάσπασης επιβεβαίωσε ο Θόδωρος Μαργαρίτης ο οποίος αμέσως μετά ανέφερε ότι «κάποιοι δεν συγχώρεσαν την αποχώρηση μας από την κυβέρνηση και θέλουν τη «ρευστοποίηση» της ΔΗΜΑΡ. Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη».

Επίσης ζήτησε να υπάρξει σαφής απόφαση του Συνεδρίου ότι η ΔΗΜΑΡ και όσοι θέλουν να συνεργαστούν μαζί της θα κατέβει αυτόνομα στις Ευρωεκλογές.

Ο βουλευτής Γιάννης Πανούσης εξέφρασε την αντίρρησή του στο ενδεχόμενο προσέγγισης με το ΠΑΣΟΚ και τη δήθεν σοσιαλδημοκρατική νεωτερικότητα, όπως χαρακτήρισε την κίνηση των 58, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι το δίλημμα για τη ΔΗΜΑΡ δεν είναι μνημόνιο- αντιμνημόνιο αλλά δεξιά ή αριστερή διέξοδος από την κρίση. Και περιέγραψε τα καθήκοντα που έχει ενώπιόν της όπως την αποκατάσταση των δεινοπαθούντων από την κρίση, την αποκατάσταση της δημοκρατικής λειτουργίας, υποστήριξε ότι η κρίση είναι κρίση των άλλων κι όχι της ΔΗΜΑΡ, πρότεινε την οργανωτική αναδιοργάνωση των οργάνων με τη συμμετοχή περισσότερων γυναικών και νέων.

Ανάλογη ήταν η τοποθέτηση του πρώην γενικού γραμματέα Περιβάλλοντος, Σάκη Κουρουζίδη, ο οποίος υποστήριξε τον διάλογο με τους 58 παρά τα προβλήματα, όπως είπε, που υπάρχουν. «Δεν υπηρετώ κανένα σχέδιο υπονόμευσης της ΔΗΜΑΡ. Ήμουν στον ΣΥΝ και τον υποστήριζα, είμαι στη ΔΗΜΑΡ και την υποστηρίζω αλλά δεν μπορώ να υποστηρίζω πράγματα που είναι πέρα από την κοινή λογική», σημείωσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα