Μαγειρεύουν αναγνώριση του Κοσσόβου

Με τα παραδοσιακά "βαρίδια", τους δυο πρώην οπλαρχηγούς του UCK, πρωθυπουργό και πρόεδρο, Ραμούς Χαραντινάϊ και Χασίμ Θάτσι, να έχουν βγει εκτός σκηνής, και από τις τελευταίες εκλογές, τον Οκτώβριο του 2019, να έχει αναδειχθεί ένα παντελώς νέο σκηνικό, όλα προοιωνίζουν έναν καινούργιο γύρο προσπαθειών για την επίλυση του κοσσοβαρικού ζητήματος.

Πόσο μάλλον, όταν μερίδα του κατεστημένου στις ΗΠΑ έφτασε στο σημείο

να προωθεί λύση, ακόμα και μέσα από την ανταλλαγή εδαφών μεταξύ της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου. Κάτι στο οποίο συμφώνησαν και ευρωπαϊκοί κύκλοι.

Ωστόσο, εντονότατες ήταν και οι αντιδράσεις εντός των ΗΠΑ και της ΕΕ, με το επιχείρημα ότι, εάν αλλάξουν σύνορα στην μπαρουταποθήκη των Βαλκανίων, πιθανόν θα ακολουθήσει ντόμινο αντίστοιχων επιδιώξεων. Εξάλλου, δεν κρύπτονται οι αλυτρωτισμοί μερίδας του αλβανικού στοιχείου, όπως επίσης και η αστάθεια στα Σκόπια και η επικίνδυνη κατάσταση στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη που μπορούν να οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Πάντως, ανεξαρτήτως των διαφωνιών για το πως θα γίνει, άπαντες, ΗΠΑ και Ευρώπη, φαίνονται σύμφωνες να λυθεί όσο το δυνατόν συντομότερο το Κοσσοβαρικό πρόβλημα, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.

Η χώρα που αντιδρά σε αυτές τις μεθοδεύσεις, όπως άλλωστε αντιτέθηκε με κάθε τρόπο και στην επίλυση του ονοματολογικού των Σκοπίων, λόγω των γεωπολιτικών επιδιώξεών της, είναι η Ρωσία.

Λόγο στις βαλκανικές υποθέσεις έχει αποκτήσει και η Τουρκία, χάρις στη διείσδυσή της σε Κόσσοβο, Βοσνία, Αλβανία, και εσχάτως στη Σερβία. Άγνωστη είναι η στάση που θα τηρήσει η Κίνα, η οποία ενδιαφέρεται σφόδρα για τον βαλκανικό εμπορικό δρόμο.

Η ΕΕ, στην πλειονότητά της έχει αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσόβου. Αντίθετα, διαχρονική θέση της Ελλάδας είναι να μην αναγνωρίζει το Κόσσοβο, με το σκεπτικό ότι ακόμα υπάρχει η ανοικτή πληγή της εισβολής στην Κύπρο και κατοχής σχεδόν της μισής μεγαλονήσου, ενώ ταυτόχρονα "αγγίζονται" ευαίσθητα μειονοτικά θέματα στην Θράκη.

Η Αθήνα επανειλημμένως έχει δεχτεί πιέσεις, ειδικά από Ουάσιγκτον και Βερολίνο, αλλά, ειδικά τα τελευταία χρόνια, πέραν της ένταξης με ειδική σχέση του Κοσσόβου σε κάποιους ήσσονος σημασίας ευρωπαϊκούς και διεθνείς φορείς, η Ελλάδα δεν δέχτηκε τίποτε άλλο.

Αντίστοιχη με την ελληνική θέση έχουν οι χώρες - μέλη της ΕΕ Ισπανία (λόγω "Καταλωνικού"), Ρουμανία, Κύπρος και Σλοβακία.

Το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, επιταχύνονται οι διαδικασίες επίλυσης, και, μάλιστα, τα μηνύματα αυτά έχουν φτάσει στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Ήδη, λέγεται, παρατηρείται ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα κινητικότητα στο κτίριο της Βασιλίσσης Σοφίας, όπου, εκτός των άλλων, κατοικοεδρεύει η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, την οποία, όπως είναι γνωστό, τα τελευταία χρόνια οι Βρυξέλλες είχαν στείλει ως εκπρόσωπο της ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο. Η ίδια, αν και στο άμεσο μέλλον, θα αναλάβει το πόστο της Ελληνίδας πρέσβεως στις ΗΠΑ, σύμφωνα με έντονη φημολογία, προς το παρόν, εμπλέκεται και το "Κοσσοβαρικό".

Ενδιαφέρον είναι ότι, στην αρχή του 2020, σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί Σύνοδος των κρατών - μελών της ΕΕ με τις πέντε χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και το Κόσοβο.

Επίσης, αυτή την περίοδο, το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), μαζί με το "Kosovo Foundation for Open Society (KFOS)", δηλαδή το κοσσοβάρικο παράρτημα του Ιδρύματος Σόρος, διοργανώνει στην Αθήνα, στο τέλος Νοεμβρίου, εκδήλωση με θέμα: "Προκλήσεις της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης στα Δυτικά Βαλκάνια - Ο διάλογος Βελιγραδίου και Πρίστινας μετά τις εκλογές στο Κόσσοβο". Η εκδήλωση αυτή, σύμφωνα με τους διοργανωτές, θα δώσει την ευκαιρία, ανάμεσα στα άλλα, να αναπτυχθεί προβληματισμός σχετικά με την διεύρυνση της ΕΕ στα Βαλκάνια.

Να σημειωθεί ότι πρόσφατα, αναπληρωτής Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας της Ελλάδας, τοποθετήθηκε ο Θάνος Ντόκος, ο οποίος έχει διατελέσει διευθυντής ερευνών και γενικός διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Τέλος, αυξημένο ενδιαφέρον γενικότερα για τα Βαλκάνια και την όποια ευρωπαϊκή προοπτική μπορεί να έχουν, εκδηλώνουν και άλλες προσωπικότητες και φορείς στη χώρα μας. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών και αρμόδιο για το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, θα μιλήσουν τις επόμενες ημέρες σε εκδήλωση με θέμα: "Η Ευρωατλαντική Προοπτική των Βαλκανίων και η θέση της Ελλάδας".

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα