Μακρόν: Η ΕΕ να προστατεύσει την κυριαρχία των μελών της - Μέρκελ: Δεν θα αποδεχθούμε επιθέσεις στην κυριαρχία κρατών μελών της ΕΕ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα ότι η Ευρώπη πρέπει να προστατεύει την κυριαρχία των μελών της στην Ανατολική Μεσόγειο, όταν τίθεται υπό αμφισβήτηση.

Ο Γάλλος πρόεδρος επισήμανε, επίσης, ότι η Γαλλία και η Γερμανία θα ενεργήσουν συντονισμένα και ότι οι δύο χώρες θέλουν την αποκλιμάκωση των εντάσεων και τον σεβασμό της κυριαρχίας.

Ο Μακρόν έκανε τις δηλώσεις αυτές κατά τη διάρκεια της κοινής

συνέντευξης τύπου που παραχώρησε με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ στο Φορ ντε Μπρεγκανσόν, στη νότια Γαλλία.

Το Παρίσι και το Βερολίνο έχουν "τον ίδιο στόχο" της κυριαρχίας και της σταθερότητας

Η Γαλλία και η Γερμανία μοιράζονται τον «ίδιο στόχο» της «ευρωπαϊκής κυριαρχίας» και της «σταθερότητας» στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο Μακρόν, μετά το πέρας των συνομιλιών του με την Α. Μέρκελ, όπου εξέφρασε την «αλληλεγγύη» της Γαλλίας και της Γερμανίας προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

«Ο στρατηγικός στόχος μας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ίδιος: η ευρωπαϊκή κυριαρχία και η σταθερότητα», τόνισε.

«Έχουμε τη βούληση να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα σε αυτήν την περιοχή και τη βούληση να κάνουμε σεβαστό το διεθνές δίκαιο και να προκρίνουμε την αποκλιμάκωση», υπογράμμισε ο Γάλλος ηγέτης.

«Κατόπιν ο καθένας μας έχει τα δικά του μέσα να το κάνει, έχουμε ο καθένας μας την ιστορία μας. Πρέπει να λειτουργούμε συμπληρωματικά», για να επιτύχουμε αυτόν τον κοινό στόχο, συμπλήρωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Οι προσεγγίσεις μας δεν ήταν πάντα οι ίδιες στον τρόπο τους, όμως είναι πάντα συγκλίνουσες στη βούληση να κάνουμε την Ανατολική Μεσόγειο έναν χώρο ελευθερίας, σεβασμού του διεθνούς δικαίου και σταθερότητας», επισήμανε ο ίδιος.

Μέρκελ: Δεν θα αποδεχτούμε επιθέσεις σε βάρος της κυριαρχίας κρατών - μελών της ΕΕ

«Δεν θα αποδεχτούμε επιθέσεις στην κυριαρχία κρατών-μελών της ΕΕ», τόνισε η Καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ μετά την συνάντηση που είχε νωρίτερα απόψε με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν, αναφερόμενη στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο έχει μεγάλη σημασία για μας - χρειαζόμαστε εκεί σταθερότητα και όχι εντάσεις. Έχουμε εκεί μια πολύ κρίσιμη κατάσταση και είμαι πεπεισμένη ότι εάν η Γερμανία και η Γαλλία βάλουν εδώ την κοινή τους δύναμη, θα βρούμε καλές λύσεις, ώστε να καταστήσουμε, ελπίζω, εφικτή την συνεργασία, αλλά και να καταστήσουμε σαφές ότι -ας πούμε- επιθέσεις στην κυριαρχία κρατών-μελών της ΕΕ δεν θα γίνουν αποδεκτές από εμάς. Είμαστε υπέρ της επίλυσης προβλημάτων με συνομιλίες και όχι μέσω κλιμάκωσης εντάσεων. Αυτό ισχύει για όλους τους εμπλεκόμενους», δήλωσε η κυρία Μέρκελ.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με ενδεχόμενη διαφορά προσέγγισης στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου μεταξύ Βερολίνου και Παρισίων, η κυρία Μέρκελ διευκρίνισε: «Υπάρχουν διάφορες δυνατότητες δράσης, η μία είναι να καταστήσουμε σαφές ότι στηρίζουμε τους ευρωπαίους εταίρους μας- αυτό μπορείς να το κάνεις όπως έδειξε η Γαλλία, στέλνοντας πλοίο. Από την άλλη πλευρά εμείς στηρίξαμε την επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας - αυτό έως τώρα δεν έχει επιτευχθεί, αλλά εργαζόμαστε πάνω σε αυτό- και από τα διάφορα κομμάτια δημιουργείται ένα συνολικό εγχείρημα. Υπό αυτή την έννοια είναι δύσκολο να αξιολογήσεις τα δύο κομμάτια το ένα σε σχέση με το άλλο. Σημαντικό είναι να μην εργαζόμαστε ο ένας εναντίον του άλλου, αλλά να συνεργαζόμαστε για τον ίδιο στόχο».

Αναφερόμενη στην θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο διεθνές περιβάλλον, η Καγκελάριος επισήμανε ακόμη: «Η ΕΕ πρέπει να εμφανίζεται ως γεωπολιτικός παράγων (...) η Ευρώπη είναι τότε ισχυρή, όταν μιλάει με μία φωνή, η Ευρώπη είναι θερμός υποστηρικτής του πολυμερούς συστήματος (...), αλλά αυτό μπορεί να συνδιαμορφωθεί μόνο όταν στα κύρια στρατηγικά ζητήματα μιλάμε με μία φωνή και σε αυτό έχουμε ακόμη πολλά να κάνουμε (...)».

Η ΕΕ πρέπει να σταθεί στο πλευρό των διαδηλωτών της Λευκορωσίας

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα ότι Παρίσι και Βερολίνο συμφώνησαν, στις συνομιλίες που είχε με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να σταθεί στο πλευρό των διαδηλωτών της Λευκορωσίας.

Ο Μακρόν σημείωσε ότι επαφίεται στον λαό της Λευκορωσίας να βρει μια λύση, όμως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να βοηθήσει.

Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν και πάλι το βράδυ της Τετάρτης στο κέντρο του Μινσκ, αψηφώντας την εντολή που έδωσε ο πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο στην αστυνομία να αδειάσει τους δρόμους της πρωτεύουσας, καθώς συνεχίζονται επί μιάμιση εβδομάδα οι κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης.

Ο Γάλλος πρόεδρος πρότεινε επίσης να υπάρξει μια μεσολάβηση της ΕΕ για να ξεκινήσει διάλογος στη Λευκορωσία, "συμπεριλαμβάνοντας τη Ρωσία".

Έτοιμοι να παράσχουν ιατρική βοήθεια στον ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης δηλώνουν Μέρκελ και Μακρόν

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσαν σήμερα ότι είναι έτοιμοι να παράσχουν ιατρική φροντίδα στον ηγέτη της αντιπολίτευσης της Ρωσίας Αλεξάντερ Ναβάλνι, ο οποίος νοσηλεύεται σε βαριά κατάσταση και οι συνεργάτες του υποστηρίζουν ότι δηλητηριάστηκε.

Μιλώντας στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μετά τις συνομιλίες που είχαν στη θερινή προεδρική κατοικία του Μακρόν, στη νότια Γαλλία, οι δύο ηγέτες δήλωσαν βαθιά ανήσυχοι για όσα συμβαίνουν στον Ναβάλνι, έναν από τους σφοδρότερους επικριτές του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Μακρόν είπε ότι θέλει να δει τα αποτελέσματα της έρευνας για το τι προκάλεσε την ασθένεια του Ναβάλνι. Πρόσθεσε ότι η Γαλλία είναι έτοιμη να του παράσχει όποια βοήθεια χρειαστεί, ακόμη και να του δώσει άσυλο.

Λίγο νωρίτερα, η γερμανική μη κυβερνητική οργάνωση Cinema for Peace, η οποία στηρίζει τους Ρώσους αντιφρονούντες, ανακοίνωσε ότι θα προσπαθήσει να μεταφερθεί ο Ναβάλνι σε γερμανικό νοσοκομείο, από τη Σιβηρία όπου νοσηλεύεται και για τον λόγο αυτό θέτει στη διάθεσή του ένα ιατρικό αεροσκάφος. Η Cinema for Peace είχε οργανώσει μια παρόμοια επιχείρηση το 2018 για ένα μέλος του γυναικείου ρωσικού συγκροτήματος Pussy Riot.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα