Μαραθώνια μάχη σε Βουλή: Οικονομία, "Σκοπιανό" και πρόταση μομφής

Δεν πρόκειται να αφήσει την Κυβέρνηση να περάσει αβρόχοις ποσί από τη συμφωνία με την πΓΔΜ η Νέα Δημοκρατία, όπως ξεκαθαρίστηκε χθες, μετά από απανωτές συσκέψεις και συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με συνεργάτες και στελέχη του κόμματός του.

Το Μοσχάτο ( εκτός συγκλονιστικού απροόπτου), θα καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον της Κυβέρνησης, έχοντας σηκώσει ψηλά τη σημαία του αγώνα εναντίον όσων συμφώνησαν Τσίπρας-

Ζάεφ και αποτυπώνονται στο 20σέλιδο κείμενο που δόθηκε χθες στα κόμματα.

Είτε η πρόταση μομφής της "γαλάζιας" παράταξης κατατεθεί σήμερα , μετά την ψήφιση των προαπαιτουμένων για την Δ΄ αξιολόγηση είτε αύριο νωρίς, το αποτέλεσμα είναι προδιαγεγραμμένο: Η σύγκρουση στην Βουλή θα κρατήσει από σήμερα έως ( το λιγότερο) το Σάββατο, σε έναν μαραθώνιο σκληρού ροκ και άγριας κόντρας , κυριώτατα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ.

Το ΚΙΝ.ΑΛ αντιμετωπίζει ακόμη με αμηχανία τη συμφωνία καθώς κόμματα που το απαρτίζουν, όπως το Ποτάμι του κ. Θεοδωράκη, έχει ταχθεί αναφανδόν, εξαρχής και σχεδόν άνευ όρων, υπέρ του κλεισίματος της εκκρεμότητας με τους βόρειους γείτονες.

Μαξίμου: Καλώς να ορίσουν

Απόψε οι πολιτικοί αρχηγοί, θεωρητικώς, θα ανταλλάξουν πυρά για την Οικονομία.

Το μεσοπρόθεσμο που περνούν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ως "τελευταίο" μνημονιακό προαπαιτούμενο λίγο πριν την "καθαρή" (sic) έξοδο από τα μνημόνια που παιανίζει ο κ. Τσίπρας, έχει προκαλέσει σφοδρές επικρίσεις από σύσσωμη την αντιπολίτευση υπό τον ...γενικό τίτλο: Καταδικάζετε τους Πολίτες σε χρόνια λιτότητα την ώρα που προπαγανδίζετε ότι τελειώνουν τα μνημόνια.

(Παλιά μου τέχνη κόσκινο για τον κυβερνητικό συνασπισμό, ο οποίος έχει καταγράψει εξαιρετικές επιδόσεις στα "βαφτίσια", καθ' όλη τη διάρκεια της τριετούς διακυβέρνησης).

Στην Κυβέρνηση πάντως, ουδόλως ορρωδούν (αλίμονο) ούτε προ όσων θα ακουστούν για την οικονομία και το νέο πακέτο προαπαιτουμένων που ψηφίζεται απόψε, ούτε προ της πρότασης μομφής που έχει προαναγγείλει ότι θα καταθέσει η αξιωματική αντιπολίτευση για τη συμφωνία Αθήνας-Σκοπίων.

Όπως μάλιστα δήλωσε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τηλεοπτική του συνέντευξη χθες στην ΕΡΤ, δεν βρίσκει κανέναν λόγο να μετατρέψει την πρόταση μομφής σε ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, καθόσον δεν αισθάνεται ότι έχει χάσει την εμπιστοσύνη της Βουλής.

Σε λόγια απλά, το Μαξίμου δεν θα βιαστεί να προλάβει εξελίξεις και θα αφήσει την πρωτοβουλία της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εκδηλωθεί πλήρως.

Θα επιμείνουν ωστόσο σε δύο βασικούς άξονες:

1. Σε αντίθεση με όσα υποστηρίζει η Ν.Δ έχουμε τη νομιμοποίηση για σύναψη συμφωνίας με την πΓΔΜ

2. Ο λόγος που δεν την φέρνουμε για ψήφιση στην Βουλή όπως ζητεί ο Κ. Μητσοτάκης, είναι για να μην δεσμεύσουμε τη χώρα σε μια συμφωνία, πριν να ολοκληρώσει η άλλη πλευρά τα προαπαιτούμενα τα οποία συμφωνήθηκαν (συνταγματική αναθεώρηση).

Καμμένος και όρκοι πίστης

Παρότι η πρωτοβουλία της Ν.Δ για κατάθεση πρότασης μομφής στην Κυβέρνηση αποβλέπει και στο να εκθέσει πολιτικά τον Πάνο Καμμένο για τη στάση του για το ονοματολογικό, ο κ. Τσίπρας , επιχείρησε ήδη από χθες το βράδυ να εξωραίσει την ασυνάρτητη στάση του κυβερνητικού του εταίρου, "δεσμεύοντάς" τον παράλληλα με την υπενθύμιση ότι τον έχει διαβεβαιώσει πως δεν θα ρίξει την Κυβέρνηση για το "Σκοπιανό".

Οι πολιτικές θωπείες Τσίπρα προς τον κ. Καμμένο εξάλλου, συνοψίζονται στην επωδό: Διαφωνεί με τη σύνθετη ονομασία από θέση αρχής και είναι σεβαστό αλλά... Σαμαράς δεν πρόκειται να γίνει, ρίχνοντας την κυβέρνησή του. Δεν είναι επαγγελματίας πατριώτης, είπε, ή κάτι παρεμφερές εν πάση περιπτώσει, σε συνέχεια και της αναζωπύρωσης της κόντρας του με τον πρώην πρωθυπουργό.

Ίσως την Δευτέρα η φιέστα στις Πρέσπες

Δεδομένου του σφιχτού κοινοβουλευτικού χρονοδιαγράμματος ( η συζήτηση για την πρόταση μομφής θα ξεκινήσει πιθανότατα αύριο, οπότε και προγραμματιζόταν ούτως ή άλλως, ενημέρωση της Βουλής για τη συμφωνία), το αρχικό πλάνο της Κυβέρνησης να πραγματοποιηθεί η φιέστα στις Πρέσπες, το Σάββατο, πάει εκ των πραγμάτων, πίσω.

Πιθανό είναι οι υπογραφές να πέσουν την Κυριακή, ακόμη πιθανότερο, να πέσουν την Δευτέρα.

Σε κάθε περίπτωση, στην Ηρώδου Αττικού, προσβλέπουν σε "εμβληματική" τελετή, αντάξια της "ιστορικής συμφωνίας", εξ ΄ού και οι προσκεκλημένοι θα είναι υψηλοί: Νίμιτς, Στόλντενμπεργκ, Γκουτέρες , Χαν και Μογκερίνι.

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα