Μαθήματα διπλωματικής ευελιξίας

16:09 7/8/2024 - Πηγή: Antinews

Του Ανδρέα Καψαμπέλη

Εν μέσω θερινής ραστώνης και με τις διπλωματικές ήττες να διαδέχονται η μία την άλλη για τη χώρα μας -με πιο πρόσφατη αυτή στη Χειμάρρα-, ένα επιπλέον πεδίο που θα έπρεπε να προκαλεί, αν μη τι άλλο, ανησυχίες στην Αθήνα έρχεται, όπως επισημαίνουν οι γνωρίζοντες, από την πρόσφατη επίσκεψη της Τζόρτζια Μελόνι στην Κίνα. Οι δικοί μας, όμως, γενικώς περί άλλα τυρβάζουν…

Το πρώτο, γενικής υφής, μάθημα που δίδαξε η Ιταλίδα πρωθυπουργός με αυτή την επίσκεψη είχε να κάνει με την ευελιξία που απαιτείται

στις διπλωματικές σχέσεις των χωρών σε πλήρη αντίθεση με τις εμμονές κυβερνήσεων όπως η δική μας.

Πέρα από αυτό, όμως, η επαναπροσέγγιση που προωθεί η Ιταλίδα πρωθυπουργός με την Κίνα μετά την απόφαση της Ιταλίας να αποσυρθεί από τον Δρόμο του Μεταξιού τον περασμένο Δεκέμβριο έχει στο επίκεντρό της την Ελλάδα. Και, κυρίως, δίνει στο πλαίσιο αυτό στο Πεκίνο την ευκαιρία να πιέσει την Αθήνα σε βασικά ζητήματα που συνδέονται με το μέλλον του λιμανιού του Πειραιά χωρίς να θέσει σε εμφανή δοκιμασία τις ελληνοκινεζικές σχέσεις!

Ο Δρόμος του Μεταξιού είναι πλέον η μόνη σημαντική παγκόσμια πρωτοβουλία που έχει σχεδιαστεί για να συνδέσει την Ευρώπη με την Ασία, όσον αφορά τις υποδομές, το εμπόριο και τη χρηματοδότηση, και είναι φυσικό η Ιταλία να θέλει κομμάτι από την πίτα.

Να θυμίσουμε ότι το 2016, μετά την απόκτηση του λιμανιού του Πειραιά από την COSCO, το 13% του κινεζικού εμπορίου διήλθε από την Ελλάδα, σε σύγκριση με μόλις 2% επτά χρόνια νωρίτερα.

Βέβαια, ένας «κίνδυνος» από την τωρινή επαναπροσέγγιση είναι η Ιταλία να εκληφθεί ότι απομακρύνεται από τους παραδοσιακούς εταίρους της, την Ε.Ε. και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όμως, επί ημερών της Μελόνι η Ιταλία -που εξακολουθεί να υποφέρει από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008, και αισθάνεται προδομένη από τις ΗΠΑ και ότι η Ευρώπη την έχει εγκαταλείψει- έχει θέσει ως προτεραιότητα πλέον την τόνωση της δικής της εγχώριας οικονομικής ανάπτυξης.

Γι’ αυτό και προτού καν στεγνώσει το μελάνι της υπογραφής που έβαλε στο κοινό ανακοινωθέν του ΝΑΤΟ, στις 10 Ιουλίου στην Ουάσινγκτον, η Ιταλίδα πρωθυπουργός βρέθηκε για πενθήμερη επίσκεψη στην Κίνα.

Σε αυτό το κοινό ανακοινωθέν, μεταξύ άλλων, καταγγέλλεται η Κίνα από τους ηγέτες του ΝΑΤΟ ότι «συνεχίζει να θέτει συστημικές προκλήσεις για την ευρωατλαντική ασφάλεια», καθώς και ότι «έχει γίνει αποφασιστικός παράγοντας για τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας»…

Όλα αυτά δεν εμπόδισαν τη Μελόνι να κάνει σπονδές στην κινεζική ηγεσία και κατά τη συνάντησή της με τον Σι Τζινπίνγκ να χαρακτηρίσει την Κίνα «σημαντικό συνομιλητή στη διαχείριση των παγκοσμίων εντάσεων», δίνοντας το μήνυμα ότι οι κινεζοϊταλικές σχέσεις θα μπορούσαν να αναπτυχθούν στο μέλλον, καθώς μάλιστα φέτος συμπληρώνονται 700 χρόνια από την επίσκεψη του Μάρκο Πόλο στην Κίνα…

The post Μαθήματα διπλωματικής ευελιξίας appeared first on antinews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα