Με 251 «ναι» ο Τσίπρας παίρνει εξουσιοδότηση για συμφωνία – Χάνει τη δεδηλωμένη

Με αυξημένη πλειοψηφία 251 ψήφων (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΟΤΑΜΙ και ΠΑΣΟΚ) σε 291 παρόντες βουλευτές εγκρίθηκε η εξουσιοδότηση προς την κυβέρνηση για την υπογραφή του τρίτου μνημονίου. Ωστόσο τίθεται μείζον πολιτικό θέμα εμπιστοσύνης από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Τσίπρα, καθώς μέτρησε 17 απώλειες βουλευτών.

Ανάμεσά τους ένας κορυφαίος

υπουργός και επικεφαλής της αριστερής πτέρυγας ο Παναγιώτης Λαφαζάνης , ένας αναπληρωτής υπουργός ο Δημήτρης Στρατούλης, ο πρώην υπουργός οικονομικών Βαρουφάκης και η πρόεδρος της βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου. Δύο καταψήφισαν, οχτώ ψήφισαν παρών και 7 απείχαν.

Αναλυτικά:

ΌΧΙ ψήφισαν οι Ιωάννα Γαϊτάνη, Ψαρέα Παναγιώτα-Ελένη.

ΠΑΡΩΝ: Αγλαϊα Κυρίτση, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Δημήτρης Στρατούλης, Γιάννης Σταθάς, Θανάσης Σκούρας, Κώστας Λαπαβίτσας, Στάθης Λεουτσάκος και Παναγιώτης Λαφαζάνης.

ΑΠΟΧΗ: Γιάνης Βαρουφάκης, Ελένη Αυλωνίτου, Δημήτρης Κοδέλας, Ελένη Σωτηρίου, Βασίλης

Χατζηλάμπρου, Ραχήλ Μακρή, Βασίλης Κυριακάκης.

Συνολικά τη συμφωνία καταψήφισαν 32 βουλευτές (ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή), ενώ παρών ψήφισαν 8 (όλοι του ΣΥΡΙΖΑ).

Ναι ψήφισαν με τη δεύτερη ανάγνωση του καταλόγου (στην πρώτη απείχαν) οι Νίνα Κασιμάτη (ΣΥΡΙΖΑ) και από τους ΑΝΕΛ οι Παύλος Χαϊκάλης, Σταυρούλα Ξουλίδου και Νίκος Μαυραγάνης.

Την ίδια στιγμή με δήλωσή τους 15 βουλευτές (πρόσκεινται στην Αριστερή Πλατφόρμα του Λαφαζάνη) που ψήφισαν ΝΑΙ αναφέρουν ότι ψήφισαν μόνο και μόνο για να μη χαθεί η δεδηλωμένη και αναφέρουν ότι το ΝΑΙ δεν πρέπει να εκληφθεί ως ναι στη συμφωνία την οποία τη χαρακτηρίζουν ως πρόγραμμα λιτότητας. Ουσιαστικά διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν τους εφαρμοστικούς νόμους, ενώ δηλώνουν αλληλέγγυοι με τους υπόλοιπους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που καταψήφισαν. Αναλυτικά οι βουλευτές που υπογράφουν τη δήλωση είναι:

Αμανατίδου Λίτσα, Κώστας Δελημήτρος, Ζάννας Ζήσης, Ζερδελής Γιάννης, Ήσυχος Κώστας, Ηλίας Ιωαννίδης, Ηλίας Καματερός, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Κώτσιας Θωμάς, Ευγενία Ουζουνίδου, Θανάσης Πετράκος, Στέφανος Σαμοϊλης, Αλεξάνδρα Τσανάκα, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Νίκος Χουντής.

Παρά την πρωτοφανή πλειοψηφία των 251 βουλευτών το γεγονός ότι επί της ουσίας η κυβέρνηση απώλεσε τη δεδηλωμένη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας θέτει θέμα πολιτικών εξελίξεων καθώς είναι σίγουρο ότι οι Ευρωπαίοι θα βάλουν ζήτημα πολιτικής αξιοπιστίας της κυβέρνησης να εφαρμόσει τη συμφωνία.

Τα σενάρια πλέον είναι όλα ανοικτά. Ενδεχομένως να υπάρξουν παραιτήσεις βουλευτών από τις έδρες τους και υπουργών ή της Προέδρου της Βουλής από τη θέση της. Μπορεί ο κ. Τσίπρας μετά τη διαπραγμάτευση και εφόσον έχει θετική έκβαση να έρθει και να θέσει θέμα εκλογών. Μπορεί, πάντως, να κάνει ακόμη και ανασχηματισμό ή να οδηγηθεί σε κάλπες το φθινόπωρο, θέλοντας να μην οδηγήσει τη χώρα τώρα σε κάλπες, διαλύοντας όποιες ελπίδες υπάρχουν για ανάταση της οικονομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην περίπτωση που ο κ. Τσίπρας ζητήσει την παράδοση των εδρών όσων βουλευτών του δεν ψήφισαν ΝΑΙ οι περισσότεροι εξ' αυτών δε φέρονται διατεθειμένοι να πειθαρχήσουν. Εξέλιξη που ενδεχόμενος να οδηγήσει στην διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως σε δηλώσεις του ο Α. Τσίπρας άφησε τα πάντα ανοικτά.«H εθνική αντιπροσωπεία έδωσε σήμερα στην κυβέρνηση ισχυρή εντολή ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης για την επίτευξη οικονομκά βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης συμφωνίας με τους εταίρους. Αυτό που προέχει τώρα, είναι η θετική έκβαση στη διαπραγμάτευση.Ολα τ' άλλα στην ώρα τους».

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα