Με ατζέντα το Μεταναστευτικό στις Βρυξέλες ο Μητσοτάκης

Αν και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης αποτελεί το μείζον διακύβευμα για την κυβέρνηση και τη χώρα, εν τούτοις το μεταναστευτικό πρόβλημα, είναι αυτό που μπορεί να εξελιχθεί σε πραγματικό Αρμαγεδώνα. Μάλιστα, η κλίμακωση των προκλήσεων από την πλευρά της Τουρκίας, κάνει πολλούς να αναρωτιούνται εάν και κατά πόσον η Συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα συνεχίσει να υφίσταται. Στο πλαίσιο αυτό, το πρώτο καμπανάκι χτύπησε με την άφιξη 200

μεταναστών στη Λέσβο, οι οποίοι σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ήρθαν…πακέτο από Τούρκους δουλέμπουρους με την ανοχή της Τουρκικής Ακτοφυλακής. Όλα αυτά τα γνωρίζουν στο «γαλάζιο» επιτελείο, και το Αntinews πληροφορείται πως αυτό το ζήτημα θα είναι ψηλά στην ατζέντα των συναντήσεων του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Μητσοτάκης μαζί με τους στενούς του συνεργάτες και τον εκπρόσωπο Τύπου Βασίλη Κικίλια, θα βρεθούν την Πέμπτη στην πρωτεύουσα του Βελγίου, ενόψει της συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Πρωταρχικός στόχος της επίσκεψης είναι να τεθεί επί τάπητος η διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος.

Για αυτό το λόγο, ο κ. Μητσοτάκης θα επιδιώξει συνάντηση με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, αλλά και με τον αρμόδιο Επίτροπο Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Σε αυτές τις συναντήσεις αναμένεται να επισημάνει πως «ο Ερντογάν έχει εξελιχθεί στον πλέον απρόβλεπτο παίκτη στη νοτιοανατολική Ευρώπη», κάτι που μπορεί να επιφέρει το τέλος της Συμφωνίας. Ο κ. Μητοτάκης θα θίξει και τα «κακώς κείμενα» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τόσο σε σχέση με την ανικανότητά της να αξιοποιήσει τους ευρωπαϊκούς πόρους όσο και με την ιδεοληπτική πολιτική «ανοικτών θυρών» που από την αρχή εφάρμοσε. Παράλληλα, θα κατηγορήσει τον Αλέξη Τσίπρα για έλλειψη σχέδιου, κάτι που όπως λένε από την Πειραιώς αποτυπώνεται στις αντιφάσεις του αρμόδιου υπουργού Γιάννη Μουζάλα αναφορικά με τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα.

Στενοί του συνεργάτες, έλεγαν, πως «η ωρολογιακή βόμβα του προσφυγικού, γίνεται ακόμη πιο βραδυφλεγής με την αναθεωρητική πολιτική της Άγκυρας». Βέβαια, από την κριτική του Προέδρου της ΝΔ δε θα εξαιρεθούν και οι ευθύνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκεκριμένα, θα θίξει την απροθυμία των κρατών-μελών να υποδεχτούν πρόσφυγες, μη τηρώντας έτσι τη συμφωνία.

Για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, είναι δεδομένο, ό,τι ο κ. Ερντογάν, θα συνεχίσει να κλιμακώνει τις προκλήσεις του με ορίζοντα την Άνοιξη του 2017, τότε που έχει προγραμματίζει το περιβόητο δημοψήφισμα για την αλλαγή του πολιτικού συστήματος της χώρας. Ποιος είναι ο σκοπός του; Προφανώς, η διαιώνιση της εξουσίας του και η εγκαθίδρυσή του στο θρόνο του Σουλτάνου. Από την άλλη, αρκετοί αναλυτές, επισημαίνουν, πως η παραδοσιακή στρατηγική της «εξαγωγής» της κρίσης, δε βολεύει μόνο την Τουρκική αλλά και την Ελληνική κυβέρνηση, που αναζητά τρόπους να ξεφύγει από το αδιέξοδο.

Βανζέτι

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα