Με πόλεμο απειλεί η Κίνα τις ΗΠΑ!

Αυστηρό μήνυμα στην Ουάσινγκτον έστειλε το Πεκίνο μέσω του επικεφαλής του ναυτικού, χαρακτηρίζοντας «προκλητικές» τις κινήσεις των ΗΠΑ στη Νότια Σινική Θάλασσα και κάνοντας λόγο για πιθανότητα πρόκλησης δευτερεύοντος περιστατικού «που θα πυροδοτήσει πόλεμο».

Ο κινέζος ναύαρχος Γου Σενγκλί έκανε τα σχόλια κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τον αμερικανό ομόλογό του ναύαρχο Τζον Ρίτσαρντσον. Οι δύο αξιωματούχοι είχαν συνομιλίες μετά από ένα περιστατικό κατά

το οποίο ένα πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ έπλευσε εντός 12 ναυτικών μιλίων από μία από τις τεχνητές νήσους του Πεκίνου, στο πέλαγος Σπράτλεϊ, την Τρίτη. Η Κίνα επέπληξε την Ουάσιγκτον κατά τη διάρκεια της περιπολίας, καθώς διεκδικεί τα χωρικά ύδατα γύρω από επτά τεχνητά νησιά, σε μία από τις πιο πολυσύχναστες θαλάσσιες οδούς του κόσμου.

«Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίσουν αυτές τις επικίνδυνες, προκλητικές πράξεις, θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει μία ιδιαίτερα πιεστική κατάσταση μεταξύ δυνάμεων της πρώτης γραμμής και από τις δύο πλευρές, στη θάλασσα και στον αέρα, ή ακόμα και ένα ασήμαντο περιστατικό που θα πυροδοτήσει πόλεμο» αναφέρει η δήλωση του Γου. «Ελπίζω η αμερικανική πλευρά να καλλιεργήσει την καλή κατάσταση μεταξύ των κινεζικών και των αμερικανικών ναυτικών δυνάμεων που δεν έχει προκύψει εύκολα και να αποφύγει τέτοιου είδους περιστατικά από το να συμβούν ξανά», δήλωσε ο Γου.

Μιλώντας νωρίτερα, ένας Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι αρχηγοί του ναυτικού συμφώνησαν να διατηρήσουν τον διάλογο και να ακολουθούν τα πρωτόκολλα για την αποφυγή συγκρούσεων. Οι προγραμματισμένες επισκέψεις κινεζικών και αμερικανικών πλοίων και οι προγραμματισμένες επισκέψεις ανώτερων αξιωματικών του Ναυτικού των ΗΠΑ στην Κίνα εξακολουθούν να ισχύουν. «Τίποτα δεν έχει ακυρωθεί», είπε ο αξιωματούχος.

Μη προγραμματισμένες συναντήσεις

Και οι δύο αξιωματικοί συμφώνησαν για την ανάγκη να επιμείνουν στα πρωτόκολλα που έχουν συσταθεί βάσει του Κώδικα για Απρόβλεπτες Συναντήσεις στη Θάλασσα (CUES). «Συμφώνησαν ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι και οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τα πρωτόκολλα στο πλαίσιο της συμφωνίας CUES, όταν κάνουν επιχειρήσεις κοντά, για να μειωθούν οι πιθανότητες για παρεξηγήσεις και κάθε είδους προκλήσεις» είπε ο αξιωματούχος των ΗΠΑ.

Πράγματι, ο Γου δήλωσε ότι το κινεζικό και το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό είχαν πολλά περιθώρια για συνεργασία και θα πρέπει και τα δύο «να παίξουν θετικό ρόλο στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας». Ένας εκπρόσωπος του Ναυτικού των ΗΠΑ τόνισε τη θέση της Ουάσινγκτον, ότι η αμερικανική ελευθερία των λειτουργιών πλοήγησης είχε σκοπό να «προστατεύσει τα δικαιώματα, τις ελευθερίες και τις νόμιμες χρήσεις της θάλασσας και του εναέριου χώρου που είναι εγγυημένα για όλους τους λαούς βάσει του διεθνούς δικαίου».

Κινεζικά πολεμικά πλοία ακολούθησαν το USS Lassen, έναν καταστροφέα καθοδηγούμενων βλημάτων, ενώ κινούνταν στα Σπάρτλεϊ την Τρίτη. Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ κάνει επιχειρήσεις σε ένα θαλάσσιο τομέα που «προκαλεί» τα κινεζικά πλοία. Ενώ το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ αναμένεται να διατηρήσει την εδώ και δεκαετίες τεχνολογική πρωτοπορία του στην Ασία, οι δυνάμεις της Κίνας έχουν ως ατού καθαρά τον μεγάλο αριθμό τους, λένε οι ειδικοί σε θέματα ασφάλειας.

Η Κίνα έχει αλληλοεπικαλυπτόμενες διεκδικήσεις με το Βιετνάμ, τις Φιλιππίνες, τη Μαλαισία, την Ταϊβάν και το Μπρουνέι στη Νότια Θάλασσα της Κίνας, μέσω των οποίων διακινούνται εμπορεύματα μέσω πλοίων αξίας 5 τρις δολ. κάθε χρόνο. Την επόμενη εβδομάδα, ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ θα επισκεφθεί το Βιετνάμ και τη Σιγκαπούρη, ενώ ο κινέζος υπουργός Άμυνας Τσανγκ Γουνκουάν θα παραστεί σε συνεδρίαση των υπουργών άμυνας της Νοτιοανατολικής Ασίας στη Μαλαισία, μαζί με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Ας Κάρτερ.

Δικαστική ήττα

Η Κίνα υπέστη μια νομική ήττα την Πέμπτη, όταν ένα διαιτητικό δικαστήριο των Κάτω Χωρών αποφάνθηκε ότι είχε δικαιοδοσία να εξετάσει κάποιες εδαφικές διεκδικήσεις των Φιλιππίνων εναντίον του Πεκίνου στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Το δικαστήριο ανέφερε επιπλέον ότι θα διεξαχθούν ακροάσεις για να αποφασίσει το βάσιμο των επιχειρημάτων των Φιλιππίνων. Η Κίνα δεν έχει συμμετάσχει στη διαδικασία και δεν αναγνωρίζει την εξουσία του δικαστηρίου για την υπόθεση.

Η Μανίλα κατέθεσε την υπόθεση το 2013 για να ζητήσει τη λήψη απόφασης σχετικά με το δικαίωμά της να αξιοποιήσει τα νερά στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, σε μια αποκλειστική οικονομική ζώνη 200 ναυτικών μιλίων, όπως επιτρέπεται βάσει της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).

Η Κίνα, που αντιμετωπίζει τον διεθνή νομικό έλεγχο για πρώτη φορά στο θέμα των δικαιωμάτων της στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας δεν θα συμμετάσχει και ούτε αποδέχεται τη δίκη στο διαιτητικό δικαστήριο, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Λιου Ζενμίν. Ο Λιού είπε στους δημοσιογράφους ότι η υπόθεση δεν θα επηρεάσει τις κυριαρχικές βλέψεις της Κίνας στις θάλασσες.

Η κυβέρνηση των Φιλιππίνων εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη δικαστική απόφαση.

Ο νομικός Σύμβουλος Φλοριν Χιλμπεϊ, επικεφαλής δικηγόρος της Μανίλα στην υπόθεση, δήλωσε ότι η απόφαση αποτελούσε «σημαντικό βήμα προόδου στην προσπάθειά των Φιλιππίνων για μια ειρηνική, αμερόληπτη επίλυση των διαφορών μεταξύ των μερών και την αποσαφήνιση των δικαιωμάτων τους βάσει της UNCLOS».

reuters.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα