Με τηγάνια και… κατσαρόλες πήραν στο κυνήγι τον Μαδούρο οι νοικοκυρές

15:46 4/9/2016 - Πηγή: Antinews

Ξεχειλίζει η λαϊκή οργή στη Βενεζουέλα για τον πρόεδρο της χώρας Νικολά Μαδούρο με τους συμπολίτες του να τον παίρνουν στο κυνήγι κατηγορώντας το μπολιβαριανό καθεστώς για την οικονομική κατάσταση της της χώρας. Η αντιπολίτευση προετοιμάζεται πυρετωδώς για την «εθνική ημέρα κινητοποίησης» στις 14 Σεπτεμβρίου ενώ στις 7 Σεπτεμβρίου θα διαδηλώσει έξω από τα γραφεία εθνικής εκλογικής επιτροπής.

Γαντζωμένος στην εξουσία , ο Νικολά Μαδούρο αγνοεί επιδεικτικά το αίτημα των διαδηλωτών

να τους αδειάσει τη γωνιά αποχωρώντας από τον προεδρικό θώκο κάνοντας λόγο για «πραξικόπημα της Δεξιάς».
Η πόλωση μεταξύ του ριζοσπαστικού αντιαμερικανικού Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος Βενεζουέλας και της ενιαίας αντιπολίτευσης Κεντροαριστεράς – Κέντρου – Κεντροδεξιάς γεννά φόβους για έκρηξη εμφυλίου στο πλούσιο σε πετρέλαιο κράτος της Λατινικής Αμερικής.

Κατά την επίσκεψή του στο νησί Μαργαρίτα τον περίμενε μία δυσάρεστη έκπληξη. Σύμφωνα με βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα ακτιβιστές και φέρεται να κινηματογραφήθηκε στην κοινότητα Βίλα Ρόσα, πλήθος κόσμου κραδαίνοντας κατσαρόλες και τηγάνια λαοθάλασσα πολιτών άρχισαν να τον γιουχάρουν κατά την διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποιούσε για την επιθεώρηση κρατικών προγραμμάτων στέγασης. Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών Λουίς Μαρκάνο δημοσίευσε ένα βίντεο στο Τwitter που δείχνει τον Μαδούρο να μοιράζει φιλιά να σηκώνει την γροθιά του και να τον επευφημούν οι υποστηρικτές του κατά την επίσκεψή του τη νήσο. «Όσα δεν είδατε από τα βίντεο που παραποίησαν μέλη της Ακροδεξιάς», έγραψε ο Μαρκάνο.[Διαβάστε σχετικά και δείτε το βίντεο ΕΔΩ]

Το αίσθημα δυσαρέσκειας των συμπολιτών του Μαδούρο ενισχύεται δραματικά τα τελευταία 24ωρα. Την Πέμπτη το βράδυ, μία μαζική διαδήλωση στο Καράκας φέρεται να συγκέντρωσε, σύμφωνα με την αντιπολίτευση της χώρας, περισσότερα από ένα εκατομμύριο πολιτών, με τους αναλυτές να επισημαίνουν ότι ήταν η μεγαλύτερη αντικυβερνητική διαδήλωση που είχε πραγματοποιηθεί στη χώρα εδώ και χρόνια.

Μετά την άρον – άρον αναχώρηση του Μαδούρο από τη Βίλα Ρόσα, μία υποβαθισμένη περιοχή γνωστή στο παρελθόν ως προπύργιο της κυβέρνησης, την εμφάνισή τους έκαναν μέλη των μυστικών υπηρεσιών, σύμφωνα με ακτιβιστές της αντιπολίτευσης και οργανώσεων. «Αυτή τη στιγμή, περισσότερο από 30 άνθρωποι έχουν τεθεί υπό κράτηση …», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter o Αλφρέντο Ρομέρο, μέλος της οργάνωσης για την προάσπιση των δικαιωμάτων, «Penal Forum».

Κι ενώ ο Μαδούρο δίνει τη μεγάλη μάχη για να κρατηθεί στην εξουσία, στη Βενεζουέλα έχει ανάψει φωτιές η χτεσινή δήλωση της υπουργού Εξωτερικών της χώρας ότι οι δημοσιογράφοι δεν μπορεί να μπαίνουν στη χώρα της «σαν καουμπόηδες», μετά τον σάλο που προκλήθηκε από την απαγόρευση της εισόδου στη χώρα σε ανταποκριτές που ήθελαν να καλύψουν την πορεία που πραγματοποίησε την Πέμπτη η αντιπολίτευση.

«Τα μέσα ενημέρωσης που πληρούν τις προϋποθέσεις θα είναι ευπρόσδεκτα στη χώρα μας … Όμως δεν μπορούν να έρχονται στη Βενεζουέλα σαν καουμπόηδες, σαν να φθάνουν στο Φαρ Ουέστ, θέλοντας να εργασθούν στη χώρα μας χωρίς να σέβονται τους μεταναστευτικούς κανόνες», δήλωσε η Ντέλσι Ροντρίγκες στη διάρκεια συνάντησης με το διπλωματικό σώμα. «Ας μην μας λένε ιστορίες περί ελευθερίας της έκφρασης. Η ελευθερία της έκφρασης δεν σημαίνει να παραβιάζεις τους νόμους μιας χώρας», προειδοποίησε η υπουργός. «Υπάρχουν διεθνείς ανταποκριτές διαπιστευμένοι στη Βενεζουέλα που ασκούν την ελευθερία έκφρασής τους, η οποία αφορά όλο και λιγότερο την ελευθερία έκφρασης και όλο και περισσότερο την ελευθερία του κεφαλαίου να επιβάλλει την αλήθειά του», πρόσθεσε χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

Η Γαλλία πάντως έχει ζητήσει εξηγήσεις από τις αρχές της Βενεζουέλας μετά την άρνησή τους να επιτρέψουν την είσοδο στη χώρα μιας δημοσιογράφου της γαλλικής εφημερίδας «Le Monde» .

eleftherostypos.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα