O νέος χάρτης των Πανεπιστημίων

“Αδαμάντιος Κοραής” το Ομόσπονδο Πανεπιστήμιο στην Αθήνα

To στοίχημα για την κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας είναι εδώ.

Απομένει να δούμε εάν η Θέα Αθηνά έχει την ασπίδα για να θωρακίσει την Παιδεία από τις στρεβλώσεις και να γίνει αιχμή του δόρατος για την ανάπτυξη.

Παρουσιάστηκε λοιπόν σήμερα το Σχέδιο Αθηνά, ο εξορθολογισμός

του Ακαδημαϊκού Χάρτη της Χώρας από τον Υπουργό Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλο.

Στόχος είναι το νοικοκύρεμα των Σχολών, η δημιουργία ανταγωνιστικών και βιώσιμων ιδρυμάτων, ώστε να μην παράγουμε πια άλλους άνεργους πτυχιούχους. Όπως σημείωσε και από το account του στο twitter ο κ. Αρβανιτόπουλος: “Φτιάχνουμε μια πραγματική δημόσια δωρεάν παιδεία που θα παρέχει γνώση,δικαιώματα & θα σέβεται τον Έλληνα Φορολογούμενο”

Είναι αλήθεια πως ο ακαδημαϊκός χάρτης της Ελλάδας αυτή τη στιγμή χαρακτηρίζεται από πανσπερμία και κατακερματισμό γνωστικών αντικειμένων και επιστημών και ανεξάρτητα -απομονωμένα Τμήματα σε διαφορετικές πόλεις και κωμοπόλεις χωρίς να εντάσσονται σε Σχολές, χωρίς Διδακτικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό, με ελάχιστους φοιτητές και ακόμη λιγότερους αποφοίτους. Βασική καινοτομία είναι η ίδρυση ενός Ομόσπονδου Πανεπιστημίου στο οποίο εντάσσονται μέσα όλα τα Πανεπιστήμια, εκτός από το ΕΚΠΑ και το ΕΜΠ. Όπως τόνισε ο Υπουργός: “Εισάγουμε το Ομόσπονδο Πανεπιστήμιο στην ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση στα πρότυπα του Βρετανικού και Γαλλικού συστήματος. Εντάσσουμε το Οικονομικό, το Πάντειο, το Χαροκόπειο, το Γεωπονικό και το Πανεπιστήμιο Πειραιά στο Ομόσπονδο Πανεπιστήμιο «Αδαμάντιος Κοραής.Το πανεπιστήμιο θα διοικείται και θα ελέγχεται από ένα Δ.Σ, ενώ οι νυν αρχές (πρυτανικές και Συμβούλια) δεν καταργούνται αλλά θα λειτουργούν κανονικά”.

To Ίδρυμα φέρει το όνομα του λαμπρότερου εκπροσώπου του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, στον οποίο αποδίδεται και η εισαγωγή του όρου «Πανεπιστήμιο» στη νέα ελληνική γλώσσα. Ο στόχος είναι να αναδειχθεί σε κόμβο αριστείας, διαθέτοντας ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά συγκρίσιμα και ανταγωνιστικά με αυτά μεγάλων διεθνών Πανεπιστημίων (University of London).

Επίσης Ιδρύεται το Ομόσπονδο Αττικό Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα στο οποίο εντάσσετε το ΤΕΙ Αθήνας, το ΤΕΙ Πειραιά και η ΑΣΠΑΙΤΕ.

Ενισχύεται το Διεθνές Πανεπιστήμιο στην Θεσσαλονίκη

Συγκεκριμένα, από 40 Ιδρύματα – 24 Πανεπιστήμια & 16 ΤΕΙ – περιορίζονται σε 21 Πανεπιστήμια και 12 ΤΕΙ.

Η εκτίμηση είναι πως ο αριθμός των εισακτέων θα μειωθεί στα ΤΕΙ και θα αυξηθεί στα ΑΕΙ της χώρας, ενώ στο σύνολο η μείωση του αριθμού των εισακτέων θα είναι μόνο 4%.

Είναι προφανές πως η ανάπτυξη δεν θα πετύχει με τις επενδύσεις παγίων, με την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, ούτε ακόμα αν είχες δυνατότητα μαζικών προσλήψεων στο δημόσιο τομέα, αν αποτύχεις στην ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού. Ο πλούτος αυτής της χώρας είναι πρωτίστως οι άνθρωποι της.

Μέχρι σήμερα, σπαταλούμε ώρες, γνώση και κυρίως πόρους του κρατικού προϋπολογισμού και των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων για την αντιμετώπιση της ανεργίας, την ώρα που πολλαπλάσια τη γεννούμε με το μηχανογραφικό δελτίο κάθε χρονιάς.

Όλες αυτές οι παθογένειες είναι καιρός να αλλάξουν.

Δεν μπορούμε να σπαταλάμε τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου για να λειτουργούν Πανεπιστήμια χωρίς Τμήματα, Τμήματα χωρίς Πανεπιστημιακούς και πολλές φορές χωρίς αποφοίτους. Και όλα αυτά αποκομμένα από την αναπτυξιακή πολιτική των ελληνικών Περιφερειών.

Θ.

Keywords
Τυχαία Θέματα