Με "βαρύ πακέτο" η ΕΚΤ τον Σεπτέμβρη

Ο Μάριο Ντράγκι φεύγει, αλλά πριν αυτό γίνει θα έχει δρομολογήσει το δεύτερο QE για να αντιμετωπισθούν οι συνέπειες μιας εξαιρετικά αβέβαιης κατάστασης για το τραπεζικό σύστημα και την οικονομία της Ευρωζώνης.

Ο Όλι Ρεν επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Φιλανδίας και τέως "αντίπαλος” της Κριστίν Λαγκάρντ για την θέση του Μάριο Ντράγκι, παρέκλινε των συνηθειών του και μίλησε "αντ' αυτού” για το τι ετοιμάζει η ΕΚΤ τον Σεπτέμβρη.

Υποσχέθηκε σημαντική περαιτέρω μείωση επιτοκίων και σημαντικές αγορές assets από την ΕΚΤ.

Παρ' ότι αρνήθηκε να ποσοτικοποιήσει τις προβλέψεις του, δήλωσε με έμφαση ότι το πακέτο της ΕΚΤ θα είναι τόσο ισχυρό που θα ξεπεράσει τις προσδοκίες των αγορών.

Αυτομάτως οι αγορές αντέδρασαν θετικά προεξοφλώντας το αποτέλεσμα, αλλά ο κ. Ρεν εξήγησε ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά για την ευρωπαϊκή οικονομία καθώς το διεθνές περιβάλλον επιδεινώνεται σημαντικά και απαιτεί από την ΕΚΤ να δράσει.

Ο κ. Ρεν θεωρείται από τους "οπαδούς” του Μάριο Ντράγκι και στο πνεύμα αυτό άλλωστε είχε κινηθεί από τα πόστα που είχε "υπηρετήσει” στην Ευρωζώνη, παρά το ότι προέρχεται από την αυστηρή νομισματικά και δημοσιονομικά Φιλανδία.

Οι λόγοι παρέμβασης

Παράγοντας της ΕΚΤ στον οποίο απευθύνθηκε το Capital.gr για να διευκρινίσει περισσότερο τις δηλώσεις Ρεν και κυρίως την πρωτοβουλία του να μιλήσει τόσο ανοικτά γι' αυτά που δεν μπορεί να μιλήσει λόγω της επικείμενης αποχώρησής του ο κ. Ντράγκι, σημείωσε ότι η ΕΚΤ "είναι ιδιαίτερα προσεκτική” για το τι μπορεί μέσα σ' αυτές τις συνθήκες να προκαλέσει ένα ανεξέλεγκτο Brexit τον Οκτώβριο "τόσο στην οικονομία όσο και – κυρίως – στο τραπεζικό σύστημα...”.

Η ανησυχία φαίνεται να έχει αυξηθεί λόγω της επιβεβαίωσης της οικονομικής επιβράδυνσης στην Γερμανία και της πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης την Ιταλική.

Το ανολοκλήρωτο της διαδικασίας τραπεζικής ενοποίησης, μία στρατηγική που είχε πάρει πάνω του ο Μάριο Ντράγκι, αλλά δεν κατάφερε να φτάσει μέχρι και το τρίτο σκέλος της (την ενοποίηση της εγγύησης καταθέσεων) αποτελεί "κερκόπορτα” ανησυχίας για το τραπεζικό ευρωσύστημα καθώς η οικονομική επιβράδυνση πυροδοτεί απειλές μέσα από το ιδιωτικό χρέος. Οι πιέσεις αυτές "χτυπάνε” πλέον την πόρτα των μεγάλων τραπεζών και της Γερμανίας καθώς η κεφαλαιοποίησή τους έχει βυθιστεί σε ιστορικά χαμηλά που ανησυχούν πλέον και την κυβέρνηση.

Μέσα σ' αυτό το περιβάλλον η ΕΚΤ εμφανίζεται έτοιμη να παρέμβει και πάλι παρά το γεγονός ότι θα χρειασθεί να ενεργήσει ξεκινώντας από επιτόκια που είναι ήδη σε αρνητικά επίπεδα.

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα