Μέχρι το καλοκαίρι το εμβόλιο της CureVac

Συγκρατημένα αισιόδοξος για τους εμβολιασμούς είναι ο συνιδρυτής της CureVac Ίνγκμαρ Χορ. Παράλληλα απορρίπτει τα σενάρια συνωμοσίας που διαδίδουν οι αρνητές του εμβολιασμού.

Ίνγκμαρ Χορ. Συνιδρυτής της εταιρίας βιοτεχνολογίας CureVac στο Τίμπινγκεν της Γερμανίας και πρωτοπόρος της τεχνολογίας RNA για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού. Πρόκειται για ένα νουκλεϊκό οξύ, έναν "εντολέα" που παρακινεί τα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού να φτιάξουν εκείνα τα αντισώματα που θα μας προστατεύσουν από τον κορωνοϊό.

Στην ίδια λογική βασίζονται τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna. Από τους πρώτους μήνες της πανδημίας ο Ίνγκμαρ Χορ είχε ήδη βρεθεί στο Βερολίνο για διαβουλεύσεις με τους πολιτικούς ιθύνοντες για το εμβόλιο, αλλά η μοίρα είχε άλλα σχέδια: Ο συνιδρυτής της CureVac υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο, νοσηλεύθηκε, υπεβλήθη σε ειδική θεραπεία αποκατάστασης και η βελτίωση της υγείας του είναι εντυπωσιακή, όπως λέει ο ίδιος, μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία (DLF).

"Αισθάνομαι και πάλι πολύ καλά" λέει ο Ίνγκμαρ Χορ, "ειδικά όταν αναλογίζομαι τι έχει προηγηθεί, ότι βρισκόμουν σε τεχνητό κώμα και όλα αυτά... Είναι πραγματικά εκπληκτικό τι μπορεί να αντέξει ο ανθρώπινος οργανισμός. Είμαι πολύ χαρούμενος που όλα πήγαν καλά τελικά"

"Δικαιολογημένη η στάση της Δανίας"

Η CureVac είχε ακουστεί από την πρώτη στιγμή στις προσπάθειες για την καταπολέμηση της πανδημίας. Τον Μάρτιο του 2020 είχαν μάλιστα κυκλοφορήσει φήμες ότι ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σχεδίαζε την εξαγορά της εταιρίας από αμερικανικά κεφάλαια, προκειμένου να εξασφαλίσει την αποκλειστικότητα στην πατέντα του εμβολίου - κάτι που είχε διαψεύσει πάντως η ίδια η CureVac. Συνέχεια δεν υπήρξε στις φήμες για επικείμενο εμβόλιο. Δεν είναι γνωστό κατά πόσον η καθυστέρηση οφείλεται στο θέμα υγείας που αντιμετώπιζε ο συνιδρυτής της εταιρίας. Σήμερα πάντως, απαντώντας στο ερώτημα πότε περιμένει να δοθεί έγκριση στο εμβόλιο της CureVac, επαναλαμβάνει την επίσημη δέσμευση της εταιρίας: "Στο δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους".

Μετά τις προβλήματα που εμφανίστηκαν τις τελευταίες ημέρες με το εμβόλιο της AstraZeneca η κυβέρνηση της Δανίας αποφάσισε να σταματήσει για δύο εβδομάδες τη χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου, μέχρι να διερευνηθούν καλύτερα τυχόν παρανέργειες. Η άποψη του Ίνγκμαρ Χορ: "Πρέπει να δούμε τι ακριβώς συνέβη, κατά πάσα πιθανότητα οι άνθρωποι που εμφάνισαν παρενέργειες είχαν ήδη κάποιο υποκείμενο νόσημα. Χρειαζόμαστε περισσότερα και πιο ακριβή στοιχεία. Αλλά ασφαλώς πρέπει να πάρουμε σοβαρά τα όσα συνέβησαν". Απαντώντας στο ερώτημα, εάν θεωρεί δικαιολογημένη ή πρώιμη την απόφαση της Δανίας να διακόψει προσωρινά τους εμβολιασμούς με το σκεύασμα της AstraZeneca, ο Γερμανος ειδικός επισημαίνει: "Πιστεύω ότι είναι δικαιολογημένη η απόφαση, απλώς λέω ότι πρέπει να δούμε τι ακριβώς συνέβη. Είμαστε τόσο καιρό σε λόκνταουν, που δεν θα μας πειράξουν οι δύο επιπλέον εβδομάδες. Νομίζω ότι είναι δικαιολογημένη η απόφαση..."

"Όχι, δεν μας φυτεύει τσιπάκι ο Μπιλ Γκέιτς..."

Οι, μεμονωμένες έστω, παρενέργειες που παρουσιάστηκαν στο σκεύασμα της AstraZeneca, έρχονται να επιβεβαιώσουν μία γενικότερη καχυποψία που κάποιοι εκφράζουν απέναντι στους εμβολιασμούς. Ο Ίνγκμαρ Χορ λέει ότι δεν αντιλαμβάνεται το νόημα της συζήτησης. "Νομίζω ότι υπάρχει μία δόση υπερβολής σε όλα αυτά. Το εμβόλιο για τhν Covid είναι όπως όλα τα εμβόλια που είχαμε κάνει όταν είμαστε παιδιά. Δεν νομίζω ότι έρχεται το τέλος του κόσμου, ούτε ισχύουν όλα αυτά τα συγκεχυμένα σενάρια, ότι θα έρθει ο Μπιλ Γκέιτς να μας φυτέψει ένα τσιπάκι. Πρόκειται για ένα απολύτως φυσιολογικό εμβόλιο. Λίγη ηρεμία θα μας έκανε καλό σε αυτή τη συζήτηση..."

Ο συνιδρυτής της Curevac δεν υποτιμά τις αντιδράσεις του κόσμου. Θεωρεί μάλιστα ότι έχουν μία λογική βάση, γιατί η ταχύτητα με την οποία προετοιμάστηκε το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού προκαλεί ίσως κάποια ερωτηματικά. Διαβεβαιώνει ωστόσο ότι η αυτή η ταχύτητα δεν οφείλεται σε προχειρότητα: "Η τεχνολογία που διαθέτουμε είναι πολύ καλή και λειτουργεί πολύ γρήγορα. Μπορούμε εύκολα να αρχίσουμε τη μαζική παραγωγή, δεν απαιτείται κάποια κυτταροκαλλιέργεια, δεν χρειάζεται να επωάσουμε κάποιο ωάριο, όπως συμβαίνει με το αντιγριππικό εμβόλιο, εδώ όλα γίνονται με τεχνητό τρόπο. Αυτή είναι η εξήγηση για την ταχύτητα και όχι ότι η επιστήμη δεν επιδεικνύει την απαραίτητη επιμέλεια..."

Πηγή: dw.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα