Μεγάλος κίνδυνος θεαματικού αδειάσματος της Ελλάδας από τη Λιβύη για το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο της δήθεν ΑΟΖ

23:11 3/8/2022 - Πηγή: Antinews

Λίαν ανησυχητικές πληροφορίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας στα λιβυκά ΜΜΕ, με αφορμή την επίσκεψη των εκπροσώπων των αντιπάλων λιβυκών στρατοπέδων στην Άγκυρα. Στο τραπέζι του «παζαριού» μπαίνει μετ’ επιτάσεως η αναγνώριση του μνημονίου για τη δήθεν οριοθέτηση της τουρκο-λιβυκής ΑΟΖ

(Ανανεωμένο) Η επικύρωση της ψευδεπίγραφης συμφωνίας Άγκυρας – Τρίπολης, το 2019, το ονομαζόμενο

μνημόνιο για την οριοθέτηση της τουρκο-λιβυκής ΑΟΖ, έχει τεθεί ανοικτά στο τραπέζι του τουρκο-λιβυκού «παζαριού», κατά την επίσκεψη των εκπροσώπων των δύο κυρίαρχων αντίπαλων στρατοπέδων της Λιβύης, αυτές τις ημέρες στην Άγκυρα.

Όπως ανέφερε προχθές το Antinews, στην Άγκυρα, υπό την «διαιτησία» Ερντογάν, συναντήθηκαν ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Ακίλα Σαλέχ (Aguila Saleh), που αντιπροσωπεύει το «στρατόπεδο της Ανατολής», και το μέλος του Προεδρικού Συμβούλου, Αμπντουλά Αλ-Λάφι (Abdullah Al-Lafi), που εκπροσωπεί τη «Δύση – Τρίπολη».

Υπό τη «διαιτησία» Ερντογάν, στην Άγκυρα, συναντήθηκαν τα αντίπαλα στρατόπεδα της Λιβύης

Παζάρια για την ΑΟΖ

Σε ανάρτηση στο twitter, το λιβυκού site, libyapress2010, αναφέρει ότι «ο Ακίλα Σαλέχ ενημέρωσε την τουρκική πλευρά για την ετοιμότητα του λιβυκού Κοινοβουλίου να επικυρώσει τις συμφωνίες για τη θάλασσα και την ασφάλεια (σ.σ. συμφωνίες για ΑΟΖ και για τουρκική στρατιωτική παρουσία στη Λιβύη) με αντάλλαγμα να επιτρέψει στην κυβέρνηση Μπασάγκα (Bashagha) να εισέλθει στην Τρίπολη και να αναλάβει τα καθήκοντά της από την κυβέρνηση Ντμπέιμπα (Dabaiba)».

مصادرنا: عقيلة أبلغ الأتراك استعداد البرلمان للتصديق على الاتفاقيتان البحرية والأمنية مقابل تمكين حكومة باشاغا من الدخول لـ #طرابلس واستلام مهامها من حكومة الدبيبة. #ليبيا pic.twitter.com/85jcmwBE40

— ليبيا برس (@libyapress2010) August 2, 2022

Αν και το site παρουσιάζει το ενδεχόμενο αυτό ως κάτι δεδομένο, από άλλες πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας διαφαίνεται ότι το συγκεκριμένο ζήτημα που αφορά άμεσα την Ελλάδα είναι αντικείμενο «παζαριού» στις διαπραγματεύσεις του επικεφαλής της λιβυκής Βουλής. Η Βουλή έχει έδρα το Τομπρούκ, στην Ανατολική Λιβύη, και αποτελεί έναν από τους δύο βασικούς πυλώνες της πολυδιασπασμένης εξουσίας στη Λιβύη.

Σύμφωνα με το site, almarsad, ο υφυπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Εθνικής Σταθερότητας της Λιβύης, Χασάν Αλ Σαγκίρ (Hasan Al Saghir), αναφερόμενος στην επίσκεψη Σαλέχ στην Τουρκία, σε ανάρτησή του στο Facebook, παρατήρησε: «Η Τουρκία θα επιχειρήσει να αποσπάσει από τον Ακίλα Σαλέχ αναγνώριση της θαλάσσιας συμφωνίας και αυτός θα επιχειρήσει να έχει τη στήριξη της Τουρκίας στην κυβέρνηση Μπασάγκα (Bashagha)».

Παράθυρο ευκαιρίας για την Τουρκία

Να σημειωθεί πως το μνημόνιο που υπέγραψε η Άγκυρα με την «κυβέρνηση μαριονέτα» της Τρίπολης, προς το τέλος του 2019, για τη δήθεν οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, δεν είχε ακυρωθεί από τις επόμενες λιβυκές «κυβερνήσεις» παρ’ ότι η ελληνική πλευρά το είχε ζητήσει.

Την έγκρισή του μπλόκαρε η Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης, καθώς και ο επικεφαλής της, Ακίλα Σαλέχ, με τον οποίον η Αθήνα διατείνεται ότι διατηρεί ιδιαιτέρως στενές σχέσεις. Ο «στρατάρχης» Χάφταρ και η Βουλή αποτελούν τον έναν πόλο εξουσίας στη Λιβύη, ελέγχοντας τις ανατολικές περιοχές της χώρας. Ο έτερος πόλος είναι της Τρίπολης που ελέγχει τις δυτικές περιοχές της Λιβύης. Ένας τρίτος είναι ο Νότος.

Τους προηγούμενους μήνες, υπό τον ΟΗΕ, έγιναν προσπάθειες για διεξαγωγή εκλογών στη Λιβύη. Ναυάγησαν παταγωδώς, προκαλώντας ανησυχίες για νέο ξέσπασμα βίας και εμφύλιων συγκρούσεων. Έως τώρα κάτι τέτοιο έχει αποτραπεί.

Ωστόσο, σχετικά πρόσφατα, όταν αποφασίστηκε η αντικατάσταση της προηγούμενης «κυβέρνησης Ντμπέιμπα» από την «κυβέρνηση Μπασάγκα», η οποία έχει την εύνοια της Ανατολικής Λιβύης, ο Ντμπέιμπα και οι ένοπλες πολιτοφυλακές της «Δύσης» εμπόδισαν τον Μπασάγκα να μπει στην Τρίπολη και να αναλάβει την πρωθυπουργία. Τελευταία, επίσης, σημειώθηκαν σημαντικές διαδηλώσεις, κάποιες από τις οποίες βίαιες.

Τώρα, λοιπόν, με «επιδιαιτητή» την Τουρκία αναζητάται πολιτική λύση στη νέα πολιτική κρίση στη χώρα. Σε αυτό το σκηνικό, η Άγκυρα βρήκε «παράθυρο ευκαιρίας» για να ζητήσει ανταλλάγματα, προκειμένου να παίξει διαμεσολαβητικό ρόλο ανάμεσα στα αντίπαλα στρατόπεδα. Ούτως ή άλλως διαθέτει ισχυρά ερείσματα στο «στρατόπεδο της Δυτικής Λιβύης», ενώ επί τόπου έχει Τούρκους στρατιωτικούς και μισθοφόρους.

Ζητάει, λοιπόν, από τον Ακίλα Σαλέχ και τη λιβυκή Βουλή να εγκρίνουν το -ψευδεπίγραφο και πέραν πάσης γεωγραφικής λογικής και βάσης διεθνούς Δικαίου- τουρκο-λιβυκό μνημόνιο. Θα πρόκειται για ιδιαίτερα σοβαρή εξέλιξη εάν η Βουλή δεχτεί να νομιμοποιήσει το μνημόνιο. Πρακτικά, θα είναι σοβαρότατο πλήγμα στην Ελλάδα και η Τουρκία θα έχει κάνει ένα βήμα παραπέρα στις διεκδικήσεις της έναντι της χώρας μας.

Η Αθήνα παρατηρητής

Το Antinews επανειλημμένως και με ιδιαίτερη έμφαση υπογράμμιζε τους σοβαρούς κινδύνους από τη στάση παρατηρητή που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση ως προς τις λιβυκές υποθέσεις. Κάτι που αφήνει ορθάνοιχτο τον δρόμο στην Τουρκία, καθώς και σε άλλες δυνάμεις, μεταξύ των οποίων και κάποιες Δυτικές «συμμαχικές», να αλωνίζουν στη Λιβύη.

Λιβύη: Εδώ Τουρκία, εκεί Ιταλία και Αίγυπτος, που είναι η Ελλάδα;

Η «φίλα προσκείμενη» στην Ελλάδα, Ανατολική Λιβύη, προσεγγίζει την Τουρκία

Όλα αυτά εκδηλώνονται τη στιγμή που η Άγκυρα έχει προαναγγείλει την έξοδο του νέου, σύγχρονου πλωτού γεωτρύπανου που απέκτησε πρόσφατα ενδεχομένως στην Ανατολική Μεσόγειο, περί τις 9 Αυγούστου, με κάποιους Τούρκους προπαγανδιστές της «γαλάζιας πατρίδας» να καλούν την Άγκυρα να προβεί σε γεωτρήσεις στα όρια (!) της τουρκο-λιβυκής ΑΟΖ.

Διαμεσολάβηση της Τουρκίας για την κρίση στη Λιβύη – Η Άγκυρα επιδιώκει ηγετικό ρόλο

The post Μεγάλος κίνδυνος θεαματικού αδειάσματος της Ελλάδας από τη Λιβύη για το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο της δήθεν ΑΟΖ appeared first on antinews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα