Μέρκελ και Μέι επικρίνουν το διάταγμα Τραμπ για τους πρόσφυγες

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και η βρετανίδα Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην απόφαση του αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, να εμποδίσει την είσοδο προς τις ΗΠΑ για ορισμένους πρόσφυγες και τους πολίτες επτά μουσουλμανικών χωρών. "Η καγκελάριος εκφράζει τη λύπη της για την απαγόρευση εισόδου της κυβέρνησης των ΗΠΑ εναντίον

των προσφύγων και πολιτών ορισμένων χωρών" είπε ο εκπρόσωπος της Μέρκελ. "Είναι πεπεισμένη ότι η αναγκαία, αποφασιστική μάχη κατά της τρομοκρατίας δεν δικαιολογεί μια γενική καχυποψία εναντίον ανθρώπων μιας ορισμένης καταγωγής ή μιας συγκεκριμένης θρησκείας".

Ο εκπρόσωπος της Μέι δήλωσε ότι η Βρετανία δεν συμφωνεί με την απαγόρευση μετακίνησης και θα μελετήσει κατά πόσον επηρεάζονται υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου.

"Εάν υπάρχει οποιαδήποτε επίπτωση στους υπηκόους του Ηνωμένου Βασιλείου, τότε σαφώς θα προβεί σε διαβήματα προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ" δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Οι παρατηρήσεις ήρθαν μετά το εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ την Παρασκευή, να εμποδίσει την είσοδο στις ΗΠΑ για οποιονδήποτε από το Ιράκ, τη Συρία, το Ιράν, το Σουδάν, τη Λιβύη, τη Σομαλία και την Υεμένη για τουλάχιστον 90 ημέρες. Πρόσφυγες, κάτοχοι βίζας και άλλα άτομα από αυτές τις χώρες, οι οποίοι είχαν νόμιμη άδεια για να εισέλθουν στις ΗΠΑ, κρατήθηκαν από τις αρχές επειδή ήθελαν να φτάσουν αεροπορικώς στις ΗΠΑ το Σάββατο.

Οι εξελίξεις πυροδότησαν διαδηλώσεις στα μεγάλα αεροδρόμια των ΗΠΑ. Αργά το Σάββατο, ένας ομοσπονδιακός δικαστής διέταξε την κυβέρνηση να σταματήσει την απομάκρυνση των προσφύγων και των μεταναστών που είχαν ήδη τεθεί υπό κράτηση στα αεροδρόμια. Όμως, το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας εξέδωσε μια δήλωση την Κυριακή λέγοντας ότι η εκτελεστική εντολή του Τραμπ σε μεγάλο βαθμό μένει ανεπηρέαστη από την δικαστική απόφαση.

Ο Τραμπ μίλησε τηλεφωνικά με αρκετούς ηγέτες του κόσμου, μεταξύ των οποίων η Μέρκελ, το Σάββατο, συζητώντας θέματα όπως το ΝΑΤΟ και ο παγκόσμιος αγώνας κατά της τρομοκρατίας. Ο εκπρόσωπος της Μέρκελ δήλωσε ότι η Γερμανίδα καγκελάριος είπε στον Τραμπ πως η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες απαιτεί η διεθνής κοινότητα να λαμβάνει πρόσφυγες πολέμου για ανθρωπιστικούς λόγους. Οι ΗΠΑ έχουν υπογράψει το πρωτόκολλο της σύμβασης του 1967. "Η καγκελάριος εξήγησε αυτή την πολιτική στον πρόεδρο των ΗΠΑ κατά το χθεσινό τους τηλεφώνημα" δήλωσε ο εκπρόσωπος της Μέρκελ. "Η γερμανική κυβέρνηση θα εξετάσει τώρα τι συνέπειες που θα έχει το μέτρο της κυβέρνησης των ΗΠΑ για τους Γερμανούς πολίτες με διπλή υπηκοότητα και θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά τους, αν είναι απαραίτητο, απέναντι στους αμερικανούς εταίρους μας".

Άλλοι ηγέτες του κόσμου έσπευσαν να υποστηρίξουν τους πρόσφυγες στον απόηχο τους διατάγματος. "Οι Καναδοί καλωσορίζουν τα άτομα που διώκονται, φεύγουν από τον τρόμο και τον πόλεμο, ανεξάρτητα από την πίστη σας. Η διαφορετικότητα είναι η δύναμή μας", έγραψε ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter.

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος επίσης συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Τραμπ, υποστήριξε τους πρόσφυγες. Είπε ότι ο αγώνας για την υπεράσπιση της δημοκρατίας θα είναι αποτελεσματικός μόνο αν γίνουν αποδεκτές οι αξίες που τον στηρίζουν -ειδικά καλωσορίζοντας τους πρόσφυγες.

wsj.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα