Μετά τη Μακεδονία «τελειώνει» και ο Αλέξης, αν δεν μπει το «πράσινο τραίνο» στις ράγες του...

Το ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο ενόψει των επερχόμενων εκλογών, γιατί καλείται να πληρώσει τα λάθη του στην εξωτερική και εσωτερική πολιτική της χώρας, είναι γεγονός.

Γι' αυτό και στο Μαξίμου ο στενός κύκλος των συνομιλητών του σχεδιάζει ήδη τα βήματά του την επόμενη μέρα, με κύριο κριτήριο τη διαχείριση της ήττας απέναντι στο εσωτερικό του κόμματος, το οποίο φαίνεται να τηρεί σιγή ιχθύος όσο είναι ακόμα στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτά τα ''μυστικά σχέδια'' αντιμετώπισης μιας μετεκλογικής εκδήλωσης κρίσης δεν ανακοινώνονται ούτε στους πιο στενούς, παλιούς συντρόφους του κ. Τσίπρα, τους εξ απορρήτων του άλλοτε, που μοιράζονταν μαζί τους τις σκέψεις και τα σχέδιά του.

Σ' αυτούς συμπεριλαμβάνονται ο Πάνος Σκουρλέτης (Γραμματέας ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ) και ο Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης, οι οποίοι συγκεντρώνουν τελευταία, για πολλούς και διαφόρους λόγους, βλέμματα καχυποψίας σε βάρος τους...

Κι όσο μένει αμείωτη η ένταση και συνεχίζονται στη Μακεδονία οι διαμαρτυρίες και οι εκδηλώσεις δυσαρέσκειας του κόσμου απέναντι στην κυβέρνηση για τις επιλογές της στο εθνικό θέμα, τόσο εμφυλιοχωρεί στον ΣΥΡΙΖΑ η γκρίνια και η αναταραχή, αφού οι αντιδράσεις αυτές τείνουν να εμποδίσουν στους εκπροσώπους του την πρόσβαση στη Βόρεια Ελλάδα, να την καταστήσουν σχεδόν ''γκρίζα ζώνη'' για τα στελέχη της κυβέρνησης και την ηγεσία της.

Δεν έχει περάσει άλλωστε ούτε μήνας από το κύμα προπηλακισμών κατά των κυβερνητικών εκπροσώπων την ημέρα της επετείου της Εθνικής Παλιγγενεσίας, όταν οι τοπικές κοινωνίες αποδοκίμασαν πολλαπλασιαστικά την πρόθεση της κυβέρνησης να απαγορεύσει το εμβατήριο ''Μακεδονία ξακουστή''.

Αποδέκτες αυτής της λαϊκής οργής ήταν, αν θυμάστε, ο βουλευτής Πιερίας Χάρης Τζαμακλής κι ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Χρήστος Σίμος, οι οποίοι δεν άκουσαν μόνο τα εξ αμάξης, αλλά και το πολιτικό ανάθεμα του κόσμου, που τους φώναζε εν χορώ ''προδότες''...

Τα παρόμοια περιστατικά που ακολούθησαν στις Σέρρες (αποδοκιμασία της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Αφροδίτης Σταμπουλή), στα Γρεβενά (κατά του Χρήστου Μπγιάλα), στη Θεσσαλονίκη (κατά του Σωκράτη Φάμελλου), στο Κιλκίς (κατά του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Ν. Παππά) και στη Θεσσαλονίκη πάλι (κατά του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου) εντείνουν το βαρύ κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ, που βλέπει να μη μπορεί πλέον να ελέγξει την μήνιν των ψηφοφόρων του στη Βόρεια Ελλάδα (και όχι μόνο), απόδειξη της χαμηλής του συσπείρωσης στις δημοσκοπήσεις.

Το κερασάκι όμως στην... τούρτα της Συριζαίικης κατρακύλας προσθέτουν τα τελευταία δυο περιστατικά που χτυπούν αμετάκλητα το ''ηθικό πλεονέκτημα'' του ΣΥΡΙΖΑ. Το πρώτο έχει να κάνει με την αποκάλυψη του Πρώτου Θέματος ότι ''η διορισμένη ( απ' τον Ιούνιο του 2015) Γενική Γραμματέας κατά της διαφθοράς Αναστασία Ξεπαπαδέα εκπροσωπούσε παράλληλα, ως δικηγόρος, και τον ειδικό στις offshore Αρτέμη Αρτεμίου, γνωστού ''διαπλεκόμενου με το Μαξίμου'' δικηγόρου.

Επιπρόσθετα σε αυτό, με βάση νέες αποκαλύψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, η Νατάσα Ξεπαπαδέα ''εμφανίζεται να είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ξενοδοχειακής εργοληπτικής εταιρίας, την οποία ίδρυσε ο πατέρας της και η οποία παίρνει δημόσια έργα''.

Η Ν.Δ, αναφερόμενη στο ''τεράστιο σκάνδαλο'' - όπως το ονομάζει - ζήτησε ήδη δια της εκπροσώπου Τύπου της την απομάκρυνση της Ξεπαπαδέα απ' τη θέση της. Ωστόσο η κυβέρνηση καλείται να πάρει θέση και για ένα δεύτερο περιστατικό που αφορά έτερο ''διάσημο'' μέλος της, τον κ. Μανώλη Πετσίτη, γνωστό επισκέπτη του Μαξίμου, τον οποίο χρηματοδοτούσε ο Αρτεμίου από την Κύπρο. Είναι αυτός που συνόδευε, αν θυμάστε, τον Ν. Παππά στα ταξίδια του στη Βενεζουέλα, ενώ είχε ενεργή συμμετοχή στο σκάνδαλο της ΔΕΠΑ - ELFE (Πετσίτη, Λαυρεντιάδη, Κιτσάκου).

Όλα αυτά και άλλα πολλά (φανερά κι αφανέρωτα) έχουν θορυβήσει τον πρωθυπουργό, που δε διανοείται ότι το κόμμα του θα έχει τη μοίρα του ΠΑΣΟΚ, με κίνδυνο να ξαναβρεθεί στα χρόνια του 4 τοις εκατό, τότε που ήταν ''βάτραχος'' στην πολιτική σκηνή της χώρας. Ένας ''βάτραχος'' που δεν μπορούσε ποτέ να διανοηθεί πως θα μεταμορφωνόταν κάποια μέρα σε ''πρίγκηπα'' και θα αναλάμβανε τη διακυβέρνησή της...

Αυτός ακριβώς ο φόβος της κοινής μοίρας με το ΠΑΣΟΚ έκανε τον Αλέξη Τσίπρα να συμβιβαστεί ξανά και ξανά, μπροστά στο φόβο να απωλέσει την εκλογική του κυριαρχία και ηγεμονία. Το ζήτημα όμως είναι για εκείνον η αναζήτηση της συναίνεσης ανάμεσα σε δυο διαφορετικές κομματικές γραμμές ( στο ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ), για να μπορέσει να διατηρήσει το κόμμα του με αξιώσεις στην πρωτοπορία της πολιτικής σκηνής ως κόμμα εξουσίας.

Οι εκδοχές για να πετύχει αυτό το τελευταίο είναι περιορισμένες, γιατί ή θα πρέπει να απορροφήσει το ΠΑΣΟΚ ως ''ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική κίνηση'', (εκδοχή 1η), ή να ''σκοτώσει'' ο ίδιος το κόμμα του, ώστε να απορροφηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ από το ΠΑΣΟΚ (εκδοχή 2η).

Υπάρχει ωστόσο και το ενδεχόμενο να επιλέξει μια τρίτη εκδοχή. Να ιδρύσει δηλαδή νέο πολιτικό σχηματισμό (λίγο πριν ή μετά τις εκλογές), όπου με οδηγούς τους (ιδιοτελείς) ''γεφυροποιούς'' της Κεντροαριστεράς θα ''παντρέψει'' τα δυο κόμματα εις... σάρκαν μίαν, με προοπτική μέλλοντος 4-5 χρόνια και προδιαγραφές ''δημοκρατικής επανάστασης'', που θα είναι πολυσυλλεκτική και ετερόκλητη.

Μέχρι να μπει όμως το τραίνο του ΚΙΝΑΛ στις ράγες του ΣΥΡΙΖΑ, και αντιστρόφως, θα τρέξει πολύ νερό στ' αυλάκι και θα δούμε τον ΣΥΡΙΖΑ να κινείται προς διαφορετικές ιδεολογικές και πολιτικές κατευθύνσεις, που θα έχουν κοινή συνισταμένη τους το βόλεμα των ημετέρων σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος, για να πετύχει ο αρχηγός του την άνοδο της συσπείρωσης του κόμματος και να έχει ελπίδες ανανέωσης της πρωθυπουργικής του θητείας...

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα