Μετά την καζάν-καζάν συνεκμετάλλευση, τώρα ακύρωση ελληνικών ασκήσεων... για τα μάτια της Χούλια και μόνο

Σε "υπόγεια" συναλλαγή με την Άγκυρα, φέρεται να έχει προβεί η Αθήνα. Η ελληνική κυβέρνηση, κατόπιν επαφών μεταξύ των υπουργείων Άμυνας και Εξωτερικών, και με την τελική απόφαση σε υψηλότερα επίπεδα, προέβη, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, σε συμφωνία με την Τουρκία, προκειμένου η χώρα μας να ακυρώσει τις προγραμματισμένες, μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις της, ως δείγμα "καλής θέλησης" έναντι της Άγκυρας.

Χτες, και επίσημα, το ελληνικό υπουργείο Άμυνας παραδέχτηκε ότι ματαιώνεται μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές ασκήσεις,

η διακλαδική αεροναυτική άσκηση "Καταιγίς", διάρκειας οκτώ ημερών. Επρόκειτο να ξεκινήσει σήμερα με τη συμμετοχή του συνόλου των μονάδων του στόλου, αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας και μονάδων των Ειδικών Δυνάμεων. (βλέπε: ΓΕΕΘΑ: Συνέχιση της αναστολής των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων των ενόπλων δυνάμεων για άλλες 15 ημέρες).

Συζητήσεις για μορατόριουμ με υπερπτήσεις

Προηγουμένως, η τουρκική πλευρά, και, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Άμυνας της γείτονος, Χουλούσι Ακάρ, φέρεται να είχε ζητήσει από τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Παναγιωτόπουλο, "μορατόριουμ" στο Αιγαίο.

Ωστόσο, αν και φέρεται να επέμενε σε κάτι τέτοιο, όπως είναι γνωστό, την ίδια στιγμή καθημερινώς τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη δεν σταματούσαν τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο, ενώ πολλαπλασίασαν τις υπερπτήσεις τους πάνω από ελληνικά νησιά. Νησιά, των οποίων, είτε αμφισβητεί (!) την ελληνικότητά τους ή Τουρκία, είτε ζητάει την αποστρατιωτικοποίησή τους.

Να σημειωθεί πως παραβιάσεις και υπερπτήσεις δεν σταμάτησαν ακόμα και κατά τη διάρκεια του Πάσχα και των εορτασμών της 25ης Μαρτίου. Κάτι που δείχνει ότι η τουρκική πλευρά συνειδητά επέλεξε να δείξει ότι γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων της το μνημόνιο Παπούλια - Γιλμάζ.

Ο λόγος που η Άγκυρα φέρεται να ζητούσε μορατόριουμ, αποδίδεται σε εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες οι Ένοπλες Δυνάμεις της αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με την επιδημία του κορονοϊού. Και η ελληνική πλευρά, η οποία ουδόλως ήταν υποχρεωμένη να συγκατανεύσει, δεδομένων των συνεχιζόμενων προκλήσεων, φέρεται να δέχτηκε.

Παρά ταύτα, ουδείς μπορεί να είναι βέβαιος ότι η τουρκική πλευρά θα κρατήσει το λόγο της και θα σταματήσει τις παραβιάσεις (ή περιορίσει) και υπερπτήσεις στο Αιγαίο και τον Έβρο. Σήμερα, πάντως, μια ημέρα μετά την επιβεβαίωση της πληροφορίας περί ακύρωσης της "Καταιγίς", συνεχίστηκαν οι παραβιάσεις, αν και υπερπτήσεις δε κατεγράφησαν.

Ειδικότερα, έγιναν 8 παραβιάσεις από τρεις σχηματισμούς από δυο F-16 ο καθένας, και ένα ναυτικής συνεργασίας, CN-235 (κατασκοπευτικό, το οποίο, υποτίθεται πετάει για λογαριασμό του ΝΑΤΟ), το οποίο συνήθως κινείται στα όρια του FIR και μπαινοβγαίνει στα ελληνικά και τα τουκρικά όρια.. Σημειώθηκαν, επίσης, και τρείς εικονικές αερομαχίες (εμπλοκές).

Να σημειωθεί πως, εμμέσως πλην σαφώς, τις συνεννοήσεις μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας είχε επιβεβαιώσει και ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, όταν στις 29 Απριλίου 2020, σε συνέντευξή του, έλεγε: "Είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας, τον ομόλογό μου κ.Ακάρ, στο περιθώριο της συνδιάσκεψης (σ.σ. τηλεδιάσκεψης) του ΝΑΤΟ.

Μου εξέφρασε την πρόθεση του. Του εξέφρασα τη δική μας ευχή να μειωθεί γενικά η δραστηριότητα στο Αιγαίο, δηλαδή κάνοντας λόγο και για υπερπτήσεις, συμπεριλαμβανομένων και αυτών των συμπεριφορών. Δεν μιλούμε μόνο για τη διεξαγωγή ή όχι μιας άσκησης, αλλά και για τις υπερπτήσεις, καθώς και τις παραβιάσεις.

Αυτό θα θέλαμε εμείς, προκειμένου να πέσουν πραγματικά οι τόνοι κι όχι περιστασιακά ή εξαιτίας μιας δυσμενούς συγκυρίας από τον κορονοϊό. Κατεγράφησαν αυτά τα σχόλια κι από εκεί και πέρα, βλέπω ότι όντως οι γείτονες δεν προχωρήσαν στη διεξαγωγή της άσκησης αυτής (σ.σ. αναφέρεται στην "Γαλάζια πατρίδα")".

Ουσιαστικά, δηλαδή, ο Ν.Παναγιωτόπουλος εξηγούσε ότι ο Τούρκος ομόλογός του του πρότεινε να μην κάνει η Ελλάδα τις ασκήσεις της, σε "αντάλλαγμα" της ματαίωσης της "Γαλάζιας πατρίδας", η οποία, όμως, όπως όλα δείχνουν, το πιθανότερο θα ακυρωνόταν εξαιτίας του κορονοϊού. Αυτό τουλάχιστον συνάγεται σαφώς από τα λεχθέντα του Έλληνα υπουργού Άμυνας.

Προπέτασμα καπνού

Τώρα, λοιπόν, το ελληνικό υπουργείο Άμυνας δηλώνει ότι ματαιώνεται η μεγάλη ελληνική άσκηση, δήθεν επειδή οι Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να βρίσκονται σε ετοιμότητα, διότι, όπως ισχυρίζονται οι ίδιοι κύκλοι του, η Τουρκία ετοιμάζεται για μια δεύτερη φάση -μετά τον Έβρο- προκλήσεων προς την Ελλάδα.

Εύλογα προκύπτει το ερώτημα: Και γιατί μέχρι πριν από μια εβδομάδα διοχετευόταν η βεβαιότητα ότι η "Καταιγίς" θα γίνει, και, όπως πάντα, θα διεξαχθεί σε τρεις φάσεις; Τότε, δεν γνώριζαν οι Έλληνες αρμόδιοι ότι, θεωρητικά, η Τουρκία θα προβεί σε νέες προκλήσεις με την έξοδο από την επιδημία του κορονοϊού; Μάλλον πρόκειται για προφάσεις εν αμαρτίαις.

Κατά πληροφορίες, εδώ και δυο εβδομάδες, εντός των κυβερνητικών κύκλων, βρίσκεται σε εξέλιξη ένα παιχνίδι επίρριψης ευθυνών. Το υπουργείο Άμυνας φέρεται να "δείχνει" προς την κατεύθυνση του υπουργείου Εξωτερικών, εις βάρος του οποίου αφήνει αιχμές ότι αυτό ήταν που πίεζε για να ματαιωθούν οι στρατιωτικές ασκήσεις.

Από τη μεριά του, κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών αφήνουν να εννοηθεί ότι οι σχετικές αποφάσεις ελήφθησαν σε ανώτερα επίπεδα, φωτογραφίζοντας την ηγεσία της κυβέρνησης. Εφόσον κάτι τέτοιο ισχύει, τότε φαίνεται πως, εδώ και καιρό, είχαν ανταλλαγεί μηνύματα ένθεν κακείθεν των παραλίων του Αιγαίου για "μορατόριουμ".

Επίδειξη σημαίας

Άκρως ενδιαφέρον είναι ότι η Ελλάδα "παγώνει" την άσκησή της τη στιγμή που η Τουρκία διάγει μια δυσχερή περίοδο. Εκτός της υγειονομικής κρίσης, εξαιτίας της επιδημίας του κορονοϊού, αντιμετωπίζει μεγάλα οικονομικά προβλήματα, με την λίρα να έχει κάνει βουτιά, ενώ στη Λιβύη, όπου έχει παρουσία με στρατιωτικούς της και "συμμάχους" της τζιχαντιστές από τη Συρία, παρατηρείται μια μεγάλη κλιμάκωση των συγκρούσεων, με αρκετούς νεκρούς από την φιλοτουρκική λιβυκή πλευρά, και πιθανώς με Τούρκους νεκρούς.

Δεν είναι τυχαίοι, εξάλλου, οι πρόσφατοι λεκτικοί κουτσαβακισμοί της Άγκυρας ότι θα θεωρήσει "νόμιμους στόχους" κάθε τι που έχει να κάνει με τις δυνάμεις του "στρατάρχη" Χάφταρ. Προειδοποίηση που μένει να φανεί αν έχει τις δυνατότητες να υλοποιήσει. Πόσο μάλλον, αφού κάτι τέτοιο σημαίνει ότι πρέπει να πλήξει αεροπορικά ή από τα πολεμικά πλοία της στόχους του Χάφταρ.

Όμως, σε αυτή τη συγκυρία, οπότε η Ελλάδα θα έπρεπε να δείξει "ποιος κάνει κουμάντο" στο Αιγαίο, και πολύ περισσότερο να κάνει "επίδειξη σημαίας" στα ελληνικά νησιά, τα οποία καθημερινώς δέχονται υπερπτήσεις, η Αθήνα επέλεξε την τακτική του κατευνασμού. Της ματαίωσης της άσκησης. Έτσι, η Αθήνα "έκαψε" μια σημαντική ευκαιρία.

Από τη στιγμή που, όπως διαβεβαιώνει τουλάχιστον η ηγεσία του υπουργείου Άμυνας, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν αντιμετωπίζουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα με τον κορονοϊό, εύλογα γεννώνται έντονες υποψίες γύρω από τις σκοπιμότητες που εξυπηρετεί μια τέτοια κίνηση. Εκτός κι' αν κάποιοι φαεινοί εγκέφαλοι σκέφτηκαν ότι είναι μια καλή ευκαιρία για να κάνουν ... οικονομία στα καύσιμα.

Μετά την καζάν - καζάν (win win, όλοι κερδισμένοι) συνεκμετάλλευση του αναπληρωτή συμβούλου ασφαλείας του πρωθυπουργού, Θάνου Ντόκου, τώρα η Ελλάδα ματαιώνει ασκήσεις της για να μην χαλάσει τις καρδιές της με την ... Χούλια.

Μέχρι και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος διόλου φημίζεται για την αντιπολίτευσή του στην κυβέρνηση στα εθνικά θέματα, έσπευσε να εκδώσει μια από τις λίαν σπάνιες ανακοινώσεις τους, αφήνοντας αιχμές για αυτή την κυβερνητική απόφαση (Βλέπε: Ερωτήματα Δρίτσα-Κατρούγκαλου για την «Άσκηση Καταιγίδα»).

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι τις προηγούμενες ημέρες το υπουργείο Άμυνας προέβη σε συστηματικές διαρροές προς τα ΜΜΕ, σύμφωνα με τις οποίες, ο απαράδεκτος τρόπος που συμπεριφέρεται η Τουρκία δυναμιτίζει τη συνέχιση των συζητήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ). Τώρα, ωστόσο, ενισχύεται η αίσθηση ότι οι διαρροές αυτές δεν ήταν παρά προπέτασμα καπνού, προκειμένου να ανακοινωθεί η ματαίωση της "Καταιγίς".

Ερντογάν: Υπεροπτικό άνοιγμα στην ΕΕ

Τη στιγμή, λοιπόν, που, όπως όλα δείχνουν, η Τουρκία ταλανίζεται από την υγειονομική και οικονομική κρίση, ο Ερντογάν έκανε άνοιγμα προς την ΕΕ, δίχως να εγκαταλείπει πάντως το υπεροπτικό ύφος που τον χαρακτηρίζει, ιδιαίτερα όταν μιλάει για τη Δύση, απευθυνόμενος στο εσωτερικό ακροατήριό του.

Με αφορμή την "Ημέρα της Ευρώπης", ο ίδιος είπε ότι:

-Επιθυμεί διακαώς την Τελωνειακή Ένωση.

-Θέλει την συνεργασία στον οικονομικό και στον υγειονομικό τομείς.

-Θεωρεί στρατηγικό στόχο την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Κάτι που απέφευγε να λέγει η τουρκική ηγεσία τα τελευταία χρόνια. Τουναντίον, ύψωνε τους τόνους αντιπαράθεσης με βαρείς χαρακτηρισμούς, που υπέκρυπταν νεοοθωμανικές βλέψεις, περί "Δυτικών σταυροφόρων" - "ιμπεριαλιστών".

Χαρακτηριστικά, ο Ερντογάν είπε: "Ενάντια σε όλες τις πιθανότητες στις ενταξιακές μας διαπραγματεύσεις (!), είμαστε αποφασισμένοι να επιτύχουμε πλήρη ένταξη στην ΕΕ, την οποία θεωρούμε στρατηγικό στόχο".

Ο ίδιος, ωστόσο, δεν παρέλειψε να υπογραμμίζει τα υγειονομικά ... "μεγαλεία" της Τουρκίας. Αν και γνωρίζει τη δραματική κατάσταση λόγω κορονοϊού, είπε: "Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, διαπιστώθηκε ότι ορισμένες χώρες της ΕΕ έχουν ζητήσει βοήθεια από τη χώρα μας, και η Τουρκία, με το σύστημα Υγείας της και τα μέτρα που έχει λάβει, έφτασε σε επίπεδο να μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για τα κράτη μέλη της ΕΕ καθώς και για τις υποψήφιες χώρες".

Επιπλέον, αν και κατηγόρησε την ΕΕ ότι "μέχρι στιγμής έχει επιδείξει διακριτική και στάση αποκλεισμού απέναντι στην Τουρκία σε διάφορα θέματα", σημείωσε ότι η Ευρώπη "έχει καταλάβει ότι όλοι είμαστε στο ίδιο σκάφος", και είπε ότι "πρέπει να αδράξουμε την ευκαιρία που μας προσφέρουν αυτές οι δύσκολες μέρες, προκειμένου να αναζωογονήσουμε τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ".

Τέλος, άφησε αιχμές που αγγίζουν, εμμέσως πλην σαφώς, την Ελλάδα, την Κύπρο και άλλες χώρες - μέλη της ΕΕ. "Έχω την απόλυτη πεποίθησή -είπε- ότι θα επιτύχουμε πολύ καλύτερες μέρες εάν μπορεί να παραμεριστεί η ρητορική μίσους και διακρίσεων, εάν τα συμφέροντα της Ευρώπης μας δεν θυσιάζονται σε δευτερεύοντα πολιτικά παιχνίδια ή εθνικά συμφέροντα και εάν επιτευχθεί συνολική προσέγγιση και δικαιοσύνη".

Για να δούμε πως θα αντιδράσουν τα μεγάλα "κέντρα" της ΕΕ σε αυτή την επίθεση φιλίας του Ερντογάν, ο οποίος, κατά τα λοιπά, σύμφωνα με τους Έλληνες "ειδήμονες" είναι "απομονωμένος";

Δύσκολες ώρες μπορεί να περνάει η Τουρκία, "απομονωμένη", όμως, δεν δείχνει. Και σίγουρα, κάποιοι εδώ στην Αθήνα, όπως δείχνει και η ματαίωση των ελληνικών ασκήσεων, κάνουν τα πάντα για να διευκολύνουν τον Ερντογάν να βγει από τη δύσκολη θέση που βρίσκεται.

Βλέπε: Ερντογάν: "Στρατηγικός στόχος" η ένταξη στην ΕΕ - Μαζί θα κάνουμε την Ευρώπη παγκόσμιο παίκτη.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
ματια, 25η μαρτιου, αθηνα, συμμετοχή, γεεθα, μορατόριουμ, αιγαιο, πασχα, μνημονιο, νατο, ελλαδα, λιβυη, σημαίνει, win, συριζα, μμε, κυπρος, σταση εργασιας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, υπουργειο δικαιοσυνης, μνημονιο 2, πασχα 2012, μνημονιο 3, τελος του κοσμου, μορατόριουμ, οικονομικη κριση, μια ημερα, χωρες, γεεθα, ηγεσια, μμε, νησια, οικονομια, παιχνιδια, αγκυρα, αεροπορικα, αφορμη, εβδομαδες, βοηθεια, βρισκεται, γεγονος, γινει, δικη, δειχνει, δειγμα, ευκαιρια, ειπε, εβδομαδα, εξελιξη, επρεπε, ερντογαν, ευρωπη, ιδια, ιδιο, ισχυει, υφος, υγειονομικο, κυβερνηση, κινηση, λιρα, λογο, μηνυματα, νατο, νικο, παντα, οκτω, ορια, ουσιαστικα, πιθανοτητες, πλοια, προβληματα, ρητορικη, σιγουρα, συμμετοχή, συρια, σχολια, τουρκια, ωρες, ελληνικα, ενωση, εθνικα θεματα, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, καρδιες, παιχνιδι, πληροφοριες, σημαίνει, θανου, θεματα, υγειας, win
Τυχαία Θέματα