Μετά το Ιράν ποιος έχει σειρά;
Του Σάββα Καλεντερίδη
Στις 17 Ιανουαρίου 1991 ξεκίνησε η επιχείρηση «Καταιγίδα της Ερήμου», ως απάντηση της διεθνούς κοινότητας στην εισβολή του Ιράκ στο Κουβέιτ, στις 2 Αυγούστου 1990, το οποίο θεωρούσε… φυσιολογική προέκταση του εδάφους του Ιράκ, φυσικά μαζί με τα πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου του υπεδάφους του.
Περίπου έναν μήνα μετά, στις 28 Φεβρουαρίου, οι δυνάμεις του συνασπισμού των χωρών που συμμετείχαν στην επιχείρηση απώθησαν τις ιρακινές δυνάμεις και απελευθέρωσαν το Κουβέιτ.
Αμέσως μετά την ήττα του Σαντάμ Χουσεΐν, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους δημιούργησαν δύο ζώνες απαγόρευσης πτήσεων στο Ιράκ, η μία νοτίως του 32ου και άλλη βορείως του 36ου παραλλήλου, για να αποτρέψουν επιθέσεις της πολεμικής αεροπορίας του Χουσεΐν εναντίον των σιιτών και των Κούρδων αντιστοίχως. Παράλληλα, με την επιχείρηση «Provide Comfort», που διήρκεσε από τον Μάρτιο του 1991 μέχρι τα τέλη του 1996, 10 χώρες του συνασπισμού που συμμετείχαν στον πόλεμο, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, προστάτευαν από ξηράς και αέρος τους Κούρδους του Βόρειου Ιράκ.
Όλο αυτό το διάστημα που οι Κούρδοι απολάμβαναν την προστασία των δυνάμεων του συνασπισμού έθεσαν σε λειτουργία το τοπικό τους Κοινοβούλιο και οργάνωσαν τη δομή ενός κράτους, με πρόεδρο, πρωθυπουργό, κυβέρνηση και όλες τις υπηρεσίες που απαιτούνται για τη λειτουργία ενός κράτους. Το κράτος αυτό, που λειτουργούσε de facto, αναγνωρίστηκε de jure το 2005, με το νέο Σύνταγμα του Ιράκ, αφού είχε προηγηθεί το 2003 νέα επιχείρηση, τη φορά αυτή των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Αυστραλίας και της Πολωνίας, για την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν. Οι χώρες που εισέβαλαν στο Ιράκ επικαλέστηκαν την ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής στο οπλοστάσιο του Σαντάμ Χουσεΐν, τα οποία δεν βρέθηκαν ποτέ. Με άλλα λόγια, στόχος ήταν η μετατροπή του Ιράκ σε ομοσπονδία και η δημιουργία ενός νόμιμου, αυτόνομου κουρδικού κράτους.
Τον Μάρτιο του 2011 ξεκίνησαν διαδηλώσεις στη Συρία, που εξελίχθηκαν σε έναν καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, ενώ οδήγησε σε εσωτερική και εξωτερική προσφυγιά εκατομμύρια πολίτες της Συρίας. Στον εμφύλιο αυτόν, ρόλο εμφανούς πρωταγωνιστή έπαιξαν οι λιποτάκτες του συριακού στρατού, οι ισλαμικές τρομοκρατικές οργανώσεις, ενώ η Τουρκία ήταν ο άλλος πρωταγωνιστής, στην υποδοχή, στον εξοπλισμό και στην εκπαίδευση των ανωτέρω. Βασικός χρηματοδότης, το Κατάρ, ενώ σύσσωμη η Δύση επιδόθηκε σε έναν αγώνα δαιμονοποίησης του Μπασάρ αλ Άσαντ, με σκοπό την ανατροπή του και την παράδοση της χώρας στους ενόπλους της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, προς τέρψιν του ομόσταβλού τους Ταγίπ Ερντογάν και των επεκτατικών του σχεδίων.
Η «συνταγή» χάλασε με την ανέλπιστη γιγάντωση του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο άρχισε να ελέγχει μεγάλα τμήματα του Ιράκ και της Συρίας, με ορατό τον κίνδυνο να καταλάβει τη Δαμασκό και να αποκτήσει τη δική του ακτογραμμή, και άρα έξοδο στη Μεσόγειο. Πλέον, το Ισλαμικό Κράτος, με τις πρωτοφανείς αγριότητές του, υπήρχε κίνδυνος να αποτελέσει ένα παγκόσμιο πρόβλημα ασφάλειας. Γι’ αυτό έπρεπε να εξουδετερωθεί.
Το πρόβλημα ήταν, όμως, ότι δεν υπήρχαν δυνάμεις στο έδαφος για να το αντιμετωπίσουν. Οι ΗΠΑ αναγνώρισαν ότι οι μόνες αξιόμαχες δυνάμεις που ήταν σε θέση να αντιμετωπίσουν το Ισλαμικό Κράτος ήταν οι Δυνάμεις Προστασίας του Λαού (YPG), που είχε συγκροτήσει αμέσως μετά το ξέσπασμα του εμφυλίου το Κόμμα Δημοκρατικής Ενότητας (PYD) των Κούρδων της Συρίας, ύστερα από παραίνεση του έγκλειστου στις φυλακές του Ιμραλί, Αμπντουλάχ Οτζαλάν.
Έτσι ξεκίνησε η συνεργασία ΗΠΑ – YPG, οι οποίες στη συνέχεια ενσωμάτωσαν και δυνάμεις Αράβων, Ασσυρίων και Αρμενίων, παίρνοντας την ονομασία Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας (SDF), μια συνεργασία που οδήγησε στην ήττα του Ισλαμικού Κράτους και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Σημειώνεται ότι στον κοινό αγώνα ΗΠΑ – SDF, οι Κούρδοι μετρούν 15.000 νεκρούς και υπερδιπλάσιο αριθμό τραυματιών.
Όμως, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το PYD δεν είχε συγκροτήσει μόνο τις Δυνάμεις Προστασίας του Λαού, αλλά είχε προχωρήσει στη δημιουργία δομών ενός κράτους που άρχισε να λειτουργεί δημοκρατικά, πράγμα πρωτόγνωρο για τα δεδομένα των καθεστώτων της περιοχής, αυτού της Τουρκίας συμπεριλαμβανομένου. Οι Κούρδοι και οι άλλοι λαοί που κατοικούν στην επικράτεια αυτού του κράτους, το οποίο λειτουργεί de facto στην ουσία από το 2011-2012, έχουν στόχο την de jure αναγνώρισή του από τη Δαμασκό, με την ψήφιση ενός νέου Συντάγματος που θα του αναγνωρίζει αυτονομία παρόμοια με εκείνη της Αυτόνομης Διοίκησης του Κουρδιστάν του Ιράκ.
Με δεδομένο ότι υπάρχουν τέσσερις γεωγραφικές περιοχές με την ονομασία Κουρδιστάν -το Νότιο βρίσκεται στο Ιράκ, το Δυτικό στη Συρία, το Βόρειο στην Τουρκία και το Ανατολικό στο Ιράν-, υπήρχε πάντα ένα ερώτημα που βασάνιζε όσους ασχολούνται με την περιοχή…
Ποιος, άραγε, έχει σειρά: η Τουρκία ή το Ιράν;
Την απάντηση στο ερώτημα αυτό θα την αναζητήσουμε στο επόμενο άρθρο μας.
Υπομονή.
The post Μετά το Ιράν ποιος έχει σειρά; appeared first on antinews.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Πάτρα: Ακρωτηριάστηκε η φοιτήτρια που προσβλήθηκε από μηνιγγίτιδα
- Μακελειό στο Σίδνεϊ: Πώς η 38χρονη μητέρα πάλεψε απεγνωσμένα να σώσει το μωρό της – Πέθανε στο νοσοκομείο
- Καιρός: Η πρώτη πρόβλεψη για το καλοκαίρι δεν είναι καθόλου καλή – Τι λέει ο Θοδωρής Γιάνναρος
- Θρίλερ με μυστηριώδη ασθένεια – Ολόκληρα χωριά κάνουν εμετό μέχρι… θανάτου
- Μετά το Ιράν ποιος έχει σειρά;
- Ποιο το ελληνικό όσπριο που μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Θαυματουργό
- Τα δέκα επαγγέλματα με τον υψηλότερο αριθμό προσλήψεων μέσα στον Φεβρουάριο
- Το Σιωνιστικό καθεστώς... Πρέπει να τιμωρηθεί και θα τιμωρηθεί!
- Χανιά: στο μαράθι για μια ανοιξιάτικη βουτιά ο κυριάκος μητσοτάκης
- «ΒΟΜΒΑ» από το TIME! Η GOOGLE συνεργάζεται με το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ...
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Antinews
- Τελευταία Νέα Antinews
- Μετά το Ιράν ποιος έχει σειρά;
- «Αίμα» χύνεται, αλλά η εξέδρα δεν συγκινείται ακόμη…
- Περί θρησκευτικών ελευθεριών (των άλλων)
- Ούτε για το μοντάζ ευθύνεται
- Ελλάς, χώρα ηρώων
- Διευθυντής επικοινωνίας του Πολάκη
- Δεν σας πιστεύουμε, κυρία Αδειλίνη!
- Να βρούμε τον «χαμένο» εθνικό μας εαυτό εδώ και τώρα!
- Η χώρα μπορεί να βράζει αλλά αυτό δεν αρκεί
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Κιμ γιονγκ ουν: οι φήμες για παράνομο δεσμό με ποπ τραγουδίστρια
- Θρίλερ με μυστηριώδη ασθένεια – Ολόκληρα χωριά κάνουν εμετό μέχρι… θανάτου
- Καιρός: Η πρώτη πρόβλεψη για το καλοκαίρι δεν είναι καθόλου καλή – Τι λέει ο Θοδωρής Γιάνναρος
- Μην αναζητάς την αξία σου από λάθος ανθρώπους
- Πάτρα: Χειροπέδες σε «νταή» άνδρα που έσπαγε πιάτα στο κεφάλι της γυναίκας του Φρίκη προκαλεί, η περίπτωση ενός άντρα που έσπαγε πιάτα στο κεφάλι της συζύγου του, στην Πάτρα. Η ενδοοικογενειακή βία βρίσκεται σε έξαρση στην πόλη, με τους αστυνομικούς να τρέχουν καθημερινά μετά από καταγγελίες που γίνονται. Όπως μετέδωσε το Mega, ένας άνδρας μετά από καυγά που είχε με τη σύζυγό του πήρε πιάτα και
- Δώρο Πάσχα 2024: Πότε καταβάλλεται – Όλα όσα πρέπει να ξέρουν οι δικαιούχοι
- Ποια είναι η passive – aggressive συμπεριφορά: Πώς μπορείς να τη διορθώσεις;
- Πόλεμος στο Ισραήλ: Ενεργοποιήθηκε η «Σφεντόνα του Δαβίδ» – Ποιο είναι το ισραηλινό υπερόπλο
- Συναγερμός για εξαφάνιση ηλικιωμένης στην Καρδίτσα
- Αστροναύτης της NASA: Εξωγήινοι απέτρεψαν την ανθρωπότητα από πυρηνικό πόλεμο