Μίνι Μνημόνιο με διατάξεις σοκ

Ξαφνικό θάνατο σε φορείς, κλάδους, κατηγορίες και ειδικότητες του δημόσιου τομέα με μια υπουργική απόφαση και επακόλουθα σε καθεστώς διαθεσιμότητας χιλιάδες εργαζόμενοι, προβλέπει το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή. Ενα πολυνομοσχέδιο που πρέπει να ψηφιστεί ως τις 19 Ιουλίου προκειμένου να εκταμιευτεί η δόση.

Το μίνι Μνημόνιο περιέχει επίσης ορισμένες διατάξεις σοκ όπως την οριστική κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας και των σχολικών

φυλάκων με το σύνολο του προσωπικού να είναι πλέον διαθέσιμοι.

Ερωτηματικό και με τις αποζημιώσεις της ΕΡΤ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι με το άρθρο 108 ουσιαστικά απελευθερώνονται οι αποζημιώσεις. Δηλαδή δεν θα υπάρχει το ανώτατο όριο που προβλέπεται για τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα. Επομένως, ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας, κάποιοι θα μπορέσουν να πάρουν πολλές χιλιάδες ευρώ. Προφανώς πρόκειται για «δωράκι» στους εργαζόμενους. Συγκεκριμένα στο πολυνομοσχέδιο αναφέρεται: «Με το άρθρο 108 ορίζεται ότι για το προσωπικό της καταργηθείσας ΕΡΤ Α.Ε. και των θυγατρικών της, των οποίων οι συμβάσεις λύθηκαν από τη δημοσίευση της διάταξης του άρθρου 3 της υπ’αριθμ. ΟΙΚ 02/11.6.2013 κοινής απόφασης του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό και του Υπουργού Οικονομικών (Β’ 1414) δεν θα εφαρμοστεί η διάταξη της παραγράφου 2 του άρθρου 2 του α.ν. 173/1967, με την οποία καθοριζόταν ανώτατο όριο για τον καθορισμό των αποζημιώσεων αυτών».

Επίσης, με διατάξεις του υπουργείου Δικαιοσύνης θα γίνουν δίκες – εξπρές των προσωρινών διαταγών και ασφαλιστικών μέτρων που καταθέτουν οι συμβασιούχοι. Ετσι όλες οι υποθέσεις θα έχουν ξεκαθαρίσει μέχρι το τέλος του έτους ώστε να απολυθούν όσοι δεν δικαιωθούν.

Ενα μεγάλο ερωτηματικό, ωστόσο, δημιουργεί η κατάθεση του πολυνομοσχεδίου των 108 άρθρων κι όχι σε ένα και μοναδικό. Διότι με την ισχνή πλειοψηφία που έχει η δικομματική κυβέρνηση δεν αποκλείεται να μην ψηφιστούν κάποια από τα άρθρα. Τι σημαίνει κάτι τέτοιο; Θα αλλάξουν τα άρθρα; Θα πέσει η κυβέρνηση; Εκτός, φυσικά κι αν υπάρχει κοινοβουλευτική διαδικασία που θα προβλέπει την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου επί του συνόλου.

Μεταξύ των σκληρών μέτρων που προβλέπει το νομοσχέδιο είναι:

Το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα “κατάργησης και θέσεων ή κλάδων ή και ειδικοτήτων σε υπουργεία, αυτοτελείς δημόσιες υπηρεσίες, αποκεντρωμένες διοικήσεις, ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού και λοιπά ΝΠΔΔ με Κοινή Απόφαση του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και του οικείου Υπουργού”.Προβλέπεται, από την έναρξη ισχύος του νόμου, η κατάργηση των θέσεων της ειδικότητας των σχολικών φυλάκων και η υπαγωγή του προσωπικού σε καθεστώς διαθεσιμότητας. Το ίδιο θα συμβεί και για τους υπηρετούντες στη δημοτική αστυνομία, από 23 Σεπτεμβρίου, ενώ οι αρμοδιότητες που ασκούσαν μεταφέρονται στην ΕΛΑΣ, χωρίς όμως να θίγονται τα έσοδα των δήμων.Σε κατάργηση οδηγείται και η ειδικότητα οδηγών και τεχνικού προσωπικού της Διεύθυνσης Κρατικών αυτοκινήτων του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης με το σύνολο του προσωπικού να μπαίνει σε διαθεσιμότητα.Το νομοσχέδιο επί της ουσίας βάζει τις βάσεις προκειμένου να οδηγηθούν 12500 υπάλληλοι σε διαθεσιμότητα μέχρι τον Σεπτέμβριο, εκ των οποίων οι 4200 έως το τέλος του μήνα. Από αυτούς οι 2200 είναι σχολικοί φύλακες, οι 2000 καθηγητές επαγγελματικών λυκείων και σχολών τεχνικών ειδικοτήτων και 50 πλεονάζοντες υπάλληλοι το υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.Μηνιαία παρακράτηση. Επανέρχεται η έκπτωση 1,5% κατά τη μηνιαία παρακράτηση φόρου στους μισθούς και τις συντάξεις. Ωστόσο και από τη νέα – διορθωμένη διάταξη απουσιάζει η έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ κατά τη μηνιαία παρακράτηση. Αν δεν τροποποιηθεί η διάταξη, η παράλειψη αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα οι μισθωτοί και συνταξιούχοι με ετήσιες αποδοχές έως 21.000 ευρώ να έχουν μεγαλύτερες μηνιαίες κρατήσεις φόρου που μπορεί να φθάσουν μέχρι και τα 150 ευρώ! Πάντως ανώτερος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών δηλώνει πως δεν τίθεται θέμα να μην ισχύσει η έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ κατά την παρακράτηση φόρου και αν χρειαστεί θα υπάρξει νομοθετική διευκρίνηση.Προστατευόμενα μέλη: Ως εξαρτώμενα μέλη του φορολογούμενου θεωρούνται και τα άγαμα τέκνα εφόσον είναι :

- ενήλικα έως 25 ετών και φοιτούν σε σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης της ημεδαπής ή αλλοδαπής ή,

- είναι ενήλικα έως 25 ετών και είναι εγγεγραμμένα στα μητρώα ανέργων του Οργανισμού Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.) ή υπηρετούν τη στρατιωτική θητεία τους.

Προκαταβολή φόρου ΟΕ-ΕΕ: Επανέρχεται στο 55% από 80% που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο η προκαταβολή φόρου για τις ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρίες.Αποζημιώσεις: Επανέρχεται στο 20% από 25% που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο ο συντελεστής φορολογίας των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης στο κλιμάκιο της αποζημίωσης από 100.000 ευρώ έως 150.000 ευρώ.Προσαύξηση περιουσίας: Το εισόδημα που προέρχεται από προσαύξηση περιουσίας που δεν έχει δηλωθεί φορολογείται με συντελεστή 33%.Συμβολαιογράφοι: Οι συμβολαιογράφοι θα παρακρατούν φόρο 15% επί της υπεραξίας από τις μεταβιβάσεις ακινήτων.Φόρος πολυτελούς διαβίωσης: Με βάση τα εισοδήματα που θα δηλωθούν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις θα υπολογιστεί ο φόρος πολυτελείας στα αυτοκίνητα από 1.929 κυβικά εκατοστά και άνω, στις πισίνες και τα αεροσκάφη. Ο φόρος πολυτελείας θα βεβαιωθεί με ξεχωριστό εκκαθαριστικό σημείωμα που θα ξεκινήσει να αποστέλλει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων στα τέλη Αυγούστου. Ωστόσο αδιευκρίνιστο παραμένει εάν ο φόρος πολυτελείας θα καταβληθεί εφάπαξ ή σε δόσεις. Ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης υπολογίζεται ως εξής:Με συντελεστή 5% επί του ετήσιου τεκμηρίου διαβίωσης για τα αυτοκίνητα από 1.929 έως 2.500 κυβικά εκατοστά. Για τα ΙΧ επιβατικά από 2.500 κυβικά εκατοστά και άνω ο φόρος υπολογίζεται με συντελεστή 10% επί του ετήσιου τεκμηρίου διαβίωσης. Εξαιρούνται τα επιβατικά αυτοκίνητα με παλαιότητα άνω των 10 ετών.Με συντελεστή 10% επί της αντικειμενικής δαπάνης στις πισίνες εξωτερικές και εσωτερικές.Με συντελεστή 10% επί του τεκμηρίου διαβίωσης στα αεροσκάφη, ελικόπτερα και ανεμόπτερα.Αναφορικά με τους συμβασιούχους και τις προσωρινές διαταγές προβλέπεται η ταχύτατη εκδίκαση όλων των υποθέσεων πριν από την 1-1-13 (ακόμα και αν έχουν προσδιοριστεί οι σχετικές δίκες για αργότερα) και σε περίπτωση που η δίκη δεν γίνει (π.χ εξαιτίας του συμβασιούχου) θα παύει αυτόματα η προστασία της προσωρινής δικαστικής διαταγής, με συνέπεια την άμεση απομάκρυνσή του.

* Η συζήτηση των προσωρινών διαταγών θα γίνεται μέσα σε δύο ημέρες από την κατάθεση της αίτησης και εφόσον γίνει δεκτή, τα ασφαλιστικά μέτρα πρέπει να συζητηθούν μέσα σε 30 ημέρες. Αν αναβληθεί η υπόθεση για οποιοδήποτε λόγο, παύει αυτοδικαίως να ισχύει η προσωρινή διαταγή. Ο δικαστής, μετά τη συζήτηση μπορεί να παρατείνει την προσωρινή διαταγή, αλλά αν ματαιωθεί η συζήτηση, δεν επιτρέπεται νέα προσωρινή διαταγή.

* Αν παραταθεί η προσωρινή διαταγή, η απόφαση πρέπει να εκδίδεται μέσα σε 20 ημέρες.

* Αν το ασφαλιστικό μέτρο υπέρ του εργαζόμενου διαταχθεί πριν να κατατεθεί η κύρια αγωγή, αυτή πρέπει να υποβληθεί μέσα σε 30 ημέρες από τη δημοσίευση της απόφασης (η ρύθμιση δεν εφαρμόζεται σε ασφαλιστικά μέτρα που αφορούν προσημείωση υποθήκης, νομή, κατοχή).

Keywords
μνημονιο, σοκ, μνημονιο 2, μνημονιο 3, μινι, σοκ, γενική γραμματεία πληροφοριακών συστημάτων, υπουργειο δικαιοσυνης, βουλη, ΕΡΤ, συμβασιουχοι, σημαίνει, ΟΤΑ, νπδδ, ελασ, βασεις, νέα, σχολεια, μετρο, εκκαθαριση φορολογικης δηλωσης 2011, απολυσεις στο δημοσιο, τελος ακινητης περιουσιας, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, φορολογια 2013, εκκαθαριστικο, φορολογικες δηλωσεις, τι σημαινει, γενική γραμματεία πληροφοριακών συστημάτων, πολυνομοσχεδιο, δημοτικη αστυνομια, αστυνομια, αυτοκινητα, θεμα, θητεια, νπδδ, σχολες, αγωγη, αρθρα, αρθρο, ασφαλιστικα μετρα, ασφαλιστικο, γινει, γινεται, δυνατοτητα, δημοσιο, δηλωσεις, διευκρινηση, δικη, ευρω, υπαρχει, ελασ, ερωτηματικο, ετων, εφαπαξ, ιδιο, η δικη, υπηρεσιες, υποθεση, ισχυει, κυβερνηση, κυρια, λογο, ουσιαστικα, πισινες, ρυθμιση, συγκεκριμενα, συζητηση, σχεδιο, φυσικα, κυβικα, φυλακες, πληροφοριες, σημαίνει
Τυχαία Θέματα