Μήνυμα Σαμαρά από τη Θεσσαλονίκη

Μήνυμα ενότητας προς όλες τις πλευρές για να μπορέσει η Ελλάδα να ξεπεράσει την κρίση, απηύθυνε από τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, κατά την ομιλία του στην τελετή εγκαινίων έκθεσης με τίτλο«Κειμήλια Απελευθέρωσης 1912-1913», στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωσης της πόλης, που έγινε στο υπουργείο Μακεδονίας

– θράκης, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια.

Ο κ. Σαμαράς είπε «όχι στη μοιρολατρεία», «όχι στις καχυποψίες». «Ο μόνος εχθρός, που μπορεί να μας νικήσει, είναι η διχόνοια» τόνισε χαρακτηριστικά. «Δείξαμε πολλά, δεν έχουμε πετύχει, όμως, ακόμα όλους τους στόχους» σημείωσε και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει για μία ακόμη φορά.

Χωρίς να την κατονομάσει, ο πρωθυπουργός καταφέρθηκε εναντίον της Χρυσής Αυγής, λέγοντας ότι «την Κυριακή θα γιορτάσουμε το “όχι” στον φασισμό και ο πατριωτισμός δεν είναι σημαία ευκαιρίας, δεν είναι μίσος προς όλους τους άλλους».

Ολόκληρη η ομιλία του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, στη Θεσσαλονίκη, για την επέτειο για τα εκατό χρόνια από την Απελευθέρωση της Μακεδονίας.

«Κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας, σεβαστέ Πατέρα, κύριοι συνάδελφοι, κύριε Δήμαρχε, κύριοι αρχηγοί,

Σαν σήμερα πριν από εκατό χρόνια, ανήμερα του Αγ. Δημητρίου ο Ελληνικός στρατός απελευθέρωνε τη Θεσσαλονίκη και λίγο αργότερα ολόκληρη τη Μακεδονία μας. Ας θυμηθούμε κάτι ιστορικό αλλά όχι τόσο γνωστό: Την τελευταία στιγμή πριν την κήρυξη του πολέμου κατά της Τουρκίας από τις τέσσερις βαλκανικές χώρες, η Οθωμανική κυβέρνηση πρότεινε στην Ελλάδα να μην συμμετάσχει στον πόλεμο, με αντάλλαγμα να πάρει την Κρήτη. Να ανταλλάξει, δηλαδή, γη με γη. Η Ελλάδα απέρριψε το αίτημα κι έτσι απέδειξε ότι δεν επρόκειτο για κατακτητικό πόλεμο αλλά για ξέσπασμα απελευθερωτικό. Και η Ελλάδα δεν παζαρεύει την ελευθερία ούτε προδίδει τους συμμάχους της. Έτσι, μετά από λίγες εβδομάδες απελευθερώθηκε η Θεσσαλονίκη μαζί με την υπόλοιπη Μακεδονία μας και λίγο αργότερα, μετά από ποταμούς αίματος, προσαρτήθηκε, όπως ήτανε γραπτό και δίκαιο στην Ελλάδα και η Κρήτη μας. Αυτή είναι η Ελλάδα που μένει πιστή στα ιδανικά της και τιμά το λόγο της. Αυτή είναι η Ελλάδα.

Θα προτιμούσαμε, βέβαια, σήμερα να γιορτάζαμε την εκατονταετία της απελευθέρωσης σε συνθήκες πολύ διαφορετικές κι όχι στην καρδιά της κρίσης, που πλήττει τη Χώρα μας. Όμως ίσως σήμερα τα διδάγματα αυτής της περιόδου, αυτής της επετείου να είναι πιο επίκαιρα και πιο ισχυρά. Γιατί η ιστορική επέτειος δεν σημαίνει μόνο παρελάσεις και πανηγυρική ρουτίνας. Οι μεγάλες ιστορικές επέτειοι είναι ευκαιρία να σκύψουμε μέσα μας, όχι μόνο για να τιμήσουμε τους προγόνους μας αλλά για να καταλάβουμε καλύτερα και τον εαυτό μας και τις μεγάλες δυνάμεις που κρύβει μέσα μας ο καθένας κι όλοι μαζί ως Έθνος. Κι από την άποψη αυτή, η απελευθέρωση της Μακεδονίας αναδεικνύει δυο πολύ επίκαιρα ιστορικά διδάγματα:

Πρώτο δίδαγμα, πριν εκατό χρόνια τα πράγματα δεν ήτανε πολύ διαφορετικά από ότι είναι σήμερα. Δεν ήταν άλλοι

Keywords
Τυχαία Θέματα