Μήνυση από την B. Φύτρου σε Τόσκα, Σκουρλέτη, Δούρου, Ψινάκη για την πυρκαγιά στο Μάτι

Μήνυση κατά παντός υπευθύνου κατέθεσε σήμερα η Βαρβάρα Φύτρου, χήρα του Γρηγόρη Φύτρου και μητέρα της 13χρονης Εβίτας και του 11χρονου Αντρέα που βρήκαν και οι τρεις τραγικό θάνατο στη διάρκεια της φονικής πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου στο Μάτι Αττικής.

Η μηνύτρια, της οποίας ξεκληρίστηκε η οικογένεια, παράλληλα στη μήνυσή της στρέφεται και εναντίον του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη και του προσφάτως παραιτηθέντα από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα.

Σύμφωνα με τον πληρεξούσιο δικηγόρο της, Βασίλη

Καπερνάρο, οι ευθύνες είναι εγκληματικές και τα στοιχεία αδιάσειστα ότι έχει τελεστεί το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση ή με ενδεχόμενο δόλο. Κατά τον κ. Καπερνάρο η μήνυση της κ. Φύτρου θα ανοίξει το δρόμο για τη διερεύνηση ευθυνών πολιτικών προσώπων από τη Βουλή.

Η μήνυση της Βαρβάρας Φύτρου στρέφεται ακόμα και κατά των Ρένας Δούρου, περιφερειάρχη Αττικής, Ιωάννη Καπάκη, πρώην γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, καθώς και κατά του δημάρχου Μαραθώνα, Ηλία Ψινάκη, ενώ καταλογίζει ευθύνες και στους Σωτ. Ταρζούδη, πρώην αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς Κων/νο Τσουβάλας, πρώην αρχηγό της ΕΛΑΣ.

Τι αναφέρει η μήνυση

«Ολοι οι ανωτέρω μηνυόμενοι, ενώ εγνώριζαν ότι η πολιτική προστασία είναι ανίκανη να αντιδράσει, ενώ εγνώριζαν ότι ο κρατικός μηχανισμός δεν έχει τις δυνατότητες αντίδρασης σε περίπτωση καταστροφής, επέλεξαν να αποδεχθούν και να συμβιβασθούν με την πραγμάτωση του κινδύνου που έβλεπαν να έρχεται με συγκεκριμένο τρόπο και που θα επέφερε, όπως και έγινε τον θάνατο των οικείων μου. Τις πράξεις τους δε αυτές και τις παραλήψεις τους υποστύλωναν στη βεβαιότητα ότι:

– Στο παρελθόν, σε παρόμοιες περιπτώσεις (πυρκαγιές Ηλείας 2007) οι διώξεις και οι καταδίκες ήταν πλημμεληματικού χαρακτήρα, που συνεπάγεται, ούτε μια ώρα στέρηση της ελευθερίας των καταδικασθέντων.

– Δεν πρόκειται να τιμωρηθούν οι έχοντες ασυλία, αφού ποτέ στο παρελθόν, σε αντίστοιχες περιπτώσεις, υπουργοί, δεν κλητεύθηκαν να διευκολύνουν την ποινική δικαιοσύνη, ούτε καν να καταθέσουν ως μάρτυρες

– Το πολιτικό κόστος της διαχείρισης μιας καταστροφής είναι μικρότερο από την πραγμάτωση των νόμων και των δικαστικών αποφάσεων, τις οποίες έχουν εντολή και υποχρέωση να εκτελέσουν. Δηλαδή, δεν διάνοιξαν δρόμους, δεν προετοιμάστηκαν για την θερινή περίοδο, δεν υπήρχαν αντιπυρικές ζώνες, δεν υπήρχαν λειτουργικοί κρουνοί, δεν υπήρχαν υδροφόρες, δεν ενημέρωσαν τους κατοίκους να εκκενώσουν τις εστίες τους και εν τέλει δεν έκαναν απολύτως τίποτα, από όλα όσα ο νόμος ορίζει και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μαραθώνα και η αποκεντρωμένη διοίκηση καθώς και όλες οι σχετικές υπηρεσίες των κρατικών δομών, είχαν ενημέρωση και γνώση: ότι ο τομέας πολιτικής προστασίας δεν λειτούργησε».

Ποιες οι ευθύνες υπουργών

Στη μήνυση της χήρας Φύτρου η οποία κατατέθηκε δια του πληρεξούσιου δικηγόρου της γίνεται αναλυτική αναφορά στις ευθύνες των υπουργών.

Συγκεκριμένα στη μήνυση επισημαίνεται : «Στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Εσωτερικών, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων και η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Αρμόδιος υπουργός ήταν ο Παναγιώτης Σκουρλέτης και αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός «προστασίας του πολίτη», με την ευθύνη της πολιτικής προστασίας ήταν ο μηνυόμενος Νικόλαος Τόσκας. Μάλιστα, ο γενικός γραμματέας πολιτικής προστασίας, Ιωάννης Καπακης, υπάγεται απευθείας στον υπουργό Εσωτερικών.

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας κατά την συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την 27η Ιουλίου 2018, ανέλαβε την πολιτική ευθύνη εκ μέρους όλης της κυβερνήσεως, δηλαδή την ευθύνη των λανθασμένων πολιτικών επιλογών.

Ο Πρωθυπουργός, όμως, γνωρίζει, ότι δεν υπάρχει «πολιτικοδικείο» στη χώρα, και δεν δικάζονται πολιτικές ευθύνες. Συνεπώς, η πολιτική ευθύνη που ανέλαβε ο πρωθυπουργός μεταφράζεται αυτομάτως σε ποινικές και διοικητικές ευθύνες των μηνυομένων, και οποιονδήποτε άλλων συνυπεύθυνων και συνυπαίτιων κρατικών αξιωματούχων.

Περαιτέρω, οι μηνυόμενοι, Νίκος Τόσκας, πρώην υπουργός παραιτήθηκε από τη θέση του αναπληρωτή Υπουργού και η παραίτηση του έγινε δεκτή. Επίσης, αντικαταστάθηκαν ο αρχηγός της Αστυνομίας Τσουβάλας και ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Τερζούδης, αφού προφανώς κρίθηκαν ανεπαρκείς εκ του αποτελέσματος. Όμως, το γεγονός ότι δεν παραιτήθηκε ο άμεσος πολιτικός προϊστάμενος και υπεύθυνος για τον συντονισμό και καλή λειτουργία όλων των ανωτέρω, Παναγιώτης Σκουρλέτης, δεν σημαίνει ότι δεν ευθύνεται στον ίδιο βαθμό με τους υπολοίπους παραιτηθέντες, υφιστάμενους του.

Και τούτο, διότι, οι ευθύνες των δύο υπουργών προκύπτουν ξεκάθαρα από τον επιχειρησιακό ρόλο που ανέλαβαν εκ της θέσεως τους, στο κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής την 23.07.2018. Στις διαδοχικές συσκέψεις που διεξήγοντο στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, οι δύο Υπουργοί, απεκδύθηκαν του πολιτικού τους ρόλου και ανέλαβαν επιχειρησιακά καθήκοντα. Μάλιστα, σε όλα τα δημοσιεύματα, γίνεται σαφής διαχωρισμός της «ενημέρωσης» που είχε ο Πρωθυπουργός στο κέντρο Επιχειρήσεων, από τον «συντονισμό στο έργο της κατάσβεσης» που είχαν αναλάβει οι δύο υπουργοί».

Σύμφωνα με τον πληρεξούσιο δικηγόρο της, Βασίλη Καπερναρο, οι ευθύνες είναι εγκληματικές και τα στοιχεία αδιάσειστα ότι έχει τελεστεί το αδικημα της ανθρωποκτονιας από πρόθεση η με ενδεχόμενο δόλο. Συμφωνα με τον Κ.Καπερναρο η μήνυση της οικογενειας θα ανοίξει τον δρόμο για την διερεύνηση ευθυνών πολιτικών προσώπων από την Βουλή.

Πηγή: eleftherostypos.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα