Μήπως, τελικά, είχαν δίκιο οι… «ψεκασμένοι»;

14:09 6/6/2021 - Πηγή: Antinews

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί δικαίωση του Ντόναλντ Τραμπ, όμως έχει μικρή σημασία μπροστά στα 3.500.000 θύματα της πανδημίας και την ολοκληρωτική οικονομική καταστροφή.

Η Κίνα είναι υπόλογη απέναντι στον πλανήτη και καλείται να δώσει, έστω και αργά, εξηγήσεις για το τι τελικά προκάλεσε τον όλεθρο, η φύση ή ένα μοιραίο «λάθος» στο εργαστήριο του Ινστιτούτου Ιολογίας της Ουχάν, στη χώρα της μυστικοπάθειας; Για πρώτη φορά εδώ και ενάμιση χρόνο αυτοί που μέχρι πρότινος έκαναν λόγο για «ψεκασμένους» και θεωρίες συνωμοσίας στο Οβάλ Γραφείο αναθεωρούν.

Δεν είναι μόνο η διοίκηση του Τζο

Μπάιντεν, αλλά και ο κορυφαίος Αμερικανός λοιμωξιολόγος Άντονι Φάουτσι, ο άνθρωπος που εν μέσω πανδημίας συγκρούονταν διαρκώς με τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ. Τώρα, με τη θεωρία της διαρροής από εργαστήριο να βρίσκεται πάλι στο προσκήνιο ως εξήγηση για την πανδημία, ο Φάουτσι καλεί την Κίνα να παρουσιάσει τους ιατρικούς φακέλους τριών ερευνητών του Ινστιτούτου Ιολογίας της Ουχάν, αλλά και έξι μεταλλωρύχων που εκδήλωσαν πνευμονία μετά την είσοδό τους σε τεχνητή σπηλιά το 2012.

Μιλώντας στους έγκριτους «Financial Times», ο επικεφαλής του αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID) επανέλαβε ότι θεωρεί πιθανότερο το σενάριο να μεταπήδησε ο ιός στον άνθρωπο από ζώα, κάλεσε όμως την Κίνα να παρουσιάσει έγγραφα που θα βοηθούσαν να απαντηθεί το μεγάλο ερώτημα. Οι τρεις ερευνητές, σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, νοσηλεύτηκαν με συμπτώματα του αναπνευστικού τον Νοέμβριο του 2019, λίγες εβδομάδες προτού γίνουν γνωστά τα πρώτα κρούσματα SARS-CoV-2 στην Ουχάν.

Καθάρισαν εγκαταλειμμένο ορυχείο και εκδήλωσαν πνευμονία

«Θα ήθελα να δω τους ιατρικούς φακέλους των τριών ατόμων που φέρεται ότι ασθένησαν το 2019», είπε ο Φάουτσι, που αναφέρθηκε επίσης σε έξι εργαζομένους μεταλλευτικής εταιρίας που το 2012 κλήθηκαν να καθαρίσουν εγκαταλειμμένο ορυχείο χαλκού στη νότια επαρχία Γιουνάν, περίπου 1.500 χιλιόμετρα από την Ουχάν. Οι έξι εργάτες εκδήλωσαν πνευμονία και τρεις πέθαναν, πιθανώς από κάποιο νέο ιό. Το ίδιο ισχύει για τους μεταλλωρύχους που είχαν αρρωστήσει χρόνια νωρίτερα. «Τι λένε οι ιατρικοί τους φάκελοι;» είπε και άφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι το εγκαταλειμμένο ορυχείο μπορεί να συνδέεται με το Ινστιτούτο της Ουχάν, αφού ερευνητές του επισκέφθηκαν το σημείο και συνέλεξαν δείγματα από νυχτερίδες.

Ο Φάουτσι έχει κατηγορηθεί από συντηρητικούς κύκλους και οπαδούς του Τραμπ ότι υποβάθμισε τη θεωρία της διαρροής για να προστατεύσει το NIAID, το οποίο είχε παλαιότερα χρηματοδοτήσει το Ινστιτούτο της Ουχάν για την μελέτη των κορωνοϊών των νυχτερίδων, με τους οποίους πειραματιζόταν το ινστιτούτο. Ο ίδιος απέρριψε τις αιτιάσεις λέγοντας στους «F.T.»: «Το εννοείτε πραγματικά ότι εμπλεκόμαστε επειδή δώσαμε σε ένα ινστιτούτο των δισεκατομμυρίων ευρώ το ποσό των 120.000 δολαρίων το χρόνο;»

Πάντως προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι σχεδόν ταυτόχρονα με τον Φάουτσι και ο ΠΟΥ βάζει για πρώτη φορά στο τραπέζι το σενάριο να ξέφυγε ο ιός από εργαστήριο, καθώς αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Τι έχει να πει τώρα ο Τσιόδρας;

Δεν είναι μόνο ο δρ. Φάουτσι το πρόβλημα, αλλά και όλοι οι επιστήμονες, ανάμεσά τους ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος μας, Σωτήρης Τσιόδρας, που απέρριπταν συλλήβδην τη θεωρία για τη διαρροή του ιού από το κινεζικό εργαστήριο. «Δεν υπάρχουν δεδομένα που να υποδεικνύουν ότι ο συγκεκριμένος ιός μπορεί να προήλθε από εργαστηριακά πειράματα», έλεγε ο Σωτήρης Τσιόδρας τον Απρίλιο του 2020, όταν στην Ιταλία αποδεκατιζόταν μια ολόκληρη γενιά.

Ο ίδιος υποστήριζε τη θεωρία ότι ο ιός προήλθε από τη φύση, και συγκεκριμένα από τις νυχτερίδες. «Πώς πέρασε προς τον άνθρωπο; Η επικρατέστερη θεωρία λέει ότι έγινε μέσα από έναν μυρμηγκοφάγο», έλεγε ο καθηγητής, που έχει βρεθεί τώρα σοβαρά εκτεθειμένος, λόγω της επιμονής του να χαρακτηρίζει με ευκολία «θεωρίες συνωμοσίας» τα σενάρια περί διαρροής του ιού από εργαστήριο.

Πηγή: newsbreak.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα