Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε προϋπολογισμό που θα αντιμετωπίζει τα προβλήματα και θα υποστηρίζει τους στόχους

«Συζητήσεις με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Λουξεμβούργου, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και του Βελγίου για τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χρειαζόμαστε έναν προϋπολογισμό που αντιμετωπίζει τα προβλήματα των χωρών της ΕΕ και υποστηρίζει τους φιλόδοξους στόχους που έχουμε θέσει για το μέλλον και την ευημερία των πολιτών μας» ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες

που βρίσκεται, για τις διαπραγματεύσεις κατά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Συνάντηση με τον Σαρλ Μισέλ

Ολοκληρώθηκε η διμερής συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ενόψει της επανέναρξης της έκτακτης συνόδου κορυφής για τον νέο επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ.

Εν τω μεταξύ, εν αναμονή της συμβιβαστικής πρότασης του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ βρίσκονται οι ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ.

Ο Σαρλ Μισέλ αναμένεται να καταθέσει τη συμβιβαστική του πρόταση στην ολομέλεια των εργασιών της συνόδου κορυφής της ΕΕ, οι οποίες ήταν προγραμματισμένες να ξεκινήσουν περίπου στις 16:00 (17:00 ώρα Ελλάδας).

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός συμμετείχε στην εξαμερή συνάντηση με την καγκελάριο της Γερμανίας 'Αγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και τους πρωθυπουργούς της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, της Ιταλίας Τζιουζέπε Κόντε και της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα. Προηγήθηκε το πρωί η συμμετοχή του πρωθυπουργού στη συνεδρίαση των κρατών της ομάδας των Φίλων της Συνοχής.

Οι εργασίες της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο αναμένεται να ξεκινήσουν περίπου σε δύο ώρες. «Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα συνεδριάσει εκ νέου περίπου στις 4 μ.μ. (17:00 ώρα Ελλάδας)» έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργασίες της ολομέλειας της έκτακτης συνόδου κορυφής διεκόπησαν το βράδυ της Πέμπτης, προκειμένου να ξεκινήσει ένας μαραθώνιος επαφών του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με όλους τους αρχηγούς κρατών-μελών της ΕΕ. Τις διμερείς ολονύκτιες διαπραγματεύσεις του Σαρλ Μισέλ ακολούθησαν νέες σήμερα το πρωί σε διάφορα διαπραγματευτικά σχήματα, είτε με την παρουσία του, είτε μεταξύ αρχηγών κρατών-μελών της ΕΕ.

Γεύμα Μητσοτάκη, Μέρκελ, Μακρόν, Κόντε, Σάντζεθ, Κόστα, Βίλμες, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ΕΕ

Σε συνέχεια της συνάντησής τους στα γραφεία της μόνιμης αντιπροσωπείας της Ισπανίας στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η Γερμανίδα καγκελάριος, 'Αγκελα Μέρκελ, o Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, o πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντζεθ, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, o πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, και η πρωθυπουργός του Βελγίου Σόφι Βίλμες γευμάτισαν στο εστιατόριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στο τέλος του γεύματος με χαρά ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του προσωπικού να φωτογραφηθούν μαζί τους, επισημαίνουν διπλωματικές πηγές. "Ένα σύντομο διάλειμμα ανάμεσα σε μαραθώνιες συναντήσεις" έγραψε στο Instagram ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με νεότερη ενημέρωση του εκπροσώπου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι εργασίες της συνόδου κορυφής της ΕΕ θα ξεκινήσουν στις 18:00 (19:00 ώρα Ελλάδος).

Μ. Βαρβιτσιώτης: Πολύ μακριά από συμφωνία στο θέμα του κοινοτικού προϋπολογισμού

«Eίμαστε πολύ μακριά από συμφωνία» σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις σχετικά με την κατάρτιση του νέου κοινοτικού προϋπολογισμού, εκτίμησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Συμπλήρωσε δε, ότι ήδη από την Δευτέρα, στο έκτακτο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, είχε φανεί πως η απόσταση ανάμεσα στα κράτη-μέλη είναι αρκετά μεγάλη, λόγω των χωρών που είναι οι καθαροί συνεισφορείς. Συγκεκριμένα, Ολλανδία, Σουηδία, Αυστρία και Δανία τείνουν να υιοθετούν τη θέση, που ως τώρα εξέφραζε το Ηνωμένο Βασίλειο, δηλαδή ότι συνεισφέρουν πολλά, χωρίς να επωφελούνται, αντιστοίχως, επεσήμανε.

Ερωτηθείς για την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι όσα ακούγονται δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. «Να μας πει ο κ. Τσίπρας σε ποιο προϋπολογισμό έκλεισε τα 7,5 δισ., γιατί προϋπολογισμός δεν είχε κλείσει. Και αυτά τα 7,5 δισ. που λέει ότι είχε καταφέρει, είναι μέσα στη σφαίρα του φανταστικού. Δεν υπήρχαν σε καμία πρόταση, γιατί ακόμα προϋπολογισμός δεν υπάρχει. Δεν ξέρουμε ακόμα ποιο θα είναι το συνολικό ποσό το οποίο θα μοιραστεί, ώστε να καταλήξουμε να δούμε τι θα πάρει η χώρα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στις επικρίσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι ο ίδιος δεν έδωσε τη μάχη στις Συνόδους των Φίλων της Συνοχής, ο κ. Βαρβιτσιώτης θύμισε ότι μέχρι σήμερα έχουν γίνει τρεις σύνοδοι: μία επί ΣΥΡΙΖΑ, όπου η εκπροσώπηση έγινε σε επίπεδο χαμηλόβαθμου γραφειοκράτη του ΥΠΕΞ και δύο επί ΝΔ, στην Πράγα και τη Λισαβόνα, όπου συμμετείχε ο ίδιος μαζί με το επιτελείο του πρωθυπουργού και άλλων υπουργείων.

Πρόσθεσε δε, ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός βρίσκεται σήμερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων διεκδικώντας ξεκάθαρα περισσότερα λεφτά για τη Συνοχή, ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε κλείσει κανέναν εθνικό φάκελο.

Τέλος, σχετικά με τις τελευταίες δηλώσεις Τσαβούσογλου, ο κ. Βαρβιτσιώτης επισήμανε πως η Τουρκία αισθάνεται εγκλωβισμένη στις επιλογές της και ότι, εξ αυτού, αντιδρά με οξύτητα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αντίθετα με την ελληνική πλευρά, που πορεύεται με τις αρχές της ψυχραιμίας και της τήρησης του Διεθνούς Δικαίου.

Υπογράμμισε πως «δεν υπάρχει καμιά ελληνική κυβέρνηση που να είναι διατεθειμένη να διαπραγματευθεί τον διαμοιρασμό του Αιγαίου» και ότι οι Έλληνες πρέπει να στεκόμαστε με ενιαία και εθνική φωνή απέναντι στην Τουρκία.

Κυβερνητικές πηγές: Η Ελλάδα στην καρδιά των συζητήσεων για το νέο προϋπολογισμό της ΕΕ

Το μήνυμα πως η Ελλάδα επιστρέφει στην καρδιά της Ευρώπης, συνομιλεί με όλους τους μεγάλους "παίκτες" προκειμένου να είναι εποικοδομητική και να δίνει λύσεις στα προβλήματα της Ευρώπης, έστειλαν κυβερνητικές πηγές εν αναμονή της επανέναρξης των εργασιών της έκτακτης συνόδου κορυφής για τον επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ.

Η εικόνα που έχει αποκομίσει η ελληνική πλευρά είναι ότι ο κ. Μισέλ προσπαθεί να διαμορφώσει μια συμβιβαστική πρόταση, αλλά το αν θα κατατεθεί θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το αν θα υπάρξει ένα κοινό έδαφος που να φαίνεται ότι μπορεί να περπατήσει. Αν δεν υπάρξει κοινός τόπος, θα υπάρξει απόφαση να συγκληθεί νέο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, εκτιμάται.

Στη συζήτηση για τον κοινοτικό προϋπολογισμό η Ελλάδα προσπαθεί να παίξει έναν εποικοδομητικό ρόλο από χθες, όταν φάνηκε ένα αδιέξοδο, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές. Ειδικότερα, αναφέρουν πως η Ελλάδα έχει απλώσει τα διαπραγματευτικά της χαρτιά στους τέσσερις βασικούς πυλώνες (Πολιτική Συνοχής, ΚΑΠ, Μεταναστευτικό/Προσφυγικό και Κλιματική Αλλαγή) έτσι ώστε να μπορούμε να κερδίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα κονδύλια. Εκ νέου διαμηνύουν πως η Ελλάδα θα επαναλάβει πως δεν γίνεται να κάνουμε περισσότερα με λιγότερα, σημειώνοντας πως μια διαφορετική κατανομή στους διάφορους πυλώνες του προϋπολογισμού θα μπορούσε να φέρει κάποιο αποτέλεσμα.

Το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις επήλθε χθες το βράδυ από το γεγονός ότι οι χώρες που καθαρά συνεισφέρουν στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό επέμεναν σε μια μείωση του προϋπολογισμού, στο 1% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος της ΕΕ.

Για να αρθεί το αδιέξοδο από χθες το βράδυ βρίσκεται εν εξελίξει ένας μαραθώνιος διμερών και πολυμερών συναντήσεων. Ο πρωθυπουργός συμμετείχε το πρωί στη συνάντηση με την ομάδα των χωρών των Φίλων της Συνοχής. Ακολούθως, συμμετείχε στη συνάντηση με την καγκελάριο της Γερμανίας, 'Αγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν και τους πρωθυπουργούς της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, του Βελγίου και του Λουξεμβούργου, οι οποίοι συνέχισαν τη συζήτησή σε γεύμα στο εστιατόριο του Συμβουλίου της Ευρώπης. Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης είχε το μεσημέρι νέα διμερή συνάντηση - μετά την πρώτη τους σήμερα τα ξημερώματα - με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ήταν πάρα πολύ σημαντική η 8μερής συνάντηση, γιατί αυτή ο ομάδα χωρών που συμμετείχε έχει ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά: είναι ευρωπαϊστές, χώρες της παλιάς Ευρώπης και υπέρ του διαλόγου. Αναδεικνύοντας περαιτέρω τη σημασία της συνάντησης αυτής, επικαλέστηκαν τα λόγια του Ισπανού πρωθυπουργού: οι χώρες αυτές αντιπροσωπεύουν το 65% του ευρωπαϊκού πληθυσμού.

Τέλος, έγινε γνωστό ότι έπειτα από πρόταση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, οι χώρες της ομάδας Φίλοι της Συνοχής μετονομάστηκαν σε Φίλους της Φιλόδοξης Ευρώπης, στην οποία θα συμμετάσχει και η Ιταλία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα