Μητσοτάκης: Η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν εκβιάζονται από κανέναν - Μέρκελ: Πλήρη στήριξη στην Ελλάδα
Η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν εκβιάζονται από κανέναν, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό και διακήρυξε τη βούληση και την δυνατότητα της Ελλάδας και της ΕΕ να διαφυλάξουν τα εξωτερικά ευρωπαϊκά σύνορα.
«Αποδείξαμε ότι μπορούμε να υπερασπιστούμε την εθνική και την ευρωπαϊκή κυριαρχία», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης
Αναφερόμενος στην αποψινή συνάντηση του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν με την ηγεσία της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα να γίνει η αρχή για την αποκλιμάκωση της κατάστασης, τονίζοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να υπάρξει έμπρακτη αλλαγή στη στάση της Τουρκίας, η οποία, όπως είπε, «αποπειράται να καταστήσει παράνομους εισβολείς δεκάδες χιλιάδες μετανάστες για δικά της συμφέροντα, παραβιάζοντας με ωμό τρόπο τα σύνορα μας».
Αν ο κ. Ερντογάν επιθυμεί να αναθεωρηθεί η Κοινή Δήλωση την οποία ο ίδιος κατεδάφισε στην πράξη, σημείωσε ο πρωθυπουργός, θα πρέπει να αποσύρει τους απελπισμένους που συγκέντρωσε στον Έβρο, να δεχθεί πίσω όσους παράνομους έχουν συλληφθεί στην Ελλάδα, να εξετάσει βελτιώσεις στην Κοινή Δήλωση, π.χ. με κοινές περιπολίες της ακτοφυλακής με την FRONTEX και στα τουρκικά χωρικά ύδατα για τον έλεγχο των διακινητών και να δεχτεί επιστροφές παράνομων μεταναστών όχι μόνο από τα νησιά του Αιγαίου, αλλά και από την ενδοχώρα.
«Η Ελλάδα πάντα αναγνωρίζει κρίσιμο ρόλο της Τουρκίας στη διαχείριση και χρειάζεται την βοήθεια της ΕΕ, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει υπό συνθήκες απειλών και εκβιασμών, χρησιμοποιώντας κατατρεγμένους ως πιόνια», συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και χαιρέτισε την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην αντιμετώπιση του προβλημάτων των ασυνόδευτων ανηλίκων που φιλοξενούνται στην Ελλάδα. «Καλώ όσο περισσότερους να συμμετάσχουν σε αυτή την έμπρακτη απόδειξη αλληλεγγύης. Είναι ένα βάρος που δεν μπορούν να σηκώσουν μόνο Ελλάδα και Γερμανία», δήλωσε και επισήμανε ότι κανονικά αυτή την ευθύνη θα έπρεπε να την αναλάβουν όλα τα κράτη- μέλη της ΕΕ.
«Η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης. Το αφήγημα στις ελληνογερμανικές σχέσεις αλλάζει, είμαστε ισότιμοι εταίροι»
«Η Ελλάδα βρίσκεται ήδη σε τροχιά ανάπτυξης», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του Ελληνογερμανικού Οικονομικού Φόρουμ που πραγματοποιείται σήμερα στο Βερολίνο, τονίζοντας ότι το αφήγημα στις ελληνογερμανικές σχέσεις αλλάζει, με τη σχέση πιστωτή-δανειολήπτη να αντικαθίσταται από την σχέση ισότιμων εταίρων, η οποία μπορεί να δημιουργήσει επενδύσεις προς όφελος και των δύο χωρών.
Ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, παρά τα προβλήματα που αναπόφευκτα δημιουργεί η κρίση του κοροναϊού. «Η κρίση κάνει το έργο μας πιο περίπλοκο, αλλά δεν αποτελεί άλλοθι για καθυστέρηση. Τα νέα προβλήματα μάς οδηγούν να επιταχύνουμε και όχι να επιβραδύνουμε τα βήματά μας, προκειμένου να την απορροφήσουμε το συντομότερο», δήλωσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος ταυτόχρονα επισήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερος συντονισμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όχι μόνο για τα θέματα δημόσιας υγείας, αλλά και αυτά των οικονομικών συνεπειών από την επιδημία. «Είναι ξεκάθαρο ότι το 2020 θα είναι διαφορετικό από ό,τι προβλέπαμε. Και οι δημοσιονομικοί στόχοι που τέθηκαν σε άλλη συγκυρία, ενδεχομένως να μην μπορούν να επιτευχθούν. Αυτή είναι μια πραγματικότητα την οποία όλοι πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και αυτή τη φορά πρέπει δημοσιονομικά και οικονομικά να αντιδράσουμε γρήγορα προκειμένου να μην αφήσουμε αυτή την οικονομική κρίση να μας θυμίσει παλιές κακές εποχές», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Αναφερόμενος στις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζει η Ελλάδα, ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα είναι πλέον ανοιχτή σε επενδύσεις και διαθέτει την ικανότητα να αντιμετωπίζει τυχόν δυστοκίες» και ανέφερε μια σειρά συγκριτικών πλεονεκτημάτων, μεταξύ των οποίων οι αλλαγές στο Σύνταγμα και η διακυβέρνηση από μια μονοκομματική κυβέρνηση η οποία έχει τη βούληση και την ικανότητα να λαμβάνει αποφάσεις.
«Σε αυτή τη νέα εποχή προσβλέπουμε στη Γερμανία ως στρατηγικό εταίρο», δήλωσε ο πρωθυπουργός και χαιρέτισε το γεγονός ότι οι γερμανικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα διατήρησαν το σύνολο των θέσεων εργασίας τους ακόμη και κατά τη διάρκεια της κρίσης. «Τώρα είναι η ευκαιρία να μπορέσουν να εκμεταλλευθούν την ανάπτυξη», προσέθεσε και έκανε λόγο για τα περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης στους τομείς του τουρισμού, αλλά κυρίως των νέων τομέων, όπως η πράσινη ενέργεια, η φαρμακευτική τεχνολογία, η διαχείριση απορριμμάτων κ.λπ. Αναφέρθηκε μάλιστα ενδεικτικά στην μελέτη σκοπιμότητας που εκπονείται με την Volkswagen, προκειμένου ένα ελληνικό νησί να μετατραπεί σε κέντρο αυτόνομης οδήγησης, αλλά και στην «εμβληματική», όπως είπε, συμφωνία της ΔΕΗ με την RWE, με αφορμή την οποία τόνισε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει ταχύτατα στην απολιγνιτοποίηση και να διεκδικήσει μεγάλο μερίδιο από το αντίστοιχο ευρωπαϊκό ταμείο.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε την ομιλία του επαναλαμβάνοντας ότι πιστεύει στη σημασία αυτού του νέου κεφαλαίου στις σχέσεις Ελλάδας- Γερμανίας, οι οποίες, όπως ανέφερε, άντεξαν «και έχουμε τώρα την δυνατότητα να τις ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο», βλέποντας το μέλλον με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση.
«Εδώ βάζουμε τα θεμέλια για την επόμενη και την μεθεπόμενη μέρα. Και σας θέλουμε συμμάχους και αρωγούς σε αυτή την προσπάθεια», συμπλήρωσε και απηύθυνε πρόσκληση προς την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, η οποία βρισκόταν στην αίθουσα, να επισκεφθεί την Ελλάδα με την ευκαιρία της ΔΕΘ 2020, όπου η Γερμανία είναι η τιμώμενη χώρα.
Μέρκελ: Πλήρης στήριξη στην Ελλάδα
Για «απαράδεκτη» συμπεριφορά από την πλευρά της Τουρκίας στο μεταναστευτικό έκανε εκ νέου λόγο η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, μιλώντας στο Ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «η Ελλάδα αναλαμβάνει μεγάλο βάρος για λογαριασμό ολόκληρης της Ευρώπης και αξίζει της πλήρους αλληλεγγύης και στήριξής μας».
«Παρόλη την κατανόησή μας για το μεγάλο βάρος που αναλαμβάνει η Τουρκία, η οποία φιλοξενεί 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες, δεν μπορεί να περιμένει κατανόηση για το γεγονός ότι προσπαθεί να λύσει τα δικά της προβλήματα στην πλάτη των προσφύγων, οι οποίοι οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο στα ελληνοτουρκικά σύνορα», τόνισε η κ. Μέρκελ και εξέφρασε την στήριξή της στην Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, η οποία, όπως είπε, πρέπει να μπει σε νέα βάση. Εξέφρασε μάλιστα την αισιοδοξία της για την αποψινή συνάντηση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν με την ηγεσία της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, τονίζοντας ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα έχουν τώρα διαφορετική στάση στο θέμα, αλλά και ότι έχει γίνει πολύ καλή προετοιμασία, μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας με όλους τους εμπλεκόμενους.
Η κ. Μέρκελ αναφέρθηκε ακόμη στην απόφαση της Γερμανίας να ηγηθεί μιας «συμμαχίας προθύμων» για την υποδοχή ασυνόδευτων ανηλίκων, «προκειμένου να μην αφήσουμε την Ελλάδα να υπερβεί μόνη της» το πρόβλημα.
Ά. Μέρκελ: Η νέα κυβέρνηση άρχισε με τόλμη τις μεταρρυθμίσεις, για ένα περιβάλλον φιλικό προς επενδύσεις
«Η νέα κυβέρνηση άρχισε με τόλμη μεταρρυθμίσεις για ένα περιβάλλον φιλικό προς επενδύσεις», δήλωσε η καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται χρόνος προκειμένου οι μεταρρυθμίσεις να αποδώσουν πλήρως.
«Η Ελλάδα έχει πάρα πολύ δύσκολα χρόνια πίσω της. Αυτό το γνωρίζουμε. Λόγω της κρίσης χρέους όμως, τώρα η νέα κυβέρνηση ξεκίνησε με τόλμη μεταρρυθμίσεις για ένα περιβάλλον φιλικό προς την ανάπτυξη. Χρειάζεται βεβαίως χρόνο μέχρι αυτές οι μεταρρυθμίσεις να αποδώσουν πλήρως, αλλά οι προσπάθειες αξίζουν, διότι βάσει της πρόγνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα μπορεί το 2020 να είναι στο 2,4% και έτσι αισθητά μεγαλύτερη από το μέσο όρο της ΕΕ», δήλωσε η κ. Μέρκελ από το βήμα του Ελληνογερμανικού Οικονομικού Φόρουμ που πραγματοποιείται σήμερα στο Βερολίνο και σημείωσε ότι το θετικό κλίμα έχει αρχίσει να γίνεται αισθητό και στην αγορά εργασίας, κάτι, όπως είπε, ιδιαίτερα σημαντικό για μια χώρα που έχει πληγεί από την κρίση.
Αναφερόμενη στις ενδεχόμενες οικονομικές συνέπειες του κοροναϊού, η καγκελάριος αναφέρθηκε στα μέτρα που λαμβάνει η γερμανική κυβέρνηση, ενώ τόνισε ότι το 2020 και τα επόμενα χρόνια το Βερολίνο θα αυξήσει περαιτέρω τρις επενδύσεις του «και αυτό είναι κάτι με το οποίο η Γερμανία θα συνεισφέρει στην Ευρώπη, ώστε να έχουμε μια καλή οικονομική εξέλιξη». Παρέπεμψε δε στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο οποίο θα συζητηθεί το θέμα και εξέφρασε την στήριξή της στην πολιτική της ΕΕ να κάνει το παν ώστε η διαδικτυωμένη παγκόσμια οικονομία να μπορέσει να συνεχίσει να λειτουργεί καλά, πχ μέσω διμερών και περιφερειακών εμπορικών συμφωνιών.
Η κ. Μέρκελ έκανε λόγο για σημαντικά περιθώρια εμβάθυνσης της ελληνογερμανικής επιχειρηματικής συνεργασίας και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην σημασία της καινοτομίας, του σημαντικότερου, όπως είπε, μοχλού ανάπτυξης, αλλά και στις προοπτικές του τουρισμού, της ψηφιακής μετάβασης, όπου η Ευρώπη πρέπει να διεκδικήσει ηγετικό ρόλο. Ανέφερε μάλιστα ως χαρακτηριστικό παράδειγμα εξέλιξης την πόλη των Τρικάλων, τονίζοντας μάλιστα ότι «το Βερολίνο έχει να διδαχθεί πολλά».
Σε ό,τι αφορά την ΔΕΘ 2020, η καγκελάριος εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι η Γερμανία θα είναι η τιμώμενη χώρα: «Χαιρόμαστε βεβαίως που στην διάσημη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο - όταν φθάνει η ώρα της, κανένας Έλληνας πρωθυπουργός δεν μπορεί παρά να επισκεφτεί την Θεσσαλονίκη- θα είμαστε εμείς αυτή την χρονιά "χώρα-εταίρος". Ευχαριστώ για αυτό και θα ενισχύσουμε τις υπάρχουσες επαφές, θα κάνουμε νέες επαφές και θα ξεκινήσουμε περαιτέρω εγχειρήματα», δήλωσε σχετικά.
Μεταναστευτικό και κοροναϊός στην ατζέντα της συνάντησης του Κυρ. Μητσοτάκη με την Ά. Μέρκελ
Οι τελευταίες εξελίξεις σε ό,τι αφορά την οργανωμένη, μαζική απόπειρα παράνομης εισόδου σε ευρωπαϊκό έδαφος, ατόμων από το τουρκικό έδαφος και οι συνέπειες του νέου κοροναϊού στην δημόσια υγεία και στην οικονομία, αποτέλεσαν βασικά θέματα της συνάντησης που είχε πριν από λίγη ώρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με την καγκελάριο 'Αγγελα Μέρκελ, στο περιθώριο του Ελληνογερμανικού Οικονομικού Φόρουμ που πραγματοποιείται σήμερα στο Βερολίνο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την κ. Μέρκελ για τις κινήσεις της τουρκικής πλευράς, τονίζοντας την άμεση και έμμεση εμπλοκή τουρκικών αρχών στην δημιουργία και συνέχιση της μαζικής αυτής απόπειρας παραβίασης των ευρωπαϊκών συνόρων, αλλά και την επιβάρυνση της κατάστασης από την επίσης οργανωμένη επιχείρηση διασποράς ψευδών ειδήσεων.
Ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αναφέρθηκε στις εικόνες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, με στρατιωτικό όχημα της Τουρκίας, που έχει χρηματοδοτηθεί από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να επιχειρεί να κατεδαφίσει τον φράχτη που προστατεύει τα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα στην περιοχή του Έβρου.
Από την πλευρά της, η καγκελάριος επισήμανε ότι η Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του Μαρτίου 2016, δεν αφορά μόνο τα χρήματα που λαμβάνει η Τουρκία από την Ευρώπη, αλλά και τον σεβασμό των υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτή. Τόνισε μάλιστα, ότι το θέμα του προσφυγικού-μεταναστευτικού αφορά την ίδια την ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί με εποικοδομητικό τρόπο το χρονικό διάστημα έως και την Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής της 26ης Μαρτίου, αρχής γενομένης από την αποκλιμάκωση των προκλητικών ενεργειών από πλευράς της Τουρκίας και συζήτησαν την ανάγκη βελτιώσεων στην συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας. Ενδεικτικά, έγινε αναφορά σε κοινές περιπολίες της ακτοφυλακής με την Frontex, όχι μόνο στα ελληνικά, αλλά και στα τουρκικά χωρικά ύδατα, προκειμένου να ελεγχθούν καλύτερα οι ροές, καθώς και στην πραγματοποίηση επιστροφών από την Ελλάδα στην Τουρκία όχι μόνο από τα νησιά του Αιγαίου αλλά και από την ενδοχώρα.
Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των συνεπειών του κοροναϊού τόσο για τη Δημόσια Υγεία όσο και για στην Οικονομία, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι το 2020 εξαιτίας του κοροναϊού η οικονομική δραστηριότητα θα επηρεαστεί σε ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο και συμπλήρωσε ότι είναι ευθύνη των ηγετών να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του πληθυσμού και ιδίως των ευάλωτων ομάδων. Επειδή η επιδημία και τα μέτρα αυτά έχουν οικονομικό κόστος απαιτείται συντονισμένη δράση και το κόστος της λήψης των δημοσιονομικών μέτρων δεν θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων των κρατών-μελών, υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ η κ. Μέρκελ παραδέχθηκε ότι η αντιμετώπιση αυτών των δαπανών θα πρέπει να είναι ομοιόμορφη σε επίπεδο ΕΕ.
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν ακόμη για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και ο πρωθυπουργός σημείωσε την ανάγκη να υπάρξουν επαρκείς πόροι από τον κοινοτικό προϋπολογισμό για την χρηματοδότηση τόσο των παραδοσιακών πολιτικών της Συνοχής και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής όσο και για τις νέες προκλήσεις της Κλιματικής αλλαγής και της αντιμετώπισης του προσφυγικού - μεταναστευτικού προβλήματος.
Όσον αφορά, τέλος, τις εργασίες του Ελληνο-Γερμανικού Οικονομικού Φόρουμ, οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν στην ενίσχυση της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας των δύο χωρών, αλλά και στην επέκτασή της σε νέους, δυναμικούς τομείς, όπως η πράσινη ενέργεια, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), η φαρμακευτική τεχνολογία και η αγροτική οικονομία. Ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε το σχέδιο της κυβέρνησης για τη μετάβαση της χώρας σε καθαρές μορφές ενέργειας, το οποίο φιλοδοξεί να αποτελέσει πόλο έλξης επενδυτών, καθώς και να δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας με στόχο την παραγωγική ακμή και την τοπική ευημερία της περιφέρειας.
Δεν θα δεχτώ μαθήματα από την Τουρκία σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δήλωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης και κάλεσε την Άγκυρα να αποκλιμακώσει την ένταση που δημιούργησε
«Δεν θα δεχτώ μαθήματα από την Τουρκία στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και, αναφερόμενος στην κατάσταση στα σύνορα, έκανε λόγο για μια «βίαιη απόπειρα παράνομης εισόδου στη χώρα». Κάλεσε δε τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να αποκλιμακώσει την ένταση και να εκφράσει την προσήλωσή του στις αρχές της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε. - Τουρκίας.
«Χρειαζόμαστε ξεκάθαρες αποδείξεις ότι η κατάσταση άλλαξε, να φύγουν οι άνθρωποι από τα χερσαία σύνορά μας, να αποκατασταθεί η αίσθηση της ομαλότητας» και κατόπιν μπορούμε να συζητήσουμε για αλλαγές, διατηρώντας την θεμελιώδη βάση της συμφωνίας, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας νωρίτερα απόψε σε εκδήλωση του Γερμανικού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων (DGAP) του Βερολίνου. «Υπάρχουν τρόποι βελτίωσης», συνέχισε, για να τονίσει ταυτόχρονα ότι «η Ευρώπη δεν θα εκβιαστεί από την Τουρκία με την χρήση προσφύγων και μεταναστών ως μέσο του εκβιασμού» .
Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την κατάσταση που διαμορφώθηκε το τελευταίο διάστημα στα ελληνογερμανικά σύνορα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η Τουρκία υλοποίησε μια απειλή που είχε εκτοξεύσει πολλές φορές κατά το παρελθόν και βρήκε την Ελλάδα έτοιμη και αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα σύνορά της και σύνορα της Ευρώπης. «Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι πήραμε την σωστή απόφαση. Πάντα λέω ότι δεν μπορεί να έχεις μια Ευρώπη που επωφελείται από την ελευθερία κίνησης, χωρίς την ικανότητα να υπερασπίζεται τα εξωτερικά της σύνορα με αποτελεσματικό τρόπο», τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε την επιθυμία να πράξει το ίδιο.
«Είχαμε πολλές άγρυπνες νύχτες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης και ευχαρίστησε την αστυνομία, τους εθελοντές και όσους βοήθησαν σε αυτή την έκτακτη κατάσταση. «Καταφέραμε να κάνουμε το σωστό», συνέχισε και αναφέρθηκε στην «πολύ συστηματική και δημόσια απόπειρα της 'Αγκυρας να χρησιμοποιήσει απελπισμένους ανθρώπους ως πιόνια σε ένα γεωπολιτικό παιχνίδι, κάτι που πολιτικά και ηθικά ήταν εντελώς απαράδεκτο».
Κληθείς να σχολιάσει απόψεις που θεωρούν την ελληνική αντίδραση υπερβολική, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν χρησιμοποίησε ποτέ υπερβολική ισχύ. «Δεν ξεκινήσαμε εμείς. Εμείς βρεθήκαμε ενώπιον μιας πολύ βίαιης συμπεριφοράς στα σύνορα, με την Τουρκία να προμηθεύει δακρυγόνα όσους ήθελαν να περάσουν τα σύνορα», δήλωσε και πρόσθεσε ότι οι ελληνικές δυνάμεις επέδειξαν την απαραίτητη αυτοσυγκράτηση. «Δεν απαντήσαμε ποτέ με υπερβολική ισχύ και η άλλη επιλογή που είχαμε, ήταν να αφήσουμε να περάσουν όλοι στη χώρα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, ευχαριστώντας με την ευκαιρία και τα στελέχη του Λιμενικού που ρισκάρουν τα τελευταία χρόνια τη ζωή τους για να σώσουν χιλιάδες ζωές στην θάλασσα.
Αναφερόμενος στην στάση άλλων ευρωπαϊκών κρατών απέναντι στο πρόβλημα της μετανάστευσης, ο Πρωθυπουργός τόνισε κατ' επανάληψη ότι όλα τα κράτη - μέλη θα πρέπει να συνεισφέρουν στην επίλυσή του, ενώ παραδέχθηκε ότι πιθανόν να μην είναι ρεαλιστικό να περιμένουμε και από τους 27 να συμμετάσχουν σε πρόγραμμα μετεγκατάστασης. Πρότεινε ωστόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προσφέρει στα κράτη-μέλη ένα «μενού» επιλογών από το οποίο θα υποχρεωθούν να επιλέξουν. «Κάθε χώρα πρέπει να κάνει κάτι», είπε χαρακτηριστικά και, ειδικά για το θέμα των ασυνόδευτων ανηλίκων χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το γεγονός ότι κάποιες χώρες δηλώνουν πως δεν θα πάρουν ούτε ένα παιδί, ως ζήτημα αρχής και κυρίως για λόγους εσωτερικής πολιτικής.
Παρά την ένταση με την Τουρκία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να παραμένουν ανοιχτοί και αναφέρθηκε στις χαμηλού επιπέδου συνομιλίες σχετικά με Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ενώ υπενθύμισε ότι η μόνη διαφορά που συζητά η Ελλάδα είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, για την οποία είναι έτοιμη να εξετάσει όλες τις επιλογές, ακόμη και τον δρόμο της διεθνούς δικαιοδοσίας . «Αυτό που συνέβη τις τελευταίες 10 μέρες δυσχέρανε την σχέση. Είναι επιτακτικής σημασίας η Τουρκία να αποκλιμακώσει και να επιστρέψει στην πρότερη κατάσταση, η οποία λειτούργησε αρκετά καλά, αν δει κανείς τις ροές το 2017-18», δήλωσε ο Πρωθυπουργός και τόνισε ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε την γεωγραφία και είμαστε προορισμένοι να ζούμε μαζί, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει υπό συνθήκες εκβιασμού, τις οποίες ουσιαστικά η Τουρκία επιχείρησε να επιβάλει σε μας και στην Ε.Ε. Δεν είμαστε ποτέ εμείς που προκαλούμε, αλλά θα απαντήσουμε με σθένος σε κάθε πρόκληση», υπογράμμισε.
Ο πρωθυπουργός ερωτήθηκε μεταξύ άλλων γιατί η χώρα ξοδεύει τόσα πολλά χρήματα για την άμυνά της, για να απαντήσει χαρακτηριστικά, «επειδή δυστυχώς ο γείτονάς μας είναι η Τουρκία και όχι η Δανία και χρειαζόμαστε αποτρεπτική δύναμη» και να αποσπάσει το χειροκρότημα των παρισταμένων. Πρόσθεσε δε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει με μέτρο, καθώς οτιδήποτε άλλο θα ήταν ανεύθυνο. Παραδέχθηκε πάντως ότι ο ίδιος θα προτιμούσε να μπορούσε να διαθέτει σε αμυντικό εξοπλισμό το 1% του ΑΕΠ έναντι του 2% και να διοχέτευε διαφορετικά τους υπόλοιπους πόρους.
Σε ό,τι αφορά την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «διπλή κρίση» που πέρασε η χώρα, πριν και μετά το 2015.
«Η Ελλάδα σήμερα, παρά τις δυσκολίες, βγαίνει από την κρίση με μια ισχυρή μονοκομματική κυβέρνηση, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί και να νομοθετεί ταχύτερα» τόνισε και επανέλαβε την πάγια θέση του για την ανάγκη παράλληλα με τις μεταρρυθμίσεις να υπάρξει ο απαιτούμενος δημοσιονομικός χώρος, στοιχείο που, όπως επισήμανε, έχει σήμερα ακόμη μεγαλύτερη σημασία με δεδομένες τις προκλήσεις που θέτει ο κοροναϊός. «Στην Ελλάδα κάνουμε το παν για να προωθήσουμε τις μεταρρυθμίσεις, αλλά υπάρχει όριο στο πόσα μπορούμε να επιτύχουμε χωρίς δημοσιονομικό χώρο», συνέχισε ο Πρωθυπουργός, για να εξηγήσει ότι αυτό ισχύει πλέον ακόμη περισσότερο λόγω των πιθανών συνεπειών της επιδημίας και να επαναλάβει ότι το 2020 θα πρέπει πλέον να αντιμετωπιστεί διαφορετικά σε ό,τι αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους.
Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, ο πρωθυπουργός δέχθηκε ακόμη ερωτήσεις σχετικά με την σχέση της Ελλάδας με την Κίνα, για να διαβεβαιώσει ότι οι εμπορικές συνεργασίες δεν συνιστούν ανησυχητική για την Ε.Ε. εξάρτηση από την χώρα, ενώ διευκρίνισε ότι αυτές οι σχέσεις δεν συνεπάγονται και αδιαφορία της Αθήνας για τα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της απουσίας της Ελλάδας από την Διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι η πιο κοντινή στην Λιβύη χώρα της Ε.Ε. και πρόσθεσε ότι οι εξελίξεις στην Λιβύη την αφορούν άμεσα, ειδικά μετά τα «μνημόνια» που υπέγραψε η κυβέρνηση Σάρατζ με την 'Αγκυρα και τα οποία θίγουν ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε περισσότερα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Κορονοϊός: Τέσσερα τα "ορφανά" κρούσματα - Οι εκτιμήσεις για τις επόμενες εβδομάδες
- Γυναίκα χωρίς όνομα: Ποια ηθοποιός αποχωρεί από τη σειρά λόγω εγκυμοσύνης
- Ποιος ηθοποιός είπε “όχι” σε πρόταση γάμου που του έκανε η Αλίκη Βουγιουκλάκη;
- Κορονοϊός: Ποια σχολεία είναι κλειστά - Η ανανεωμένη λίστα
- Καβούρι: Στη φυλακή ο 23χρονος για το θάνατο του επιχειρηματία – Τι είπε στην απολογία του
- Απαράδεκτη η συμπεριφορά της Τουρκίας, είπε η Α. Μέρκελ
- Περίοδος Χάριτος στην πληρωμή συντάξεων ΙΚΑ ΟΑΕΔ κοινωφελής εργασία-ΑΣΕΠ ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ
- Χρήστος Νικολόπουλος - Πίτσα Παπαδοπούλου: Έπεσαν θύματα κλοπής
- ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ LIVE: Αναδρομικά Απριλίου 2020-Αίτηση ΟΠΕΚΑ επίδομα παιδιού Α21, ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΛΗΡΩΜΕΣ
- Ένα εκατομμύριο ευρώ για την ανάπλαση της εισόδου της Αρχαίας Ολυμπίας
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Antinews
- Τελευταία Νέα Antinews
- Μητσοτάκης: Η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν εκβιάζονται από κανέναν - Μέρκελ: Πλήρη στήριξη στην Ελλάδα
- ΣΥΡΙΖΑ: Συμφωνεί ο κ. Μητσοτάκης ότι ο κοροναϊός δεν μεταδίδεται με τη Θεία Κοινωνία;
- Γεννηματά: Απαιτείται εθνική συνεννόηση. Τα προβλήματα με το μεταναστευτικό θα έχουν βάθος και διάρκεια
- ΄Εντεκα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωναϊού στην Ελλάδα - Στα 84 συνολικά
- Μητσοτάκης: Η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν εκβιάζονται από κανέναν
- Ο Αλί Μπαμπατζάν κατέθεσε αίτημα για την ίδρυση νέου κόμματος
- Kοροναϊός: Ιταλία και Γαλλία ζητούν ευρωπαϊκό πακέτο οικονομικών μέτρων
- Μηταράκης: Aύξηση των θέσεων φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων και ενίσχυση των διαδικασιών εξακρίβωσης της ανηλικότητας
- ΣΥΡΙΖΑ: Τι πρέπει να ζητήσει ο κ. Μητσοτάκης από την κ. Μέρκελ για να μην γίνει η Ελλάδα αποθήκη ψυχών της Ευρώπης
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία: Η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν εκβιάζονται από κανέναν - BINTEO
- Κορονοϊός: Εξεγέρσεις σε φυλακές της Ιταλίας - Έξι νεκροί - ΒΙΝΤΕΟ
- Η συνάντηση Μητσοτάκη-Μέρκελ
- Γ. Φλωρίδης: Άσχημα μαντάτα για την οικονομία...
- Κορονοϊός: Απολύμανση ακόμη και στις χειροπέδες
- Το καφέ της Χαράς: Ο Πάρης Σκαρτσολιάς πάει φαντάρος - Τι θα συμβεί με τον "Μανωλάκη"
- Κορονοϊός: Κρούσμα σε γονέα μαθητή του Κολλεγίου Ψυχικού - Η ανακοίνωση του σχολείου
- Δεν δεχόμαστε καμία ακραία στάση, είπε ο Κ. Βλάσης
- Μηταράκης από Σάμο: Νέες δομές, μικρότερες, κλειστές και ελεγχόμενες
- Κοροναϊός – ΑΠΘ: Αναβάλλονται εκδηλώσεις και ορκωμοσίες