Μητσοτάκης: Λέω σε όλους ότι θα εφαρμόσω το πρόγραμμα για το οποίο με εξέλεξαν οι πολίτες

Ικανοποιημένη εμφανίζεται η ελληνική αποστολή από τα αποτελέσματα της πρώτης επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Βερολίνο.

Το κλίμα τόσο στην συνάντηση με την καγκελάριο 'Αγγελα Μέρκελ όπως και νωρίτερα με τον αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς ήταν εξαιρετικό έλεγαν συνεργάτες του πρωθυπουργού.

«Εμείς έχουμε ένα μεγάλο πλεονέκτημα: δεν χρειάζεται να κάνουμε κωλοτούμπα. Είναι πολύ ωραίο να λες σε όλους ότι θα εφαρμόσεις το πρόγραμμά σου, αυτό για το οποίο σε εξέλεξαν οι πολίτες»,

εξηγούσε ο πρωθυπουργός λίγο αργότερα σε συνομιλία του με Έλληνες δημοσιογράφους.

Στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι στην συνάντηση με την κ. Μέρκελ συζητήθηκε η προοπτική ενδυνάμωσης των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών και πρόσθεσε ότι επεξεργάζεται από κοινού με την κ. Μέρκελ ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα με έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη, στην προστασία του περιβάλλοντος. Πρόκειται όπως είπε για ένα φιλόδοξο σχέδιο επενδύσεων γύρω από την "πράσινη οικονομία", τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη διαχείριση των απορριμμάτων, την ηλεκτροκίνηση, παραγωγικές δραστηριότητες που είναι φιλικές προς το περιβάλλον. Στο πλαίσιο αυτό υπάρχει περιθώριο και για σημαντικές επενδύσεις στην ΔΕΗ, καθώς η κυβέρνηση ήδη ξεκίνησε την προσπάθεια για την σωτηρία της. Αναφερόμενος στα πρωτογενή πλεονάσματα είπε ότι "τα θέματα των Θεσμών αφορούν τους Θεσμούς, τα θέματα των διμερών σχέσεων αφορούν τις δύο χώρες. Και εμείς αυτό το οποίο θα κάνουμε πρώτα απ' όλα είναι να κερδίσουμε πολιτική αξιοπιστία, ως μια μεταρρυθμιστική Κυβέρνηση η οποία επαναφέρει το ζήτημα της ανάπτυξης στην πρώτη γραμμή. Τα ζητήματα αυτά, εν καιρώ και την κατάλληλη στιγμή, θα συζητηθούν με τους θεσμούς και προφανώς, εφόσον αυτό χρειαστεί, σε διμερές επίπεδο". Επί του παρόντος πάντως, είπε στους δημοσιογράφους «πρόθεσή μας είναι να κλείσουμε την 4η αξιολόγηση πολύ σύντομα». Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι «Δεν περιορίζουμε τους ορίζοντες μας στην Γερμανία και στην Ευρώπη. Στις αρχές Νοεμβρίου θα βρεθώ στη Σαγκάη στο πλαίσιο της EXPO 2019 - στην οποία η Ελλάδα είναι τιμώμενη χώρα - και θα έχω συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Κίνας».

Όσον αφορά το σκοπό της επίσκεψής του στο Βερολίνο αφού επανέλαβε ότι θέλει να αλλάξει το αφήγημα για την Ελλάδα πρόσθεσε: "Είμαι, εδώ και για να αλλάξω συνολικά το πλαίσιο των ελληνο-γερμανικών σχέσεων. Δεν θέλω να συζητάμε μόνο για την αποπληρωμή του χρέους μας, για δημοσιονομικούς στόχους, αλλά να συζητάμε κυρίως για τις κοινές αναπτυξιακές μας προκλήσεις. Εξάλλου, όσο πιο ισχυρή είναι η ανάπτυξη στην Ελλάδα, τόσο πιο βιώσιμο είναι το ελληνικό χρέος. Και ύστερα από μία 10ετία κρίσης, η Ελλάδα κοιτάζει, πλέον, μπροστά με αυτοπεποίθηση".

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα των γερμανικών επανορθώσεων: "Αυτό είναι ένα δύσκολο και ευαίσθητο ζήτημα και για την Ελλάδα και για τους Έλληνες. Γι' αυτό, ακριβώς θα ελπίζαμε ότι αυτό το δύσκολο κεφάλαιο μπορεί κάποια στιγμή να κλείσει. Μετά την απόφαση που υιοθέτησε η Ολομέλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, η Ελλάδα προχώρησε σε αποστολή μιας ρηματικής διακοίνωσης προς την Γερμανία, με την οποία ζητάμε επίσημα να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις για την επίλυση του ζητήματος αυτού. Εμείς προσβλέπουμε σε μια θετική ανταπόκριση και είμαι πεπεισμένος ότι η οριστική διευθέτηση αυτού του ζητήματος θα είναι εξαιρετικά χρήσιμη για την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δύο λαών μας". Το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων είναι στο τραπέζι, άλλωστε η ΝΔ είχε ψηφίσει το σχετικό ψήφισμα της Βουλής, ωστόσο ο πρωθυπουργός, χωρίς να το αποσιωπά δεν θέλει να δηλητηριάσει τις σχέσεις των δύο χωρών. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις δηλώσεις του και στο Μακεδονικό λέγοντας ότι "η Καγκελάριος γνωρίζει τις απόψεις μου, ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια συμφωνία με σοβαρά ελαττώματα. Ελαττώματα τα οποία, όμως, μπορούν να αμβλυνθούν μέσω της συνολικής ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων". Όπως στο Παρίσι συνομίλησε με τον πρόεδρο Μακρόν στα γαλλικά στο Βερολίνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε τις επίσημες δηλώσεις του και την πρόσκληση προς την κ. Μέρκελ να επισκεφθεί την χώρα μας στα γερμανικά.

"Kοινό επενδυτικό πρόγραμμα Ελλάδας - Γερμανίας για ενέργεια, πράσινες τεχνολογίες, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, διαχείριση των απορριμάτων”

Την αποφασιστικότητά του για βαθιές διαρθωτικές αλλαγές στην Ελλάδα που θα πάνε πιο βαθιά από τις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν τα χρόνια της κρίσης, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση που είχε στο Βερολίνο, με την καγκελάριο της Γερμανίας 'Αγγελα Μέρκελ.

Στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι αλλαγές αυτές θα προέλθουν από την ελληνική κυβέρνηση, ωστόσο «θέλουμε τη βοήθεια της Γερμανίας», πρόσθεσε. Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ένα μεγάλο κοινό επενδυτικό πρόγραμμα Ελλάδας - Γερμανίας, «ένα φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο που θα αφορά την ενέργεια, τις πράσινες τεχνολογίες, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη διαχείριση των απορριμάτων». Το πρόγραμμα εντάσσεται και στο κοινό ενδιαφέρον για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. Ενώ πρόσθεσε για το ίδιο θέμα ότι «έχουμε περιγράψει έναν οδικό άξονα οικονομικής συνεργασίας με τη Γερμανία». Σε αυτό εντάσσεται και η ΔΕΗ που βρίσκεται σε πολύ δύσκολη φάση και την εξυγιαίνουμε, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. Για να να επεκταθεί η ΔΕΗ στις Ανανεώσιμες Πηγές Ανάπτυξης θα κάνουμε ένα μεγάλο ανοικτό συνέδριο που θα αφορά την ενέργεια και θα παρουσιάσει τις ευκαιρίες για γερμανικές επενδύσεις.

Ο πρωθυπουργός, σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, υπογράμμισε επίσης: «Είναι σημαντικό να αλλάξω το αφήγημα για τη χώρα μου. Η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση και δίνει πολλές ευκαιρίες σε επενδυτές».

«Πρώτα η αξιοπιστία, μετά τα πλεονάσματα»

Απαντώντας σε ερώτηση Γερμανού δημοσιογράφου σχετικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα ανέφερε: «Έχω πει ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι υψηλά αλλά η Ελλάδα θα τηρήσει τους στόχους. Πρώτα θα ανακτήσουμε αξιοπιστία και μετά θα συζητήσουμε τα πλεονάσματα που συνδέονται με το θέμα του χρέους». Ωστόσο σημείωσε, «όσο πιο γενναία είναι η ανάπτυξη, τόσο θα διευκολυνθεί και η διευθέτηση του χρέους. Σημείωσε πάντως ότι τα θέματα των πλεονασμάτων είναι ζητήματα που συζητούμε με τους θεσμούς. «Τα θέματα των θεσμών αφορούν τους θεσμούς, εμείς θα κερδίσουμε αξιοπιστία ως μία μεταρρυθμιστική κυβέρνηση που φέρνει τη ανάπτυξη στη πρώτη γραμμή. Εφόσον χρειαστεί, θα το συζητήσουμε στην κατάλληλη στιγμή».

«Να δείξει αλληλεγγύη η Ευρώπη στο μεταναστευτικό»

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι συζητήθηκε και το μεταναστευτικό. «Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι πρέπει για να αυξηθεί η ροή της επιστροφής των μεταναστών προς την Τουρκία και παράλληλα θα φροντίζει οι συνθήκες για τους πρόσφυγες να είναι ανθρώπινες». Ωστόσο, υπογράμμισε ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης και πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητη η αλληλεγγύη. «Πρέπει να εργαστούμε μαζί για το μεταναστευτικό και γνωρίζω ότι είναι προτεραιότητα και της νέας προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το μεταναστευτικό», ανέφερε χαρακτηριστικά. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι «οι ροές μεταναστών και προσφύγων έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες». Θέλουμε να δουλέψουμε μαζί στο μεταναστευτικό με αμοιβαίο όφελος στην Ευρώπη, είπε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «αν θέλουμε ελεύθερη διακίνηση και Σένγκεν, η Ευρώπη πρέπει να δείξει αλληλεγγύη. Δεν μπορεί να υπάρχουν χώρες που επωφελούνται από την Σένγκεν, αλλά δεν μετέχουν στην κατανομή των προσφύγων». Προανήγγειλε δε, ότι οι πολιτικές ασύλου στην Ελλάδα θα αλλάξουν εντός των προσεχών μηνών.

«Μιλήσαμε για Τουρκία και Κυπριακό, Αθήνα και Βερολίνο συμφωνούμε ότι οι ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ είναι παράνομες», υπογράμμισε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης.

Για το Σκοπιανό ανέφερε ότι είναι γνωστή στην καγκελάριο η θέση του ότι η Συμφωνία των Πρεσπών έχει σοβαρά ελαττώματα που όμως μπορούν να αμβλυνθούν με την ενταξιακή πορεία των γειτόνων μας.

Για τις γερμανικές επανορθώσεις είπε ότι είναι ένα δύσκολο ζήτημα και ευαίσθητο αυτό των γερμανικών επανορθώσεων. Σημείωσε ότι αυτό το δύσκολο κεφάλαιο θα θέλαμε να κλείσει κα είπε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε απευθύνει Ρηματική Διακοίνωση στη Γερμανία με την οποία ζητούμε να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις. «Περιμένουμε ανταπόκριση και θεωρούμε ότι η διευθέτηση θα συμβάλλει στην περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών», δήλωσε επιπλέον.

Συνολικότερα ανέφερε ότι «η νίκη μας στις εκλογές έστειλε μήνυμα ότι η Ελλάδα μπορεί να φύγει από την καθήλωση και να παράλληλα να αντιμετωπίσει το λαϊκισμό. Το αποτέλεσμα είναι απόδειξη της ωριμότητας του ελληνικού λαού».

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε στα γερμανικά κλείνοντας τις δηλώσεις του, ευχαρίστησε την κυρία Μέρκελ για τη φιλική υποδοχή. Επίσης ευχαρίστησε και το γερμανικό λαό για την κατανόηση που έδειξε στον ελληνικό λαό και απηύθυνε πρόσκληση στην καγκελάριο, λέγοντας, «ελπίζω να μπορέσω να ανταποδώσω».

Υπέρ της δημιουργίας του απαραίτητου πλαισίου για την ελληνογερμανική συνεργασία στην "πράσινη" οικονομία τάχθηκε η Άγγελα Μέρκελ

Την σημασία της δημιουργίας του απαραίτητου ρυθμιστικού πλαισίου και της ανταλλαγής απόψεων σε αυτή την κατεύθυνση ανέδειξε η Καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το Φόρουμ ελληνογερμανικής συνεργασίας στον τομέα της «πράσινης» οικονομίας, το οποίο ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Σε αυτό το φόρουμ μπορούμε να κάνουμε δύο πράγματα: από τη μία πλευρά να προσκαλέσουμε επιχειρηματίες οι οποίοι ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα, στον τομέα π.χ. των απορριμμάτων και στων τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και στον κλασικό τομέα της οικονομίας της ενέργειας», δήλωσε η κυρία Μέρκελ κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου στην Καγκελαρία και τόνισε ότι ιδιαίτερα όταν πρόκειται για πράσινη, περιβαλλοντική τεχνολογία, είναι πάντα σημαντικό και το πλαίσιο. «Δεν μπορώ να κάνω διαχείριση απορριμμάτων χωρίς να έχω το απαραίτητο ρυθμιστικό πλαίσιο», είπε χαρακτηριστικά και επισήμανε ότι η γερμανική πλευρά μπορεί σε αυτό να συμβουλεύσει την Ελλάδα. «Μπορούμε να ανταλλάξουμε απόψεις για το νομικό πλαίσιο όλου αυτού και επειδή πρώτα πρέπει να προετοιμαστεί, θα λάβει χώρα αρχές του επόμενου χρόνου, ώστε να έχουμε τότε και πραγματικά αποτελέσματα», κατέληξε η Καγκελάριος.

Αγγ. Μέρκελ: «Έχει γίνει πολύ πρόοδος, το κλίμα έχει βελτιωθεί και η ώθηση που έχει δοθεί στην Ελλάδα είναι σημαντική»

«Χαίρομαι που μου δίνεται η ευκαιρία να καλωσορίσω τον κ. Μητσοτάκη. Έχουμε συναντηθεί συχνά στο παρελθόν, αλλά τώρα με την νέα ιδιότητά του», δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, προσθέτοντας ότι «έχει γίνει πολύ πρόοδος, το κλίμα έχει βελτιωθεί και η ώθηση που έχει δοθεί στην Ελλάδα είναι σημαντική».

Η καγκελάριος ανέφερε ότι με τον Έλληνα πρωθυπουργό μίλησαν «για τις διμερείς μας σχέσεις, που είναι καλές και μπορεί να εντατικοποιηθούν. Στα οικονομικά μας ζητήματα έχουμε δυνατότητα επενδύσεων στην Ελλάδα, πράγμα που θα εκμεταλλευτούν και οι δύο λαοί».

Για το μεταναστευτικό, η κ. Μέρκελ εξέφρασε την ικανοποίησή της που «η καινούργια κυβέρνηση θέλει να δώσει "σάρκα και οστά" σε αυτή τη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και να υπάρχουν επιστροφές προσφύγων», όπως είπε.

Επίσης, υπογράμμισε ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις «ευρωπαϊκές διαδικασίες« και μίλησαν για θέματα διεύρυνσης της ΕΕ αναφερόμενη στις χώρες της Σερβίας, του Μαυροβουνίου, της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας.

Η κ. Μέρκελ σημείωσε: «Νομίζω ότι η οικονομική ατζέντα θα παραμείνει σε σχέση με τις δεσμεύσεις της Ελλάδας και νομίζω ότι θα είναι πιο εύκολη τώρα η υλοποίησή τους [...] Ξέρετε ότι η οικονομία είναι ψυχολογία».

Το κλίμα και η δυναμική στην Ελλάδα έχουν βελτιωθεί

«Η νέα κυβέρνηση έχει εργαστεί παρά πολύ κατά την περίοδο του καλοκαιριού και έχει ήδη προχωρήσει κάποια πράγματα, κάτι το οποίο πιστεύω έχει βελτιώσει το κλίμα και τη δυναμική στην Ελλάδα», δήλωσε η καγκελάριος, Άγγελα Μέρκελ, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Συμμεριζόμαστε πολλές απόψεις», δήλωσε η καγκελάριος και επισήμανε ότι, σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις, η νέα κυβέρνηση εφαρμόζει όσα είχε παρουσιάσει ήδη προεκλογικώς.

Η νέα ελληνική κυβέρνηση, συνέχισε η κ. Μέρκελ, θα υλοποιήσει την ατζέντα ιδιωτικοποιήσεων πολύ πιο γρήγορα και αυτό σημαίνει ότι ανοίγονται επενδυτικές ευκαιριες και για γερμανικές επιχειρήσεις. «Αυτό σίγουρα η γερμανική επιχειρηματικότητα θα το αξιοποιήσει ευχαρίστως», είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι «η τωρινή ατζέντα οικονομικών μεταρρυθμίσεων θα κάνει πιο εύκολα εκπληρώσιμες τις υποχρεώσεις που η Ελλάδα έχει ακόμη στο πλαίσιο των προγραμμάτων βοήθειας», καθώς, όπως είπε, η ψυχολογία έχει μεγάλη σημασία.

Σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση, η Άγγελα Μέρκελ επανέλαβε ότι και οι δύο χώρες στηρίζουν τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι ένα κεντρικό σημείο της δουλειάς της νέας κυβέρνησης είναι και να γεμίσει αυτή τη συμφωνία με περιεχόμενο. «Ήδη, χάσαμε πολύ χρόνο χωρίς ο πραγματικός μηχανισμός αυτής της συμφωνίας να έχει τεθεί σε λειτουργία», ανέφερε.

Η καγκελάριος αναφέρθηκε ακόμη στη συνεργασία στο πλαίσιο της ΕΕ: «Μιλήσαμε για τα θέματα της διεύρυνσης, δηλαδή, για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Σερβίας και Μαυροβούνιου και για το μέλλον των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας», εξήγησε και πρόσθεσε ότι «θα υπάρξει μια σειρά από κοινές πτυχές τις οποίες στις διμερείς μας σχέσεις θα τις επεξεργαστούμε περαιτέρω και να τις εφαρμόσουμε».

«Συμφωνώ με τον κ. Μητσοτάκη ότι το μεταναστευτικό πρέπει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο της ΕΕ»

Στην ερώτηση για το μεταναστευτικό, η Άγγελα Μέρκελ δήλωσε: «Και εμείς διαπιστώσαμε την αύξηση ροών τους καλοκαιρινούς μήνες, συζητήσαμε με τον Πρόεδρο Ερντογάν και χαίρομαι που η ελληνική κυβέρνηση θέλει και δεσμεύεται με τη συμφωνία (σ.σ. ευρω-τουρκική).

Συζητήσαμε τη βοήθεια που μπορούμε να δώσουμε σε Ελλάδα και Τουρκία και συμφωνώ με τον κύριο Μητσοτάκη ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο της ΕΕ, αλλά είμαστε μακρυά σε υλοποίηση για βιώσιμη λύση», κατέληξε η καγκελάριος.

Ερωτηθείσα για το Brexit, η κυρία Μέρκελ σημείωσε: «Έχοντας κατά νου την έξοδο της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ, δεν έχω καινούρια θέματα, θεωρώ ότι θα συνεχιστεί η διαδικασία».

Για τις διαπραγματεύσεις με την Τεχεράνη, η καγκελάριος είπε ότι η Γερμανία έχει συστρατευθεί με τη Ρωσία και την Κίνα και θα συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις με το Ιράν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
προγραμμα, μητσοτακης, μερκελ, δεη, expo, ελλαδα, χρεος, νεα δημοκρατια, βουλη, αθηνα, αοζ, σκοπια, εκλογες, νέα, σημαίνει, λύση, ρωσία, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , αποτελεσματα πανελληνιων 2011, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, σχεδιο αθηνα, κυπρος εκλογες, αξιολογηση, δεη πληρωμη, αποτελεσματα, χωρες, ρωσία, το θεμα, βερολινο, γερμανια, θεμα, ιραν, κινα, οικονομια, οριζοντες, πλαισιο, σωτηρια, ψυχολογια, ωθηση, αυξηση, αλληλεγγυη, απε, ατζεντα, βγαινει, βοηθεια, βρισκεται, γαλλικα, γεγονος, γερμανικα, γινει, δυνατοτητα, δηλωσεις, δοθει, δωσει, ευκαιρια, ευκολα, ευρω, ειπε, υπαρχει, ενεργεια, επενδυσεις, ερντογαν, ευρωπη, τεχνολογια, ιδιο, κεφαλαιο, κυβερνηση, κυρια, κλιμα, μηνες, νικη, ξερετε, παντα, οφελος, παρισι, περιβαλλον, πηγες ενεργειας, πηγη, ροη, πρασινη, ροες, σαγκαη, σενγκεν, σιγουρα, συζητησουμε, σειρα, συσφιξη, σχεδιο, τουρκια, υλοποιηση, εμφαση, ηγετες, χωρα, ιδιαιτερα, κυριακου, μπροστα, πηγες, σημαίνει, expo, θελω να, θεματα, ωραιο, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα
Μητσοτάκης, Λέω,mitsotakis, leo