Μητσοτάκης: Μετά από μένα το χάος

12:49 1/2/2025 - Πηγή: Antinews

Του Απόστολου Διαμαντή

Δύο θέματα έθεσε ο πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο. Πρώτον, το αίτημα δικαιοσύνης είναι απαράδεκτο να μετατραπεί σε αντικυβερνητικό αίτημα και να γίνεται εργαλειοποίηση του ατυχήματος και δεύτερον τα κόμματα του «ευρωπαϊκού τόξου» δεν μπορούν να ζητάνε παραίτηση του πρωθυπουργού. Πρόκειται για πρωτοφανείς, αντιδημοκρατικές και αυταρχικές δηλώσεις.

Το αίτημα δικαιοσύνης ταυτίζεται βεβαίως στην περίπτωση των Τεμπών με το αντικυβερνητικό αίτημα, εφόσον η κυβέρνησή και ο πρωθυπουργός έχουν μπλοκάρει τα πάντα σ΄αυτή τη χώρα: τη Βουλή

που σιωπά απειλούμενη, τη δικαιοσύνη που μένει ανεξήγητα αδρανής, τους εισαγγελείς, τους ανακριτές, τους πραγματογνώμονες, τους αστυνομικούς, τους πυροσβέστες, την τροχαία – κανένας από όλους αυτούς δεν επιτελεί το έργο του. Είτε αδρανούν, είτε ψεύδονται κατ΄εντολήν των κυβερνητικών αξιωματούχων.

Η απόδοση δικαιοσύνης λοιπόν προϋποθέτει την παραίτηση του πρωθυπουργού, καθώς αυτός ευθύνεται που δεν αποδίδεται δικαιοσύνη. Έχουμε ενώπιόν μας όχι απλώς ένα δυστύχημα, αλλά ένα κρατικό έγκλημα συγκάλυψης.

Ο Μητσοτάκης μιλάει για πολιτική εργαλειοποίηση του δυστυχήματος από την αντιπολίτευση, ενώ η πραγματικότητα είναι πως ο ίδιος και η κυβέρνησή του εργαλειοποίησαν το δυστύχημα, λέγοντας ψέματα από την πρώτη στιγμή, προς ίδιον κομματικό όφελος, με κίνητρο την παραμονή τους στην εξουσία, προσπαθώντας να μειώσουν τη βαρύτητά του γεγονότος.

Η θέση του Μητσοτάκη πως τα κόμματα του «ευρωπαϊκού τόξου» δεν μπορούν να έχουν αντικυβερνητική στάση είναι δήλωση απολυταρχικού τύπου. Τι εννοεί δηλαδή; Πώς δεν επιτρέπεται να έχουμε αντιπολίτευση; Δεν επιτρέπεται να ζητάμε αλλαγή κυβέρνησης και να διαδηλώνουμε; Και τι σχέση έχει η Ευρώπη μ΄ αυτήν την καθεστωτική νοοτροπία; Οι τρεις πυλώνες της Ευρώπης είναι η Δημοκρατία, το Κράτος Δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στο ζήτημα των Τεμπών έχουν πληγεί και οι τρεις αυτοί πυλώνες, όπως η ίδια η ευρωπαϊκή εισαγγελία έχει τονίσει. Η πρωτοφανής αυτή θέση του πρωθυπουργού δεν θυμίζει σύγχρονη Ευρώπη, αλλά μάλλον τον Λουδοβίκο τον 15ο που είπε κάποτε στη Μαντάμ ντε Πομπαντούρ: «Αprès moi, le déluge».

Ο Μητσοτάκης καλείται να παραιτηθεί επειδή υπήρξε σχεδιασμένη συγκάλυψη των αιτιών του δυστυχήματος και των ενόχων. Ο υφυπουργός του Τριαντόπουλος και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου του Ξιφαράς κάλεσαν το άλλο πρωί την αστυνομία να μπαζώσει τον χώρο του ατυχήματος, εξαφανίζοντας όλα τα ίχνη. Οπότε εδώ δεν έχουμε λάθος. Έχουμε άμεση πολιτική ευθύνη, εφόσον οι αξιωματούχοι ενεργούν κατόπιν εντολών και όχι αυθαίρετα.

Ας συνοψίσουμε το ζήτημα: Έχουμε πρώτον τις συνθήκες σύγκρουσης των τραίνων, δηλαδή την ανυπαρξία τηλεδιοίκησης. Έχουμε δεύτερον τη  φόρτωση και μεταφορά παράνομου και επικίνδυνου φορτίου. Και τρίτον έχουμε το μπάζωμα του τόπου του δυστυχήματος και την καταστροφή των αποδεικτικών στοιχείων. Και στα τρία αυτά ευθύνονται άμεσα οι υπουργοί και οι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Τίποτα όμως, εδώ και δύο χρόνια, δεν έχει προχωρήσει. Πόσο ακόμα θα τραβήξει αυτό; Όλα έχουν μπλοκάρει. Το αίτημα λοιπόν της αντιπολίτευσης για παραίτηση του Μητσοτάκη είναι ένα κατεξοχήν δημοκρατικό αίτημα. Η ευθύνη του πρωθυπουργού είναι αντικειμενική. Είναι ευθύνη εκ της θέσεώς του. Και φυσικά έπρεπε αμέσως, από το ίδιο βράδυ του δυστυχήματος, να είχε παραιτηθεί.

Οι δημοσιογράφοι που ακολουθούν τις ανακοινώσεις του Μαξίμου, αναρωτιούνται: είναι δυνατόν να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός, επειδή έγινε ένα ατύχημα; Δεν θα πέσει η χώρα στην ακυβερνησία; Πρέπει όμως να υπάρχει μεγάλη απόγνωση στα πέριξ, σχεδόν πανικός, για να διατυπώνονται τέτοιου τύπου αφελή ερωτήματα.

Οι δημοσιογράφοι αυτοί έχουν την εντύπωση πως ο Κυριάκος δεν είναι ένας απλός πρωθυπουργός. Είναι ένας προφήτης κατά κάποιο τρόπο, ο οποίος αντλεί τη δύναμή του απευθείας από τον Θεό. Και πως εάν εκλείψει για κάποιο λόγο ο λαός του θα διασκορπιστεί. Θα εξαφανιστεί από προσώπου γης.

Ωστόσο, εάν παραιτηθεί ο Κυριάκος πιθανότατα δεν θα  καταρρεύσει το σύμπαν. Να μην ανησυχούν. Θα ζήσουμε και χωρίς τον Κυριάκο. Για πρωθυπουργό περιορισμένου χρόνου τον εκλέξαμε. Όχι για προφήτη. Και ο χρόνος αυτός έληξε. Γιατί έληξε; Διότι οδηγεί την παράταξή του σε διάλυση και τη χώρα σε αδιέξοδο.

Ας υποθέσουμε λοιπόν πως δεν παραιτείται. Τι νομίζουμε πως θα συμβεί; Θα πάει ο Κυριάκος μέχρι τις εκλογές του 2027 και εκεί ο λαός, ενθουσιασμένος, θα του δώσει 36% να κυβερνήσει;. Όχι. Μήπως θα του δώσει 30% να κυβερνήσει με άλλο κόμμα; Ούτε. Υπάρχει κόμμα που θα πάει να κυβερνήσει με τον Κυριάκο των Τεμπών, των υποκλοπών και της φτώχιας; Κανένα.

Οπότε,  εάν  ο Κυριάκος παραμείνει στη θέση του και κυρίως εάν παραμείνει μέχρι το 2027, η ΝΔ θα οδηγηθεί σε εκλογικό σφαγείο και δεν θα εκλέξει ούτε τους μισούς βουλευτές της. Κυριάκος πρωθυπουργός το 2027 δεν διαφαίνεται στο βάθος του ορίζοντα.

Η ακυβερνησία λοιπόν δεν προκύπτει από την παραίτηση του Κυριάκου. Προκύπτει από την παραμονή του. Η χώρα αυτή τη στιγμή έχει βυθιστεί σε ένα καθεστώς πολιτικής και θεσμικής ασφυξίας και η ΝΔ κατρακυλάει με ορμή προς το 20%. Ο λαός είναι στους δρόμους και τα προβλήματα συνεχώς, μέσα σ΄αυτό το νοσηρό πολιτικό κλίμα των σκανδάλων και της κρατικής διαφθοράς, διογκώνονται. Απαιτείται λοιπόν κάθαρση του πολιτικού τοπίου.

Η κάθαρση αυτή προϋποθέτει την παραίτηση του πρωθυπουργού. Το εάν θα γίνουν πρόωρες εκλογές ή εάν η ΝΔ θα συνεχίσει να κυβερνά με άλλον πρωθυπουργό, αυτό μικρή σημασία έχει. Η παραίτηση Μητσοτάκη είναι μια πράξη ανάληψης ευθύνης.

Η παραίτηση αυτή θα απελευθερώσει τη δικαιοσύνη και η χώρα θα αποκτήσει μια νέα κυβέρνηση, που δεν θα κατηγορείται για συγκάλυψη εγκλημάτων.

Οι βουλευτές της ΝΔ, τους οποίους ο ίδιος εξάλλου αποκήρυξε, θα πρέπει άμεσα να του δείξουν τον δρόμο της παραίτησης.

The post Μητσοτάκης: Μετά από μένα το χάος appeared first on antinews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα