Μητσοτάκης: Να αποφασίσει ο λαός με εκλογές για την συμφωνία των Πρεσπών

Να αποφασίσει ο λαός με εκλογές για την συμφωνία των Πρεσπών, πριν έλθει στην Βουλή, ζήτησε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε στελέχη του κόμματός του στην Σάμο.

Επανέλαβε την θέση του ότι δεν θα κυρώσει την συμφωνία των Πρεσπών, ούτε τώρα, ούτε στην επόμενη Βουλή,

ενώ εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την διάσταση απόψεων όσον αφορά το Σκοπιανό.

Είπε ο κ. Μητσοτάκης: «Είναι επιλογή της κυβέρνησης να υπογράψει τη συμφωνία των Πρεσπών, μια συμφωνία η οποία για πρώτη φορά εκχωρεί στην γειτονική χώρα «μακεδονική» γλώσσα και «μακεδονική» εθνότητα.... Και είναι πραγματικά φαιδρό το θέαμα μιας κυβέρνησης, όπου ο ένας υπουργός ισχυρίζεται ότι η συμφωνία την οποία υπέγραψε είναι καλή, παρέα με τον πρωθυπουργό, ο άλλος υπουργός πανηγυρίζει γιατί το δημοψήφισμα στα Σκόπια δεν είχε τη συμμετοχή που ενδεχομένως κάποιοι άλλοι περίμεναν. Ενώ και οι δύο μαζί μένουν καρφωμένοι στις καρέκλες της εξουσίας για λίγους μήνες, ακόμα εκμεταλλευόμενοι μια δήθεν εσωτερική τους διαφωνία. Για να κερδίσουν λίγο χρόνο ακόμα στην εξουσία, κάνουν πολύ μεγάλη ζημιά στη χώρα. Για αυτό και εμείς θα επιμένουμε: Εκλογές όσο το δυνατόν συντομότερα. Όσο το δυνατόν συντομότερα φύγει αυτή η κυβέρνηση, τόσο καλύτερα θα είναι για τον τόπο. Και για το ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών, ας αποφασίσει ο ελληνικός λαός. Πριν έρθει η συμφωνία για κύρωση στη Βουλή».

Στη συνέχεια, μίλησε και για το ζήτημα των περικοπών στις συντάξεις λέγοντας τα εξής: «Η κυβέρνηση καταθέτει προσχέδιο Προϋπολογισμού το οποίο συμπεριλαμβάνει τις περικοπές των συντάξεων, και ταυτόχρονα έχει έναν πίνακα και μας λέει τι θα γίνει αν δεν κοπούν τελικά οι συντάξει. Εμείς λέμε ξεκάθαρα: αυτές τις περικοπές δεν τις ψηφίσαμε, ήταν αχρείαστες, ήταν το αποτέλεσμα της ανικανότητας του κυρίου Τσίπρα».

Ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος το πρωί έκανε προσωπική αυτοψία στο hot spot του νησιού, αναφέρθηκε και στις ευρωπαϊκές διαστάσεις του ζητήματος, σημειώνοντας: «Προσωπικά έχω συγκρουστεί πολλές φορές στο Ε.Λ.Κ. με αρχηγούς άλλων κρατών, όπως τον κ. Όρμπαν, ο οποίος επιμένει ότι μπορεί να απολαμβάνει της ευρωπαϊκής αρωγής και ευρωπαϊκών κοινοτικών προγραμμάτων, χωρίς να δέχεται όμως, ούτε έναν πρόσφυγα στην Ουγγαρία, στο πλαίσιο ενός δίκαιου επιμερισμού του προβλήματος σε όλη την Ε.Ε.. Δεν θα προχωρήσουμε έτσι μπροστά ως Ευρώπη, αν δεν αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα

με την απαραίτητη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη». Υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα της Ν.Δ. περιλαμβάνει και άμεσες δράσεις που μπορούν να ληφθούν σε εθνικό επίπεδο, όπως η γρήγορη επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου, η πολύ καλύτερη διαχείριση των κοινοτικών πόρων και η αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων.

Ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας, ανέπτυξε το σχέδιο της ΝΔ για την ανάταξη της οικονομίας σε εκπροσώπους τοπικών φορέων που του έθεσαν τα προβλήματα από την υψηλή φορολογία: «Εμείς έχουμε δεσμευθεί ότι θα μειώσουμε τη φορολογία στις επιχειρήσεις, μειώνοντας το φόρο εισοδήματος μέσα σε μια διετία από το 29% στο 20%. Θα μειώσουμε το φόρο στα μερίσματα στο 5%, θα μειώσουμε τον Φ.Π.Α. στην εστίαση στο 13%, όπως κάναμε μονομερώς το 2014. Θα καταργήσουμε τον Ε.Φ.Κ. στο κρασί. Έναν φόρο που ουσιαστικά δεν απέφερε τίποτα, δημιούργησε μεγάλα προβλήματα, ειδικά στους μικρούς οινοποιούς και στην ουσία διευκόλυνε τη μαύρη διακίνηση χύμα κρασιού».

Συμπλήρωσε μάλιστα, ότι η μείωση των φορολογικών συντελεστών σε συνδυασμό με τη βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης και το περαιτέρω συμμάζεμα των κρατικών δαπανών, διαμορφώνουν το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής που χρειάζεται σήμερα η χώρα για να γίνουν επενδύσεις στον τόπο, και να μπορέσει η κάθε περιοχή της Ελλάδος να αξιοποιήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα.

Με αφορμή μάλιστα, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Σάμου, ανέπτυξε τις βασικές προτεραιότητές του για τον ελληνικό τουρισμό και την αγροτική παραγωγή, ιδίως δε την παραγωγή κρασιού. Για τον τουρισμό, ανέφερε ότι οι υπάρχουσες υποδομές αρχίζουν να φτάνουν στα όριά τους, και ότι είναι απολύτως αναγκαίες οι νέες επενδύσεις, συμπληρώνοντας: «Χρειαζόμαστε σταθερή πολιτική για τις χρήσεις γης, φορολογικά κίνητρα για νέες επενδύσεις και μια συνολικότερη πολιτική, η οποία θα μπορέσει να συνδέσει το τουριστικό μας προϊόν με τον πολιτισμό, με τον πρωτογενή τομέα και με την προστασία του περιβάλλοντος. Αυτό το τετράγωνο βρίσκεται στον κεντρικό πυρήνα της δικής μας αναπτυξιακής πρότασης». Τόνισε μάλιστα, ότι το ζήτημα δεν είναι μόνο να πηγαίνει καλά ο τουρισμός σε επίπεδο αφίξεων, αλλά να μένει τελικά και κάτι στην τσέπη των εργαζόμενων στον τουρισμό, ώστε να μην έχουν κίνητρο από τη μια να φοροδιαφεύγουν, ή από την άλλη να αισθάνονται ότι δουλεύουν τελικά για το κράτος. «Δεν πιστεύω», σημείωσε, «ότι μπορούμε να χτίσουμε μια εύρωστη οικονομία προς όφελος των πολλών, όταν αυτοί οι οποίοι επενδύουν αισθάνονται ότι τελικά δεν δουλεύουν για λογαριασμό τους, αλλά δουλεύουν μόνο για λογαριασμό του κράτους. Δεν προχωράνε έτσι οι χώρες μπροστά, δεν προχωράνε έτσι οι οικονομίες μπροστά. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι περισσότερες επενδύσεις και καλύτερα εισοδήματα για τους εργαζόμενους. Περισσότερες ευκαιρίες για τα νέα παιδιά, να

μείνουν στον τόπο, να χτίσουν τη ζωή τους, την καριέρα τους».

Κλείνοντας την τοποθέτησή του για τα ζητήματα της οικονομίας, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο ζήτημα του ιδιωτικού χρέους, υπενθυμίζοντας τη σχετική πρόταση της Νέας Δημοκρατίας: «Ξέρω ότι υπάρχουν υποχρεώσεις και βάρη που ταλανίζουν και πολύ κόσμο. Για αυτό και εμείς προτείναμε μια νέα οριζόντια ρύθμιση με 120 δόσεις, ξεκινώντας κυρίως με τους μικρούς οφειλέτες, με ελάχιστη καταβολή τα 20 ευρώ το μήνα, ώστε οι παλιές οφειλές να μπορούν να εξυπηρετούνται χωρίς να έχει κάποιος άγχος για το πως θα εξυπηρετήσει και τις τρέχουσες οφειλές. Ένα καινούργιο πρόγραμμα δεύτερης ευκαιρίας και για τους ιδιώτες αλλά και για τις επιχειρήσεις, όπου ο εξωδικαστικός συμβιβασμός ουσιαστικά - έτσι όπως έχει δρομολογηθεί από την κυβέρνηση - δυστυχώς απέτυχε οικτρά».

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα