Μητσοτάκης: Οι απειλές του κ. Ερντογάν δεν πέρασαν
Η Ελλάδα προστάτεψε και θα συνεχίζει να προστατεύει τα σύνορα της και η προσπάθεια της Τουρκίας να βοηθήσει δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες να εισέλθουν παράνομα στη χώρα μας απέτυχε και θα συνεχίσει να αποτυγχάνει, αν συνεχίσει να ακολουθεί αυτή τη στρατηγική, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ζήτησε την αποφασιστική βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την αντιμετώπιση της μεγάλης αυτής πρόκλησης.
«Δεν πρόκειται πλέον για ένα πρόβλημα προσφυγικό και μεταναστευτικό, συνιστά
Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την Τουρκία ότι παραβιάζει την Κοινή Δήλωση της με την ΕΕ και είπε ότι οι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι προσπάθησαν να εισέλθουν παράνομα στην Ελλάδα τις τελευταίες μέρες δεν προέρχονται από τη Συρία, αλλά ζουν αρκετό καιρό με ασφάλεια στην Τουρκία- μιλούν άπταιστα τουρκικά, είπε χαρακτηριστικά.
Υπογράμμισε πως με τη σημερινή τους επίσκεψη οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών είχαν τη ευκαιρία να δουν τι πραγματικά συμβαίνει στα ελληνοτουρκικά σύνορα, «μακριά από την ύπουλη προπαγάνδα των ψεύτικων ειδήσεων που κυκλοφορούν για να κρύψουν την αλήθεια».
«Η Τουρκία κάνει πράξη την ομολογημένη απειλή της και επιχειρεί να στείλει δεκάδες χιλιάδες κατατρεγμένους ανθρώπους παρανόμως στην Ελλάδα ζητώντας ανταλλάγματα, αν και η ίδια έχει πλέον χαρακτηριστεί ασφαλής χώρα, αποτελώντας ντεφάκτο την πατρίδα πολλών από αυτούς, εξακολουθεί να τους χρησιμοποιεί ως γεωπολιτικούς μοχλούς για τους δικούς της σκοπούς», επισήμανε.
Προσέθεσε πως «δυστυχώς η Τουρκία έχει μετατραπεί σε επίσημο διακινητή μεταναστών» και ότι η ΕΕ και η Ελλάδα δεν αποδέχονται αυτή την κατάσταση.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι υπάρχουν τεκμήρια που αποδεικνύουν ότι η Τουρκία έχει μετατραπεί σε "επίσημο διακινητή μεταναστών" και ανέφερε δημόσιες δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, με την απειλή ότι θα ανοίξει τις πύλες των μεταναστών για την Ευρώπη. Επίσης τα βίντεο που δείχνουν δωρεάν μετακινήσεις χιλιάδων ανθρώπων με τουρκικά λεωφορεία και συνοδεία στρατοφυλακής, οι μαρτυρίες όσων έφτασαν στον Έβρο, όπως και τα μηνύματα των δουλεμπόρων που γράφουν για δήθεν ανοιχτά σύνορα.
«Η παράνομη εισβολή χιλιάδων ανθρώπων παίρνει τη μορφή της επιβουλής του εθνικού μας εδάφους, με εμπροστοφυλακή συχνά ανθρώπους άγνωστης προέλευσης, αλλά και αγνώστων σκοπών, που δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν απροκάλυπτα βία για εισέλθουν στην ελληνική επικράτεια και εκτοξεύουν δακρυγόνα που χρησιμοποιεί ο τουρκικός στρατός», είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Είναι υποχρέωση μου να περιφρουρήσω την ακεραιότητα και την κυριαρχία της χώρας μου και αυτό θα κάνω, ενώ είναι υποχρέωση της Ευρώπης να βοηθήσει την Ελλάδα και αυτό θα κάνει».
Ο κ. Μητσοτάκης διαμήνυσε ότι η Ευρώπη δεν θα υποκύψει στους εκβιασμούς της Τουρκίας, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι είναι έτοιμη να στηρίξει την Τουρκία στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος και στην εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα της Συρίας, αλλά όχι υπό αυτές τις συνθήκες.
«Πρώτα η Ελλάδα αναγνωρίζει ότι η Τουρκία μπορεί να βοηθήσει στο προσφυγικό, χρειάζεται τη στήριξη της Ευρώπης, όχι όμως υπό το κράτος απειλών. Η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν εκβιάζονται. Σε κάθε περίπτωση τα σύνορα μας είναι αδιαπραγμάτευτα, όπως αδιαπραγμάτευτη είναι και η θέληση μας για μια αποτελεσματική ευρωπαϊκή πολιτική στο θέμα», δήλωσε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «οπλισμένοι με το δίκιο και τη λογική θα πετύχουμε».
«Τα σύνορα της Ελλάδας είναι και τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης και θα τα προστατεύσουμε», τόνισε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι η χώρα μας «αναμένει απτή αλληλεγγύη από την Ευρωπαϊκή Ένωση», λέγοντας πως η σημερινή παρουσία ολόκληρης της ευρωπαϊκής ηγεσίας στον Έβρο στέλνει ένα σαφές μήνυμα προς όλους
Την ίδια ώρα παρατήρησε πως «η Ευρώπη δεν έχει ανταπεξέλθει πλήρως στις υποχρεώσεις της για την κάλυψη των αναγκών της προσφυγικής κρίσης» και εξέφρασε την ελπίδα πως η κρίση των τελευταίων ημερών «θα μας βοηθήσει όλους να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση καλύτερα».
«Η Ευρώπη μέχρι σήμερα απέτυχε να βρει κοινή λύση σε αυτό το σύνθετο πρόβλημα. Κάποιοι βολεύτηκαν να κλείσουν τα μάτια και να αφήσουν τα κράτη που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα να αντιμετωπίσουν μόνα τους αυτή τη διαρκή κρίση. Η παρουσία των επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών είναι η καλύτερη απόδειξη ότι αυτό αλλάζει», είπε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος ευχαρίστησε τους Ευρωπαίους ηγέτες για τη συμπαράσταση τους, εκφράζοντας τη σιγουριά ότι αυτή θα γίνει πιο έμπρακτη.
Ο κ. Μητσοτάκης είπε πως όσα συμβαίνουν στα ελληνοτουρκικά σύνορα αποτελούν διεθνές πολιτικό ζήτημα πρώτου μεγέθους και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστούν.
«Από την πλευρά της η Ελλάδα έδειξε ότι μπορεί να υπερασπιστεί τα δικαιώματα της με όπλο τη νομιμότητα και την αποφασιστικότητα», δήλωσε και σημείωσε ότι μόνο τις τελευταίες μέρες οι ελληνικές δυνάμεις απέτρεψαν πάνω από 24.000 απόπειρες παράνομων εισόδων στον Έβρο και στο Αιγαίο και προχώρησαν σε δεκάδες συλλήψεις ανθρώπων που παραβίασαν τα σύνορα και πέτυχαν πολλές διασώσεις μεταναστών στη θάλασσα.
Στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός συνεχάρη τις γυναίκες και τους άνδρες της ΕΛΑΣ, των Ενόπλων Δυνάμεων, του Λιμενικού, για το έργο που επιτελούν, αλλά και τους πολίτες που αυθόρμητα συμπαρίστανται στο δύσκολο έργο τους.
«Οι απειλές του κ. Ερντογάν δεν πέρασαν, προσέκρουσαν στην ενότητα του ελληνικού λαού, στο φρόνημα και στην επιχειρησιακή ικανότητα των παιδιών του, αλλά και στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, που είμαι σίγουρος ότι θα εκδηλωθεί ακόμα πιο αποφασιστικά τις επόμενες μέρες», τόνισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο προς όλους: Μην επιχειρείτε να μπείτε παράνομα στην Ελλάδα, δεν θα τα καταφέρετε και αναλαμβάνεται ακέραια την ευθύνη των επιλογών σας. Η Ελλάδα έχει αποδείξει την ευαισθησία της, φιλοξενώντας πάνω από 100.000 ανθρώπους, όμως ένα διεθνές πρόβλημα δεν μπορεί να το σηκώσει μόνο μία χώρα. Μάλιστα, όταν αργεί μια δίκαιη λύση ο ανθρωπισμός μετατρέπεται σε αγανάκτηση, γιατί η αλληλεγγύη δεν μπορεί να μένει μόνο στα λόγια, αλλά να απευθύνεται και προς τους Έλληνες πολίτες των οποίων, ήδη, απειλείται η ασφάλεια, η περιουσία και η κοινωνική γαλήνη».
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ένοιωσε υπερηφάνεια και χαρά που βρέθηκε δίπλα στους κατοίκους του Έβρου και όσους υπηρετούν εκεί και δήλωσε: «Ήμουν, είμαι θα είμαι κοντά τους εκφράζοντας το σύνολο των Ελλήνων».
Σημείωσε ότι η κυβέρνηση του ακολουθεί μια διαφορετική πολιτική σε ό,τι αφορά την προστασία των συνόρων και τόνισε: «Στέλνουμε ένα πάρα πολύ σαφές μήνυμα, ότι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πιόνια, ως όργανα σε ένα γεωπολιτικό παιγνίδι, είναι τα πραγματικά θύματα τέτοιων πολιτικών».
Η Ελλάδα προστατεύει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ αλλά δεν μπορεί να το κάνει μόνη της, επισήμανε, και γι αυτό κάθε βοήθεια που μπορεί να δώσει η ΕΕ είναι ευπρόσδεκτη γιατί πρόκειται για μια πάρα πολύ δύσκολη αποστολή.
Ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ένας συμβιβασμός στην ΕΕ σε ό,τι αφορά την αλλαγή των υφιστάμενων πολιτικών ασύλου και είπε ότι δεν αξιοποιήθηκε σοφά ο χρόνος που μεσολάβησε μετά την τελευταία μεταναστευτική κρίση και ήρθε καιρός να το κάνει η ΕΕ με το αποτελεσματικό μοίρασμα του προσφυγικού μεταναστευτικού προβλήματος.
«Τώρα που η απειλή της αποστολής εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στη Ευρώπη υλοποιήθηκε ανεπιτυχώς ήρθε η ώρα να δοκιμάσουμε μια νέα προσέγγιση. Είναι το λιγότερο που οφείλουμε σε αυτούς τους ανθρώπους που πολλές φορές νιώθουν ότι δεν έχουν τίποτε να χάσουν και σήμερα χρησιμοποιούνται ως όργανα, ως πιόνια για την προώθηση άλλων φιλοδοξιών», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
«Αν η Ευρώπη θέλει να προστατεύσει τους πολίτες πρέπει να είναι σε θέση να προστατεύει τα σύνορα»
«Αν η Ευρώπη θέλει να προστατεύσει τους πολίτες πρέπει να είναι σε θέση να προστατεύει τα σύνορα, αυτό που εμείς με την Ιταλία, την Ισπανία και τις άλλες χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, κάνουμε. Ταυτόχρονα όμως δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας. Ο σκοπός της δημιουργίας της Frontex είναι για να μοιραστούμε το βάρος της προστασίας των συνόρων», σημείωσε ο πρωθυπουργός ευχαριστώντας την ηγεσία της ΕΕ για την παρουσία τους στην περιοχή του Έβρου.
Επισήμανε, ότι δεν έχει χρησιμοποιηθεί σοφά ο χρόνος που πέρασε από την τελευταία μεταναστευτική κρίση για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η κατάσταση. «Ήρθε η ώρα να το κάνουμε. Να είμαστε σε θέση να δείξουμε ότι εργαζόμαστε αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση του ζητήματος» είπε.
Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι «Δεν μπορούμε να έχουμε χώρες μέσα στην ΕΕ οι οποίες σπρώχνουν το βάρος της διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων προς τις χώρες που εξαιτίας της γεωγραφίας βρίσκονται στη θέση που βρίσκονται και ταυτόχρονα δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του προβλήματος».
Την εμπιστοσύνη τους στην ελληνική κυβέρνηση και τη στήριξη της Ελλάδας, τόνισαν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι
Το ότι τα ελληνικά σύνορα είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την αναγκαιότητα σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την εμπιστοσύνη στην ελληνική κυβέρνηση για τους μέχρι σήμερα χειρισμούς αντιμετώπισης της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα και το γεγονός ότι η ΕΕ είναι δίπλα στην Ελλάδα, τόνισαν στις σημερινές ομιλίες τους, στο Πνευματικό Κέντρο Καστανιών Έβρου, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που μαζί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, μετέβησαν σήμερα στην ακριτική περιοχή.
Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ: Ζούμε, ενεργούμε, είμαστε μαζί και μαζί πρέπει να προστατεύουμε τα σύνορά μας
«Εμπιστευόμαστε εσάς, εμπιστευόμαστε την κυβέρνησή σας γιατί ξέρουμε ότι ακόμα κι αν έχετε μπροστά σας ένα πάρα πολύ δύσκολο και πάρα πολύ λεπτό ζήτημα, είναι πάρα πολύ σημαντικό ως Ευρωπαίοι να προστατεύετε τα σύνορά μας αλλά ταυτόχρονα να δείχνετε σεβασμό για το διεθνές δίκαιο και για τα ανθρώπινα δικαιώματα». δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
Υπογράμμισε ότι αυτό που συμβαίνει αυτές τις ημέρες στην Ελλάδα «είναι κρίσιμης σημασίας για το μέλλον της ΕΕ» και διευκρίνισε πως η εδώ παρουσία των Ευρωπαίων αξιωματούχων στέλνει ένα πολύ δυνατό μήνυμα στον ελληνικό λαό, στους Ευρωπαίους πολίτες και τον υπόλοιπο κόσμο ότι «εμείς είμαστε μαζί γιατί θεωρούμε ότι η προστασία των συνόρων είναι ζωτικής σημασίας...».
Σημείωσε πόσο σημαντική είναι η τήρηση της συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ. «...Είναι πάρα πολύ σημαντικό να υλοποιείται αυτή η συμφωνία και γι αυτό σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα συνεχίσουμε να εγγυώμεθα την εφαρμογή της και περιμένουμε από την τουρκική πλευρά να σέβεται και να τηρεί αυτά που προβλέπονται στο πλαίσιο της συγκεκριμένης συμφωνίας», είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στη Συρία, ο κ. Μισέλ δήλωσε ότι «είναι σημαντικό να γίνουν όλες οι δυνατές προσπάθειες ώστε να υπάρχουν περισσότερες δυνατότητες, περισσότερες ευκαιρίες για μια πολιτική, για μία διπλωματική λύση».
«...Ζούμε, ενεργούμε μαζί, είμαστε ενεργοί και τις επόμενες εβδομάδες θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί, με τη δική σας κυβέρνηση, με όλους τους ευρωπαϊκούς φορείς για να δείξουμε ότι είμαστε σε θέση να προστατεύουμε τα σύνορά μας, να δείχνουμε την ενότητά μας όταν πρέπει να είμαστε ισχυροί και να δείχνουμε ότι αυτό είναι εφικτό», κατέληξε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η κατάσταση στα σύνορά μας είναι ευθύνη της Ευρώπης συνολικά
Για εξαιρετικές, έντονες και δύσκολες καταστάσεις έκανε λόγο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, περιγράφοντας τα όσα είδαν κατά τη σημερινή επίσκεψη στην ελληνοτουρκική συνοριογραμμή. «Οι ελληνικές αρχές βρίσκονται αντιμέτωπες με μία πάρα πολύ δύσκολη αποστολή για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης και θα θελα να ευχαριστήσω τους Έλληνες συνοριοφύλακες και τους πολίτες και τη FRONTEX για τις άοκνες προσπάθειές τους», είπε χαρακτηριστικά.
Διαβεβαίωσε ότι «οι ελληνικές ανησυχίες και δικές μας ανησυχίες. Τα σύνορα αυτά είναι και ευρωπαϊκά και βρίσκομαι εδώ σήμερα ως Ευρωπαία στο πλευρό σας», εκφράζοντας ταυτόχρονα «τη συμπόνια μου για τους μετανάστες οι οποίοι έπεσαν στην παγίδα των ψεύτικων υποσχέσεων και βρέθηκαν σ' αυτή την κατάσταση».
Διευκρίνισε πως το μήνυμα της σημερινής επίσκεψης είναι αυτό της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και της υποστήριξης προς την Ελλάδα, την οποία ευχαρίστησε γιατί «είναι η δική μας ευρωπαϊκή ασπίδα σε αυτούς τους καιρούς».
Χαρακτήρισε προτεραιότητα την τήρηση της τάξης στα ελληνικά εξωτερικά σύνορα που όπως είπε είναι και τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης και προς αυτή την κατεύθυνση ανακοίνωσε τις ενέργειες που θα δρομολογηθούν για την υποστήριξη των ελληνικών Αρχών
«Δεσμευόμαστε να κινητοποιήσουμε όλη την απαραίτητη υπηρεσιακή υποστήριξη στις ελληνικές Αρχές. Κατόπιν αιτήματος της Ελλάδας η FRONTEX ετοιμάζεται να αναπτύξει μία ομάδα ταχείας παρέμβασης. Θα αναπτυχθούν επτά σκάφη, δύο ελικόπτερα, ένα αεροσκάφος, δύο οχήματα με κάμερες, 100 συνοριοφύλακες, πέραν των 530 που ήδη υπάρχουν. Οι συνοριοφύλακες θ' αναπτυχθούν από τη FRONTEX στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα. Μπορούμε να παρέχουμε οικονομική υποστήριξη 700 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα -είναι 350 εκατ. ευρώ που είναι διαθέσιμα άμεσα και επιπλέον 350 εκατ. ευρώ τα οποία μπορούν να ζητηθούν στο πλαίσιο ενός τροποποιητικού προϋπολογισμού. Αυτή η υποστήριξη αφορά τη διαχείριση του μεταναστευτικού και για τη δημιουργία της απαραίτητης υποδομής. Ξεκινάμε τον μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας βάσει αιτήματος που έχει υποβληθεί από την Ελλάδα και μέσω αυτού του μηχανισμού η Ελλάδα μπορεί να λάβει βοήθεια αναφορικά με ιατρικές ομάδες, ιατρικό εξοπλισμό, σκηνές, κουβέρτες, ό,τι χρειαστεί», είπε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Τέλος η κ. φον ντερ Λάιεν διεμήνυσε πως «όσοι προσπαθούν να δοκιμάσουν την ενότητα της Ευρώπης θ' απογοητευθούν». «Θα διατηρήσουμε τη γραμμή μας και η ενότητά μας θα κυριαρχήσει. Τώρα χρειάζονται συντονισμένες ενέργειες και ψύχραιμες δράσεις και δράσεις με βάση τις αξίες μας», τόνισε συμπληρώνοντας πως «η Τουρκία δεν είναι εχθρός και οι άνθρωποι δεν αποτελούν μόνο αυτοσκοπό...».
Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι: Ανάγκη να χαραχθεί ενιαία, ευρωπαϊκή μακροπρόθεσμη στρατηγική για το μεταναστευτικό
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, ευχαριστώντας τον πρωθυπουργό και τους συναδέλφους του, χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη σημερινή παρουσία πολιτικής εκπροσώπησης, Κοινοβουλίου, ελληνικής κυβέρνησης, η οποία όπως είπε θα ήταν ανώφελη αν επιστρέφοντας στις Βρυξέλλες δεν διαφοροποιούνταν η σημερινή κατάσταση. Τόνισε την αναγκαιότητα ενίσχυσης μιας κοινής πολιτικής για το μεταναστευτικό, σε ευρωπαϊκό επίπεδο και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «αν είχαμε ακούσει, πριν ενάμιση χρόνο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και είχαμε ακολουθήσει τη μεταρρύθμιση του Δουβλίνου, πιθανότατα δεν θ' αντιμετωπίζαμε τις συνθήκες που αντιμετωπίζουμε σήμερα».
Αναφορικά με τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ΕΕ στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού είπε: «...Οφείλει να είναι η Ευρώπη, εκείνη η οποία θα πρέπει ν' ασκήσει μεταναστευτική πολιτική. Να συμμεριστεί το βάρος του μεταναστευτικού, να το ανακατανείμει ισοδύναμα με τρόπο που οι ελευθερίες και τα δικαιώματα των ανθρώπων θα είναι εγγυημένα».
Απευθυνόμενος στην Τουρκία, είπε ότι «εμείς θέλουμε να συνδιαλεγούμε, να συζητήσουμε και θα πρέπει να σεβαστεί τις συμφωνίες».
Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Σασόλι στα ανήλικα ασυνόδευτα που βρίσκονται στην Ελλάδα, αναλαμβάνοντας τη δέσμευση, από κοινού με τους άλλους θεσμούς, χάραξης μίας ενιαίας στρατηγικής. «Οφείλουμε να διαφυλάξουμε και να προστατεύσουμε το μέλλον τους», κατέληξε.
Πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβτς: Ήρθαμε να εκφράσουμε υποστήριξη και αλληλεγγύη στην ελληνική κυβέρνηση
Τέλος, ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς, ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την αλλαγή της πολιτικής της Ελλάδας στην προστασία των συνόρων, δηλαδή «να μην επιτρέπει την παράνομη μετανάστευση στην επικράτειά της, γιατί η Ελλάδα είναι η ασπίδα, τα πραγματικά εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και ο εγγυητής της σταθερότητας για ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο...». «Είναι προς όφελος όλων μας τα ελληνικά σύνορα να μην είναι πορώδη», τόνισε ο Κροάτης πρωθυπουργός, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της ΕΕ για το πρώτο εξάμηνο του 2020.
Δήλωσε πως η σημερινή επίσκεψη στα ελληνοτουρκικά σύνορα πέραν του μηνύματος τής στήριξης στην Ελλάδα, με τα συγκεκριμένα μέτρα που αναφέρθηκαν, στέλνει κι ένα μήνυμα προς την Τουρκία «ότι οι καλές σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και την ΕΕ βασίζονται και στις ενέργειες και των δύο μας. Θα αναζητήσουμε μια πολιτική και διπλωματική λύση, η οποία θα αποκλιμακώσει την κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα εδώ στις Καστανιές, που είδαμε πριν από μερικές ώρες», είπε ο κ. Πλένκοβιτς, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση αποτροπής μίας μεταναστευτικής κρίσης αντίστοιχης του 2015-2016.
Frontex: Ο Οργανισμός υποστηρίζει πλήρως την Ελλάδα
Την πλήρη υποστήριξη της Frontex στην Ελλάδα όσον αφορά την αντιμετώπιση της παρούσας κατάστασης στα εξωτερικά της σύνορα με την Τουρκία, εκφράζει το διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού, μετά την έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποίησε σήμερα στην έδρα του στη Βαρσοβία.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του διοικητικού συμβουλίου της Frontex, ο οργανισμός «υποστηρίζει πλήρως την Ελλάδα στην αντιμετώπιση της παρούσας κατάστασης στα εξωτερικά της σύνορα με την Τουρκία, με πνεύμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης». Επίσης, αναφέρεται ότι ο οργανισμός εφαρμόζει την ταχεία επέμβαση στα σύνορα που ζήτησε η Ελλάδα και αποφάσισε ο εκτελεστικός διευθυντής. Όπως διευκρινίζεται, τα κράτη μέλη «επιβεβαιώνουν την ετοιμότητά τους» να παρέχουν τις αντίστοιχες υποχρεωτικές συνεισφορές τους σε προσωπικό στην ομάδα ταχείας αντίδρασης και σε τεχνικό εξοπλισμό. Εξάλλου, το διοικητικό συμβούλιο δηλώνει έτοιμο να επεκτείνει περαιτέρω την υποστήριξη της Frontex στην Ελλάδα και σε άλλους επιχειρησιακούς τομείς ή και τύπους βοήθειας στο πλαίσιο της εντολής της, ενώ ζητά από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, αλλά και τον οργανισμό να αξιολογούν συνεχώς τις ανάγκες με βιώσιμο τρόπο.
Σημειώνεται ότι το διοικητικό συμβούλιο της Frontex απαρτίζεται από εκπροσώπους των αρχηγών των συνοριακών αρχών των κρατών μελών της ΕΕ, που δεσμεύονται από τις διατάξεις του χώρου Σένγκεν, καθώς και από δύο μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ν. Δένδιας-Αλ. Σάλενμπεργκ: Απαιτείται έμπρακτη αλληλεγγύη και στήριξη της ΕΕ στην Ελλάδα
Την κυνική και επιθετική εργαλειοποίηση της ανθρώπινης δυστυχίας από την πλευρά της Τουρκίας, κατήγγειλαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας και της Αυστρίας, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, μετά τη συνάντησή τους στην Αθήνα. Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, τόνισαν τη ιδιαίτερη σημασία της έμπρακτης αλληλεγγύης και στήριξης της ΕΕ προς την Ελλάδα.
Ο Νίκος Δένδιας έστειλε το μήνυμα πως «η Ελλάδα σήμερα υπερασπίζεται τα σύνορα της Ευρώπης» και αποσαφήνισε: «Προφανώς, όχι από τις χιλιάδες δυστυχισμένων ανθρώπων που έχουν πέσει θύματα μίας οργανωμένης, απάνθρωπης και απόλυτα καταδικαστέας χειραγώγησης. Αλλά από την πρωτοφανή σε κυνισμό απόφαση της τουρκικής ηγεσίας να χρησιμοποιήσει τους ανθρώπους αυτούς ως πιόνια για την άσκηση πρωτοφανών διπλωματικών πιέσεων προς την Ευρώπη. Πιέσεων που περιλαμβάνουν τη χρήση ανήλικων παιδιών ως αιχμή του δόρατος».
Περαιτέρω σημείωσε, ότι παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις του Τούρκου ομόλογού του ότι η Τουρκία τηρεί τις δεσμεύσεις της που απορρέουν από την Κοινή Δήλωση του 2016, η 'Αγκυρα την παραβιάζει ανερυθρίαστα, όχι μόνο διατυμπανίζοντας ότι τα σύνορα της είναι ανοικτά, αλλά και διευκολύνοντας χιλιάδες ανυποψίαστους ανθρώπους να μεταβούν στα χερσαία σύνορα ή τη θαλάσσια οριογραμμή μας. «Μία ασύμμετρη απειλή για την Ευρώπη» όπως είπε, «μια απειλή που έχει οργανωθεί και ενισχυθεί λόγω και έργω από την τουρκική πλευρά, με συγκεκριμένες μεθοδεύσεις, όπως η κατασκευή και διασπορά ψευδών ειδήσεων και η παρότρυνση των τουρκικών αρχών προς τους μετανάστες να κινηθούν προς τα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα».
Αναφερόμενος στο έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ της προσεχούς Παρασκευής, είπε πως θα συζητηθεί η συλλογική αντιμετώπιση του ζητήματος, εξηγώντας ότι έχει ήδη ενημερώσει τηλεφωνικά μεγάλο αριθμό ομολόγων του, καθώς και τους πρεσβευτές της ΕΕ και των μόνιμων μελών του ΣΑ του ΟΗΕ.
Σχετικά με την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στον Έβρο, μαζί με τους προέδρους της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και του Ευρωκοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, ανέφερε ότι «αυτό είναι, ήδη, μία ισχυρή ένδειξη αλληλεγγύης και υποστήριξης από πλευράς και των τριών ευρωπαϊκών θεσμών» και πρόσθεσε: «Αναμένουμε την ίδια έμπρακτη στήριξη και συλλογική ανάληψη ευθυνών από όλα, ανεξαιρέτως, τα κράτη-μέλη της ΕΕ. H ευρωπαϊκή αλληλεγγύη πρέπει να προχωρήσει πέραν των λόγων» είπε.
Απευθυνόμενος στον Αυστριακό ομόλογό του, ευχαρίστησε την Αυστρία εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης για την άμεση έκφραση ετοιμότητας της να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κρίσης.
Προσέτι οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. «Και εδώ, η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι κατά κανόνα παραβατική και πολλές φορές προκλητική, μετερχόμενη τις γνωστές μεθοδεύσεις, την παραβίαση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη και την απόπειρα σφετερισμού κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Πολιτική που θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στα νότια σύνορα της ΕΕ, υπονομεύοντας τις συλλογικές μας προσπάθειες και υποδαυλίζοντας προκλήσεις, όπως είναι η παράτυπη μετανάστευση και η τρομοκρατία» είπε ο κ. Δένδιας.
Επίσης, κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, στον απόηχο της Διάσκεψης της Θεσσαλονίκης και εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ζάγκρεμπ, καθώς και η περαιτέρω βελτίωση των διμερών σχέσεων, τις οποίες ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε άριστες.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στη στήριξη της ΕΕ προς την Τουρκία, χαρακτηρίζοντας την γενναιόδωρη, είπε ότι το ποσό ανέρχεται σε 6 δισ. ευρώ και δεν έχει ακόμη απορροφηθεί. Γι΄ αυτό, εξήγησε ότι «οποιαδήποτε αιτίαση κι αν έχει η Τουρκία στον τρόπο διάθεσης αυτών των χρημάτων, η εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου για να ασκηθεί πίεση στην ΕΕ είναι απολύτως απαράδεκτη».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων της Αυστρίας, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, χαρακτήρισε ως επίσκεψη αλληλεγγύης και στήριξης τη σημερινή παρουσία του στην Αθήνα, θέλοντας να στείλει και ένα μήνυμα προς την Ευρώπη για τη σημαντική δουλειά που κάνει η Ελλάδα προκειμένου να προστατεύσει τα ευρωπαϊκά σύνορα.
Επίσης, εξέφρασε την ετοιμότητα της Αυστρίας να υποστηρίξει την Ελλάδα «με όλη της την καρδιά» υπογραμμίζοντας την ιδιαίτερη εκτίμηση της χώρας του για τη δουλειά της ελληνικής κυβέρνησης υπό το καθεστώς της πίεσης την οποία δέχεται.
Ο Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ εξέφρασε την ικανοποίηση του για την έναρξη των διαδικασιών της Frontex, ενώ έκανε γνωστό ότι η Αυστρία θα στείλει 1 εκατ. ευρώ στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, όπως επίσης θα παράσχει βοήθεια σε είδος και ανθρώπινο δυναμικό. «Ήδη, 14 στελέχη βρίσκονται στην Ελλάδα και είμαστε διατεθειμένοι να προσφέρουμε περισσότερο προσωπικό προκειμένου να ενισχύσουμε τις προσπάθειες στη μεθόριο, είτε διμερώς είτε μέσω της Frontex», ανακοίνωσε επίσης.
Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι «είναι πολύ σημαντικό να μιλήσουμε την ίδια γλώσσα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να στείλουμε ένα μήνυμα. Και από δικής μας πλευράς θα είναι μήνυμα αλληλεγγύης και στήριξης προς την ελληνική κυβέρνηση για όλα όσα κάνει και προσπαθεί να επιτύχει στα ελληνικά σύνορα».
Αναφερόμενος στην αναγκαιότητα εξέτασης των αιτιών της κατάστασης αυτής, εξήγησε ότι η χώρα του θα στείλει επίσης 3 εκατ. ευρώ άμεσης βοήθειας στην περιοχή του Ιντλίμπ της Συρίας για τους εσωτερικά εκτοπισμένους, ώστε να παραμείνουν εκεί.
«Η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε είναι το αποτέλεσμα μιας εξαιρετικά κυνικής πολιτικής από πλευράς της Τουρκίας, που γίνεται εις βάρος των ευάλωτων ανθρώπων, οι οποίοι στέλνονται με παραπληροφόρηση στα σύνορα» είπε. Ενώ σχετικά με την κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, τόνισε ότι από την πλευρά της Ευρώπης αυτή τηρήθηκε προσφέροντας εξαιρετικά ουσιαστική οικονομική βοήθεια στην Τουρκία, η οποία εξακολουθεί να παρέχεται. Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται, επισήμανε. «Θέλουμε να δούμε την Τουρκία να αλλάζει γνώμη. Με κανένα τρόπο δεν επιθυμούμε να επαναληφθεί η κατάσταση του 2015-2016» είπε και πρόσθεσε ότι «σήμερα είμαστε πιο καλά προετοιμασμένοι από τότε». Στο σημείο αυτό έκανε ειδική αναφορά στην Αθήνα, λέγοντας ότι «εδώ έχουμε έναν πολύ ισχυρό εταίρο στον οποίο μπορούμε να στηριχθούμε, να συνεργαστούμε».
Σε ερώτηση αναφορικά με την δίκαιη κατανομή των προσφύγων, ο κ. Σάλενμπεργκ τόνισε: «Αντιμετωπίζουμε μία κατάσταση όπου οι άνθρωποι εργαλειοποιούνται και πιστεύω ότι θα ήταν λάθος η προσέγγιση να ξεκινήσουμε τώρα μία συζήτηση για κατανομή και ποσοστώσεις. Όσοι βρίσκονται στα σύνορα δεν είναι όλοι από τη Συρία, είναι άνθρωποι που χρόνια κατοικούν στην Τουρκία». «Η κατανομή αυτών των ανθρώπων μέσα στην Ευρώπη για εμάς θα σήμαινε ότι τους προσκαλούμε, με αποτέλεσμα την επόμενη στιγμή της κατανομής να βλέπαμε άλλους 20-30.000 στα σύνορα. Η πολιτική μας είναι να εμποδίσουμε αυτούς τους ανθρώπους να μπουν παράνομα στην Ελλάδα, να περάσουν τα σύνορα της ΕΕ. Αυτή πρέπει να είναι η πολιτική μας και σε αυτή σας υποστηρίζουμε πλήρως» διαμήνυσε καταληκτικά.
Κυβερνητικές πηγές: Από τις 6 το πρωί έχει αποτραπεί η είσοδος στη χώρα σε 1.500 άτομα, στην περιοχή του Έβρου
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, από τις 06.00 το πρωί ως τις 18.00 το απόγευμα της Τρίτης δεν επιτράπηκε η παράνομη είσοδος στην Ελλάδα, στην περιοχή του Έβρου, συνολικά σε 1.500 άτομα. Στο ίδιο διάστημα συνελήφθησαν 32 άτομα για παράνομη είσοδο στη χώρα, κυρίως από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν.
Από τις 06.00 το πρωί του Σαββάτου ως τις 18.00 το απόγευμα της Τρίτης η συνολική εικόνα διαμορφώνεται ως εξής:
-Αποτράπηκε η παράνομη είσοδος στη χώρα συνολικά σε 26.532 άτομα.
-Συνελήφθησαν συνολικά 218 άτομα.
Οι συλληφθέντες έχουν μεταφερθεί σε κέντρα κράτησης μεταναστών και οι καταδικασθέντες (για παράνομη είσοδο) σε καταστήματα κράτησης.
Χ. Ζεεχόφερ: Η Ελλάδα κάνει καλή δουλειά και θα την στηρίξουμε όπου είναι εφικτό
«Η Ελλάδα κάνει σημαντική δουλειά και η Γερμανία θα την στηρίξει όπου είναι εφικτό», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζεεχόφερ κατά την διάρκεια κλειστής συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), σύμφωνα με μαρτυρίες βουλευτών που επικαλείται το περιοδικό Stern.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αναφερόμενος στις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα, ο κ. Ζεεχόφερ προειδοποίησε για τον κίνδυνο «χειρότερης κατάστασης από ό,τι το 2015» και χαρακτήρισε την κατάσταση «κρίσιμη». «Εάν κάνουμε τώρα λάθος, δεν θα μπορούμε να το διορθώσουμε. Πρέπει να ελέγξουμε το θέμα, αλλιώς θα βρεθούμε αντιμέτωποι με "2015+"», φέρεται να δήλωσε ο γερμανός υπουργός, ο οποίος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τόνισε ότι «πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι τα σύνορά μας δεν είναι ανοιχτά». Ζήτησε δε από τους βουλευτές να αποφεύγουν να μιλούν για ενδεχόμενη υποδοχή προσφύγων από την Γερμανία, καθώς κάτι τέτοιο, όπως είπε χαρακτηριστικά, «θα προκαλέσει νέο προσφυγικό κύμα».
Κατά την ίδια συνεδρίαση, ο κ. Ζεεχόφερ φέρεται ακόμη να συμφώνησε με την Καγκελάριο 'Αγγελα Μέρκελ ότι η Κοινή Δήλωση Ε.Ε. - Τουρκίας για το προσφυγικό πρέπει να σταθεροποιηθεί, ενώ, όπως δήλωσαν συμμετέχοντες στην συνεδρίαση, επέκρινε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για καθυστέρηση στην επεξεργασία της νέας νομοθεσίας ασύλου.
Γάλλος ΥΠΕΞ: Ο «εκβιασμός» της Τουρκίας στην Ευρώπη «απολύτως απαράδεκτος»
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν χαρακτήρισε "απαράδεκτο" σήμερα τον "εκβιασμό" της Τουρκίας που απειλεί να αφήσει να περάσουν εκατομμύρια μετανάστες προς την Ευρώπη, αν δεν λάβει βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να διαχειριστεί τη ροή των Σύρων προσφύγων.
"Η χρησιμοποίηση μεταναστών από την Τουρκία ως μέσο άσκησης πίεσης και εκβιασμού στην Ευρώπη είναι απολύτως απαράδεκτη", δήλωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας μιλώντας στη γαλλική Εθνοσυνέλευση κατηγορώντας την Άγκυρα ότι "εργαλειοποιεί τους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται ήδη στο έδαφός της".
"Καταλήξαμε σε μια συμφωνία τον Μάρτιο του 2016, αυτή η συμφωνία πρέπει να τηρηθεί, τηρείται από την Ευρώπη και όλα τα κράτη μέλη την εφαρμόζουν τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η συμφωνία πρέπει να τηρείται και από την Τουρκία πολλώ δε μάλλον που οι οικονομικές δεσμεύσεις είναι πολύ σημαντικές", υπογράμμισε ο Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.
Στη Συρία "οδεύουμε προς έναν κατακλυσμό" λόγω της σοβαρότατης ανθρωπιστικής κρίσης που προκάλεσε η επίθεση των δυνάμεων της Δαμασκού και του συμμάχου της στην επαρχία των ανταρτών Ιντλίμπ, στη βορειοανατολική Συρία, πρόσθεσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών.
"Άλλη μια φορά, οι άμαχοι πληθυσμοί είναι αυτοί που υποφέρουν πρώτοι, μέσα σε ακραίες συνθήκες, όμηροι ενός καταδικαστέου παιχνιδιού κυνικών δυνάμεων", τόνισε.
Απέναντι στη μεταναστευτική κρίση, "είμαστε ενωμένοι σε ευρωπαϊκό επίπεδο", δήλωσε ο Λε Ντριάν. Οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ θα συνεδριάσουν αύριο, Τετάρτη, και οι υπουργοί Εξωτερικών την Παρασκευή ώστε να "αναπτύξουν τα μέτρα ταχείας επέμβασης για να ανακουφίσουν τις ελληνικές αρχές, να ενεργοποιήσουν τον μηχανισμό Frontex και να εξασφαλίσουν ότι οι 'Ελληνες θα έχουν τα μέσα να αντιδράσουν και να αντιταχθούν σε αυτή την εισβολή και σε αυτό τον εκβιασμό".
Στην Άγκυρα για συνομιλίες ο Ζοζέπ Μπορέλ
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ μεταβαίνει σήμερα και αύριο, Τετάρτη, στην Άγκυρα για συνομιλίες σε «υψηλό επίπεδο» σχετικά με την κατάσταση στην επαρχία Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία, ανέφερε η ΕΕ σε ανακοίνωση.
Ο Μπορέλ, ο οποίος συνοδεύεται από τον ευρωπαίο επίτροπο για τη Διαχείριση Κρίσεων Γιάνεζ Λέναρτσιτς, θα συνομιλήσει με τούρκους αξιωματούχους για τις «ανθρωπιστικές συνέπειες για τον άμαχο πληθυσμό» που έχει η σύγκρουση στη Συρία, «καθώς και η κατάσταση των σύρων προσφύγων στην Τουρκία».
«Στη διάρκεια της επίσκεψής τους στην Άγκυρα, θα συναντήσουν συνομιλητές υψηλού επιπέδου από τις τουρκικές αρχές», αναφέρεται στην ανακοίνωση χωρίς άλλες διευκρινίσεις.
Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιείται πριν από μια συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που θα διεξαχθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή στο Ζάγκρεμπ υπό την προεδρία του Μπορέλ, στην ημερήσια διάταξη της οποίας θα είναι οι εντάσεις με την Τουρκία και η σύγκρουση στη Συρία.
Ο Ζοζέπ Μπορέλ εξέφρασε την Παρασκευή την ανησυχία του για έναν «κίνδυνο μείζονος διεθνούς στρατιωτικής σύγκρουσης» στη Συρία.
Ο επίτροπος Λέναρτσιτς θα συνεχίσει από την πλευρά του την παραμονή του στην Τουρκία επισκεπτόμενος «εγκαταστάσεις για πρόσφυγες στην Γκαζιαντέπ (νοτιοανατολική Τουρκία)».
Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε χθες, Δευτέρα, την Ευρώπη «να επωμισθεί το μερίδιό της από το βάρος» της υποδοχής των μεταναστών και των προσφύγων από τη Συρία, αφού τους άνοιξε τις πόρτες προς τη Γηραιά Ήπειρο επιδιώκοντας να λάβει περισσότερη δυτική υποστήριξη στη Συρία.
«Από τότε που ανοίξαμε τα σύνορά μας, ο αριθμός αυτών που κατευθύνθηκαν προς την Ευρώπη έφθασε τις εκατοντάδες χιλιάδες. Σύντομα ο αριθμός αυτός θα είναι εκατομμύρια», υποστήριξε ο Ερντογάν.
Aλ. Χαρίτσης για την επίσκεψη της ηγεσίας της ΕΕ στον Έβρο: Το σχέδιο της κυβέρνησης για το προσφυγικό ακόμα αγνοείται
«Το σχέδιο της κυβέρνησης για το προσφυγικό ακόμα αγνοείται», τονίζει σε δήλωσή του, μετά τη σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού και της ευρωπαϊκής πολιτικής ηγεσίας στον Έβρο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, ασκώντας δριμεία κριτική στον πρωθυπουργό για τους «λανθασμένους χειρισμούς των τελευταίων επτά μηνών».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τονίσει κατ' επανάληψη ότι είναι διατεθειμένος να στηρίξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης τόσο για την εσωτερική διαχείριση με ασφάλεια και σεβασμό στο διεθνές δίκαιο όσο και για την ευρωπαϊκή της διάσταση», αναφέρει ο Αλ. Χαρίτσης, επισημαίνοντας την ανάγκη «η Ευρώπη να σηκώσει επιτέλους το βάρος που της αναλογεί και να πιέσει την Τουρκία να διακόψει τον εκβιασμό της και να εφαρμόσει την Κοινή Δήλωση».
«Το σχέδιο αυτό της κυβέρνησης ακόμα αγνοείται», προσθέτει, τονίζοντας ότι «δυστυχώς όσο θετική και αν είναι η παρουσία της ευρωπαϊκής πολιτικής ηγεσίας στον Έβρο αυτές τις δύσκολες στιγμές, ο κ. Μητσοτάκης και οι Ευρωπαίοι αρκέστηκαν σε αυτονόητες αναφορές στη σημασία της φύλαξης των συνόρων, αλλά όχι στο πώς θα διαχειριστούμε χωρίς απώλειες ανθρώπινων ζωών τις διογκούμενες ροές προς τα νησιά, σε ευχολόγια για αλληλεγγύη και στήριξη της Ελλάδας, σε παροχή κοινοτικών κονδυλίων για περαιτέρω δομές υποδοχής και σε ενίσχυση των περιπολιών της Frontex».
«Είναι εξαιρετικά ανησυχητικό ότι ούτε ο κ. Μητσοτάκης, ούτε η ευρωπαϊκή ηγεσία, είπαν κουβέντα για την υποχρέωση δίκαιου διαμοιρασμού των βαρών με νέο πρόγραμμα μετεγκατάστασης στις χώρες της ΕΕ, όπως το 2016, ούτε για την ανάγκη άσκησης πίεσης προς την Τουρκία», σημειώνει και καταλήγει: «Η απροθυμία του κ. Μητσοτάκη να θέσει αυτά τα θέματα επιβεβαιώνει πως αποδέχεται την αποποίηση των ευθυνών της Ευρώπης και τον σχεδιασμό της για τη μετατροπή της χώρας μας σε αποθήκη ψυχών».
Φ. Γεννηματά: Χορτάσαμε από λόγια. Απαιτούμε από την Ευρώπη αλλαγή πολιτικής και συγκεκριμένες πράξεις
Έντονες επιφυλάξεις για τις δεσμεύσεις της Ευρώπης και τους φόβους της για όσα υποσχέθηκαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες ενώπιον του Κυριάκου Μητσοτάκη στη σημερινή επίσκεψή τους στον Έβρο, εξέφρασε η Φώφη Γεννηματά, σε παρέμβασή της πριν από λίγο στη Βουλή. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ τόνισε πως αν χρειαστεί να γίνει χρήση και του ΒΕΤΟ από ελληνικής πλευράς και ζήτησε εθνική συνεννόηση με τη σύγκλιση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών.
Η κ. Γεννηματά χαρακτήρισε «λόγια παρηγοριάς» όσα ανέφεραν οι επικεφαλής των τριών θεσμικών οργάνων της ΕΕ στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Έλληνα πρωθυπουργό στις Καστανιές κι άσκησε δριμεία κριτική για το γεγονός ότι δεν ορθώνουν ανάστημα στην επιθετικότητα και τις προκλήσεις του Ταγίπ Ερντογάν.
Όπως είπε η κ. Γεννηματά «Οι ηγέτες της Ε.Ε. θα φύγουν και εμείς θα μείνουμε με τα λόγια παρηγοριάς. Δεν μας αρκεί. Δεν μας ταιριάζει. Δεν δικαιώνονται έτσι οι προσπάθειες του Ελληνικού λαού. Δεν είναι αυτή η Ευρώπη που θέλουμε. Που φοβάται να ορθώσει το ανάστημά της απέναντι στον Ερντογάν». Πρόσθεσε μάλιστα ότι είναι ώρα να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. «Χορτάσαμε από λόγια. Απαιτούμε από την Ευρώπη αλλαγή πολιτικής και συγκεκριμένες πράξεις. Δεν μπορεί να συνεχίζουν να μας λένε κατάμουτρα ότι και μετά από τις ενέργειες του κ. Ερντογάν, θεωρούν ισχυρή κι εφαρμόσιμη την Κοινή Δήλωση. Δεν μπορεί να μας προκαταβάλλουν μισθώματα για να συνεχίζουμε να είμαστε αποθήκη ψυχών». Απευθυνόμενη στον κ. Μητσοτάκη σημείωσε: «Αναρωτιέμαι επιτέλους τι ακριβώς ζήτησε από τους Ευρωπαίους ηγέτες ο κ. Μητσοτάκης. Θεωρεί ότι είναι αρκετά τα όσα ακούστηκαν από αυτούς; Εμείς απαντάμε ΟΧΙ».
Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ υπογράμμισε ότι οι πολίτες απαιτούν αποφασιστική δράση και εθνική συνεννόηση , σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία και πως ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να πορεύεται μόνος του. «Μόνη λύση να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι είμαστε αποφασισμένοι. Ότι θα θέσουμε ακόμη και veto σε κρίσιμες απ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Ευθύμης Ζησάκης: Η πανέμορφη ηθοποιός που του έκλεψε την καρδιά - ΦΩΤΟ
- Προσοχή! Κλείνει η Κορίνθου-Πατρών – Δείτε πότε και γιατί
- Σκληρή κριτική από τη ΝΔ στον Τσίπρα για την εμφάνισή του στο MEGA
- Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Οικονομική ενίσχυση 700 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για το μεταναστευτικό
- Επίθεση κατοίκων του Έβρου σε δημοσιογράφο του CNN Greece
- Θεοδωρικάκος: Επιμένουμε ελληνική ιθαγένεια στα 7 χρόνια, όχι σε 3
- Πλήρης υποστήριξη στην Ελλάδα από τη Frontex
- Απομακρύνεται ο στόχος για ανάπτυξη 2,8% το 2020, λέει το Δημοσιονομικό Συμβούλιο
- Το έντονο χρώμα που είναι trend για τα νύχια την Άνοιξη
- Έκτακτη κοινοτική βοήθεια €700 εκατ. στην ελλάδα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Antinews
![Μητσοτάκης, Ερντογάν,mitsotakis, erntogan](https://images32.inewsgr.com/3675/36753218/mitsotakis-oi-apeiles-tou-k-erntogan-den-perasan-160.jpg)
- Τελευταία Νέα Antinews
- Μητσοτάκης: Οι απειλές του κ. Ερντογάν δεν πέρασαν
- Στον Έβρο η ηγεσία της ΕΕ
- Μεταξύ «άκρων», «προοδευτισμού» και μεταναστευτικού μετεωρίζεται η δόλια Ελλάδα...
- Λαθρομετανάστης ή παράνομος μετανάστης;
- Εννέα αμφίρροπες κούρσες και κέρδη για πολλούς στις πρώτες ιπποδρομίες του Μαρτίου
- Νετανιάχου: "Μεγάλη νίκη ενάντια σε όλες τις προβλέψεις"
- Η Euroleague μιλάει απόψε ελληνικά
- Συρία: Σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα σε τουρκικές και συριακές στρατιωτικές δυνάμεις
- ΠΟΥ για κοροναϊό: Η διεθνής κοινότητα έχει εισέλθει σε αχαρτογράφητα νερά
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Το τελευταίο αντίο στην Άλκη Ζέη
- Το έντονο χρώμα που είναι trend για τα νύχια την Άνοιξη
- Σταϊκούρας: Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε μέτρα για κάθε σενάριο επιπτώσεων του κοροναϊού στην οικονομία
- Καθαρά Δευτέρα στην Κατασκήνωση στη Μακρυνίτσα
- Κορονοϊός: Τα 14 από τα 28 σχολεία που έκλεισαν ανήκουν στην κατηγορία που είχαν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα
- Επίσκεψη μαθητών στις φιλανθρωπικές δομές της Ι.Μ. Κίτρους
- Ο Αρχιεπίσκοπος της κατοχής Δαμασκηνός Παπανδρέου
- Πλήρης υποστήριξη στην Ελλάδα από τη Frontex
- Θεοδωρικάκος: Επιμένουμε ελληνική ιθαγένεια στα 7 χρόνια, όχι σε 3
- Το νέο οστρακόδερμο που ονομάζεται… Metallica!