Μητσοτάκης: Πέντε άξονες για το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων
Την εθνική πολιτική για τη διαχείριση των απορριμμάτων παρουσίασε στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας στην «Ώρα του Πρωθυπουργού» σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου.
Μιλώντας για την αξιοποίηση των αποβλήτων, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως το θέμα συνδέεται με την υγεία και την ίδια τη ζωή μας μέσω της παγκόσμιας κλιματικής κρίσης και πρόσθεσε: «Τα κατάλοιπα της καθημερινότητάς μας μπορούν να μετατραπούν σε πλούτο και να οδηγήσουν σε μία αποτελεσματική
Ο πρωθυπουργός παρουσίασε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα έρχεται 24η στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην ανακύκλωση και δεύτερη στην ταφή απορριμμάτων. Όπως είπε, στη χώρα μας λειτουργούν ακόμη 53 παράνομες χωματερές, εκ των οποίων 22 στα νησιά και 21 στην Πελοπόννησο. Την ίδια στιγμή, τα αστικά στερεά απόβλητα αποτελούν το 15% του συνόλου των αποβλήτων της χώρας. Μάλιστα, όπως σημείωσε, από αυτά, ανακυκλώνουμε μόλις το 15% έναντι στόχου 37%. Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, θάβουμε στη γη μας το 80% των αστικών απορριμμάτων μας όταν στην Ευρώπη αυτό το ποσοστό είναι μόλις 23%, και σε πολλές χώρες, που προβαίνουν και σε ενεργειακή αξιοποίηση, δεν ξεπερνά το 5%.
«Τα ποσοστά αυτά είναι απαράδεκτα», τόνισε κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για υποκρισία και ανικανότητα. «Όχι μόνο γιατί την τελευταία πενταετία, όπως στην οικονομία έτσι και στην περιβαλλοντική πολιτική, έχασε το τρένο των χρηματοδοτήσεων. Αλλά και γιατί, ενώ προπαγανδιστικά υιοθέτησε μία ρητορική ευαισθησίας, πρακτικά υπονόμευσε κάθε τολμηρή επένδυση στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων» είπε χαρακτηριστικά.
Θέτοντας ως κύριο στόχο της δικής του πολιτικής στη διαχείριση των απορριμμάτων την υιοθέτηση καλών πρακτικών της κυκλικής οικονομίας, έτσι ώστε να καταλήγουν στην ταφή όσο το δυνατόν λιγότερα απορρίμματα -αφού, προηγουμένως, θα έχουν ανακτηθεί όλα τα χρήσιμα υλικά τους- ο πρωθυπουργός μίλησε για προφανή οφέλη, όπως η κατάργηση των παράνομων χωματερών, που σήμερα κοστίζουν εκατομμύρια ευρώ σε πρόστιμα και ρυπαίνουν το περιβάλλον, ο περιορισμός των χώρων υγειονομικής ταφής στους οποίους, το 2040, δεν θα επιτρέπεται να δέχονται πάνω από το 10% των αστικών αποβλήτων της, ενώ έκανε λόγο για θέσεις απασχόλησης στους νέους φορείς και στις εταιρίες διαχείρισης. Παράλληλα, μίλησε για καθαρή ενέργεια από τα βιοαπόβλητα που είναι και πράσινη, για τη μείωση των εξόδων των δήμων από τα τέλη ταφής, αλλά και πρόσθετα έσοδα από την ανακύκλωση των απορριμμάτων και τέλος για την καθαριότητα και τη σοβαρή αισθητική αναβάθμιση των πόλεων και των χωριών μας.
Όσον αφορά το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων και με ορίζοντα το 2026 ο πρωθυπουργός μίλησε για 5 βασικούς άξονες:
- Πρώτον, αναθεωρούνται οι στόχοι ανάκτησης, ανακύκλωσης και ταφής. Ο στόχος του 50% για ανάκτηση στην πηγή από τους δήμους αποδείχθηκε εξωπραγματικός. Σήμερα φτάνει μόλις το 20%. Σε συνεργασία με τους εταίρους μας, επιδιώκουμε να συμφωνήσουμε σε ρεαλιστικούς στόχους.
- Δεύτερον, ενισχύονται οι προσπάθειες ανακύκλωσης και διαλογής στην πηγή. Δημιουργείται το πέμπτο ρεύμα των βιοαποβλήτων (καφέ κάδος), σε πρώτη φάση στους μεγάλους παραγωγούς, ξενοδοχεία, εστιατόρια, νοσοκομεία και super market για τα ληγμένα προϊόντα. Αυτά θα εκτρέπονται μέσω press containers σε μονάδες αναερόβιας χώνεψης για παραγωγή βιοαερίου και κομπόστ.
- Τρίτον, αποδεσμεύονται οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, ώστε να έχουν, πλέον, περισσότερα μέσα και λιγότερους περιορισμούς για να κάνουν τη δουλειά τους. Και γι' αυτό μεταφέρονται πόροι στους δήμους και τις περιφέρειες.
- Τέταρτον, εξορθολογίζεται το σύστημα συλλογής: Δίνουμε τη δυνατότητα εφαρμογής πολλαπλών ρευμάτων, αλλά εστιάζουμε στην εφαρμογή τουλάχιστον των τριών κάδων, που δεν υπάρχουν σήμερα: Μπλε για τα ανακυκλώσιμα υλικά, καφέ για τα οργανικά απόβλητα και πράσινος για κάθε άλλου είδους απορρίμματα.
- Πέμπτον, ενθαρρύνονται οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα για τη διαχείριση των αποβλήτων. Τα εργοστάσια επεξεργασίας και αξιοποίησής τους που λειτουργούν από δεκαετίας στην Ευρώπη ιδρύονται, επιτέλους, και εδώ.
Όπως επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης, ο στόχος έως το 2030 συνοψίζεται σε ένα τριμερές σχήμα: 50% - 30% - 20%, με το πρώτο 50% να αντιστοιχεί στον όγκο αστικών αποβλήτων, που μπορεί να ανακτάται στην πηγή σε επίπεδο δήμου, και σε αυτήν τη λογική ανακοίνωσε πως για όλα αυτά θα προμηθευτούν επιπλέον κάδοι και απορριμματοφόρα ανακύκλωσης.
Το επόμενο 30%, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, αντιπροσωπεύει τα ανακτώμενα υλικά από τα μικτά απορρίμματα που τώρα πέφτουν στους πράσινους κάδους. Αυτά, όπως υποστήριξε, θα ανακτώνται μέσω των Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων -των ΜΕΑ- και των Μονάδων Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων -των ΜΕΒΑ. Μάλιστα, οι συγκεκριμένες μονάδες αυτής της επεξεργασίας θα κατασκευαστούν είτε με χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ είτε με μεικτή χρηματοδότηση, από το ΕΣΠΑ και από ιδιωτικά κεφάλαια.
Αναφερόμενος στην απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, ο κ. Μητσοτάκης τη χαρακτήρισε πολύ χαμηλή καθώς, όπως είπε, μόνο 170 εκατομμύρια ευρώ είχαν συμβασιοποιηθεί τον περασμένο Ιούλιο από τα 940 που προβλέπονται για τη διαχείριση των απορριμμάτων, επιρρίπτοντας ευθύνη στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Το τελευταίο σκέλος του σχήματος, το 20%, είναι τα απορρίμματα που αποτελούν το υπόλειμμα. Αυτά, όπως σημείωσε, θα συμπιέζονται, ώστε να μειώνεται στο μισό ο όγκος τους και μετά, είτε θα αξιοποιούνται ενεργειακά είτε θα θάβονται. «Ενθαρρύνουμε και ενισχύουμε σχέδια των φορέων διαχείρισης απορριμμάτων των ΟΤΑ για ενεργειακή αξιοποίηση αυτών των υπολειμμάτων, στα πλαίσια, βέβαια, πάντα, πρακτικών, τεχνολογιών και μεθόδων που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον. Ήδη βρίσκεται υπό μελέτη από το υπουργείο ένα σχετικό σχέδιο για τη Βόρεια Ελλάδα» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Αναφερόμενος, ειδικότερα, στο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως εντός του 2021 το πρόβλημα θα έχει επιλυθεί οριστικά.
«Το έργο ξεκινά στο α' εξάμηνο του 2020 για να ολοκληρωθεί εντός δύο ετών. Και προβλέπεται η λειτουργία του για 21 έτη, έναντι των 28 που προβλεπόταν αρχικά και που αναφέρετε και εσείς στην ερώτησή σας. Μέχρι, όμως, την έναρξη της λειτουργίας των νέων εγκαταστάσεων, η εταιρεία έχει συμβατική υποχρέωση να δέχεται τα απορρίμματα εντός 10 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης. Άρα το αργότερο εντός του 2021» υπογράμμισε. Όπως πρόσθεσε, το έργο περιλαμβάνει τη δημιουργία τριών μονάδων ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων, δηλαδή ΜΕΑ, ΜΕΒΑ και ΧΥΤΥ, από έναν στην Αρκαδία, στη Μεσσηνία και στη Λακωνία, και δύο σταθμών μεταφόρτωσης, στην Κορινθία και στην Αργολίδα, ενώ, παράλληλα, προγραμματίζεται η δημιουργία ακόμη 11 σταθμών μεταφόρτωσης σε όλη την περιφέρεια.
Τα απορρίμματα της Πελοποννήσου υπολογίζονται σε 270.000 τόνους ανά έτος. Η ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα που προβλέπεται στη σύμβαση να δέχονται οι νέες εγκαταστάσεις είναι 150.000 τόνοι σύμβαση. Αλλά με νεότερη συμβολαιογραφική πράξη, αυτή μειώθηκε στους 100.000 τόνους. Υπάρχουν, συνεπώς, σοβαρότατα περιθώρια ανακύκλωσης και ξεχωριστής διαλογής βιοαποβλήτων. Η τιμή εισόδου στις εγκαταστάσεις θα είναι 80,5 ευρώ ο τόνος συν ΦΠΑ.
«Με την αναθεωρημένη ημερομηνία έναρξης της μεταβατικής διαχείρισης, εντός δεκάμηνου δηλαδή, όλοι οι δήμοι της Περιφέρειας Πελοποννήσου θα κατευθύνουν τα αστικά τους απόβλητα στις εγκαταστάσεις των ΜΕΑ. Και έτσι ανοίγει ο δρόμος για το κλείσιμο και τη σταδιακή αποκατάσταση των 21 παράνομων χωματερών. Εκτιμούμε ότι μέχρι του τέλος του 2021 θα έχουν κλείσει όλες», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Κλείνοντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός κάλεσε τους πολίτες να συμβάλλουν και αυτοί στην προστασία του περιβάλλοντος. Όπως είπε, μάλιστα, σε μία συμβολική κίνηση στο Μέγαρο Μαξίμου εγκαταστάθηκαν και ήδη λειτουργούν κάδοι διαλογής ανακυκλώσιμου υλικού, οι οποίοι κάθε μέρα γεμίζουν. «Το ίδιο πρέπει να κάνουμε και στις γειτονιές μας. Ανταποκρινόμαστε, λοιπόν, όλοι στο μικρό, καθημερινό καθήκον μας. Και το αποτέλεσμα θα είναι μεγάλο και διαρκές προς όφελος όλων», τόνισε.
Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης άσκησε έντονη κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για το γεγονός ότι κανένας βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν βρισκόταν στην αίθουσα της Βουλής.
Παράδειγμα καλής κοινοβουλευτικής συνεργασίας, η άμεση αντίδραση της κυβέρνησης στις χρεώσεις των τραπεζών
«Τιμούμε τον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Πρέπει να υπάρχει σοβαρός λόγος να μην απαντήσει υπουργός σε ερώτηση βουλευτή. Είναι για εμάς γόνιμη διαδικασία ζύμωσης που μπορεί να δημιουργηθούν ευρύτερες συναινέσεις», τόνισε ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του στη Βουλή, απαντώντας στην ερώτηση του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο.
Ως παράδειγμα μάλιστα καλής κοινοβουλευτικής συνεργασίας έφερε την άμεση, όπως είπε, αντίδραση της κυβέρνησης στις χρεώσεις των τραπεζών, καθώς είχαν προηγηθεί σχετικές κοινοβουλευτικές ερωτήσεις. «Υπήρξε άμεση αντίδραση της κυβέρνησης. Έχουμε κάποια πρώτα μηνύματα από τις τράπεζες για μειώσεις χρεώσεων, κάποιες αυξήσεις είχαν ήδη δρομολογηθεί από την 1η Ιουλίου του 2019. Μπορούμε να διαμορφώσουμε μια διαφορετική κουλτούρα, χωρίς εντάσεις. Να ακούμε τις απόψεις των βουλευτών και να ενσωματώνουμε τις απόψεις βουλευτών» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, για να προσθέσει πως οι υπουργοί δείχνουν δεκτικότητα να ενσωματώνουν στα νομοσχέδια παρατηρήσεις. «Δεν έχουμε το αλάθητο και θέλουμε να αξιοποιήσουμε τις διαδικασίες της Βουλής» τόνισε.
Είχε προηγηθεί η αναφορά του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου για τις χρεώσεις των τραπεζών, ο οποίος σημείωσε: «Τον Σεπτέμβριο του 2019 το Κίνημα Αλλαγής έθεσε σε εσάς το θέμα των υψηλών χρεώσεων των συστημικών τραπεζών. Χαίρομαι που σήμερα, και μετά τη συνάντησή σας, οι συστημικές τράπεζες ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν σε άμεσες μειώσεις. Για εμάς στο Κίνημα Αλλαγής αυτός είναι ο τρόπος αντιπολίτευσης. Έτσι μπορούμε να βοηθήσουμε τη χώρα μας και τους πολίτες μας. Έτσι θα πορευτούμε όλο το επόμενο χρονικό διάστημα».
Επανερχόμενος ο πρωθυπουργός, κατά τη δευτερολογία του, στο θέμα των απορριμμάτων είπε πως υπάρχει ήδη μεγάλη συμπυκνωμένη εμπειρία στο πώς να σχεδιάζουμε και να παρακολουθούμε τα έργα συμπράξεων ιδιωτικού και δημοσίου τομέα. «Η Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα είναι εξαιρετικός τρόπος, όχι μόνο για κατασκευαστικά έργα αλλά και για υπηρεσίες» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος συγκεκριμένα στο πρόβλημα της Αττικής, το οποίο και χαρακτήρισε μεγάλο, ο πρωθυπουργός είπε πως θα αντιμετωπιστεί πριν πάρει εκρηκτικές διαστάσεις. «Χρειάζεται αναπροσαρμογή του σχεδιασμού, όπου θα συμπεριλαμβάνεται μια μεγάλη μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων που θα δώσει λύσεις και θα μας βοηθήσει να πετύχουμε τους στόχους μας» επισήμανε. Εξήγησε πως, επειδή υπάρχουν πάντα συγκρούσεις συμφερόντων, αυτό είναι ένα ζήτημα που απαιτεί βαρύ κεντρικό συντονισμό και γι' αυτό θα το επιβλέπει η ίδια η Γραμματεία της κυβέρνησης.
«Δέσμευσή μας το πρόβλημα αυτό να λυθεί και να το μετατρέψουμε σε μια μεγάλη ευκαιρία» κατέληξε ο κ.Μητσοτάκης.
Την απεμπλοκή του έργου ΣΔΙΤ Διαχείρισης Απορριμμάτων Πελοποννήσου χαιρέτισε ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος
«Το ζήτημα που τίθεται σήμερα προς συζήτηση κατά μεγάλο ποσοστό έχει λυθεί με τις αποφάσεις και με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου για τις επενδύσεις. Έχει όμως σημασία γιατί ένα ΣΔΙΤ που ξεκίνησε το 2012 και υπογράφηκε το 2013, επτά χρόνια μετά, με αλλαγή πολλών κυβερνήσεων, πολλών περιφερειαρχών και περιφερειακών διοικήσεων, δεν έχει ξεκινήσει ακόμα». Αυτό δήλώσε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος απηύθυνε στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, επίκαιρη ερώτηση για το έργο ΣΔΙΤ Διαχείρισης Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Αναφερόμενος στο ιστορικό του θέματος, ο κ. Κωνσταντινόπουλος είπε ότι το 2009, επί ΠΑΣΟΚ, ξεκίνησε το αναγκαίο φιλοπεριβαλλοντικό έργο της διαχείρισης απορριμμάτων με τη μέθοδο ΣΔΙΤ για όλα τα εργοστάσια της χώρας. Όλα αυτά ήταν επενδύσεις 1,7 δισ., συνεπάγονταν 12.000 μόνιμες θέσεις εργασίας και 25.000 θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της κατασκευής. Θα ήταν έργα που προστατεύουν το περιβάλλον, έργα που παράγουν πράσινη ενέργεια, έχουν θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και με τα οποία προστατεύεται η δημόσια υγεία και ελαχιστοποιούν την οικονομική επιβάρυνση. Ειδικά το ΣΔΙΤ Πελοποννήσου προβλέπει την κατασκευή και λειτουργία για 28 χρόνια τριών μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων, είναι προϋπολογισμού 168 εκατομμυρίων, από τα οποία τα 66 εκατομμύρια είναι από το ΕΣΠΑ. Με το έργο δημιουργούνται περίπου 1.000 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή και περίπου 400 θέσεις εργασίας για τα 28 χρόνια.
Το 2013, ύστερα από διαγωνισμό για τη διαχείριση απορριμμάτων Πελοποννήσου, αναδείχθηκε μειοδότης η εταιρεία ΤΕΡΝΑ. Το 2014 εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για να προχωρήσει το έργο. «Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ είχε βγει στον δρόμο και μιλούσε για σκανδαλώδεις συμβάσεις», σημείωσε ο κ. Κωνσταντινόπουλος. Το 2015 αποφασίζει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι το έργο δεν μπορεί να προχωρήσει και καταθέτει τροπολογία με την οποία ακυρώνεται το ΣΔΙΤ, και ψηφίστηκε και από τη ΝΔ. Το 2018 ο ΣΥΡΙΖΑ φέρνει νέα τροπολογία που ξαναδίνει την αρμοδιότητα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Τον Ιούνιο του 2018 αυτοί που είχαν καταγγείλει υπογράφουν τη σύμβαση. «Ο κ. Τατούλης όσο ήταν περιφερειάρχης ήταν υπέρ του έργου αλλά προχθές καταψήφισε τις απαλλοτριώσεις στο περιφερειακό συμβούλιο. Μιλάμε για την απόλυτη τρέλα, μιλάμε για το απόλυτο αδιέξοδο μίας χώρας, η οποία επί επτά χρόνια δεν μπορεί να ολοκληρώσει μία επένδυση που έχει όλα τα θετικά για μία περιοχή, δεν ολοκληρώνει κάτι που βοηθάει οικονομικά, περιβαλλοντικά, κοινωνικά, τουριστικά», τόνισε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής και υπογράμμισε ότι με το νομοσχέδιο για τις επενδύσεις οι αποφάσεις για τις απαλλοτριώσεις δεν μένουν στα περιφερειακά συμβούλια. «Ήταν σημαντική αυτή η εξέλιξη με το αναπτυξιακό νομοσχέδιο και γι' αυτό ζήτησα να έρθετε στη Βουλή και να συζητήσουμε το θέμα», πρόσθεσε. «Για το ΣΔΙΤ Πελοποννήσου, αν οι αποφάσεις έμεναν στο περιφερειακό συμβούλιο, ο κ. Τατούλης και η ομάδα του θα χρησιμοποιούσαν τη δύναμη που έχουν, και ενώ πίστευαν σε αυτό το έργο, για να διαπραγματευτούν οτιδήποτε, και δεν θα γινόταν αυτό το έργο», επισήαμνε ο κ. Κωνσταντινόπουλος απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε περισσότερα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Τηλεθέαση: Στην κορυφή ο ΑΝΤ1 τον Οκτώβριο!
- Γαλλικά Rafale βομβαρδίζουν το Β.Ιράκ – «Σκόνη» οι στρατιωτικές υποδομές του ISIS
- Διόδια: Μεγάλη αλλαγή! Δείτε πώς θα περνάμε χωρίς να σταματάμε
- Άγριες Μέλισσες: Οι εξελίξεις στα επόμενα επεισόδια
- Κοινωνικό μέρισμα: Ποτέ αναμένεται η πληρωμή- Δικαιούχοι και τέλη κυκλοφορίας 2020
- «Βόμβες» από τον καθηγητή Φώσκολο: «Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ξεπουλήσει τα ΕΛ.ΠΕ σε επιχειρηματία» – «Αμύθητο το κοίτασμα φυσικού αερίου στην Κρήτη»
- Γαλλικά Rafale βομβαρδίζουν το Β.Ιράκ – «Σκόνη» οι στρατιωτικές υποδομές του ISIS
- Το κύπελλο ΟΥΙΛΛΙΑΜ ΡΗΖ στην πρώτη ιπποδρομιακή συγκέντρωση του Νοεμβρίου στο Markopoulo Park
- Και το πολυκατάστημα attica στο ρυθμό της «Ομάδας Προσφοράς ΟΠΑΠ»
- #mindTALKS: Τι να κάνεις κάθε πρωί όταν ξυπνάς για να πηγαίνει καλά η μέρα σου
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Antinews
- Σταϊκούρας: Και για το εισόδημα από τα ενοίκια ισχύει το 30% των e – αποδείξεων
- Μητσοτάκης: Πέντε άξονες για το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων
- Ο Άσαντ απέρριψε το γερμανικό σχέδιο για «ζώνη ασφαλείας» στα σύνορα με την Τουρκία
- Τον Ιανουάριο ανοίγει ξανά το θέμα των χρεώσεων από τις τράπεζες
- Ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία το ν/σ για το άσυλο
- Κύπρος: Έφυγε αλλά θα επιστρέψει ο "Πορθητής"
- Χατζηδάκης: Κλείνει το εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Αμύνταιο
- Στο φθινόπωρο του 2015 παραπέμπουν οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές στο βόρειο Αιγαίο
- Επίθεση στα γραφεία της Χρυσής Αυγής
- Τελευταία Νέα Antinews
- Μητσοτάκης: Πέντε άξονες για το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων
- Στο φθινόπωρο του 2015 παραπέμπουν οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές στο βόρειο Αιγαίο
- Τον Ιανουάριο ανοίγει ξανά το θέμα των χρεώσεων από τις τράπεζες
- Σταϊκούρας: Και για το εισόδημα από τα ενοίκια ισχύει το 30% των e – αποδείξεων
- Χατζηδάκης: Κλείνει το εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Αμύνταιο
- Επίθεση στα γραφεία της Χρυσής Αυγής
- Ο Άσαντ απέρριψε το γερμανικό σχέδιο για «ζώνη ασφαλείας» στα σύνορα με την Τουρκία
- Ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία το ν/σ για το άσυλο
- Κύπρος: Έφυγε αλλά θα επιστρέψει ο "Πορθητής"
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Όλα τα ΝΕΑ για προνοιακά επιδόματα, επίδομα ενοικίου ΚΕΑ, κοινωφελής εργασία ΟΑΕΔ
- Εκδήλωση στη Μητρόπολη Λέρου
- Διόδια: Μεγάλη αλλαγή! Δείτε πώς θα περνάμε χωρίς να σταματάμε
- Υπουργείο Εξωτερικών: Προκήρυξη θέσης δικαστή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου
- Κύπρος: Σοκ. Οδηγούσε… με τα πόδια. video
- Ολυμπιακός – Μακάμπι Τελ Αβίβ LIVE: Για τη δεύτερη σερί νίκη οι «ερυθρόλευκοι».
- Μέρα των Νεκρών: Τεράστιος σκελετός… στη μέση του δρόμου.
- Μενεγάκη – Παντζόπουλος: Το πρώτο βίντεο μετά την καταστροφή στο ξενοδοχείο τους στην Άνδρο
- Εορτή Αγίων Αναργύρων στη Μητρόπολη Κορίνθου