Μόνο οι 7 στους 10 πλήρωσαν τη δόση του εκκαθαριστικού

12:44 4/8/2017 - Πηγή: Antinews

Πήρε μετά από πολυήμερη αναμονή αριθμό ΦΕΚ η απόφαση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου για χαλάρωση των capital controls. Η απόφαση με ημερομηνία 2/7 προβλέπει το δικαίωμα σωρευτικής ανάληψης ανά μήνα έως του ποσού των 1.800 ευρώ, αλλά και μια σειρά από διευκολύνσεις για τις επιχειρήσεις, τους λογαριασμούς μισθοδοσίας, για ναυτιλιακές συναλλαγές, ασφαλιστικά συμβόλαια, ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, αλλά και για τους επαγγελματίες

αγρότες. Θα ενεργοποιηθεί τον Σεπτέμβριο.

Στο σκέλος των ιδιωτών, ουσιαστικά με την απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών αυξάνεται το εβδομαδιαίο όριο ανάληψης μετρητών στα 450, από 420 σήμερα. Δεν προβλέπεται εβδομαδιαίο ποσό στην απόφαση αλλά ορίζεται ότι η διαχείριση ανάληψης του συνολικού ποσού των 1.800 ευρώ ανά μήνα μπορεί να γίνεται σωρευτικά.

"Μετρητά που δεν αναλήφθηκαν κάποια ημέρα ή ημέρες μπορούν να αναληφθούν σωρευτικά έως του ποσού των χιλίων οκτακοσίων ευρώ (1.800) ανά ημερολογιακό μήνα" αναφέρει η απόφαση.

Η απόφαση αναμενόταν από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας. Είχε προηγηθεί εισήγηση από την τράπεζα της Ελλάδος η οποία ωστόσο προέβλεπε, σύμφωνα με πληροφορίες, χαλάρωση μόνο των κεφαλαιακών ελέγχων που αφορούσαν στις επιχειρήσεις.

Πάντως, πληροφορίες που είχε δημοσιεύσει τοCapital.gr έκαναν λόγο και για προτάσεις στελεχών της κυβέρνησης αναφορικά με κινήσεις που θα αφορούν σε ιδιώτες. Ωστόσο με αυτές τις προτάσεις χαλάρωσης των κεφαλαιακών ελέγχων και στους ιδιώτες είχαν αντιταχθεί στελέχη της ΤτΕ αλλά και του ΥΠΟΙΚ, πιστεύοντας ότι πρέπει πρώτα να διασφαλιστεί η συνεχής και ομαλή επιστροφή των καταθέσεων.

Αναλυτικά, η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει τις εξής αλλαγές:

1. Το τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου πρώτου της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 18ης Ιουλίου 2015, όπως ισχύει, αντικαθίσταται από την 1η Σεπτεμβρίου 2017, ως ακολούθως: "Μετρητά που δεν αναλήφθηκαν κάποια ημέρα ή ημέρες μπορούν να αναληφθούν σωρευτικά έως του ποσού των χιλίων οκτακοσίων ευρώ (1.800) ανά ημερολογιακό μήνα".

2. H παράγραφος 6α του άρθρου πρώτου της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 18ης Ιουλίου 2015, όπως ισχύει, τροποποιείται ως ακολούθως:

"6α. Επιτρέπεται σε εταιρείες, που έχουν τη μορφή νομικού προσώπου και τηρούν απλογραφικό ή διπλογραφικό λογιστικό σύστημα, το άνοιγμα λογαριασμού, όψεως ή καταθετικού, σε πιστωτικό ίδρυμα μέσω της δημιουργίας νέου κωδικού πελάτη (Customer ID), ανεξαρτήτως της ύπαρξης άλλου διαθέσιμου λογαριασμού του οποίου είναι δικαιούχοι. Στις περιπτώσεις της παρούσας παραγράφου δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις της παραγράφου 7 του άρθρου πρώτου της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 18ης Ιουλίου 2015".

3. Στο τέλος της περίπτωσης ε΄ της παραγράφου 7 του άρθρου πρώτου της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 18ης Ιουλίου 2015, προστίθεται εδάφιο το οποίο έχει, ως εξής: "Ομοίως, επιτρέπεται το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού, εφόσον δεν τηρείται ήδη άλλος τραπεζικός λογαριασμός, από όσους είναι επαγγελματίες αγρότες υπό την έννοια του ν. 3874/2010".

4. Στο τέλος της περίπτωσης ι΄ της παραγράφου 7 του άρθρου πρώτου της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 18ης Ιουλίου 2015, προστίθεται εδάφιο το οποίο έχει, ως εξής: "Επίσης επιτρέπεται από εργαζόμενο το άνοιγμα λογαριασμού μισθοδοσίας σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα, εκτός αυτού στο οποίο ήδη τηρεί λογαριασμό, εφόσον ο νέος εργοδότης του καταβάλλει τη μισθοδοσία σε διαφορετικό πιστωτικό ίδρυμα από αυτό στο οποίο τηρεί λογαριασμό ο εργαζόμενος. Ομοίως, εφαρμόζονται αναλογικά τα εδάφια 2 έως και 4 της παρούσας περίπτωσης".

5. Μετά την περίπτωση ιθ της παραγράφου 7 του άρθρου πρώτου της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 18ης Ιουλίου 2015, προστίθενται νέες περιπτώσεις, ως ακολούθως: "κ. το άνοιγμα λογαριασμού από φυσικά πρόσωπα προ- κειμένου να κατατεθεί σε αυτόν το τίμημα ωρίμανσης από ασφαλιστήριο συμβόλαιο ή αποζημίωση από ασφαλιστική εταιρεία, εφόσον δεν τηρούν ήδη λογαριασμό σε πιστωτικό ίδρυμα.

κα. το άνοιγμα ειδικού, χωρίς δικαίωμα ανάληψης, ακατάσχετου επαγγελματικού τραπεζικού λογαριασμού των υπαλλήλων ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, σύμφωνα με τις διατάξεις των αποφάσεων που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότηση των παρ. 13 και 15 του άρθρου 959Α του Κ.Πολ.Δ. Από τον λογαριασμό αυτόν δεν επιτρέπεται εκτέλεση μεταφοράς κεφαλαίων προς το εξωτερικό, εκτός των περιπτώσεων υποχρέωσης επιστροφής της εγγύησης των υποψηφίων πλειοδοτών σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 11 της αριθμ. 41756 οικ/26.5.2017 απόφασης του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Β΄1884), όπως εκάστοτε ισχύει, εφόσον η εγγύηση προ- ήλθε με μεταφορά κεφαλαίων από το εξωτερικό.".

6. Μετά το δεύτερο εδάφιο της περίπτωσης στ της παραγράφου 11 του άρθρου πρώτου της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 18 Ιουλίου 2015, προστίθενται δύο νέα εδάφια, ως ακολούθως:

"Από εξουσιοδοτημένο πρόσωπο των ναυτιλιακών αυτών εταιρειών δύναται να μεταφέρεται στο εξωτερικό για τις ανάγκες του πλοίου ("cash-to master") το ανωτέρω ποσό των μετρητών ως ανώτατο όριο, με την προσκόμιση δικαιολογητικών στην αρμόδια τελωνειακή αρχή. Τα δικαιολογητικά αυτά θα οριστούν με απόφαση της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών".

7. Το τελευταίο εδάφιο της περίπτωσης στ΄ της παραγράφου 11 του άρθρου πρώτου της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 18 Ιουλίου 2015, αντικαθίσταται από την 1η Σεπτεμβρίου 2017, ως ακολούθως:

"Πέραν των ανωτέρω, επιτρέπεται η πραγματοποίηση ανάληψης μετρητών έως του ποσοστού 50% συνολικά, από χρηματικά ποσά τα οποία, μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2017, μεταφέρονται από την αλλοδαπή με μεταφορά πίστωσης σε υφιστάμενους λογαριασμούς, που τηρούνται σε πιστωτικό ίδρυμα στην Ελλάδα, με διαδικασία οριζόμενη από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών".

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα