Μυστική διπλωματία: Συζητάει στο παρασκήνιο η Αθήνα με την Άγκυρα για Ίμια και «υπόλοιπα νησιά»;

20:30 5/2/2020 - Πηγή: Antinews

Κατά την προσφιλή τακτική του να εκθέτει την ελληνική πολιτική ηγεσία, ο Ταγίπ Ερντογάν, και προφανώς για εσωτερική κατανάλωσή στο κόμμα του, έσπευσε να πει χθες ότι στα Ίμια φέτος επικράτησε ηρεμία, επειδή η Άγκυρα έστειλε μήνυμα στην Αθήνα να μην κάνει ό,τι έκανε τα προηγούμενα χρόνια. Δεν το είπε, αλλά είναι φανερό ότι εννοούσε τις επικοινωνιακές εμφανίσεις Καμμένου να ρίχνει από ελικόπτερο λουλούδια

στη μνήμη των νεκρών ηρώων στρατιωτικών, στα Ίμια, το 1996.

Ο Ερντογάν, όμως, είπε και κάτι άλλο ιδιαιτέρως ενδιαφέρον. ''Ο υπουργός Άμυνάς μου, πιθανότατα θα καλούσε τον Έλληνα υπουργό Άμυνας για να τον ευχαριστήσει (σ.σ. για τα Ίμια) και για να συνεχιστεί αυτή η διαδικασία στα Ίμια και στα υπόλοιπα νησιά''.

Εύλογα προκύπτουν τα εξής ερωτήματα:

1.Ισχύουν οι ισχυρισμοί Ερντογάν περί συνεννοήσεων Αθήνας - Άγκυρας, και απειλών της Τουρκίας, για να μην πλησιάσει Έλληνας επίσημος τα Ίμια;

2.Υπήρξε συνεννόηση του Έλληνα υπουργού Άμυνας με την Άγκυρα, ή διπλωματικών διαύλων των δυο χωρών, γι' αυτό;

3.Το σημαντικότερο. Γίνονται συνεννοήσεις και για τα "υπόλοιπα νησιά"; Ποια υπόλοιπα νησιά εννοεί ο κ.Ερντογάν; Αυτά τα 16, των οποίων, μόλις πρόσφατα, για πρώτη φορά επίσημα, η τουρκική κυβέρνηση, δια στόματος του υπουργού Άμυνάς της, Χουλούσι Ακάρ, αμφισβήτησε την ελληνικότητά τους;

"Συμπτώσεις"

Τα ερωτήματα δεν σταματούν εδώ. Πόσο μάλλον, όταν τα τροφοδοτεί η πρεμούρα που έδειξε η ελληνική πολιτική ηγεσία μετά τις δηλώσεις Ερντογάν, η οποία έσπευσε εναγωνίως να προλάβει αντιδράσεις και χαρακτηρισμούς περί μυστικής διπλωματίας. Έτσι, τροχάδην, εξέδωσε ανακοίνωση περί τηλεφωνικής επαφής των Έλληνα και Τούρκου υπουργών Άμυνας, Ν.Παναγιωτόπουλου και Χ.Ακάρ.

Αναλυτικότερα. Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε τις παραπάνω δηλώσεις του, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην κοινοβουλευτική ομάδα του, χθες, περί τις 11,30 (10,30 τουρκική ώρα). Η ομιλία του είχε ολοκληρωθεί στις 12,30 ώρα Ελλάδος. Κάτι που φαίνεται και από τις σχετικές αναρτήσεις του στο twitter.

Όλως περιέργως, στις δυο παρά τέταρτο, δηλαδή σχεδόν μιάμιση ώρα αργότερα, στα δημοσιογραφικά μέϊλς είχε σταλεί ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας, όπου αναφερόταν: "Τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ.Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, είχε σήμερα το πρωί ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, κ.Χουλουσί Ακάρ. Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας των δύο υπουργών έγινε συζήτηση για την επικείμενη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 12-13 Φεβρουαρίου 2020, καθώς επίσης και εν όψει της συνέχισης του διαλόγου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που θα διεξαχθεί στην Αθήνα μεταξύ 17-21 Φεβρουαρίου 2020".

Και, βέβαια, μούγκα για τις αναφορές Ερντογάν για ενδεχόμενες συνεννοήσεις του υπουργού Άμυνάς του με τον Έλληνα υπουργό. Η ηγεσία του υπουργείου Άμυνας, εκδίδοντας αυτή την ανακοίνωση, πιθανότατα αφού προηγουμένως ενημερώθηκε για την ομιλία Ερντογάν από την πρεσβεία μας στην Άγκυρα, μάλλον φάνηκε να βρέθηκε σε πανικό, και έσπευσε να προλάβει τον θόρυβο.

[photo_0]

Αυτοδιάψευση Παναγιωτόπουλου;

Ωστόσο, όπως μετέδωσε νωρίτερα το ραδιόφωνο του Alpha, επικαλούμενο δηλώσεις του κ. Παναγιωτόπουλου, ο υπουργός Άμυνας διέψευσε τον Ερντογάν για τα Ίμια, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι δεν υπήρξε καμία συνεννόηση με την Τουρκία και πώς είναι ψέματα όσα υποστηρίζει ο Ερντογάν.

Λίγο μετά, πάντως, ο Ν. Παναγιωτόπουλος διέψευσε τις δηλώσεις που του αποδόθηκαν.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε του ΥΠΕΘΑ αναφέρονται τα εξής:

"Σχετικώς με πληροφορίες που αναπαράγονται στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας περί δηλώσεως του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαου Παναγιωτόπουλου, διευκρινίζεται ότι ουδέποτε προέβη σε ανάλογη δήλωση.

Όλα τα υπόλοιπα είναι προϊόντα ερμηνειών και εκτιμήσεων αυτών που τις εκφράζουν και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τους επίσημους διαύλους επικοινωνίας μεταξύ κρατών."

Για το ζήτημα που προέκυψε με την διάψευση του υπουργού πήρε θέση κι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Κουμουνδούρου αναφέρει:

"Έχουν περάσει δύο μέρες από τις δηλώσεις Ερντογάν για συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση να μην πάει Έλληνας αξιωματούχος στα Ίμια και για συνομιλίες των Υπουργών Άμυνας για αντίστοιχες διαδικασίες σε άλλα νησιά, και μέχρι στιγμής η κυβέρνηση:

- έσπευσε να απαντήσει μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ μέσω του ΥΠΕΞ,

- σήμερα, με ανακοίνωση του ΥΠΕΘΑ, αμφισβήτησε το ρεπορτάζ δημοσιογράφου που μιλούσε για διάψευση του Τούρκου προέδρου, επικαλούμενος τον ίδιο τον Υπουργό Άμυνας.

Για την ταμπακιέρα όμως, η κυβέρνηση δεν έχει πει απολύτως τίποτα: Τελικά διαψεύδει τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου ή όχι ;

Επιτέλους, ας καταλάβουν στην κυβέρνηση ότι στα κρίσιμα εθνικά θέματα απαιτείται σοβαρότητα και δεν χωρούν τέτοιοι επικίνδυνοι ερασιτεχνισμοί."

Τα "υπόλοιπα νησιά"

Αναλυτικά η αναφορά Ερντογάν έχει ως εξής: ''Φέτος δεν ζήσαμε κρίση στα Ίμια (σ.σ. "Καρντάκ", είπε ο Ερντογάν). Γιατί; Διότι τηρήσαμε μια συγκεκριμένη στάση. Δηλώσαμε πως αν γίνει κάποια κίνηση όπως στο παρελθόν, τότε θα απαντήσουμε διαφορετικά. Και θα δείτε πως αν η Ελλάδα δεν κάνει κάτι στα Ίμια δεν θα γίνει και από την πλευρά μας''. Και πρόσθεσε: ''Ο υπουργός Άμυνάς μου πιθανότατα θα καλούσε τον Έλληνα υπουργό Άμυνας για να τον ευχαριστήσει και για να συνεχιστεί αυτή η διαδικασία στα Ίμια και στα υπόλοιπα νησιά''.

Το θέμα είναι ιδιαιτέρως σοβαρό. Όχι γιατί πεθύμησε κανείς τις επικοινωνιακές, υπερπατριωτικές εμφανίσεις Καμμένου στα Ίμια, ή το μοστράρισμά του με τις αμερικανικές στολές παραλλαγής. Προφανώς, άπαντες θέλουν να μειωθεί η ένταση στο Αιγαίο. Κάτι, στο οποίο διόλου βοήθησαν και βοηθούν τα κάθε λογής "νταηλίκια" από ιδιώτες και πολιτικούς, ένθεν κακείθεν. Ωστόσο, το να επιβάλλει η Τουρκία τους όρους της, όπως η ίδια ισχυρίζεται, και μάλιστα με απειλές κατά τη διάρκεια παρασκηνιακών επαφών (και η κυβέρνηση επιβάλλεται να το διαψεύσει ή να το επιβεβαιώσει), είναι τουλάχιστον υποτιμητικό απέναντι στην -όποια- ελληνική κυβέρνηση.

Και το κυριότερο. Από που κι ως που δέχεται η Αθήνα (αν δέχεται, και πρέπει επίσης να το διευκρινίσει η κυβέρνηση) να μπαίνουν στην ατζέντα -για την ακρίβεια να προσπαθεί με τσαμπουκά να βάλει στην ατζέντα η Άγκυρα- αντίστοιχα μέτρα για τα "υπόλοιπα νησιά"; Κοντολογίς, για τα 16 νησιά που ισχυρίζεται η Τουρκία ότι δεν ανήκουν στην Ελλάδα. Κάποια από αυτά, μάλιστα, είναι κατοικημένα, άλλα έχουν πάνω ακόμα και στρατιωτικά φυλάκια. Και, πάντως, μετά πλήρους βεβαιότητος, βάσει διεθνών Συνθηκών, είναι ελληνικότατα. Άραγε, γίνονται τέτοιες παρασκηνιακές συνεννοήσεις, κάτω από τους όρους απειλών που βάζει η Τουρκία;

Να σημειωθεί ότι ουδέποτε τα προηγούμενα χρόνια, επισήμως, η τουρκική κυβέρνηση έθετε ζήτημα αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας επί των 16 νησιών και νησίδων. Αντίθετα, μέχρι και πριν από ένα χρόνο, το θέμα αυτό έβαζε στην τουρκική Βουλή μετ' επιτάσεως η κεμαλική αντιπολίτευση, κατηγορώντας, μάλιστα, τον Ερντογάν ότι "πούλησε" αυτά τα νησιά στους Έλληνες. Τώρα, όμως, η Άγκυρα πραγματοποίησε ποιοτικό άλμα στις "διεκδικήσεις" της, αφού για πρώτη φορά κάτι τέτοιο ακούστηκε από κυβερνητικά χείλη (από τον υπουργό Άμυνας). Ένα ανύπαρκτο ζήτημα, που είναι βέβαιον ότι προσθέτει η Άγκυρα στο συνολικό πακέτο των "διεκδικήσεών" της, ενόψει Χάγης ή και διερευνητικών επαφών.

Βλέπε επίσης:

Ερντογάν για τα Ίμια: Αν γίνει κάποια κίνηση όπως στο παρελθόν τότε θα απαντήσουμε διαφορετικά - Τηλεφωνική επικοινωνία Παναγιωτόπουλου - Ακάρ για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών

Παναγιωτόπουλος: Ουδέποτε έκανα δήλωση που να αφορά τα λεγόμενα Ερντογάν

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα