Ν. Αναστασιάδης: Η Βουλή θα απορρίψει το ν/σ για το «κούρεμα»

Ούτε και σήμερα, εκτός απροόπτου, θα ληφθεί απόφαση από την κυπριακή βουλή για το σχέδιο που κατατέθηκε πριν από λίγο από την κυβέρνηση για κούρεμα των καταθέσεων. Το νέο σχέδιο προβλέπει την εξαίρεση από τη φορολόγηση των καταθέσεων μέχρι 20 χιλ. ευρώ. Από 20.000-100.000 ευρώ το τέλος θα ανέρχεται στο 6,75%, ενώ για καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ το τέλος θα ανέρχεται στο 9,9%.

Το τέλος επί των καταθέσεων θα υπολογίζεται επί

το υπόλοιπο των καταθέσεων στα βιβλία των πιστωτικών ιδρυμάτων της Κύπρου κατά το κλείσιμο των εργασιών τους την 15η Μαρτίου.

Έναντι του τέλους διατίθενται μελλοντικά σε κάθε καταθέτη μετοχές του πιστωτικού ιδρύματος της Δημοκρατίας και η τιμή αποτίμησης των μετοχών που θα δίνονται στους καταθέτες καθορίζονται βάση των κοινοτικών κανόνων της ΕΕ για κρατικές ενισχύσεις.

Η αξία της μετοχής που θα δοθεί στους καταθέτες θα είναι της ίδιας αξίας με την τιμή απόκτησης της από τη Δημοκρατία.

Οι μετοχές θα είναι μετατρέψιμες σε ομόλογα, η απόδοση των οποίων διασφαλίζεται από τα προσδοκώμενα έσοδα του φυσικού αερίου υπό τον όρο οι καταθέσεις να παραμείνουν για δύο χρόνια στο πιστωτικό ίδρυμα της Δημοκρατίας.

Το νομοσχέδιο μελετάται ήδη από την Επιτροπή Οικονομικών και στη συνέχεια θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή. Ωστόσο, ούτε κι αυτό το σχέδιο είναι σίγουρο ότι θα περάσει από τη Βουλή, αντιθέτως εκφράζεται η άποψη ότι εφόσον εμπεριέχεται κούρεμα για καταθέσεις κάτω από 100.000 ευρώ δύσκολα θα γίνει αποδεκτό από 29 βουλευτές. Υπό αυτό το πρίσμα, το πρωί της Τρίτης ανακοινώθηκε η πρόθεση του οίκου Fitch να υποβαθμίσει τις κυπριακές τράπεζες, γεγονός που θα βαρύνει ακόμη περισσότερο το κλίμα.

Το βλέμμα είναι στραμμένο και στις συζητήσεις του Κύπριου υπουργού Οικονομικών Σαρρή στη Ρωσία, με τη Μόσχα να έχει διαμηνύσει ότι θα αλλάξουν ριζικά οι σχέσεις της με την Κύπρο αν υπάρξει κούρεμα.

Η κατάσταση συνεχίζει να είναι οριακή και ήδη γίνονται συζητήσεις για εναλλακτικά σενάρια σε περίπτωση που δεν περάσει το κούρεμα από τη Βουλή. Ένα από τα σχέδια προβλέπει το διαχωρισμό των κυπριακών τραπεζών σε «καλές» και κακές», ουσιαστικά για διαχωρισμό των ενεργητικών τους σε καλές και ασφαλισμένες καταθέσεις και δάνεια και σε μη ασφαλισμένες καταθέσεις και μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Οι «κακές» τράπεζες -που θα είναι πλέον οι παλιές τράπεζες- θα μπουν στη διαδικασία εκποίησης των στοιχείων ενεργητικού για να πληρώσουν τους ανασφάλιστους καταθέτες. Οι καταθέτες αυτοί ωστόσο μπορεί να χάσουν ως και το 90% των χρημάτων τους λένε άνθρωποι της αγοράς.

Με το σχέδιο αυτό εκτιμάται ότι τα υποκαταστήματα των μεγάλων τραπεζών θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά, θα διασφαλιστούν οι περισσότερες θέσεις εργασίας, ενώ η ΕΚΤ δεσμεύεται να παραχωρήσει απεριόριστη ρευστότητα στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα. Επίσης, εξετάζονται εισηγήσεις για δανεισμό του κράτους από τα ταμεία προνοίας των ημικρατικών- πρόταση που είχε τεθεί κατά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, με στόχο την άντληση 1,5 δισ. ευρώ.

Ν. Αναστασιάδης: Η Βουλή θα απορρίψει το ν/σ για το «κούρεμα»

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Βουλή θα απορρίψει το νομοσχέδιο για «κούρεμα» των καταθέσεων.

Ο Κύπριος Πρόεδρος, ο οποίος μιλούσε στη σουηδική τηλεόραση, δήλωσε ότι η Βουλή, η οποία συνέρχεται το απόγευμα, «θα τοποθετηθεί αρνητικά, διότι θεωρεί και πιστεύει ότι είναι άδικο και πλήττει τα συμφέροντα της Κύπρου γενικότερα».

Σε ερώτηση πώς θα χειριστεί την κατάσταση, απάντησε ότι η κυβέρνηση έχει τα σχέδιά της, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι το «κούρεμα» δεν ήταν κάτι που αναμέναμε από την τρόικα και τους φίλους, όπως είπε, στο Eurogroup.

Α. Μέρκελ: Η Κύπρος να διαπραγματευτεί μόνο με την τρόικα

Η Γερμανίδα καγκελάριος ‘Ανγκελα Μέρκελ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, επέμεινε ότι οι διαπραγματεύσεις για το σχέδιο διάσωσης πρέπει να διεξαχθούν αποκλειστικά και μόνο με την τρόικα, δήλωσε σήμερα στο Βερολίνο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

«Υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στην κ. Μέρκελ και τον πρόεδρο της Κύπρου χθες το βράδυ. Κατά την επικοινωνία αυτή η κ. Μέρκελ επέμεινε ότι οι διαπραγματεύσεις (για το σχέδιο διάσωσης) πρέπει να διεξαχθούν αποκλειστικά και μόνο με την τρόικα» τόνισε η ίδια εκπρόσωπος, χωρίς να δώσει επιπλέον πληροφορίες για την τηλεφωνική αυτήν επικοινωνία.

Κρ. Λαγκάρντ: Η Κύπρος να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της

Η κυπριακή κυβέρνηση «οφείλει τώρα να θέσει σε εφαρμογή τις δεσμεύσεις της», δήλωσε σήμερα η πρόεδρος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη διάρκεια των εργασιών οικονομικού συνεδρίου στην Φρανκφούρτη, εκφράζοντας παράλληλα την υποστήριξή της προς την προσπάθεια άμβλυνσης του βάρους της φορολόγησης των καταθέσεων επί των μικρότερων καταθετών.

Υπενθυμίζοντας ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χαιρετίζει την συμφωνία με την κυπριακή κυβέρνηση, η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε ότι αυτή η λύση «είναι βιώσιμη και πλήρως χρηματοδοτούμενη» και εξέφρασε την υποστήριξή της για τις προσπάθειες της κυπριακής κυβέρνησης για μία «περισσότερο προοδευτική φορολόγηση» των τραπεζικών καταθέσεων ώστε να αμβλυνθεί το βάρος επί των μικρότερων καταθετών.

Η Κριστίν Λαγκάρντ πρόσθεσε επίσης ότι η Κύπρος οφείλει να περιορίσει το μέγεθος του τραπεζικού της τομέα και να προχωρήσει στην αναδιάρθρωσή του. «Ο περιορισμός των τραπεζών στον προσήκον μέγεθός τους και η αναδιάρθρωσή τους με τάξη είναι ένα από τα κεντρικά σημεία της συμφωνίας» του Σαββάτου επί του σχεδίου διάσωσης της Κύπρου, είπε. Η Κύπρος δεσμεύθηκε επίσης να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το ξέπλυμα χρήματος.

Η Κριστίν Λαγκάρντ πρόσθεσε επίσης ότι το ΔΝΤ τάσσεται υπέρ της εισαγωγής «περισσότερο προοδευτικών ποσοστών» στην έκτακτη φορολόγηση των τραπεζικών καταθέσεων στην Κύπρο, που πρέπει να αποφέρει 5,8 δισεκατομμύρια ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα