Ν. Κοτζιάς: Mε Ποτάμι και μεμονωμένους βουλευτές θα υπερψηφιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών

Τη σπουδαιότητα της Συμφωνίας των Πρεσπών, ως "ιστορικής ευκαιρίας" και "λύσης που κοιτά στο μέλλον" για την ασφάλεια και την ανάπτυξη των Βαλκανίων αλλά και της Ευρώπης, αναβαθμίζοντας και το ρόλο της Ελλάδας, υπογράμμισαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Γερμανίας, Νίκος Κοτζιάς και Χάικο Μάας κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν σήμερα

το μεσημέρι στο υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Ν. Κοτζιάς τόνισε πως η Συμφωνία "μας έβγαλε από τη φυλακή από την οποία μερικοί ονειρεύονται να ξαναμπούμε", αλλά "δεν θα τους ακολουθήσουμε". Επισήμανε δε τη μεγάλη ευθύνη που έχουμε ως χώρα για την περιοχή" και τη συμβολή της Ελλάδας στη μείωση των εντάσεων, παραθέτοντας στον Γερμανό ομόλογό του τις πρωτοβουλίες της ελληνικής διπλωματίας στην περιοχή. Υποστήριξε δε ότι τρεις είναι οι βασικοί τομείς της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής: τα ευρωπαϊκά, τα Βαλκάνια και η Α. Μεσόγειος.

Ο κ. Μάας από την πλευρά του εξήρε τη συμβολή του Νίκου Κοτζιά για την θετική κατάληξη της Συμφωνίας, χαρακτηρίζοντας τη στάση του ως "ένδειξη υπεύθυνης πολιτικής" καθώς, όπως είπε, αυτή θα συμβάλλει στην ασφάλεια της περιοχής αλλά και της Ευρώπης.

"Είναι μία ιστορική ευκαιρία και πρέπει να πω ότι χωρίς τη δική σου προσωπική δέσμευση και την υπομονή και επιμονή που επέδειξαν αμφότερες οι πλευρές δεν θα είχαμε φτάσει εκεί, κάτι που μπορεί να μη χαροποιεί όλους, ωστόσο αυτό είναι μια ένδειξη υπεύθυνης πολιτικής", είπε χαρακτηριστικά ο Γερμανός ΥΠΕΞ. Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι "αυτή η ιστορική συμφωνία θα υλοποιηθεί, διότι συμβάλλει στη συμφιλίωση των δύο λαών. Και ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι συμβάλλει στη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής".

Παράλληλα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ θα κερδηθεί και θα έχει την απαραίτητη συμμετοχή. Εκτίμησε ότι η διαδικασία των συνταγματικών αλλαγών στη γείτονα χώρα θα ολοκληρωθεί προς τα μέσα με τέλη Γενάρη και στη συνέχεια θα έρθει η Συμφωνία προς κύρωση στην ελληνική Βουλή, όπως επίσης και η επικύρωση της απόφασης του ΝΑΤΟ για ένταξη της ΠΓΔΜ.

Ακόμα εξέφρασε την πεποίθησή του και για την υπερψήφιση της Συμφωνίας στην ελληνική βουλή. Εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ, το Ποτάμι και μεμονωμένους βουλευτές, που έχουν δηλώσει την στάση τους υπέρ της Συμφωνίας, όπως είπε, θα ήλπιζε "ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ θα στήριζαν αυτή τη συμφωνία", επισημαίνοντας ότι "δυστυχώς σκέφτονται την εξωτερική πολιτική με το βλέμμα στραμμένο στην εσωτερική". Ειδικότερα για τη ΝΔ είπε ότι έχει “ το βλέμμα στραμμένο στα εσωτερικά του κόμματος, στο οποίο ακραίες φωνές που ήταν σε ακροδεξιά κόμματα παλαιότερα, το έχουν συμπαρασύρει σε μία πολιτική που δεν συνάδει με το παρελθόν του και τις διαπραγματεύσεις που κάνανε".

"Είναι μία συμφωνία που βλέπει στο μέλλον", "μια καλή συμφωνία" κατέληξε εκφράζοντας την άποψη ότι θα ήταν καλό να περάσει με συντριπτική πλειοψηφία στη Βουλή.

Συνάντηση Ν. Κοτζιά-Χ.Μάας: Έχουμε βρει τον κοινό δρόμο

Στις καλές διμερείς σχέσεις Ελλάδας- Γερμανίας και στην περαιτέρω σύσφιξή τους αναφέρθηκαν αμφότεροι οι υπουργοί Εξωτερικών. «Υπήρξαν διαφωνίες, διαφορετικές γνώμες, ερωτήματα στην περίοδο της βαθιάς μας κρίσης, αλλά σήμερα έχουμε βρει τον κοινό δρόμο για το μέλλον της Ευρώπης», είπε ο Ν. Κοτζιάς σημειώνοντας ότι σε αυτόν τον κοινό δρόμο η βοήθεια και η θέληση του Γερμανού ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας, είναι μία μεγάλη βοήθεια για τη χώρα μας που βγαίνει από την κρίση και θα βοηθήσει και τις άλλες χώρες των Βαλκανίων να αναπτυχθούν.

Ο Κ. Μάας από την πλευρά του εξέφρασε το σεβασμό της χώρας του προς την Ελλάδα: «Η Ελλάδα πριν από ένα μήνα βγήκε από το πρόγραμμα στήριξης και αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα για να βγει από την κρίση, η οποία είχε μεγάλες επιβαρύνσεις για την Ελλάδα», είπε σημειώνοντας ότι «υπήρξαν και δύσκολες αποφάσεις, οι οποίες έπρεπε να ληφθούν, από τους ιθύνοντες και να επηρεάσουν και τους ανθρώπους».

Και συμπλήρωσε: «Θέλω, εξ ονόματος της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης, να πω ότι ο ελληνικός λαός επέδειξε πάρα πολλή ενέργεια για να αντιμετωπίσει αυτήν την κατάσταση και θα ήθελα να εκφράσω τον απόλυτο σεβασμό μας. Διότι αυτά τα οποία επετεύχθησαν αυτά τα χρόνια στη χώρα αυτή δεν είναι αυτονόητα. Και είμαστε αισιόδοξοι ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει την πορεία της προς την ανάκαμψη».

«Η Ελλάδα» -τόνισε- «είναι ένας ισχυρός εταίρος της Γερμανίας,και εταίρουςχρειαζόμαστε για το συμφέρον της Ευρώπης».

Ο Ν. Κοτζιάς εξήγησε ότι ανάμεσα στην Ελλάδα και στη Γερμανία έχουν αναπτυχθεί μεγάλες πρωτοβουλίες και έκανε ειδική αναφορά τόσο στο Σχέδιο Δράσης στο οποίο στηρίζεται η συνεχώς αναπτυσσόμενη συνεργασία μας, όσο και στο Ελληνο-Γερμανικό Ίδρυμα νεολαίας που βρίσκεται, όπως είπε, στη διαδικασία τελικής διαμόρφωσης του. «Νομίζουμε ότι είναι ένα βήμα σοβαρό για το μέλλον της Ευρώπης ο νότος και η καρδιά της να συνεργάζονται με το θετικό και δημιουργικό τρόπο που συνεργάζονται τα δύο κράτη», πρόσθεσε.

Προσφυγικό

Αναφορικά με το προσφυγικό. ο κ. Μάας ερωτηθείς σχετικά με τη θέση που εξέφρασε ο κ. Γιούνκερ περί ευέλικτης αλληλεγγύης εξέφρασε την άποψη ότι «είναι καλό». Εξάλλου, «είναι μία ιδέα την οποία και εγώ την προτείνω εδώ και εβδομάδες. Διότι, για πολύ κοινότοπους λόγους, θεωρώ ότι χρειαζόμαστε κάποια λύση. Δεν μπορούμε να περιμένουμε και άλλες εβδομάδες για τη Μεσόγειο» είπε χαρακτηριστικά και επισήμανε ότι έτσι όλες οι χώρες θα μπορούν να συμμετέχουν ενεργά είτε με χρηματικά ποσά, είτε με φιλοξενία προσφύγων, είτε στη διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων. «Καθένας, λοιπόν,θα πρέπει να αναλάβει ένα κομμάτι της ευθύνης» σημείωσε εκράζοντας την ελπίδα ότι σύντομα θα υπάρξει συμφωνία στο θέμα αυτό.

Γερμανικές αποζημιώσεις: Ό,τι είναι δίκαιο από την Ιστορία παραμένει

Ερωτηθείς σχετικά με τις γερμανικές αποζημιώσεις ο Ν. Κοτζιάς τόνισε το διαχωρισμό τους από το αναγκαστικό δάνειο προς την Γερμανία, επισημαίνοντας ότι είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Αναφερόμενος δε, στη σχετική έκθεση που ετοιμάζει η Βουλή είπε ότι «κάθε κυβέρνηση πρέπει να σέβεται το Κοινοβούλιό της», υπογραμμίζοντας πως «ό,τι είναι δίκαιο από την Ιστορία παραμένει. Ό,τι είναι δίκαιο από την Ιστορία θέλει τον τρόπο του, το χρόνο του και την ώρα του», σημείωσε.

Τέλος αναφορικά με το Κόσοβο και τη Σερβία ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τάχθηκε κατά της αλλαγής συνόρων στην περιοχή. «Δε θέλουμε να έχουμε ενέργειες που μπορούν να οδηγήσουν σε αρνητικά ντόμινο. Από την άλλη, ευχόμαστε τα δύο κράτη να λύσουν τα προβλήματά τους», δήλωσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κοτζιάς, Mε Ποτάμι, Συμφωνία, Πρεσπών,kotzias, Me potami, symfonia, prespon